Glock Gen. 6

cmvr
občasný prispievateľ
Registered for: 5 months

Glock Gen. 6

Príspevok od používateľa cmvr »

Začiatkom decembra 2025 bola oficiálne predstavená nová, v poradí už 6.ta generácia pištolí Glock. Prináša viaceré zmeny, najviac ergonomického charakteru kvôli upraveným kontúram rámu.

Hlavné zmeny oproti Gen. 5:
- "Palm swell" rozšírenie pažbičky podľa skutočného tvaru ruky
- Vylepšená povrchová úprava RTF6, ktorá sa po novom okrem pažbičky nachádza aj v oblasti nad lučíkom
- Nový systém uchytenia optických mieridiel s výrezom
- Predné drážky záveru sú viac agresívnejšie
- Výstupok pre lepšiu ochranu záchytu záveru
- Zväčšený "bobrí chvost" na pažbičke
- "Undercut" vybrúsenie v spodnej časti lučíku
- Vylepšená "plochá" spúšť
- Nová vratná pružina ktorá by mala byť odolnejšia

Výhody
- Výrazne lepšia ergonómia pre lepšiu kontrolu a menší spätný ráz
- Zjednodušená a lacnejšia montáž optiky, ktorá je uložená nižšie
- Tradičná spoľahlivosť Glocku s modernými úpravami
- Ovládanie vhodné pre pravákov aj ľavákov a vysoký "bobrí chvost"

Nevýhody
- Sériové mieridlá sú stále základné polymérové
- Zmeny rámu znamenajú, že puzdra predošlých generácií nebudú sedieť
- Spúšť je lepšia, no nijak zásadne

Gen. 6 bude dostupná v modeloch Glock 17, Glock 19, Glock 45 a Glock 49.

Oficiálna distribúcia na Slovensku sa predpokladá na prelome mesiacov marec/apríl 2026. Cena by mala byť približne na rovnakej úrovni ako súčasná generácia.

Tak čo, stojí to podľa vás za zmenu? :)

Glock-Gen6-1.jpg
G19-ORS-Detail 1111.png
Používateľov profilový obrázok
yarco
moderátor
Registered for: 18 years 7 months

Príspevok od používateľa yarco »

Ešte jedna potenciálna nevýhoda, ak som to správne zachytil - optika sa montuje na polymérovú podložku.
Jej životnosť a držanie nástrelu po väčšom počte rán je zatiaľ otázna.
bujny
častý prispievateľ
Registered for: 13 years 6 months
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa bujny »

Subjektívne? Zvažujem full size glocka uz cca rok. G49 mi je sympaticky, kúpiť novú Gen.6 mi príde ako rozumná voľba. Na druhej strane nevidím dôvod menit G26 gen3 za novšiu generáciu ani ak by to časom bola Gen.6. G23 mám Gen.5 a nevidím nejak radikálne odlišnosti aby som ju menil za Gen.6 časom.
Bamboocha
prispievateľ
Registered for: 12 years 7 months

Príspevok od používateľa Bamboocha »

yarco napísal: 11 Dec 2025, 11:03 Ešte jedna potenciálna nevýhoda, ak som to správne zachytil - optika sa montuje na polymérovú podložku.
Jej životnosť a držanie nástrelu po väčšom počte rán je zatiaľ otázna.
to nieje presne, montaz skrutiek, je do oceloveho zaveru plastova vlozka je len odhadom cca 50% pod kolimatorom a zabezpecuje kontakt tam kde maju RMR a Deltapoint pro istiace koliky. Glock to odovodnil tym, ze spatny naraz bol lepsie pohlteny plastovou podlozkou robili testy aj s ocelovymi podlozkami.

Ja beriem hned G17gen6 (tak ci tak som chcel brat gen5) a tento system montaze sa mi pozdava ovela viac nez predchadzajuci mos, na g26gen5 som kupoval C&H precision plastnicku ktora je ovela silnejsia (ma ocelove T vlozky do ktorych sa skrutkuje kolim), ale stale su to 2 sady skrutiek vs novy system kde to ide priamo do zaveru, zamna velke +.

Jedno minus zamna v tejto verzii je ze ked uz robili vybratie do lucika, ktore si bezne robim aj ja dremelom (aspon mi usetria pracu) preco neurobili vybratie aj do ramu rukovate, ergonomia by bola na urovni custom ramu, ci si ludia davaju robit (neva no lepsie ako nic, mozno gen7 :D ).
Druhe, ze neviem pouzit Holosun EPS kedze je to Rmsc zakladna a musim kupit novy kolim, tak asi vezmem ten novy uzavrety Vortex ked sa objavi na trhu.
MRBLUE
častý prispievateľ
Registered for: 16 years 3 months

Príspevok od používateľa MRBLUE »

Puzdra Gen.5 su vhodne aj na Gen.6. Opierka na palec nie je vystupena, ale ram je ubraty smerom do vnutra.
cmvr
občasný prispievateľ
Registered for: 5 months

Príspevok od používateľa cmvr »

Páni, otázka na skúsenejších.

Glock Gen 6 sa už postupne začína naskladňovať v závislostí od krajín. Ako vieme, výrobný priemysel funguje tak, že v úvodných fázach výroby sú vyprodukované série v stave kedy môžu mať tendenciu byť viac či menej náchylné na rôzne muchy a detské problémy s ktorými sa pri starších generáciách na konci produkčného cyklu prakticky nestretávame.

Pýtam sa to s ohľadom na fakt, že som chcel kúpiť Glock 19 Gen 5, ale s príchodom novej Gen 6 uvažujem že už pôjdem rovno do nej.

