ZP skupina C

eager_elbakyan

Príspevok od používateľa eager_elbakyan »

dakujem velice pekne za odoved ..este som chel vediet aby mi niekdo povedal ci na tych suskach je aj strelba nie aby som tam nevyzeral ako pana ked prvy raz drzi v ruke ko,,t
Používateľov profilový obrázok
C08R4
častý prispievateľ
Registered for: 17 years 10 months

Príspevok od používateľa C08R4 »

Najprv si precitaj v klude radsej zakon o zbraniach (190/2003, najdes ho na stranke zakon.sk) a ten ti odpovie na mnohe tvoje otazocky a ked potom nebudes nieco chapat, tak ti radi pomozeme, naozaj sa mi tu nechce vypisovat cely postup.
C08R4
častý prispievateľ
Registered for: 17 years 10 months

Príspevok od používateľa C08R4 »

Nie strelby niesu povinne, ale v otazkach mozes vytiahnut ukazku bezpecnej manipulacie so zbranou (Ktoru budes mat na stole a bude to zrejme CZ-70).
733thunder
prispievateľ
Registered for: 16 years 5 months

Príspevok od používateľa 733thunder »

Dnes som poziadal o ZP skupiny B a C.Takze by som nemal mat problemy ziskat C-cko,kedze som drzitelom preukazu odbornej sposobilosti typu S... Chcel som aj A-cko,ale nakolko...,a zopakovala mi pani policajtka to zname:"Pokial nie ste zivnostnik,nikto sa Vam nevyhraza,neboli ste napadnuty..." Pricom,je to asi rok co sa mi vyhrazal isty uz nebohy pan ublizenim na zdravi a tym ze mi "vytuni" auto.A ked som vtedy prisiel na Policiu,povedal mi zeleny ze pokym sa nic nestane,nemozu nic robit,nic so mnou nespisal,len si zaznacil ze som tam bol a poslal ma domov :shock:
Ozaj,pokial budem mat B a aj C,mozem si zakupit vlastnu zbran a tu pouzivat pri praci v SBS?Alebo mozem pouzivat iba tu ktoru mi poskytne zamestnavatel?
BALISTIK
moderátor
Registered for: 18 years 4 months

Príspevok od používateľa BALISTIK »

Vlastnu zbran v SBS pouzivat nemozes,iba tak ze ju mas skrytu a chranis sam seba v pripade nutna obrana,krajna nudza.Sluzobnu zbran mozes mat na skupinu C pokial ti ju zamestnavatel poskytne.Poviem ti jeden priklad,mam ZP skupiny A,C,E.Vlastnu zbran si do prace zoberem po branu firmy,dalej je prisny zakaz nosit sukromnu zbran na ktoru som upozorneni tabulou,kde mam teraz nehat zbran v aute :?: v praci vyfasujem sluzobnu ktoru mozem pouzit za urcitych podmienok v objekte!Vyber si pojdes s prace- hajzlik si ta pocka a pruser na svete :cry: Takze vlastnu zbran si zober maj ju skrytu a pouzit ju mozes v pripade napadnutia tvojej osoby a pod.Ale tie zakony sa menia furt,roky som pracoval ako SBS,vlastne este aj pracujem ale ako armadna sluzba- teraz uz mam preukaz aj prepadnuty :roll:
Kapo
častý prispievateľ
Registered for: 18 years 2 months

Príspevok od používateľa Kapo »

V skupine B a C by zbraň nosiť nemal. A ak si zoberie zbraň do práce, tak už bude mať asi zistené, čo je povolené, a čo nie. A ak je pracovník SBS tak ten zákaz nebude platiť pre jej zamestnancov.
.....Pricom,je to asi rok co sa mi vyhrazal isty uz nebohy pan ublizenim na zdravi a tym ze mi "vytuni" auto.....
A ak sa ti niekto vyhráža, že ti zdemoluje autiak, tak to nie je dôvod vlastniť a ani použiť zbraň. A to že je nebohý máš na svedomí?? 8)
A ak sa ti bude niekto vyhrážať, a chceš aby spísali zápisnicu, tak najlepšie je mať svedka a podať trestné oznámenie.
733thunder
prispievateľ
Registered for: 16 years 5 months

Príspevok od používateľa 733thunder »

A ak sa ti niekto vyhráža, že ti zdemoluje autiak, tak to nie je dôvod vlastniť a ani použiť zbraň...
Tak preco teda vsetci uvadzaju ze chcu nosit zbran na ochranu osoby a majetku?Neboj,skocil z okna sam,ja som ho nestrcil.
inspiring_proskuriakova

Príspevok od používateľa inspiring_proskuriakova »

Kapo, tak naco maju potom SBS vobec zbrane? vsak ochrana majetku nie je dovod na vlastnenie zbrane...
Kapo
častý prispievateľ

A načo sa vyrábajú autá z maximálkou 280km/h? :idea:

Pracovník SBS nemá iné právomoci, ako bežný občan. Ak je narušený objekt, tak má okamžite volať políciu. To je všetko.
Zbraň je na ochranu osôb a majetku, nie je na vykonanie popravy. :D
Môžeš na zlodeja namieriť zbraň a zavolať "hore ruky dole gate.." Tomu sa vraví zadržanie páchatela.
Zlodej môže ale urobiť protiútok-potom je to NO.
Zlodej môže uposlúchnuť-potom je sranda.
Zlodej môže začať utekať z miesta činu: strielaš-vražda.

