ZP skupina F
-
inspiring_ganguly
Takze teraz citujem sam seba, lebo sa pan policajt pletieC08R4 napísal:To je pekne co si kto mysli, ale pre mna je podstatne co si mysli veduci dokladov na OR PZ a "mysli" inak ako mya dozaduje sa toho, aby bolo mozne chodit na strelnicu, tak musia byt v preukaze zbrane zapisane v kolonke miesto drzania, aj strelnice, aspon tak mi dnes povedal pri zaevidovavani zbrane, ale toto mi tam nedal
A on inak ustanovuje, takze ani pri Ecku/Fku nieje treba zapisat strelnice do preukazu zbrane, som to ja somar, ze ma to nenapadlo§ 2
Vymedzenie niektorých pojmov
e)držaním zbrane a streliva oprávnenie prechovávať a mať pri sebe zbraň a strelivo na miestach určených v preukaze zbrane, ak tento zákon neustanovuje inak,
Cobra, bingo! Veď ty veľmi správne cituješ, že "držiteľ skupiny A zbrojného preukazu je oprávnený aj na nosenie tejto zbrane v stave, pri ktorom je strelivo v hlavni, v nábojovej komore hlavne, v nábojovej komore valca revolvera, v nábojovej schránke zbrane alebo v zásobníku zbrane, ak je zásobník v zbrani (ďalej len „stav umožňujúci okamžité použitie“)". To znamená, že držiteľ ZP sk. A ju smie nosiť, teda mať v stave umožňujúcom okamžité použitie, držiteľ niektorej zo skupín B, C, D, E iba na zákonom, resp. zákonmi taxatívne vymenovaných miestach. Držiteľ F-ka nikdy. Potiaľto sa zrejme všetci zhodneme.
Teraz ide ale o to, že ja a ďalší si "mať v stave umožňujúcom okamžité použitie" vysvetľujeme ako držať, resp. v určitých prípadoch nosiť zbraň tak, aby si ju v ľubovolnom okamihu mohol použiť na sebaobranu, či na iný účel, na ktorý ju máš podľa skupiny zbrojáku zapísaný.
Vy, teda ty a Igrlik, si pod použitím predstavujete absolútne totálne všetko, teda aj cvičnú a športovú streľbu. O tej sa ale pri definovaní slovného spojenia "stav umožňujúci okamžité použitie" nič nehovorí. Nie je zakázaná, ba ďalšími paragrafmi je povolená na mieste na to určenom hocijakou legálne držanou strelnou zbraňou, ktorá je na to technicky spôsobilá.
EDIT: Nereagoval som na predchádzajúci ale na tvoj v tomto momente predpredposledný príspevok.

Teraz ide ale o to, že ja a ďalší si "mať v stave umožňujúcom okamžité použitie" vysvetľujeme ako držať, resp. v určitých prípadoch nosiť zbraň tak, aby si ju v ľubovolnom okamihu mohol použiť na sebaobranu, či na iný účel, na ktorý ju máš podľa skupiny zbrojáku zapísaný.
Vy, teda ty a Igrlik, si pod použitím predstavujete absolútne totálne všetko, teda aj cvičnú a športovú streľbu. O tej sa ale pri definovaní slovného spojenia "stav umožňujúci okamžité použitie" nič nehovorí. Nie je zakázaná, ba ďalšími paragrafmi je povolená na mieste na to určenom hocijakou legálne držanou strelnou zbraňou, ktorá je na to technicky spôsobilá.
EDIT: Nereagoval som na predchádzajúci ale na tvoj v tomto momente predpredposledný príspevok.
-
inspiring_ganguly
Jack, rád by som Ťa požiadal, aby, až Ti dôjdu argumenty, si sa zdržal urážok na moju adresu! Lebo Tvoje "Igrlik, zase trepeš!" pokladám za urážku, nevhodnú na toto fórum. Ak nevieš svoje vášne držať na uzde tu, ako chceš riešiť situáciu so zbraňou v ruke?
Chcel si odo mňa citáciu paragrafu zákona, ktorá zakazuje strieľať zo zbrane nadobudnutej, vlastnenej a držanej na základe ZP skupiny F. Spravil som to.
Od Teba očakávam, že v zákone nájdeš a odcituješ paragraf, ktorý pre tieto zbrane ruší tento zákaz na strelnici. Neurobil si to, naopak, hľadáš nové významy slova použitie, dedukuješ z prepravy streľbu a podobné nezmysly.
