Gunslinger
Presna strelba - vyber zbrane
- Gunslinger
- moderátor
- Registered for: 17 years 11 months
Inak, na kilometer sa bude strielat v Senici teraz v nedelu - zacina sa nastrelom na 600m, potom 700m, 800m, 900m a 1000m, pricom hodnoti sa az vysledok na 1000m. Tak som sa tesil ale nakoniec budem tento vikend mimo (grrrr
ale zato Majstrovstva SR buducu sobotu - 4.okt.2008 (30m-700m) si uz ujst nenecham...

Gunslinger
Gunslinger
- Gunslinger
- moderátor
AKI: Praveze som to chcel skusit s tou mojou 308ou, naklikat na nej mozem cez 1100m cize tam problem nie je, nedavno som vymenil ustovu brzdu za este ucinnejsiu a pred par dnami este viac odlahcil spust takze 'strelecky komfort' je uz asi na maxime
Bude sa strielat s nastrelom, cize semi-auto problemy s nepresnostou prvej rany nebudu hrat rolu, a v priprave na 1000m som poprebijal SMK175 grainy (na SMK168grainy je uz kilometer dost, a SMK175 ma okrem vyssej hmotnosti aj lepsi BC), dal som vyssiu navazku, a aj ked aj so 175kami budem na kilometer subsonik, pokial by nebol nejaky ozaj zly vietor nemal by byt problem. Samozrejme ze s 338ou by to bolo neporovnatelne lahsie, ale rad by som videl aky dokaze mat semi-auto 308ma na kilometer rozptyl
Inak, ak mi twist (1:12) nebude robit problemy casom by som chcel prejst na Bergre (180gr VLD maju este lepsi BC a su presnejsie), ale obavam sa ze SMK175 bude asi to max co bude prijatelne z hladiska tlakov/rychlosti/funkcie/presnosti.
Gunslinger
Inak, ak mi twist (1:12) nebude robit problemy casom by som chcel prejst na Bergre (180gr VLD maju este lepsi BC a su presnejsie), ale obavam sa ze SMK175 bude asi to max co bude prijatelne z hladiska tlakov/rychlosti/funkcie/presnosti.
Gunslinger
To som zvedavy ako bude fungovat twist 1:12 a 180gr strela.
Ak budem prebijat rozhodne chcem skusit aj Bergre ale HPVLD MOLY 175gr.
Otazka: Co to znamena VLD strely je potrebne "vsadit do drazok"? Nasiel som to v katalogu pre strely Berger (v nemcine). Je to o vyske naboja - nalisovania strely do nabojnice?
Ak budem prebijat rozhodne chcem skusit aj Bergre ale HPVLD MOLY 175gr.
Otazka: Co to znamena VLD strely je potrebne "vsadit do drazok"? Nasiel som to v katalogu pre strely Berger (v nemcine). Je to o vyske naboja - nalisovania strely do nabojnice?
- Gunslinger
- moderátor
AKI: V anglictine sa to oznacuje "in the lands" a ano, suvisi to s 'vyskou' (presnejsie OAL - celkovou dlzkou hotoveho naboja), bergre a ine 'klzke' strely s ich specifickym tvarom a vlastnostami sa odporuca robit s co najvacsim OAL / celkovou vyskou, aby sa pri zasunuti do komory strela oprela/zasunula priamo az do drazok hlavne. Je na to viacero dovodov a je o tom vela nazorov, a su s tym spojene aj komplikacie (zvycajne nemozes podavat zo zasobniku kedze sa don nevojdu a musis kazdy jeden vkladat rucne, atd.) Pri beznych strelach sa opretie o drazky pouziva len niekedy, a nie kazda zbran to ma rada, dokonca aj rozne hmotnosti tej istej strely sa mozu chovat odlisne (jedna moze lepsie grupovat pri umiestneni 0.25mm pred drazkovanim a ina pri 0.1mm v drazkach), ale vo vseobecnosti vacsina bergrov ma radsej ked je aspon minimalne v drazkach.
Celkovo prebijanie a vyladovanie bergrov je hotova veda, a nie vzdy sa to s tou ktorou zbranou podari zladit, ale ak sa to podari tak ta presnost je fantasticka. Problem je len trochu s cenou (cca o polovicu drahsie nez Sierry) a dostupnostou (najblizsi dvaja distributori su v Nemecku).
Gunslinger
Celkovo prebijanie a vyladovanie bergrov je hotova veda, a nie vzdy sa to s tou ktorou zbranou podari zladit, ale ak sa to podari tak ta presnost je fantasticka. Problem je len trochu s cenou (cca o polovicu drahsie nez Sierry) a dostupnostou (najblizsi dvaja distributori su v Nemecku).
Gunslinger
- Gunslinger
- moderátor
AKI: Daju sa zohnat aj lacnejsie, pozri napr.:
Boedeker - 11 typov pre 308win:
http://www.wiederlade-service.de/GESCHO ... erger.html
pricom ta 175 VLD co spominas u nich stoji cca 45 EUR/100ks (obdobna Sierra 175gr HPBT vychadza EUR 38 )
Alebo napr. aj Frankonia - 33 typov Berger bullets (z toho 10 roznych pre 308win) :
http://www.frankonia.de/shop//_/search/ ... earch.html
U mna na 308me ale hlavny problem asi nebude v twiste (66cm 1:12 by malo 180gr stabilizovat bez nejakych vacsich problemov, aj ked ozaj presne asi zacnu byt az na 300m a vyssie), ale prave v OAL (a rucne nabijanie u semi-auto by bola ta najhorsia alternativa).