Ale už sme trochu OT.
lenochod
prispievateľ
Registered for: 16 years 10 months

Príspevok od používateľa lenochod »

Nuz, bohuzial je to tak.
Ale tu sa hovorilo o tom, ci je to dovod na vlastnenie ZP a zbrane. No podla mna ak sa niekto vyhraza znicenim majetku, tak to nema daleko ani od utoku na osobu a to uz urcite je dovod na ZP. Ale to sa uz znova dostavame na individualne postupy roznych ORPZ.
gewehr
expert
Registered for: 21 years 4 months

Príspevok od používateľa gewehr »

Kapo napísal:Zlodej môže začať utekať z miesta činu: strielaš-vražda.
no, len tak na okraj, pokial ten zlodej uteka z miesta cinu s nejakym ulupenym majetkom, tak z pravneho hladiska je to mozne chapat ako trvanie utoku na záujem chránený Trestným zákonom, ktorým majetok je, a teda za určitých okolností aj toto môže byť chápané ako NO. Samozrejme klucova je zrejme klauzula o zjavnej neprimeranosti, stielat po chlapovi, co uradol rolku toaletaku asi zrovna koser nebude. :wink:
lenochod napísal:...No podla mna ak sa niekto vyhraza znicenim majetku, tak to nema daleko ani od utoku na osobu a to uz urcite je dovod na ZP...
hehe, nema daleko od utoku neznamena utok, na to sakra pozor, vyhrazanie nie je utok :wink:
Kapo
častý prispievateľ

A ak náhodou nie, tak potom je to vražda, napsala....:wink:
"O nutnú obranu nejde, ak obrana bola celkom zjavne neprimeraná útoku"
A potom si treba uvedomiť, že ak páchatela postrelíte, tak bude svedčiť proti.
Takže ide aj o to, čo a kto povie.
A zlodej povie napr:"...ano, slúbil, že mi predá daný tovar a keď som za ním prišiel, tak povedal, že mu mám dať najprv zálohu. Ja, že nie a...
...a keď som odchádzal on na mňa vystrelil..."
[/i]
Naposledy upravil/-a Kapo v 19 Dec 2009, 19:28, upravené celkom 1 krát.
gewehr
expert
Registered for: 21 years 4 months

Príspevok od používateľa gewehr »

vsak hovorim ze klucova je primeranost, ale neda sa pausalizovat ze zastrelenie utekajuceho utocnika je automaticky vrazda, to by nebol spravny vyklad zakona :wink:
BALISTIK
moderátor
Registered for: 18 years 4 months

Príspevok od používateľa BALISTIK »

Hm takze nutna obrana krajna nudza je nam znama.Teraz nieco taketo.POUZITIE STRELNEJ ZBRANE Z..321/02§14a16.1.Na odvratenie nebezpecneho utoku alebo na odvratenie priamo hroziaceho nebezpecenstva utoku,ktore ohrozuju strazeny objekt strazne stanoviste,a to po marnej vyzve,aby sa upustilo od utoku. 2.Na zamedzenie uteku zo strazneho objektu,alebo strazneho stanovista ozbrojenej osobe,alebo osobe dovodne podozrivej zo spachania obzvlast zavazneho trestneho cinu,ktrou nemozno inym sposobom zadrzat. To znamena ked mi niekto niečo zle spravy,a ja sa pokusim ho zastavit zamedzit utek pritom ho zastrelim sedim sedim v base?Toto musim vediet ako ocenas a ine blbosti,len ci sa mozem aj podla toho chovat :!: :roll:
Igrlik
častý prispievateľ
Registered for: 22 years 7 months

Príspevok od používateľa Igrlik »

Kapo napísal:V skupine B a C by zbraň nosiť nemal.
...
Presnejšie - zákon ho pri ZP sk. B aj C oprávňuje iba na držanie zbrane a streliva.
B - vlastnej zbrane kategórie B podľa §5 ods. 1 písm a), b) alebo c), na miestach určených v preukaze zbrane alebo na schválenej strelnici. Pri presunoch medzi stanovenými miestami zbraň nesmie byť v stave umožňujúcom okamžité použitie.
C - zbrane pridelenej zamestnávateľom a podľa dispozícií zamestnávateľa.
Napísať odpoveď

Návrat na "Zbrojný preukaz"