Opakujem: Ak nájdeš v zákone takú výnimku, ktorá umožní mať na strelnici takúto zbraň nabitú a vystreliť z nej (to znamená, že zbraň bola v stave pripravenosti na okamžitú streľbu) , a odcituješ mi to znenie, budem Ti vďačný nielen ja, ale aj Colt, čo odpočíva v kufríku. V opačnom prípade budem musieť nájsť peniaze a (čo je ešte horšie) čas na to, aby som ho otlakoval a prepísal na E - inak si už nevystrelí.
Chcel si odo mňa citáciu paragrafu zákona, ktorá zakazuje strieľať zo zbrane nadobudnutej, vlastnenej a držanej na základe ZP skupiny F. Spravil som to.
Od Teba očakávam, že v zákone nájdeš a odcituješ paragraf, ktorý pre tieto zbrane ruší tento zákaz na strelnici. Neurobil si to, naopak, hľadáš nové významy slova použitie, dedukuješ z prepravy streľbu a podobné nezmysly.
Opakujem: Ak nájdeš v zákone takú výnimku, ktorá umožní mať na strelnici takúto zbraň nabitú a vystreliť z nej (to znamená, že zbraň bola v stave pripravenosti na okamžitú streľbu) , a odcituješ mi to znenie, budem Ti vďačný nielen ja, ale aj Colt, čo odpočíva v kufríku. V opačnom prípade budem musieť nájsť peniaze a (čo je ešte horšie) čas na to, aby som ho otlakoval a prepísal na E - inak si už nevystrelí.
Igrlik, presne tak. Chcel som od teba citáciu paragrafu, ktorý explicitne (t.j. doslovne) zakazuje strieľať zo zbrane držanej na F-skupinu ZP. Nemôžeš ju tam nájsť, lebo tam nie je. Miesto toho si našiel iný paragraf a teraz nás presviedčaš, že sa v ňom hovorí o niečom, o čom sa v ňom však v skutočnosti nehovorí. Odmietaš sa čo i len zamyslieť nad argumentmi, ktoré som ti poskytol ja a pár ďalších členov fóra, navyše úplne regulérnu úvahu nad zámermi zákonodarcu nazývaš špekuláciou. A preto to tvrdenie, že nediskutuješ, ale trepeš. Za tým si stojím.
Ak slovíčko "trepeš" považuješ za urážku, tak je to tvoj problém a nie môj. Nesnažil som sa ťa uraziť, ale ak sa mi to podarilo, potom si to asi ty, kto nevie držať svoje vášne na uzde. A Igrlik, ako hovorí klasik: "ak ich nevieš udržať na uzde tu, ako chceš riešiť situáciu so zbraňou v ruke?"
Ale to už som moc zlý. Pardón.
Počkajme si na to, čo nám k problému povie Panzer, lebo sami už s ničím novým asi neprídeme. Poslal som mu PM, azda si čoskoro nájde čas, aby sem zablúdil a prečítal si minimálne posledné tri stránky diskusie a potom nás rozsúdil.
Ak slovíčko "trepeš" považuješ za urážku, tak je to tvoj problém a nie môj. Nesnažil som sa ťa uraziť, ale ak sa mi to podarilo, potom si to asi ty, kto nevie držať svoje vášne na uzde. A Igrlik, ako hovorí klasik: "ak ich nevieš udržať na uzde tu, ako chceš riešiť situáciu so zbraňou v ruke?"
Ale to už som moc zlý. Pardón.
Žiaľ, neposkytol si žiadne argumenty. A čo je vaša úplne regulérna úvaha ak nie špekulácia? Ty a pár ďalších členov fóra predsa nemôžete vedieť, aký bol zámer zákonodarcu (ak ste teda nespolupracovali pri tvorbe tohto zákona)! Domýšľate si zo znenie zákona veci, ktoré tam nie sú...Jack napísal:Igrlik, presne tak. Chcel som od teba citáciu paragrafu, ktorý explicitne (t.j. doslovne) zakazuje strieľať zo zbrane držanej na F-skupinu ZP. Nemôžeš ju tam nájsť, lebo tam nie je. Miesto toho si našiel iný paragraf a teraz nás presviedčaš, že sa v ňom hovorí o niečom, o čom sa v ňom však v skutočnosti nehovorí. Odmietaš sa čo i len zamyslieť nad argumentmi, ktoré som ti poskytol ja a pár ďalších členov fóra, navyše úplne regulérnu úvahu nad zámermi zákonodarcu nazývaš špekuláciou. ...
