Je zakonne nosenie streliva s olovenou strelou ?

DUSO
častý prispievateľ
Registered for: 17 years 8 months

Je zakonne nosenie streliva s olovenou strelou ?

Príspevok od používateľa DUSO »

Nemam jasno v tom ci mozem nosit na obranu strelivo s olovenou strelou. Nemate to niekto nastudovane ?
Používateľov profilový obrázok
Rasto
expert
Registered for: 16 years 10 months

Príspevok od používateľa Rasto »

Duso nemam pri sebe zakon o strelnych zbraniach a strelive (som v stane v Sturove:-)) Ale prebijance mozes pouzivat vyhradne na sportovu strelbu a na strelnici.
Pretoze by sposobili vyssiu ranivost ako napr expanzne a tie su na 100% zakazane.
Na sebeobranu mozes pouzivat len FMJ.
sano2
častý prispievateľ
Registered for: 17 years 4 months

Príspevok od používateľa sano2 »

rasťo, si si istý? Je v zákone napísané, že na obranu môžeš nosiť len FMJ? Pokiaľ to nie je kategorizované ako zakázané strelivo, môžeš to nosiť aj na obranu aj na strelnicu aj kde môžeš a chceš.

Pokiaľ viem, zakázané sú s expanznou dutinou a priebojným alebo tvrdým jadrom = oceľovým, oceľovým kaleným. No a vojenské strelivo, hlavne preto že má to jadro. Olovo je aj tak materiál, s ktorého je väčšina striel, čiže ja v tom problém nevidím. Ja napríklad nosím poloplášť, nie je to zakázané strelivo, nemá expanznú dutinu a pritom má lepšie deformačné vlastnosti ako FMJ.
DUSO
častý prispievateľ

Rasto: To sa ale tyka streliva, ktore si prebija strelec pre vlastnu potrebu (sportovec, polovnik). Ale ako je to s produkciou Aresu ? Ten "olovene" strelivo predava na pulte. Mal by ho teda mat schvalene na predaj podla nejakych noriem a pokial viem nepredava ho s tym, ze sa moze pouzit iba na sportove ucely.
sano2
častý prispievateľ
Registered for: 17 years 4 months

Príspevok od používateľa sano2 »

Normálne ho môžeš nosiť aj na obranu. Nič sa nestane, nie je to zakázané strelivo.
inspiring_liskov

Príspevok od používateľa inspiring_liskov »

presne taaaaak

kludne mozes nosit olovo a je uuplne jedno , ci bolo prebite v Arese alebo u teba v garazi.
Nesmies v nom vsak mat dutinu alebo zaliate tvrde jadro, resp nemoze byt evidentne inak upravene za ucelom zvysenia ranivosti (blba definicia , v praxi ak by ti policajti nasli pri osobnej prehliadke napr olovo s narezanou spickou, poslali by ho na KEU PZ a ti by sa vyjadrili, ze ide o upravene strelivo atd...)

inak pokial ide o deformaciu olovo vs FMJ z beznej pistole ... myslim ze rychost 300-350m/s nie je dostatocna aby pri zasahu covjeka akokolvek deformovalo pistolovy projektil. Z dlhej flinty kde to lieta 2x rychlejsie je to uz ina pesnicka

takze sumar, nema vyznam spekulovat . Na nosenie si vyber nejake spolahlive dobre tovarenske FMJ a olovene prebijance si nechaj na IPSC papiere
DUSO
častý prispievateľ

roman: Riesim to koli doprave na sutaz a z nej. Po sutazi, kde strielam olovom by som musel zbavit vyvrt nanosov olova, aby som mohol strielat plastovane strelivo, ak by bolo treba. A to sa mi nechce. To radsej budem nosit to olovo aj na obranu. A ma to asi este aj vyhodu v mensej odrazivosti Pb striel od pevnych prekazok, ako v pripade FMJ-cka.
scar
prispievateľ
Registered for: 17 years 2 months

