Skontrolujte si batožinu :o)
Takže, možno trošku OT ale niečo bližšie o hexogéne respektíve o RDX. Pohrabal som sa v mojej malej knižničke. Vopred sa ospravedlňujem za kvalitu.
Hexogén:

Tu je tabuľka: Zloženie a vlastnosti hexogen/tritol

Tu je tabuľka: Vlastnosti zmesí na báze hexogenu

Tu je tabuľka: Citlivosť detonačné výkonové charakteristiky trhavín

Označovanie trhavín:

Ak by niekto pochyboval o údajoch, sú z knihy SPECIÁLNÍ TECHNIKA I.DÍL, Federální Ministerstvo Všeobecného Strojírenství Praha, 1976
Toto som tu dal len pre ilustráciu, čo je to RDX aby ste nemuseli toľko gugľiť
Hexogén:

Tu je tabuľka: Zloženie a vlastnosti hexogen/tritol

Tu je tabuľka: Vlastnosti zmesí na báze hexogenu

Tu je tabuľka: Citlivosť detonačné výkonové charakteristiky trhavín

Označovanie trhavín:

Ak by niekto pochyboval o údajoch, sú z knihy SPECIÁLNÍ TECHNIKA I.DÍL, Federální Ministerstvo Všeobecného Strojírenství Praha, 1976
Toto som tu dal len pre ilustráciu, čo je to RDX aby ste nemuseli toľko gugľiť
- dirty harry
- častý prispievateľ
- Registered for: 16 years 11 months
NOVINÁRSKA SENZÁCIA
psovoda degradovali !!!
(kto nič nerobí, nič nepokazí)
v policajnom "žargóne"
zníženie hodnosti o jeden stupeň
pri súčasnom systéme "ka(ba)riérneho postupu v PZ"
je tento trest menej finančne "krvácajúci" ako napr. 15 na 3
(aj vlk celý, aj ovca sýta)
- nezávidím, len konštatujem
žeby len na základe tejto ojedinelej negatívnej skúsenosti určitá letecká spoločnosť rapídne zredukovala lety z Popradu