(typická námietka pri súdnych procesoch v USA: "...špekulácia - svedok nemôže vedieť, čo si iná osoba myslela!"
To, čo konkrétnym znením bolo myslené, vie iba autor, a ak to nie je celkom jasné, upraví to vykonávacím predpisom alebo vyhláškou.
A tu je opäť chyba v myšlienkových pochodoch Teba a niekoľkých ďalších členov fóra. Vy si myslíte! Teda nie citujerte odseky, paragrafy a texty, ale vymýšľate vysvetlenia. A to je nesprávne. Nevidíš rozpor v dvoch odsekoch, ktoré si tu napísal? Veď jeden odporuje druhému! Streľba je predsa použitím zbrane. Každá streľba - aj cvičná a športová. Teda skutočne "absolútne a totálne všetko" ako píšeš. Alebo chceš cvične strieľať bez použitia zbrane?Jack napísal: ...
...
Ja som to pochopil tak ako píše Jack. Pojem použitie zbrane je použitý v inom odseku zákona, ktorý mu preto dáva iný význam ako streľba a stav umožňujúci okamžité použitie zbrane zase v inom odseku. Každý odsek je o niečom inom. Chybou je keď niekto číta zákon úplne doslovne. Treba si prečítať celý zákon a pochopíme o čom je.
Netvrdím že tento náš zákon je dokonalý, je deravý a možno napísaný pre niektorých nezrozumiteľne, ale je jeden z najlepšie postavených v európe. Skúste si pozrieť taliansky zákon o zbraniach a budete ďakovať zákonodarcom za to, ako zákony píšu u nás.
Netvrdím že tento náš zákon je dokonalý, je deravý a možno napísaný pre niektorých nezrozumiteľne, ale je jeden z najlepšie postavených v európe. Skúste si pozrieť taliansky zákon o zbraniach a budete ďakovať zákonodarcom za to, ako zákony píšu u nás.
-
inspiring_proskuriakova
Pozorne som si prečítal argumenty oboch strán, oboznámil som sa podrobnejšie so zákonným znením úpravy práv a povinností F-károv (keďže táto oblasť ma dosposiaľ nezaujímala) a môj názor na otázku, či je možné strieľať so zbraní držaných na skupinu F na strelnici znie - nie, nie je to možné.
Ako tu už bolo citované, § 28 ods. 4 písm. c) zák. 190/2003 Z.z.
.
Samozrejme, že je tu námietka týkajúca sa existencie ustanovenia § 28 ods. 2 cit. zákona, podľa ktorého:
Nakoniec si musíme uvedomiť ešte jednu závažnú skutočnosť, cez prizmu ktorej sa musíme pozerať na to, či z hist. zbraní možno alebo nemožno strieľať. A tou je ust. § 15 ods. 2 cit. zák.
- ochranu osoby a majetku (A, B)
- výkon zamestnania (C)
- poľovné účely (D)
- športové účely (E)
- múzejné a zberateľské (F)
Čo je športom približuje napr. čl. 2 Európskej charty o športe z roku 1992. Podľa neho pojem šport „zahŕňa všetky formy pohybovej aktivity, ktorých cieľom je prostredníctvom príležitostnej alebo organizovanej činnosti preukázať, alebo zvýšiť telesnú zdatnosť a duševnú pohodu ľudí, formovať sociálne väzby alebo dosiahnuť výkon v súťažiach na všetkých úrovniach. V zmysle tohto výkladu je streľba na strelnici z akýchkoľvek zbraní jednoznačne športom, pretože zvyšuje moju „telesnú zdatnosť a duševnú pohodu“. Držanie zbraní za tým účelom pokrýva skupina E.
Na druhej strane je pojem múzejníctvo a zberateľstvo, ktorých cieľom je zhromažďovanie predmetov za účelom buď ich vystavovania alebo vytvárania súkromnej zbierky. Pre tento prípad existuje skupina F zbrojného preukazu. Navyše, ak by tomu tak nebolo a úmyslom zákonodarcu by bolo povoliť majiteľom skupiny F aj streľbu z ich zbraní, prečo by tak prísne určil v § 27 ods. 5, že
A už len na záver posledné pozastavenie sa nad zákonom
Ako tu už bolo citované, § 28 ods. 4 písm. c) zák. 190/2003 Z.z.
