Postup získania ZP skupiny A

Používateľov profilový obrázok
Jack
moderátor
Dátum registrácie: 18 years 5 months

Príspevok od používateľa Jack »

Tak ono to pre poľovnícku verejnosť naozaj nie je aktuálna téma, lebo incidentov, kde prišlo k použitiu krátkej v revíri, alebo kde by použitie krátkej mohlo (aspoň teoreticky) vyriešiť problém, ktorý sa vyskytol v revíri, je kriticky málo.
:oops:
Áno, na usmrtenie zranenej zveri je určite bezpečnejšie použiť krátku než niekoľkonásobne výkonnejšiu dlhú. Zvlášť niekde "na dostrel" intravilánu. Ale, že by nejaká odrazená včela zoťala poľovníka, alebo narobila iné škody, si (v tomto kontexte) príliš nespomínam. A áno, boli nejaké prípady, keď medveď napadol poľovníka, ktorému by sa práve vtedy tá krátka hodila, ale to sú ojedinelé prípady. Rovnako ojedinelé sú prípady, keď sa nejaký smrad v revíri rozhodne násilím pripraviť poľovníka o pušku, takže by sa mu zišla záložná zbraň (za posledných 15-20 rokov si vybavujem asi len vraždu J. Nôtu)...
:arrow:
All in all, naša legislatíva predpokladá, že do revíru budú krátku nosiť len tí poľovníci, ktorí sú zároveň členmi poľovnej stráže. A nejaká zásadnejšia zmena sa, pokiaľ mi je známe, nečrtá. Hoci, ako ste mnohí naznačili, mohla by byť celkom užitočná. A to sa bavíme len o poľovníkoch, teda o societe, ktorá už zbrane má a vie/mala by vedieť s nimi zaobchádzať. Pokiaľ ide o turistov, tam vôbec neregistrujem, že by sa niekto z ich záujmovej samosprávy nahlas vyjadril, že najlepší spôsob, ako predísť negatívnym následkom pri prípadnom strete s medveďom, je vziať si do hôr železo.
miro.mako
občasný prispievateľ
Dátum registrácie: 1 year 2 months

Príspevok od používateľa miro.mako »

Ahojte tak v TN už nechcú vydávať zbrojak na Áčko
Majú tam napísaný papier s takýmto odôvodnením za akých podmienok dajú Áčko.
Viete nejako poradiť ako ziskat Áčko.
Diky za rady

Vydanie zbrojného preukazu na skupinu A

Preukázaním a odôvodnením potreby nosiť
zbraň a strelivom sa v tomto prípade rozumie
uvedenie konkrétnych dôvodov ohrozenia
bezpečnosti lastnej osoby alebo majetku,
predloženie písomných podkladov
poukazujúcich na ohrozenie osoby alebo
majetku, výkon profesionálnej činnosti, pri
ktorej je predpoklad ohrozenia vlastnej osoby
alebo majetku, ktorá nie je dôvodom na
vydanie skupiny C zbrojného preukazu, výkon
štátnej služby v ozbrojenom bezpečnostnom
zbore, príslušníka OS, výkon štátnej služby
SIS alebo NBŮ. Na spInenie tejto podmienky
sa yžaduje, aby žiadateľ preukázal, že
v prostredí, v ktorom sa pohybuje (vo svojom
obydlí, na pracovisku, príp. iných objektoch
alebo priestoroch), je vystavený riziku, ktoré
v súlade so zásadou primeranosti možno znížiť
nosením zbrane streliva.
Jack
moderátor

Veľmi jednoducho napadnuteľné na správnom súde. Usmernenie vyplýva z extenzívneho výkladu par. 16 písm. h), ktorý ponecháva príslušnému orgánu priestor na tzv. správnu úvahu, ale nie na to, aby žiadateľovi ustanovoval povinnosti nad rámec zákona. Pričom sa dá tiež napadnúť, že pôsobí diskriminačne pri zužovaní okruhu osôb, ktoré vôbec môžu žiadať o áčko, čo je samo osebe v rozpore s platnou právnou úpravou práva nosiť zbraň.

Takže áno, dá sa ísť cestou správnej žaloby, keď najprv požiadaš o vydanie, necháš nech ti odmietnu žiadosť s písomným odôvodnením a potom požiadaš nejakého právnika, aby to s tebou pekne skoncipoval s odkazom práve na to odôvodnenie. Alebo si predtým vyberieš mäkšiu cestu, pôjdeš za policajtmi dobre pripravený a skúsiš si odkomunikovať, čo od teba vlastne chcú, aby ti to mohli dať a zároveň boli aj oni sami krytí pred svojimi nadriadenými.
miro.mako
občasný prispievateľ

Povedali mi ze mi dajú Áčko len vtedy ak prinesiem papier od polície ze som bol v minulosti napadnutý alebo na mojom majetku bol spáchaný trestný cin
dantes
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 13 years 11 months

