Nemecko sprísňuje zbraňovú legislatívu
https://www.reuters.com/world/europe/ge ... 3iJwg46IBE
Zahraničná legislatíva
Kdepak udělali soudruzi z NSR chybu? Pokiaľ viem, už teraz si nemecká polícia lustruje/môže lustrovať, či sú žiadatelia politicky dostatočne konformní, tak kde je problém? Navyše, keď tamojšie úrady vedia presne určiť, o koľko narástla členská základňa tzv. Ríšskych občanov (hoci čo mám poznatky, ide o taký heterogénny a zároveň bezvýznamný prúd, že neviem, či sa dá vôbec hovoriť o členskej základni v pravom zmysle slova - ale tož, expert na nemeckých extrémistov rozhodne nie som) a aká je dnes veľká. Tak prečo im skrátka nestačilo pobrať zbrane a slušných ľudí nechať na pokoji?
Nechcem ironizovať a spochybňovať hrozbu, ktorú vo všeobecnosti predstavujú kadejaké podobné obskurné spolky pre demokratické zriadenie, ale čítať správy o tom, ako úspešne nemecká polícia zhabala podozrivým napríklad aj kuše... Ja neviem, predstava, ako v roku 2022 banda pučistov preberá kontrolu v takom štáte, akým je Nemecko, vyzbrojená kušami, znie skoro parodicky.
Azda len ako zámienka pre červeno-zelenú nemeckú vládu, aby mohla ľudom opäť a ešte radikálnejšie siahnuť na právo vlastniť zbraň, to iste postačuje. Žiaľ, zdravý rozum dávno podal demisiu... Obávam sa však, že ak ešte niekde rozbijú sieť podobných vymetencov - čo by ma nijako neprekvapilo - môže sa z toho rýchlo vyvinúť unijna iniciatíva sprísňovať zbraňovú legislatívu, aby sme "uchránili demokraciu".

Nechcem ironizovať a spochybňovať hrozbu, ktorú vo všeobecnosti predstavujú kadejaké podobné obskurné spolky pre demokratické zriadenie, ale čítať správy o tom, ako úspešne nemecká polícia zhabala podozrivým napríklad aj kuše... Ja neviem, predstava, ako v roku 2022 banda pučistov preberá kontrolu v takom štáte, akým je Nemecko, vyzbrojená kušami, znie skoro parodicky.
Azda len ako zámienka pre červeno-zelenú nemeckú vládu, aby mohla ľudom opäť a ešte radikálnejšie siahnuť na právo vlastniť zbraň, to iste postačuje. Žiaľ, zdravý rozum dávno podal demisiu... Obávam sa však, že ak ešte niekde rozbijú sieť podobných vymetencov - čo by ma nijako neprekvapilo - môže sa z toho rýchlo vyvinúť unijna iniciatíva sprísňovať zbraňovú legislatívu, aby sme "uchránili demokraciu".
Český senát schválil nový prísnejší zákon o zbraniach a strelive
https://svet.sme.sk/c/23292217/cesky-se ... ml?ref=mnt
https://svet.sme.sk/c/23292217/cesky-se ... ml?ref=mnt
Nejdem davat ziadne nove informacie, len si vzdychnut, ze v jednotlivych clenskych statoch bude, zda sa, nemozne o par rokov ziskat zbran a nosit ju. Uz sme pomaly vynimka v EU.
Ja v tom clanku nic tragicke nevidim. Spolocnost musi najst rovnovahu medzi slobou obcanov a regulaciou zbrani. Pokial stat zabezpeci efektivny system kontroly zbrani tak, ze zbrane dostanu len sposobile osoby, minimalizuje riziko ich zneuzia cim vytvara priestor by tieto sposobile osoby pokojne uzivali svoje pravo drzat a nosit zbrane, sutazit, zaoberat sa historiou, zberatelstvom...
Nereagoval som na situaciu v CR, aj ked aj tam boli este nedavno uvahy k volnejsim pravidlám. Skor tie ine clenske staty, kde si bežný civil uz nemá sancu zaobstarat legalne zbran.