psovoda degradovali !!!
(kto nič nerobí, nič nepokazí)
v policajnom "žargóne"
zníženie hodnosti o jeden stupeň
pri súčasnom systéme "ka(ba)riérneho postupu v PZ"
-
inspiring_bose
V tomto konkretnom pripade, bol v prvom rade na hovno cely system cvicenia... To ze potrestaju psovoda a mozno aj psa, je len ukazka toho, ako to tu funguje a bohuzial nie len v tom to pripade. Tu nikto za nic nema zodpovednost, z toho trestu by som usudil, ze psovod si tento vycvik vymyslel a zmenezoval sam...
Pride prikaz na nacvik psa na vyhladavanie trhavin...predpokladam ze psovod na to neprisiel sam a sam od seba isiel cvicit psa na ostrom lete a ostrom pasazierovi, cize nie figurantovi...a ten prikaz niekto dal, ten system vycviku niekto vymyslel, ten system vycviku niekto povolil a suhlasil s nim...cize vedenie a minister si utrie ruky do chlapa, ktory pracuje vo vykone a oni pani myslitelia za nic nemozu... Dobre to maju vymyslene, lebo poznaju prostu slovac, ktorej staci potrestat posledny clanok retazca a vsetci sme spokojny...toto je nasa bohuzial kultura...
Skoda ze sa tento preslap tak to jednoducho skoncil a medzinarodne nebude mat dohru...
Pride prikaz na nacvik psa na vyhladavanie trhavin...predpokladam ze psovod na to neprisiel sam a sam od seba isiel cvicit psa na ostrom lete a ostrom pasazierovi, cize nie figurantovi...a ten prikaz niekto dal, ten system vycviku niekto vymyslel, ten system vycviku niekto povolil a suhlasil s nim...cize vedenie a minister si utrie ruky do chlapa, ktory pracuje vo vykone a oni pani myslitelia za nic nemozu... Dobre to maju vymyslene, lebo poznaju prostu slovac, ktorej staci potrestat posledny clanok retazca a vsetci sme spokojny...toto je nasa bohuzial kultura...
Skoda ze sa tento preslap tak to jednoducho skoncil a medzinarodne nebude mat dohru...
-
inspiring_bose
Vies toto si mozu iba mysliet, ze to maju v suchu a budu grgat a prdiet aj nadalej do svojich teplych stoliciek. U mna su moralny vynici uplne inde. To ze takto potrestali psovoda je jedna vec, ale este slusna spolocnost stale caka postih aj do najvysich miest....samozrejme sa nedocka. 
Naposledy upravil/-a inspiring_bose v 22 Mar 2010, 04:15, upravené celkom 1 krát.
kuro 159:
.....neexistuje ziaden zakon a ani interny predpis/nariadenie opravnujuci psovoda zakladat vzorku do batoziny....z tohto pohladu je v tom sam.predpokladam ze psovod na to neprisiel sam a sam od seba isiel cvicit psa na ostrom lete a ostrom pasazierovi, cize nie figurantovi...a ten prikaz niekto dal,
- Gunslinger
- moderátor
- Registered for: 17 years 11 months
Mno, nechcel som sa do tejto temy zapajat, ale pridam aspon par postrehov - podla mna sa jednalo o zlyhanie viacerych jednotlivcov, plus ich nadriadenych, plus tych najvyssich, plus problem v systeme ako takom (ci uz v ramci treningu az po medzirezortnu spolupracu a medzinarodnu komunikaciu, atd. atd. atd.).
A o tom co by ho cakalo keby/ked s tou batozinou raz pojde nejakym serioznym medzinarodnym letiskom (kde cloveka so slovenskym pasom zvycajne pachove detektory neminu)... skoda hovorit...
Ad RDX a derivaty - jedna vec je stabilita RDX/T4/C4... pri izbovej teplote, a uplne ina je dialkovy let. Aka presne teplota bola v podpalubi v tom case vie len pilot, moj odhad je okolo 0C alebo par do minusu, a vzhladom na to ze pri krystalizacii (-4C) sa RDX stava znacne nestabilnym, to bolo podla mna dost velke riziko aj bez iniciatora/detonatora (hlavne pri lete v nadmorskej vyske s okolitou teplotou -50C). Ci uz ho bolo 85 alebo 96 gramov je jedno, oboje staci na celkom slusny 'buuuuum', a aj keby zrovna nedetonoval, nestabilita/poziar/... takto horiaceho materialu v podpalubi civilneho lietadla by mohol skoncit rovnako zle...
Cital som ten telex do Servisairu a je to ozaj ako zly vtip, len clovek nevie ci sa ma smiat alebo plakat... Nad tym proste zostava rozum stat
A pozastavovat sa nad tym ako situaciu zvladla Gardai (podla mna na jednotku) nie je dovod, bodaj by sa takto riesili aj situacie u nas.
Podstatne je, ze Mako alebo ten psovod mali (teoreticky ci prakticky) podiel na prvotnom zlyhani, lenze na SK strane sa robil preslap za preslapom a chyba za chybou dalsie tri dni... a na toto sa 'prekvapivo' nejak zabuda...
Gunslinger
V tomto sa mylis, ak by sa na to nehladelo z tej roviny kam sa to nakoniec dostalo - povedzme ze by to ten cestujuci nasiel sam, ziadne media by sa do toho nezapojili a stazoval by sa na to ako sukromna osoba, urcite by dostal vyjadrenie ze to bolo v sulade s ... a s ... a s ... (kedze nase zakony su stavane dost vseobecne, a na toto sa vztahujuce vnutorne predpisy/nariadenia su klasifikovane a niekedy stavane este vseobecnejsie...)scar napísal:neexistuje ziaden zakon a ani interny predpis/nariadenie opravnujuci psovoda zakladat vzorku do batoziny....z tohto pohladu je v tom sam.
A o tom co by ho cakalo keby/ked s tou batozinou raz pojde nejakym serioznym medzinarodnym letiskom (kde cloveka so slovenskym pasom zvycajne pachove detektory neminu)... skoda hovorit...
Ad RDX a derivaty - jedna vec je stabilita RDX/T4/C4... pri izbovej teplote, a uplne ina je dialkovy let. Aka presne teplota bola v podpalubi v tom case vie len pilot, moj odhad je okolo 0C alebo par do minusu, a vzhladom na to ze pri krystalizacii (-4C) sa RDX stava znacne nestabilnym, to bolo podla mna dost velke riziko aj bez iniciatora/detonatora (hlavne pri lete v nadmorskej vyske s okolitou teplotou -50C). Ci uz ho bolo 85 alebo 96 gramov je jedno, oboje staci na celkom slusny 'buuuuum', a aj keby zrovna nedetonoval, nestabilita/poziar/... takto horiaceho materialu v podpalubi civilneho lietadla by mohol skoncit rovnako zle...
Cital som ten telex do Servisairu a je to ozaj ako zly vtip, len clovek nevie ci sa ma smiat alebo plakat... Nad tym proste zostava rozum stat
A pozastavovat sa nad tym ako situaciu zvladla Gardai (podla mna na jednotku) nie je dovod, bodaj by sa takto riesili aj situacie u nas.
Podstatne je, ze Mako alebo ten psovod mali (teoreticky ci prakticky) podiel na prvotnom zlyhani, lenze na SK strane sa robil preslap za preslapom a chyba za chybou dalsie tri dni... a na toto sa 'prekvapivo' nejak zabuda...
Gunslinger
gans:
ak taky predpis existuje,prosim link /PM/citaciu
...uvaha "co keby-to keby bolo tak ci onak"ma ani moc nezaujima , mozno keby to nasiel sam,hodi to do kosa a je po probleme.
..psovod spravil chybu-dostal trest,ja mam vec vyriesenu.
Gardai to zvladla vyborne o tom nepochybujem.pochybujem o letiskovej kontrole ked o tom vedeli a predsa to nenasli !!!
edit:doplnenie
...scar napísal:
neexistuje ziaden zakon a ani interny predpis/nariadenie opravnujuci psovoda zakladat vzorku do batoziny....z tohto pohladu je v tom sam.
V tomto sa mylis,
...uvaha "co keby-to keby bolo tak ci onak"ma ani moc nezaujima , mozno keby to nasiel sam,hodi to do kosa a je po probleme.
..psovod spravil chybu-dostal trest,ja mam vec vyriesenu.
Gardai to zvladla vyborne o tom nepochybujem.pochybujem o letiskovej kontrole ked o tom vedeli a predsa to nenasli !!!
edit:doplnenie