Gunslinger
Boedeker - 11 typov pre 308win:
http://www.wiederlade-service.de/GESCHO ... erger.html
pricom ta 175 VLD co spominas u nich stoji cca 45 EUR/100ks (obdobna Sierra 175gr HPBT vychadza EUR 38 )
Alebo napr. aj Frankonia - 33 typov Berger bullets (z toho 10 roznych pre 308win) :
http://www.frankonia.de/shop//_/search/ ... earch.html
U mna na 308me ale hlavny problem asi nebude v twiste (66cm 1:12 by malo 180gr stabilizovat bez nejakych vacsich problemov, aj ked ozaj presne asi zacnu byt az na 300m a vyssie), ale prave v OAL (a rucne nabijanie u semi-auto by bola ta najhorsia alternativa).
Gunslinger
Niekde mam tabulku hmotnost strely/twist a tam sa uvadza pre 1:12 max. 170gr. Je to hodnota odporucana.
Tak to u mna v katalogu ( www.henke-online.de ) je ta cena pekne premrstena. Pritom HPBT Match Sierra 175gr je tam za 30,-Eur.
Tak to u mna v katalogu ( www.henke-online.de ) je ta cena pekne premrstena. Pritom HPBT Match Sierra 175gr je tam za 30,-Eur.
- Gunslinger
- moderátor
AKI: Moly berger 175gr VLD stoji u Boedekera EUR 47, takze sa nemylis a tie ceny ma Henke naozaj premrstene.
Co sa tyka twistu, tak pri MV 2300-2600fps sa pre 1:12 naozaj odporucaju skor strely 155-168gr, pri pouziti tazsich striel rapidne klesa rychlost a presnost nad 300m uz ide dolu vodou. Ale pokial zmenis navazku a mas prijatelne tlaky, tak sa da aj 175-180gr, a rozdiel v odolnosti voci vetru je u 175/180gr vs. 168gr znacny.
Inak, pre 1:12 je asi naj volba SMK 155gr HPBT Palma (s tou sa strielaju aj Palma 1000 zavody), a zaujimave je ze ma lepsi BC nez 168cka, pricom ma vyssiu rychlost a lepsiu balisticku krivku ako aj odolnost voci vetru, hacik je ze potrebuje vacsie navazky a vyvija velke tlaky, co pri opakovacke problem nie je ale pri semi-auto ano. Ja som ich tiez chvilu skusal, ale pri pre mna prijatelnych tlakoch (= nizsich rychlostiach) sa tie vyhody stracali uz po par stovkach metrov (aj ked ten minimalny spatny raz bol parada
.
Pre semi-auto je 168gr asi naj volba, ale pri strelbe nad 700m ma uz 175gr znacne navrch. Inak, ti manici v statoch co s .308mami (zvycajne v Ackley Improved konfiguracii) strielaju na ozaj velke vzdialenosti (cez 2 kilometre, a sucasny oficialny rekord na gong s .308mou je tusim 3126 yardov = skoro tri kilometre) pouzivaju tusim 200grainy.
edit: Pozrel som to presne a na vzdialenosti 2km a viac s .308mou pouzivaju 220grainy
Gunslinger
Co sa tyka twistu, tak pri MV 2300-2600fps sa pre 1:12 naozaj odporucaju skor strely 155-168gr, pri pouziti tazsich striel rapidne klesa rychlost a presnost nad 300m uz ide dolu vodou. Ale pokial zmenis navazku a mas prijatelne tlaky, tak sa da aj 175-180gr, a rozdiel v odolnosti voci vetru je u 175/180gr vs. 168gr znacny.
Inak, pre 1:12 je asi naj volba SMK 155gr HPBT Palma (s tou sa strielaju aj Palma 1000 zavody), a zaujimave je ze ma lepsi BC nez 168cka, pricom ma vyssiu rychlost a lepsiu balisticku krivku ako aj odolnost voci vetru, hacik je ze potrebuje vacsie navazky a vyvija velke tlaky, co pri opakovacke problem nie je ale pri semi-auto ano. Ja som ich tiez chvilu skusal, ale pri pre mna prijatelnych tlakoch (= nizsich rychlostiach) sa tie vyhody stracali uz po par stovkach metrov (aj ked ten minimalny spatny raz bol parada
Pre semi-auto je 168gr asi naj volba, ale pri strelbe nad 700m ma uz 175gr znacne navrch. Inak, ti manici v statoch co s .308mami (zvycajne v Ackley Improved konfiguracii) strielaju na ozaj velke vzdialenosti (cez 2 kilometre, a sucasny oficialny rekord na gong s .308mou je tusim 3126 yardov = skoro tri kilometre) pouzivaju tusim 200grainy.
edit: Pozrel som to presne a na vzdialenosti 2km a viac s .308mou pouzivaju 220grainy
Gunslinger
Hosi co hovorite tejto puske?:
http://www.roedaleprecision.com/galeries/2/6.htm
6.5x47 Lapua
Hlaven:28"x30.5mm LW Select Match Grade Stainless. Twist - 1 in 8"
Pazba: RCS
http://www.roedaleprecision.com/galeries/2/6.htm
6.5x47 Lapua
Hlaven:28"x30.5mm LW Select Match Grade Stainless. Twist - 1 in 8"
Pazba: RCS