Príspevok od používateľa dantes »

Len doplnim, ze spravna uvaha sa musi aplikovat na konkretny pripad (preto vlastne existuje, inak by sa to jednoducho stanovilo zakonom/ vyhlaskou) a nemoze sa takto generalne pouzit pre vsetkych. Pred spravnou zalobou musis spravidla vycerpat opravne prostriedky - tie najdes v rozhodnuti o zamietnuti tvojej ziadosti. Skus sa s nimi najprv pobavit, pripadne sa pytaj za ich sefom, ze toto jednoducho nema oporu v zakone. Podla ich logiky by si sa mal najprv nechat pobodat, roztrhat psom alebo aspon olupit, co odporuje ucelu nosenia zbrane - teda aby sa tomu predislo. Ak sa neda, zmen okres, aspon na dobu vydania ZP.
rusty95
prispievateľ
Dátum registrácie: 3 years

Príspevok od používateľa rusty95 »

miro.mako napísal: 29 Mar 2025, 06:34 Povedali mi ze mi dajú Áčko len vtedy ak prinesiem papier od polície ze som bol v minulosti napadnutý alebo na mojom majetku bol spáchaný trestný cin
mas zivnost, eserocku ?
Fero55
občasný prispievateľ
Dátum registrácie: 1 year

Príspevok od používateľa Fero55 »

Tiez som to nedavno riesil v TN, nepomohlo ani to ze mam sro. Proste treba doniest potvrdenie ze som v ohrozeni alebo ze som bol v minulosti prepadnuty alebo bol na mojom majetku spachany trestny cin.
Jack
moderátor

Dali ti to na papieri ako zdôvodnenie zamietnutia žiadosti?
:?:
rusty95
prispievateľ

Fero55 napísal: 30 Mar 2025, 15:07 Tiez som to nedavno riesil v TN, nepomohlo ani to ze mam sro. Proste treba doniest potvrdenie ze som v ohrozeni alebo ze som bol v minulosti prepadnuty alebo bol na mojom majetku spachany trestny cin.
Tak to sa v TN toho zmenilo dost potom ked uz ani eserocku neakceptuju ako dovod :shock:
Mesi
moderátor
Dátum registrácie: 17 years 7 months

Príspevok od používateľa Mesi »

Lebo vlastnenie s.r.o.-čky ani živnosti nie je dôvod na nadobudnutie žiadnej skupiny ZP. 8)
brco
občasný prispievateľ
Dátum registrácie: 4 years

Príspevok od používateľa brco »

Ach to je zas pohladov.

to Jack: ziadne zamietnutie ziadosti sa nekona. Neviem, kde ste to poculi/citali. Opakuje sa to tu casto. Ludia potom ziadaju nieco, co policajny organ/spravny nie je povinny vydat, ergo, nie je opravneny vydat.

V praxi to ide tak, ze ak po podani ziadosti trva niekto na A a policiajti mu povedali, co ma doniest a on nedonesie, prvy formalny ukon, kde sa dozvie, co sa deje, je vyzva na doplnenie ziadosti. Tam ho vyzvu (vacsina vyziev, ktore som videl), aby preukazal A a napisu, co to napr. moze byt (niektore oddelenia napisu iba preukaz…). Ak to nepreukazes, zastavi sa konanie o vydanie zbrojaku. To sa robi rozhodnutim, co je prvy ukon, kde sa ziadatel ofiko dozvie, preco mu A-cko nedaju. Moze sa odvolat.

Podaval som uz niekolko podnetov aj na prokuraturu, dostane to vzdy ten, co chodi skusky. Vzdy zamietnute. Potom este nadriadena prokuratura. Prokuratura podrzi policajtov v tomto. Jedina mozmost je spravna zaloba. Zatial mam dvoch, ktori chcu ist touto cestou.

Teraz sa na viacerych oddeleniach objavuje ta poziadavka na historiu napadnuti, etc. Je to uzus z vedenia, prepokladam.

Vnimam, ze sa zacina postup oddeleni centralizovat v postupoch a bude tazsie ziskat A-cko, ako doteraz. Ani zatlacit na policajta nebude stacit, bude mat nastaveny postup a nic s tym neurobi.

Uvidime. Ak budem mat rozhodnutie sudu v buducnosti, dam sem anonymnu verziu, ked tam budu zaujimave dovody k veci.
rusty95
prispievateľ

Mesi napísal: 30 Mar 2025, 17:22 Lebo vlastnenie s.r.o.-čky ani živnosti nie je dôvod na nadobudnutie žiadnej skupiny ZP. 8)
Tak konkretne v TN "stacilo" prilozit zivnostensky list alebo vypis z OR o vlastneni sro a poziadavky na A-cko boli splnene.
To ze si ta ako bezneho civila potom "vychutnali" na skuskach je uz druha vec 8)
skemro
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 20 years 8 months

Príspevok od používateľa skemro »