Oplatí sa pár mesiacov (pol roka) počkať a nekupovať úplné prvé kusy z výroby a predísť potenciálnym problémom alebo je to úplne bezpredmetná úvaha ktorá nemá reálne zdôvodnenie? Uvedomujem si samozrejme, že každá zbraň je stroj a môže sa pokaziť kedykolvek. Zaujímali by ma vaše postrehy. Osobne som nikdy nekupoval žiadnu novú generáciu zbrane hneď po vydaní, takže to posúdiť neviem.
bujny
častý prispievateľ
Registered for: 13 years 6 months
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa bujny »

G23 Gen.5 MOS FS som mal asi prvý kus na Slovensku a žiadne detske choroby nemal. Od začiatku šľapal ako cukrík.
yarco
moderátor

cmvr napísal: 19 Dec 2025, 09:52Oplatí sa pár mesiacov (pol roka) počkať a nekupovať úplné prvé kusy z výroby a predísť potenciálnym problémom alebo je to úplne bezpredmetná úvaha ktorá nemá reálne zdôvodnenie?
Je to rozumná úvaha a má svoje opodstatnenie.
Platí to samozrejme všeobecne, či už ide o zbraň, auto, elektroniku alebo iný produkt - nové verzie majú vyššiu pravdepodobnosť problémov rôzneho druhu než výrobne a praxou odladené série.

Napr. pri Glockoch Gen. 5 som na nete zachytil úvodné problémy s vyťahovačom, povrchovkou, otáznou presnosťou Marksman hlavne, spoľahlivosťou cyklovania a iné. Týkalo sa to samozrejme len nejakého počtu kusov rôznych modelov a ráží. Väčšina majiteľov je podobne ako Bujny so svojim Gen5 kusom z prvých sérií spokojná a ja im aj Glocku želám, aby to tak aj zostalo.

Zhrnutie - ak tú Gen.6 potrebuješ mať doma čo najskôr (z ľubovoľných dôvodov), kľudne ju kúp, pravdepodobnosť problémov nie je nijako závratná.
Ak ti to neponáhľa, počkal by som pol roka - rok.
Tiež som plánoval generačne obnoviť moju G19-ku na Gen5 a asi ešte chvíľu počkám na Gen6-ku... :wink:
Bamboocha
prispievateľ

Tak G17 gen6 uz je doma a mozem sa podelit o prve dojmy, zatial este bez strelby:

- rukovat ma zaoblene rohy nieje taka hranata ako predchadzajuce generacie a zdrsnenie je super, momentalne uvazujem, ze to bude asi prva kratka zbran na ktoru nebudem davat talon grip (uvidim ci si to budem mysliet aj po strelbe)
-bobry chvost mi sedi dobre, mam velke ruky, rukavice mam XL a na gen4 glocku sa mi stavalo, ked som mal vysoky uchop, ze som maval krvave kolajnicky obcas.
-vybratie predne tzv. gas pedal bude asi subjektivna zalezitost podla velkosti ruk, moj palec pri thumbs forward uchope sadne presne uprostred vyrezu.
-vybratie pod lucikom, super, aspon si usetrim 20 minut dremelovania :-)
-spust je ina, ako predchadzajuce generacie strielal som gen3/4/5 a mne osobne sa paci ostra hrana lamania sa spuste na starsich generaciach, ale uvidim az po strelbe ci mi to nejako vedi, tato spust je akoby sa dala zatlacit na 2 x prve take lahsie zatlacenie a potom pride skutocna stena a zlom, celkovo je kvoli tomu pocit akoby bola spust lahsia ako starsie generacie, ale ci to tak budem vnimat aj pri strelbe, uvidime. Reset dava dostatocnu odozvu aj zvukovu aj pocitovu rovnako ako starsie generacie.
-otestoval som stare 10+ rocne kydexove puzdro od bp holsters a sedi bez problemov

2 zvlastnosti
1. pri skladani kvoli konstrukcii zaveru (majte na pamati, ze novy g17 je vlastne g47, stary g17 uz v gen6 neexistuje) sa mi stalo, ze po zlozeni zbrane nebolo mozne obtiahnut zaver, to som si vsimol este na predajni, chvilu som maturoval a po rozobrani a opatovnom zlozeni som si vsimol, ze vratna pruzina ma v predu ostru hranu ktora sa moze zapriet o vyrez v zavere vo tvare podkovy a to zjavne brani naslednemu obtiahnutiu zaveru, ked som si to vsimol a nasledne otocil pruzinu po osy o 180 stupnov, ze bola ostra hrana hore a nie dole uz to neurobilo. tak snad sa to vybeha, alebo suduhovia v glocku pridu s nejakym lepsim riesenim, ale ak len treba davat pozor ako to otocit a nijak to v buducnosti neovplyvni chod tak som s tym OK.
2. zvlastnost bude asi nasa domaca zalezitost, do luciku na spodku je vypalena cip znacka do plastu, naco je uz toto dobre ked je na rame vyrobne cislo v plechovom pasiku nepochopim asi nikdy.
foto
foto
yarco
moderátor

Bamboocha napísal: 26 Feb 2026, 15:39 -otestoval som stare 10+ rocne kydexove puzdro od bp holsters a sedi bez problemov
To bolo puzdro pôvodne na ktorú generáciu?
Bamboocha
prispievateľ

povodne bolo urcene na g17gen4, ajked neviem ci sa vtedy vyrabalo uz na generacie a nie len na typ (g17/g19/g26/...)
ja som to mal ako owb puzdro na sutaze pre moj g19gen4 a bral som pre g17, lebo okrem dlzky rozdiel nebol ziaden.
Prílohy
stare bp holsters owb puzdro
stare bp holsters owb puzdro
Napísať odpoveď

Návrat na "Glock"