Tréning. Nič lepšie ako penový obušok som zatiaľ naživo nevidel. Na videjkách áno: chalani, čo robia Sorudo, dosť propagujú blue baton, čo je cvičný teleskop, práve aj s tou funkcionalitou vysúvania, ktorá penovým obuškom chýba. Lenže bez toho, aby si človek na tréningoch a/alebo seminároch nevyskúšal aspoň ten penový obušok, ťažko pochopí viaceré princípy. To asi netreba rozvádzať. Samozrejme, základné úderové techniky si vie nacvičiť človek aj doma pred zrkadlom podľa inštruktážnych videjok z youtube, ideálne, ak má aj nejakú plochu, do ktorej môže mlátiť. A ja netvrdím, že aj toto nie je cesta, ale je to skôr taká polcesta. S rizikom zafixovania zlých návykov a s rizikom, že napodobovaním nejakého amerického, nemeckého alebo českého borca (Černý, Moučka) môže človek rýchlo podľahnúť ilúzii, že to s teleskopom vie.
Vlastne len zopakujem, čo som písal hneď na prvej strane tohto vlákna - necítim sa byť autoritou v tejto oblasti, teleskopom som nikoho nemusel vziať po krížoch (a dúfam, že tak to zostane), uvedomujem si vlastné limity a v posledných rokoch aj nedostatok tréningu, ale ak môžem a mám niekomu radiť, potom jednoznačne radím nezanedbať tréning so sparingom. Tebe Dantes a mnohým v tomto vlákne na tomto fóre, to istotne hovoriť nemusím, ale pre istotu to sem píšem. Hold, nie je to kaser.