Obrana proti psovi na verejnosti

Používateľov profilový obrázok
gewehr
expert
Dátum registrácie: 21 years 4 months

Príspevok od používateľa gewehr »

Chlapi, zoberte rozum do hrsti... robit zakony vsade a na vsetko, tak sa tu z toho zachvilu po*ereme. O par rokov sa mozte dozit toho, ze ked niekto bude chcet chovat nemeckeho ovciaka, bude mat zakonom predpisanu plochu zahrady, minimalnu vysku plota, min. a max vek chovatela... dnes u nas chova roznych psov po dedinach kazdy a nie len jedneho. Zratajte si, kolko takych incidentov sa stane na pocet tych psov a zistite, ze toto upravovat zakonom je blbost jak noha. A ked si clovek uvedomi, ze zakon pausalizuje, tak sa o ucinnosti a realinych dopadoch toho zakona bojim uz teraz.
Naposledy upravil/-a gewehr v 17 Sep 2009, 16:51, upravené celkom 1 krát.
kriznik
prispievateľ
Dátum registrácie: 18 years

Príspevok od používateľa kriznik »

gewehr, ja by som to so zakonom zakazujucim, alebo obmedzujucim urcite plemena az tak nedramatizoval, v niektorych krajinach to funguje a nikto ti nepredpisuje aky mas mat pozemok a plot :wink: Pudlika si budes moct kupit vzdy. Pravdupovediac fandim pracovnym plemenam a pre bojove plemena naozaj nevidim dovod. Snad casom vidu z mody a rozni frajirci, ktori ich viazu na slabu retaz si zaobstaraju morske prasiatka.
inspiring_fermi

Príspevok od používateľa inspiring_fermi »

gewehr, ak by ten zákon či iný záväzný právny predpis mal byť písaný tak, ako si naznačil - minimálna plocha záhrady a podobné nezmysly - tak potom zdieľam názor, že taký zákon je na dve veci. ak by však zákon zohľadňoval relevantné parametre a podmienky, potom som všetkými desiatimi za jeho schválenie. aké sú to tie relevantné podmienky a parametre, to nechajme kompetentným tvorcom. ja sa nepovažujem za dostatočne kompetentného na to, aby som ich určoval. vychádzam totiž z predstavy (možno naivnej), že by mal zákonodarca myslieť v prvom rade na blaho nás všetkých a písať zákony tak, aby slušných ľudí chránili a zbytočne neobmedzovali. ako napísal kriznik, pudlíka si babička bude môcť kúpiť vždy. ale chov psa bojového plemena by mal mať podľa mňa určité zaväzujúce podmienky. drvivá väčšina prípadov, kedy došlo k napadnutiu človeka psom a písalo sa o tom, boli v hre práve "bojové" plemená. nepripisujem vinu tomu psovi, ktorý človeka napadol, ale jeho pánovi, ktorý zanedbal jeho výchovu, prípadne psa nedostatočne "zabezpečil". preto si myslím, že by sa takýmto incidentom dalo predísť prípadne ich eliminovať na minimum určitou formou regulácie chovu. ako laický príklad si dovolím uviesť "povinnosť výcviku" vrátane zloženia skúšok poslušnosti. alebo povinnosť chovať takéhoto psa v objekte, ktorý bude patrične zabezpečený.

ešte raz opakujem: nie som proti psom, ale proti nezodpovedným majiteľom psov!
sano2
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 17 years 4 months

Príspevok od používateľa sano2 »

dobre, to je pekné. Pes spraví skúšky po absolvovaní super výcviku a za rok mu prdne v bedni z tepla alebo z hladu a celý výcvik má v prdeli. Pokúše niekoho a je to tu zas. To máš ako s majiteľom zbrane. Volajú po psychotestoch, fajn, prdne ti potom v bedni a tu (legálnu) zbraň tak či tak použiješ. A sme doma. Ja by som sa radšej uberal cestou postihu majiteľa psa. V tomto prípade, bezpodmienečne na 2 roky do basy. Keby ľudia zistili, že ak nezvládnu svojho psa tak pôjdu natvrdo sedieť za toho svojho psa, tak by si dvakrát rozmysleli čo budú doma chovať, či toho jazvečíka alebo krokohrocha. Mne sa už stalo, že po mne vybehol pitbull, ktorý vážil cca o 2 kg viac ako panička a ťahal ju ako na vodných lyžiach.
inspiring_fermi

Príspevok od používateľa inspiring_fermi »

sano2, je nad slnko jasnejšie, že žiaden zákon útoky psov na ľudí v dôsledku zanedbania povinnosti majiteľa nezastaví úplne... ani Tebou navrhovaný trest odňatia slobody na dva roky. ja som radšej za prevenciu zákonom regulujúcim chov ako za represie zákonom trestajúcim už spáchaný skutok...

