Konkretne príklady nutnej obrany a krajnej núdze
-
inspiring_matsumoto
takto chlapci , v prípade že bola použitá zbraň v rámci odvracania útoku pri NO pričom všetky podmienky boli splnené na použitie zbrane v zmysle zákona/ obrana bola primeraná útoku/ , chcela by som vedieť čo sa deje s osobou obrancu ktorý použil oprávnene zbraň pokiaľ sa to všetko prokurátorom, políciou objasní . Bude predbežne zadržaný a umiestnený do väzby ? Alebo pokiaľ sa vyšetrovanie neskončí tak bude na stíhaný na slobode?
-
inspiring_matsumoto
Sano neviem odkial pochádzaš ale takúto situáciu ako som popísala som už aj pár krat zažila , prebiehala presne tak ako som uviedla takže mi tu nepíš že ide o nejaký snénar na film. Čo sa týka tých informácií neviem aké by si ešte chcel keď som tam uviedla presne to ako sa to stalo, teda nič viac nič menej , tí cestujúci boli normálni ludia , ktorí tam iba čakali na autobus /študenti , dôchodcovia/ , a ja len dúfam že keď to celé prebiehalo že v našej blízkosti sa nenachádzal niekto takí ako niektorí z vás čo tu píše že je tu málo informácií a že bol napr. držiteľom A čka ale radšej aby tomu nejako zabránil tak začal pochybovať o tom či sa to neobráti proti nemusano2 napísal:Jack, Buď utečú alebo budú volať políciu alebo sa možno niektorý bude biť.
Inak ja súhlasím s gewehrom, už to tu nie je o nutnej obrane a krajnej núdzi ale o spoločnom autorstve na scénar o nejakom treťotriednom filme alebo časti seriálu CSI SNV. Dávate málo informácii a potom tu sú dohady ako by to dotyčný riešil lebo každý to vidí po svojom.
-
inspiring_matsumoto
Uviedla som presne to ako sa to stalo , nemienim k tomu niečo pridávať. Proste sa im nepáčil jeden z cestujúcich , ale schytali to takmer všetci a mimochodom polícia sa dostavila asi tak po pol hodinke , a jediné čo vyšlo s ich úst bolo : je niekto zranený? vedel by ich niekto identifikovať? kam a akým smerom odišli? Ale to posledné bolo NAJsano2 napísal:Jack, lenže stať sa môže aj to, že jeden nepekne krvácajúci indián nespôsobí to, že ostatný utečú ale práve naopak, a to je už problém páni.
K tomu by som dodala že si to vystihol správne nedali by sa na útek. Ich útok by bol asi ešte agrasivnejší.
Čo tak najprv rozmýšľať nad bezpečným krytom a popri tom volať políciu.
Konal by si takto aj v tom prípade ak by si tam videl dôchodcov a ženy ako tam kričia o pomoc ale pomoc neprichádza? Ako by si sa správal ak by tam bol nebodaj člen tvojej rodiny? Schoval by si sa a čakal kým príde polícia?
Troška sa zamyslite nad tým čo u píšete. Lebo ak to tu číta nejaký novinár a hodí si nejaký článok do nového času o tom, ako si žiadatelia o zbroják A a držitelia Ačka píšu verejne ako by komu strkali nože do rúk a stierali otlačky a pod., tak nám poberú zbrojáky, vám nedajú a sme v prdeli.
Neviem ale nikde som neuviedla že by tam niekto niekomu stral do rúk nôž. Tie nože mali oni počas toho útoku .Celé to skončilo tak že po pár minútach tam pribehol starší pán/cigán / a ten to nejako zázračným spôsobom ukončil
A keď už niekto chce analýzu nejakej vymyslenej situácie, tak treba popísať viac o tej situácii. Dávate málo informácii a potom tu sú dohady ako by to dotyčný riešil lebo každý to vidí po svojom.
Takže to ako si napísal že by si volal políciu by nám asi v tom momente nepomohlo.
Šaňo, veril som, že z môjho príspevku bude jasné, že fiktívna situácia sa vyhrotila natoľko, že už niet kam ustúpiť. Inak povedané, že si v prdeli a musíš konať. Samozrejme, podobným situáciám treba predchádzať a všemožne sa snažiť vyhnúť sa konfrontácii. Ale keď to už nejde inak a ku konfrontácii naozaj príde, treba postupovať rázne a nezaváhať. To neradí nejaký Jack z webfora, ale skutoční experti.
Pokiaľ ide o to, že jedného strelíš, ostatní ťa zlynčujú, tak by som sa spoľahol, že indiáni zostanú na chvíľu v šoku a ty budeš mať čas konať. Ak budeš konať dosť rozhodne, máš šancu, že ich zastrašíš a dožiješ sa príchodu polície. Ak nie, potom sa treba spoľahnúť na to, že v zásobníku máš ešte nejaké včely. Samozrejme, ak si uprostred cigánskej osady, tak, si v prdeli tak či tak. Ale kto by tam dobrovoľne liezol, všakže?
Inak, ako som mal možnosť vypozorovať u miestnych indiánov, boja sa strelných zbraní. Neboja sa zbraní v rukách polície, lebo vedia, že policajti po nich jakživ nevystrelia. Z policajných zložiek majú rešpekt len pred "kukláčmi", lebo tí sa s nimi nezvyknú babrať. Boja sa však zbraní v rukách civilov, pričom obvykle u nich zapracuje primitívna logika, že keď máš pištol, môžeš byť mafián. A s mafiánmi sa neradno zahrávať.