Toto ustanovenie je, podľa mňa, alfou a omegou otázky strieľania zo zberateľských zbraní, aj keď je pravdou, že to mohol zákonodarca vyjadriť aj presnejšie. Takto to zvádza na user friendly výkladDržiteľ zbrojného preukazu nesmie
c) mať zbraň určenú na zberateľské účely v stave umožňujúcom okamžité použitie tejto zbrane
Samozrejme, že je tu námietka týkajúca sa existencie ustanovenia § 28 ods. 2 cit. zákona, podľa ktorého:
Lenže toto ustanovenie nemožno vykladať izolovane od ďalších ustanovení. Zákonodarca si tu, obrazne povedané, zjednodušil prácu tým, že nasypal oprávnenia držiteľov všetkých skupín do jedného ustanovenia, hoci je zrejmé, že niektoré oprávnenia sa môžu vzťahovať len na niektoré skupiny. Teda ak hovoríme o oprávnení prepravy zbrane na účely cvičnej alebo športovej streľby je nepochybné, že môže ísť len o zbrane držiteľa skupín B, C, D, E, keďže ustanovenie § 28 ods. 4 písm. c) streľbu, resp. nabitie hist. zbrane jednoznačne vylučuje. Podľa opačnej logiky by potom vrátnik v závode a súčasne majiteľ skupiny B mohol tvrdiť, že svoju zbraň do práce priniesol z dôvodu výkonu povolania, keďže je to uvedené v § 28 ods. 2.Držiteľ skupiny B, C, D, E a F zbrojného preukazu môže prepravovať zbraň a strelivo len na účely
a) opravy, úpravy, znehodnotenia, zničenia alebo výroby rezu zbrane alebo streliva,
b) overenia zbrane autorizovanou osobou,3)
c) výkonu zamestnania13) alebo oprávnenia podľa osobitného predpisu,14)
d) cvičnej alebo športovej streľby,
e) vystavovania zbrane alebo streliva,
f) prepravy zbrane alebo streliva medzi určenými objektmi alebo miestami určenými v preukaze zbrane alebo
g) odovzdania zbrane alebo streliva do úschovy
Nakoniec si musíme uvedomiť ešte jednu závažnú skutočnosť, cez prizmu ktorej sa musíme pozerať na to, či z hist. zbraní možno alebo nemožno strieľať. A tou je ust. § 15 ods. 2 cit. zák.
Z uvedeného, podľa mňa, jasne vyplýva, že úmysel zákonodarcu smeroval k rozdeleniu zbraní podľa účelu používania na:2) Zbrojný preukaz sa rozdeľuje podľa účelu používania zbrane alebo streliva a podľa rozsahu oprávnenia nosiť alebo držať zbraň do skupín:
a) A - nosenie zbrane a streliva na ochranu osoby a majetku,
b) B - držanie zbrane a streliva na ochranu osoby a majetku,
c) C - držanie zbrane a streliva na výkon zamestnania13) alebo oprávnenia podľa osobitného predpisu, 14)
d) D - držanie zbrane a streliva na poľovné účely,
e) E - držanie zbrane a streliva na športové účely,
f) F - držanie zbrane a streliva na múzejné alebo zberateľské účely.
- ochranu osoby a majetku (A, B)
- výkon zamestnania (C)
- poľovné účely (D)
- športové účely (E)
- múzejné a zberateľské (F)
Čo je športom približuje napr. čl. 2 Európskej charty o športe z roku 1992. Podľa neho pojem šport „zahŕňa všetky formy pohybovej aktivity, ktorých cieľom je prostredníctvom príležitostnej alebo organizovanej činnosti preukázať, alebo zvýšiť telesnú zdatnosť a duševnú pohodu ľudí, formovať sociálne väzby alebo dosiahnuť výkon v súťažiach na všetkých úrovniach. V zmysle tohto výkladu je streľba na strelnici z akýchkoľvek zbraní jednoznačne športom, pretože zvyšuje moju „telesnú zdatnosť a duševnú pohodu“. Držanie zbraní za tým účelom pokrýva skupina E.