a okrem toho, ak zákon predpisuje povinnosti majiteľa, musí regulovať aj prípadné postihy. ak by sa novelizoval TZ, tak aj trest odňatia slobody... :)
gewehr
expert

kriznik napísal:...a nikto ti nepredpisuje aky mas mat pozemok a plot...
vyckaj casu
kriznik napísal:Pravdupovediac fandim pracovnym plemenam a pre bojove plemena naozaj nevidim dovod
aha, takze aky je rozdiel, medzi agresivnym pracovnym psom a bojovym psom? Zazil som dobermana, co zlozejov povodil zlodejov po dome a spica, co sposobil tazke zranenia dospelej osobe... ak by sa dosledne uplatnovala zodpovednost za vlastnenie psa podla sucasne platnej legislativy, uplne by to IMO stacilo.

ale vidim, ze uz dalej nema zmysel tu to riesiit, nazory sme si vymenili a podobny zakon sa nastastie nechysta, takze pekny vecer prajem :wink:
lenochod
prispievateľ
Dátum registrácie: 16 years 10 months

Príspevok od používateľa lenochod »

Ista analogia so zbranami tu je, u akcnejsich plemien urcite. Mozno sa dockame aj CP(cokli preukaz), nosenie cokla, drzanie cokla(doma za plotom), slo by to podla skupin ZP, len to zberatelstvo hafanov si neviem predstavit :lol:

Ista regulacia(teda skor dohlad) by podla mna nebola na skodu, zaujemca o silne plemeno by mal preukazat, ze dokaze psa udrzat. Ked vidim ako na ulici doga venci pubertalnu 15ku, nie je mi to jedno.

Zakazat nejake plemeno je hlupost, ale rozhodne ak s nejakym polokonom idem medzi ludi(tj von zo svojho domu/bytu), mal by som ho byt schopny aj udrzat v pripade, ze sa pokusi o nejaku lotrovinu.
gewehr
expert

Inak, ked uz sme pri tom, vlastnictvo a povinnosti ohladne drzania psov na uzemi katastra tej ktorej obce, si mozu a podla zakona by aj mali upravovat samospravy samy. Pocnuc oznacenim a poplatkami, konciac odchytom. Takze skuste si preverit existenciu a pripadne znenie VZN v ovasom meste/obci, a ak sa vam nepaci, iniciovat a navrhnut zmeny, naco mame volenych zastupcov a pracovnikov uradov. To je tak na okraj, v ramci demokracie a obcianskych prav a konieckoncov aj povinnosti. :wink:
yarco
moderátor
Dátum registrácie: 18 years 7 months

Príspevok od používateľa yarco »

dr.nox napísal:drvivá väčšina prípadov, kedy došlo k napadnutiu človeka psom a písalo sa o tom, boli v hre práve "bojové" plemená.
To ti verim, problem je ale v tom "a písalo sa o tom". :roll:
Neviem, ci mate niekto k dispozicii hodnoverne statistiky, ale ja by som tipoval, ze vacsinu pripadov napadnutia cloveka psom ma u nas na svedomi nemecky ovciak spolu s dedinskou "poulicnou zmesou". Je ich totiz najviac.
Bez ohladu na to, ci sa o tych pripadoch pise alebo nie.
peto543
prispievateľ
Dátum registrácie: 18 years 11 months

Príspevok od používateľa peto543 »

ano a ked napadne cloveka dedinska zmeska v Dolnych Oresanoch nikoho to nezaujima a nieje to take vzrusujuce ako napisat ze krvilacny PITBULL opat napadol :twisted: a potom ked vencim psa sa mi ludia oblukom vyhybaju jak keby som mal na obojku odistneu bombu... :roll:
inspiring_wright

Príspevok od používateľa inspiring_wright »

to možem iba potvrdit viem o pripade ked svorka tulavych psov trhala babku na kolibe v roku 1998 otec robyl policajta jeho kolegovia dospavali nočno medzi zahratkamy ked počuli krik babky ktoru trhalo asi 15psov bolitam prevažne križenci vlčiaka z gulašom.
do troch minut tam bola prestrelka jak na divokom zapade
zišlo sa tam všetko čo malo zbrane.
zaujimave natom bolo to že pokial netrafiš psovi dvoležite organi ako hlava,klby a chrpticu utoci dalej
jeden pokropil psov škorpikom pes laho otrasolsa a nasratejči pokračoval vutoku kim pochitali a postrielali všetko chlpate trvaloto dve hodini.
pred koncom tam došla sloboda zvierat a televizia a žiadali aby prestali strielat chlpačov tak ich mili policajti vikazali zo zahratkarskej oblast a všetko v okoli uzavreli apobrali im filmi apasku s kameri.
inspiring_pike