Poziadaj o B.
Sprav skusky. A po mesiaci ci 2 prines cestne prehlasenia od majitelov aspon 4 adries, ze sa tam zdrzujes a ziadas ich zapisat do zp na skupinu B.
Ak sa snazia, tak dokzu na zp zapisat max 3.
A kezde nesplnujes dovod prepravy zbrane a streliva tusim 8 ich je, tak si budes kazdy volny den chodit na pre potvrdenie na prepravu podla paragrafu 28 na tu 4 adresu.
Som zvedavy za kolko ti navrhnu rozsirenie ZP o skupinu A
Jack
moderátor

Brco, pri všetkej úcte, ak niečo hovorím, asi mám na to dôvod. V minulosti som sa stretol s viac ako jedným prípadom, keď mali policajti pohroziť, že žiadosť o vydanie ZP sk. 1 ODMIETNU/NEPRIJMU, ak bude žiadateľ trvať na sk. A a/alebo žiadosť nedoplní. Aspoň to tvrdili dotyční žiadatelia. Takže v takom prípade je jednoduchá rada: ak policajt hrozí ODMIETNUÍM žiadosti, tak nech takéto (svojvoľné) rozhodnutie vyhotoví žiadateľovi písomne a s odôvodnením. Samozrejme, že tak na 99 pct. nespraví, lebo to nemá - ako si správne poznamenal - oporu v zákone a konal by tak nad rámec kompetencií. Brco, sorry, ale toto sme tu rozoberali už pred rokmi. A v minulosti to viac ako v jednom prípade, o ktorom som mal vedomosť, malo vraj stačiť.
:wink:
Iná situácia je, ak žiadateľovi naozaj príde výzva na DOPLNENIE žiadosti. Tá sa "opiera", resp. bude sa odvolávať na par. 17 ods. 7, pričom ale VŠETKY doklady, ktoré musí žiadateľ priložiť k žiadosti sú uvedené v ods. 2 až 5. Taxatívne. A je tam uvedený akýkoľvek druh dokladu, aspoň druhovo príbuzný s tými, ktoré podľa Mira.Maka vraj aktuálne vyžadujú v Trenčíne? Nie je. Čiže ak sa bavíme o tvojich klientoch, alebo potenciálnych klientoch, už tu niekde by ťa mali kontaktovať a už tu niekde je namieste začať komunikovať asertívnejšie. Mohlo by v nejakom percente prípadov stačiť aj to.
:P
Samozrejme, že v zákone (myslím, že par. 17, ods. 1, písm. d) - ak sa mýlim v určení presného ustanovenia, tak len minimálne, ale sorry, idem z hlavy), je žiadateľovi ustanovená aj povinnosť odôvodniť žiadosť o vydanie zbrojáku, ale odôvodniť nerovná sa dokladovať, teda predložiť doklad... ono je to také evidentné, že dokonca aj v rozhodovacej praxi konkrétneho útvaru zrejme nájdeš analógiu, na ktorú sa dá odvolávať pri komunikácii s týmto útvarom, alebo prípadne aj neskôr. Neviem, u koho si mal teóriu práva, ale určite ste sa podrobne venovali aj výkladovému kánonu. Tak práve takýto extenzívny výklad ustanovení zákona, o akom sa tu bavíme, dáva viacero možností, ktorých sa dá - verím, že úspešne - chytiť. A rozhodne nemá zmysel rozoberať ich všetky na verejne prístupnom fóre a dávať tak návody popri slušných žiadateľoch aj kadejakým exotom. A predsa sme tu viacerí už spomenuli čosi, čo má určitú relevanciu.
:twisted:
Ako... naozaj verím, že pri správnej žalobe, ak na ňu príde rad, si dáte spolu s klientmi poriadne záležať. Stretávam sa, na rôznych miestach po Slovensku, s tým, že to obvykle nie sú policajti na zbraniach, kto vymýšľa tieto krávoviny a rozumiem, že ak dostanú noty zhora, nemajú príliš na výber. Dosiaľ takmer vždy, pokiaľ nebol žiadateľ úplná opica, som počul - a aj sme tu čítali - o tom, že komunikácia s policajtmi prináša pozitívne výsledky. Že je dobré si vopred vyjasniť, čo a ako treba dokladovať, čo a ako treba zdôvodniť, uvedomujúc si ale pritom jednak povinnosti žiadateľa a rovnako tak aj právomoci policajta. A odkomunikovať si to najprv ústne. Vtedy sa dá azda najefektívnejšie predchádzať tomu, aby vec smerovala do slepej uličky. Ak sa tento stereotyp naozaj postupne mení v neprospech žiadateľov, je čas zabojovať o svoje/naše práva.
miro.mako
občasný prispievateľ

Dúfam že to pôjde toto je papier ktorý je na nástenke v TN
Prílohy
Screenshot_20250331_044613_Gallery.jpg
Napísať odpoveď

Návrat na "Zbrojný preukaz"