Na druhej strane je pojem múzejníctvo a zberateľstvo, ktorých cieľom je zhromažďovanie predmetov za účelom buď ich vystavovania alebo vytvárania súkromnej zbierky. Pre tento prípad existuje skupina F zbrojného preukazu. Navyše, ak by tomu tak nebolo a úmyslom zákonodarcu by bolo povoliť majiteľom skupiny F aj streľbu z ich zbraní, prečo by tak prísne určil v § 27 ods. 5, že
a na druhej strane by mu mal dovoliť strieľať na strelniciach zo zakázaných zbraní, teda napr. aj z automatických, keďže len F-kár takéto môže na výnimku nadobudnúť? Čím by ale F-kár z automatu strieľal, keď mu zákon neumožňuje legálne nadobudnúť a držať do zbrane kategórie A strelivo? A prečo mu to neumožňuje? Lebo to má zakázané v § 24 ods. 4 písm. c.5) Držiteľ skupiny F zbrojného preukazu je oprávnený ..... nadobudnúť a držať strelivo do zbrane kategórie B a do zbrane kategórie C, najviac však dve najmenšie spotrebiteľské balenia, ...
A už len na záver posledné pozastavenie sa nad zákonom
Prečo však takáto možnosť nie je zákonom daná F-károvi, u ktorého je reálny predpoklad, že drží historickú zbraň raritného alebo nepoužívaného kalibru, ku ktorej kúpi buď nekresťansky drahé náboje alebo ich nekúpi vôbec? Podľa mňa preto, lebo z nej nemôže strieľať a strelivo k nej získal len pre účely „múzejné a zberateľské“.§ 27
Oprávnenia držiteľa zbrojného preukazu
(6) Držiteľ skupiny D alebo skupiny E zbrojného preukazu môže prebíjať strelivo alebo jeho jednotlivé časti do zbrane, na ktorú mu bol vydaný preukaz zbrane.
Naposledy upravil/-a Panzer v 07 Nov 2009, 16:01, upravené celkom 1 krát.
A ešte jedno mi napadlo. Ak by bolo povolené strieľanie F-károm, prečo potom musia v zmysle vyhl. č. 555/2003 Z.z. viesť záznamové knihy a značiť v nich podrobne:
Chcem ešte raz zdôrazniť, že všetko čo som vo svojich dvoch príspevkoch uviedol, je môj názor, pri ktorom sa opieram o citované ustanovenia zákona, resp. vyhlášky. Môžem sa však mýliť, pretože patent na rozum, žiaľ, nemám.
To po každej streľbe by potom držiteľ F-ka musel vyznačiť v ZK vyradenie 100-200 nábojov a zapísať nadobudnutie nových dvoch balení? Navyše vyhláška hovorí len o ich vyradení z evidencie a nie o spotrebovaní. Z toho je zrejmé, že sa predpokladá, že náboj fyzicky existuje, ale bol vyradený z dôvodu predaja, výmeny, darovania a pod. Ale nie z dôvodu jeho vystrelenia....
c) druh, značka, kaliber a počet kusov streliva,
d) dátum vyradenia z evidencie,
e) dôvod vyradenia z evidencie,
Chcem ešte raz zdôrazniť, že všetko čo som vo svojich dvoch príspevkoch uviedol, je môj názor, pri ktorom sa opieram o citované ustanovenia zákona, resp. vyhlášky. Môžem sa však mýliť, pretože patent na rozum, žiaľ, nemám.
-
inspiring_ganguly
Ludia,mam takýto (možno) problem.
Rozširoval som si zbrojak mimo ineho aj o skupinu F.Kupil som knihu na evidenciu streliva vo firme Ševt.Presne označenie:
"06 051 0 Záznamová kniha evidencie streliva do zbraní kategórie A až C - Držiteľ skupiny F zbrojného preukazu a držiteľ skupiny G zbrojnej licencie".
Príslušníčka mi oznámila že to nieje správna kniha na evidenciu pre skupinu ZP F.Mam si zohnať správnu knihu...
Kedže v tejto teme je takto kniha už spomínaná,aj evidenčné číslo sedí (06 051 0),snažím sa prísť na to,či som magor ja alebo dotyčný orgán
Rozširoval som si zbrojak mimo ineho aj o skupinu F.Kupil som knihu na evidenciu streliva vo firme Ševt.Presne označenie:
"06 051 0 Záznamová kniha evidencie streliva do zbraní kategórie A až C - Držiteľ skupiny F zbrojného preukazu a držiteľ skupiny G zbrojnej licencie".
Príslušníčka mi oznámila že to nieje správna kniha na evidenciu pre skupinu ZP F.Mam si zohnať správnu knihu...
Kedže v tejto teme je takto kniha už spomínaná,aj evidenčné číslo sedí (06 051 0),snažím sa prísť na to,či som magor ja alebo dotyčný orgán