Príspevok od používateľa scar »

roman:
inak pokial ide o deformaciu olovo vs FMJ z beznej pistole ... myslim ze rychost 300-350m/s nie je dostatocna aby pri zasahu covjeka akokolvek deformovalo pistolovy projektil.
...myslim ze hodne zalezi aj od tvaru strely,ak mas napr.zrezany kuzel aj sa o tomto pohadam :)
yarco
moderátor
Registered for: 18 years 7 months

Príspevok od používateľa yarco »

DUSO napísal:Po sutazi, kde strielam olovom by som musel zbavit vyvrt nanosov olova, aby som mohol strielat plastovane strelivo, ak by bolo treba. A to sa mi nechce. To radsej budem nosit to olovo aj na obranu.
Nesranduj.
Ak nemas hlaven extra zanesenu olovom (co po jednej sutazi nemas), FMJ hlavni nic nespravi, akurat ju budes kvoli 'zazehlenemu' olovu dlhsie cistit.

Pravdepodobnost, ze tie FMJ cestou zo strelnice pouzijes, je minimalna. A ak by si ich aj nebodaj pouzit musel, zanesenie hlavne bude asi to posledne, co ta v tej chvili bude trapit.
Ak chces nosit olovo, preco nie, znizena odrazivost a zvysena sanca deformacie hovoria v jeho prospech. Ale nenosit FMJ len kvoli spineniu hlavne, to nema logiku.
luke
častý prispievateľ
Registered for: 18 years

Príspevok od používateľa luke »

roman napísal: kludne mozes nosit olovo a je uuplne jedno , ci bolo prebite v Arese alebo u teba v garazi.
s tymto nesuhlasim.

§ 2
d) druhom streliva
1. prebíjané strelivo – laborované strelivo pre vlastnú potrebu na športové alebo poľovné účely za použitia príslušnej technológie, pri ktorom sa používajú nové alebo už použité komponenty.

podla mna tuto definiciu splna strelivo, ktore si fyzicka osoba, strelec sam pre seba prebija, moze ho pouzit LEN na sportove, alebo polovne ucely.

ares, ako firma s predmetom podnikania, vyroba streliva, strelivo z pouzitych komponentov celkom zjavne nevyraba pre vlastnu potrebu, a preto sa podla mna nejedna o strelivo podla §2/d 1 zakona o zbraniach.

takze, ja si myslim, ze to je tak ako vravi DUSO, vlastne strelivo nosit nemozes, ale prebijance od aresu a podobne nosit mozes.
inspiring_ganguly

Príspevok od používateľa inspiring_ganguly »

...
Naposledy upravil/-a inspiring_ganguly v 18 Jan 2011, 19:18, upravené celkom 1 krát.
scar
prispievateľ

luke:§ 2
d) druhom streliva
1. prebíjané strelivo – laborované strelivo pre vlastnú potrebu na športové alebo poľovné účely za použitia príslušnej technológie, pri ktorom sa používajú nové alebo už použité komponenty.

...toto povazujem len za definiciu co je prebijane strelivo,nikde v zakone nie je napisane ze nemoze byt pozite na obranne ucely.
...ak by to bolo takto:

1. prebíjané strelivo – laborované strelivo pre vlastnú potrebu len na športové alebo poľovné účely za použitia príslušnej technológie, pri ktorom sa používajú nové alebo už použité komponenty. ...uz je to o inom.
inspiring_liskov

luke ; ja ten zakon poznam... ale ukaz mi, KTO rozozna prebijanec z garaze od prebijanca z Aresu, Limitu, Libry ....
inspiring_liskov

scar napísal: ...myslim ze hodne zalezi aj od tvaru strely,ak mas napr.zrezany kuzel aj sa o tomto pohadam :)
zozen svinu (idealny balisticky material), napalime do nej po zasobniku FMJ, EFMJ, poloplastov a olova a pri klobasach mozme filozofovat nad tvarom projektilu co z nej vyhrabeme
scar
prispievateľ

...ja mam rad zvieratka :wink: :lol:
Napísať odpoveď

Návrat na "Náboje"