Príspevok od používateľa inspiring_pike »

Velmi, verte mi velmi som sa nechcel zapajat do tejto debaty, ale ked citam tie donebavolajuce .... novodobych psich inkvizotorov tak zacinam liezt po stene.
Pani, prosim vas, ktore su to podla vas tie bojove plemena? Kto urcil standard ako pisete `tzv. bojovych` plemien. Co je to potom `tzv.` Je bojove plemeno pitbull? Ten sa asi takto najcastejsie oznacuje. Ale tradicne ako bojove plemena nasich krajov su pouzivane vlciaky, dobrmany apod. Kto posudi ktore plemeno je to podla vas zavadne... Je to kavkazsky pastiersky? Vlkodav? Argentinska doga, holandska doga? Spominany pitbull?
Pred par rokmi v ceskom parlamente skupina rovnako zapalenych obcanov presadzovala podobny regulacny ramec. Po debatach s kynologmi, veterinarmi a dalsimi ludmi, ktori sa profesionalne zaoberaju psou problematikou prisli na to, ze delennie podla vasich predstav nefunguje!
So psami pracujem zial len kratko, asi 15 - 18 rokov. Presiel som viacerymi plemenami a momentalne mame drobneho vlkodava 95 cm kohutik a cca 90 kg. Zvycajne pred nami ludia odskakuju v hroze. Vlkodav je pritom i z hladiska chovneho standardu jeden euforicky mierumilovny flegmos, milujuci deti. Jedine co vam hrozi, je ze vas ulize k smrti. Napriek tomu, ze nie je znamy pripad utoku vlkodava, bol v ceskom navrhu posudzovany ako `bojovy` :roll:
Vedla cca 200 m byva za plotom asi 2 kg maly zmrd tzv. dedinska zmes. Uz pokusal asi vsetkych. Utoci na kazdeho. Z dennej skusenosti prisaham, ze zurivejsie `bojove plemeno` nez necakane vyslachtil sused nepoznam.
Takze co? Snazite sa zavadzat psi rasizmus, ale so psom je to ako s ludmi. Jeden sa narodi pritulny, iny je nasilnickej povahy. Zalezi na cloveku a na vychove psa. Preco nie je majitel postihovany exemplarne ak ma nezvladnuteho psa? Ked viete tolko pisat, kolko balastu ste tu uz vyprodukovali, oslovte svojich poslancov, ktorych ste zvolili, nech sa zasadia o zakon regulujuci majitelov. Ti maju zodpovednost.
Pekny den vsetkym.
luke
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 18 years

Príspevok od používateľa luke »

budem vedla, ked sa na to budem snazit ist sedlackym rozumom, analogiou hmotnostnych kategorii napr. v boxe?
je mozne povedat, ze ked pojdem unaveny z roboty domov a napadne ma pes, tak pre mna bude jednoduchsie obranit sa proti 10kg psovi, ako voci 50, alebo nebodaj 90kg psovi?

ako tu uz bolo povedane, nie som proti psom, ale proti idiotom, ktori si ich kupuju a nevedia ich zvladnut, alebo ich cvicia ako zbran.
Jack
moderátor
Dátum registrácie: 18 years 5 months

Príspevok od používateľa Jack »

Presne luke, i ja som proti idiotom na opačnej strane vodítka ako je pes. Napokon, kto tu nie je proti?
:evil:
Na druhej strane, osobne sa radšej zaobídem bez zákonnej úpravy držania/chovu/delenia psích plemien a budem riskovať malú pravdepodobnosť, že ma raz uhryzne naozaj veľký a nebezpečný hafan ako by som volal po tom, aby bolo všetko ošetrené zákonmi a inými predpismi a na všetko bolo treba súhlas polície či iných orgánov. Všetci totiž vieme, akú hrozbu to so sebou prináša. A zďaleka nie iba pre nás - pre držiteľov ZP.
:P
Preto sa domnievam, že najrozumnejšie by bolo prísnejšie trestať majiteľov psov, ak už naozaj k niečomu príde.
inspiring_saha

Príspevok od používateľa inspiring_saha »

Vela ludi, by tu suhlasilo so zakonnou upravou typu: Ak chces mat zbran kup si ju a nos, ale ak spravis pruser, tak si to odse.ies.
Ale ked tym argumentuje niekto pri psoch tak je to zle, nedostatocne, treba ich zakazat!? :roll:
Napísať odpoveď

Návrat na "Nutná obrana - krajná núdza"