Pokiaľ ide o to, že jedného strelíš, ostatní ťa zlynčujú, tak by som sa spoľahol, že indiáni zostanú na chvíľu v šoku a ty budeš mať čas konať. Ak budeš konať dosť rozhodne, máš šancu, že ich zastrašíš a dožiješ sa príchodu polície. Ak nie, potom sa treba spoľahnúť na to, že v zásobníku máš ešte nejaké včely. Samozrejme, ak si uprostred cigánskej osady, tak, si v prdeli tak či tak. Ale kto by tam dobrovoľne liezol, všakže?
Inak, ako som mal možnosť vypozorovať u miestnych indiánov, boja sa strelných zbraní. Neboja sa zbraní v rukách polície, lebo vedia, že policajti po nich jakživ nevystrelia. Z policajných zložiek majú rešpekt len pred "kukláčmi", lebo tí sa s nimi nezvyknú babrať. Boja sa však zbraní v rukách civilov, pričom obvykle u nich zapracuje primitívna logika, že keď máš pištol, môžeš byť mafián. A s mafiánmi sa neradno zahrávať.
V poriadku, keď je situácia taká, že už nie je kam a je len jedna možnosť ako ostať bez zranenia a živý, použitie zbrane je namieste, to som nespochybnil. Preto nosím v komore, ale objavilo sa tu veľa návodov, ktoré nie sú košér (strčenie noža do ruky a podobné hovadiny). Potom sa toho chytí nejaký somár (nemyslím si o nikom z Vás, že je somár) a pri prvej príležitosti to môže spraviť. A keď sa preukáže že nekonal v NO/KN tak možno niekto bude hľadať príčinu, prečo strkal potenciálnemu páchateľovi nôž do rúk a pod. Zákon hovorí jasne, ak sa nedá použitiu zbrane predísť, tak použijem zbraň beztresne. A tomu predchádzaniu je aj zavolanie polície a pod. Nielen varovný výstrel. Varovný výstrel môže byť hodnotený aj ako všeobecné ohrozenie. Ja sa tu nemienim s nikým hádať.
Šaňo, v tom sa zhodneme. A tie návody ako dodatočne dovyzbrojiť páchateľa? Ja osobne by som sa bál, pretože náhoda je sviňa, nejaký náhodný svedok, alebo blbá kamera spochybní moju verziu. Spochybní tým i mňa ako osobu. Potom budem môcť ísť už s pravdou von (myslím pravdivou pravdou, nie alternatívnou), no nik ma nebude počúvať. Ako sa na mňa budú pozerať OČTK alebo súd je azda jasné. Čiže dodatočne vyzbrojiť ležiaceho útočníka? Možno len v tej úplne najkrajnejšej situácii pri najnepriaznivejšom scenári, aby som si zachránil kožu.
Skôr by som však dal prednosť scenáru nevymýšľať hlúposti a zabezpečiť si dobrého právnika-trestňáka.
Skôr by som však dal prednosť scenáru nevymýšľať hlúposti a zabezpečiť si dobrého právnika-trestňáka.
-
inspiring_sammet
Ked som davnejsie pozeral film nezvratny osud tak tam bola scena ze chalan ostal zakliesneni v horiacom aute a horel keby to bolo v reale clovek zakliesneni v aute hori krici od prisernich bolesti hasici nechodia nikto nema hasicak a ja sa rozhodnem ukončit to trapenie vystrelom bola by to KN alebo vražda?
to je naozaj zaujimava modelova situacia, ale myslim si ze by to bola vrazda.
je to podla mna podobna teoreticka situacia ako pripad ked mas zomierajuceho pribuzneho na chore srdce, nahodou vies, ze sused je kompatibilny darca, tak ho zavrazdis, aby si zachranil pribuzneho.
v teorii hrozilo nebezpecenstvo, ktore v danych casovych mantineloch neslo odvratit inak, nesposobil si zavaznejsi nasledok ako hrozil.
v reale je to vsak upne nepredstavitelne a neakceptovatelne.
nehovorim, ze tvoj pripad je na tom rovnako, ale myslim, ze bez ujmy by si z toho nevysiel.
je to podla mna podobna teoreticka situacia ako pripad ked mas zomierajuceho pribuzneho na chore srdce, nahodou vies, ze sused je kompatibilny darca, tak ho zavrazdis, aby si zachranil pribuzneho.
v teorii hrozilo nebezpecenstvo, ktore v danych casovych mantineloch neslo odvratit inak, nesposobil si zavaznejsi nasledok ako hrozil.
v reale je to vsak upne nepredstavitelne a neakceptovatelne.
nehovorim, ze tvoj pripad je na tom rovnako, ale myslim, ze bez ujmy by si z toho nevysiel.
- 733thunder
- prispievateľ
- Dátum registrácie: 16 years 5 months
- 733thunder
- prispievateľ
- Dátum registrácie: 16 years 5 months
Tak ma napadlo,ako to je v pripade ze hrozi utok,teda vidim ze niekto ma v ociach iskru spikovat ma,slovne sa vyhraza,ale este neutoci?Smiem siahnut na zbran,odopnut puzdro a ukazat zbran bez toho aby som ju tasil?Nemoze to byt brane ako zastrasovanie alebo nieco podobne?Pretoze ked sa proti mne niekto rozbehne,nejaky cas naozaj trva kym nahmatam pracku na puzdre a uchopim zbran.
-
inspiring_proskuriakova
-
inspiring_bose