Subsonic

friendly_bhabha

Príspevok od používateľa friendly_bhabha »

Ahoj,

moje skusenosi so subsonickym strelivom 9mm Luger su nasledovne:

- rychlost je podzvukova, ma mensiu energiu, tym padom aj spatny raz zbrane je o nieco slabsi, co ma vplyv na presnost strelby, netreba sluchatka,
da sa to pokojne zniest aj bez nich, pri strelive mozno pouzit tlmic, podzvukova strela sa z dovodu nizsej priebojnosti dobre hodi na pouzitie v meste, aby nedoslo k zraneniu nezuc. osob, a vacsia a tazsia strela lepsie odovzda energiu cielu, ako rychla, ktora ho len preleti a moze zranit inych.

- co sa tyka energie a priebojnosti, dovolim si tvrdit, ze subsonicke strelivo po preleteni ca 30-50m, ma ovela vacsiu energiu ako nadzvukove, pozeral som tabulky rychlosti striel vystrelenych v zavislosti na vzdialenosti. Kineticka energia striel sa vypocita v danom bode, podla cholericky znameho vzorca EK = 1/2 x hmotnost strely x rychlost na druhu.

1)
Nadzvukove strelivo velmi rychlo odporom prostredia straca rychlost, strata rychlosti je zavisla aj aerod. tvaru strely. Ca po 30-50m letu strely, je rychlost davno pod hranicou zvuku, a potom, ked strela ma 200-260 ms-1, rychlost uz klesa vyrazne menej v zavislosti od vzdialenosti. V prvych ca 30-50m, je gro energie strely rychlost na druhu

2)
U podzvukoveho streliva s tazkou hlavou, rychlost po 30-50m je tiez okolo 200-260ms-1, kedze rychlost strely u pomalych podzvukovych striel klesa pomalsie, tak po ca 50m ma rychlost nad 200ms-1, porovnatelnu s nadzvukovym strelivom, ale tym, ze strela je tazsia, podla uvedeneho vzorca, je energia vacsia ako u nadzvukoveho streliva.

U 1) a 2) ma seloplastova strela FMJ mensi odpor vzduchu, ako napr zrezany kuzel, ci Hydroshock. Z toho vyplyva, ze na vascie vzdialenosti rozne ine strely ako FMJ, maju nizke energie, a nizku presnost. Tym ze je strela vysoko raniva a neaerodynamicka, straca velmi rychlost a tym aj energiu.

Zaver - co sa tyka priebojnosti, tak to by som do tych 50m, pouzil nadzvukove strelivo, co sa tyka presnosti, alebo strelby nad 50m, pouzil by som podzvukove, to ma potom vasciu kin energiu. Mom som pisal o naboji 9mm Luger. Ine naboje maju trosicka ine charakteristiky. Pointa je v tom, ze nadzvukova strela je lahsia a straca rychlost, ked sa dostane na ca 200-260ms-1, je strata rychlosti v zavislosti na vzdialenosti ovela mensia. A strela, ktora je tazsia ma pri tejto rychlosti viacej enerqie, a je aj stabilnejsia. Dalsia vec je to, ze pistolove naboje sa pouzivane v pistoliach sa pouzivaju do ca 50m, ale ja nemam problem Lugerom trafit na 100, ci 150m figurinu. Zavisi to od dobrej zbrane a strelca.
friendly_bhabha

na http://www.sellier-bellot.cz/cesky/pist ... ?product=9

si pozrite rychlost letu nadzvukovej strely 9mm LUGER, v zavislosti na vzdialenosti, 0-25-50m

rychlosti su 360-329-301ms-1 u FMJ,

a kuknite napr 38special o))), pri 10,25g strele su rychlosti 304-295-287ms-1

tak, ktora strela po 50m a viac metrov ma viacej energie ? Rychla a lahka, alebo tazka a pomala o)))

cim bude vacsia vzdialenost, tym viacej energie budu mat podzvukove strely, energia nadzvukovych pistolovych striel sa minie stratou rychlosti v prvych 50m
friendly_bhabha

pri nadzvukovych strelach 9mm Luger, ca do 50m, mozno postrelovat pohyblive ciele v medziach urcitej rychlosti tak, ze mierime na ne, resp tesne pred ne

o podzvukovych strelach, napr 200ms-1 je treba si prepocitat, kolko treba napr na 50m, mierit pred ciel o)) moze to byt aj 20 cm a viac o))
sano2
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 17 years 4 months

Príspevok od používateľa sano2 »

strieľať na 50m krátkou zbraňou? Niektoré ulice nie sú tak dlhé :lol:
inspiring_wu

Príspevok od používateľa inspiring_wu »

ako hovorieval istý inštruktor ppu :do 10 metrov je to nutná obrana, nad 10 metrov sprostá vražda :)
Používateľov profilový obrázok
MASH4077
prispievateľ
Dátum registrácie: 16 years 4 months

Príspevok od používateľa MASH4077 »

sano2 napísal:strieľať na 50m krátkou zbraňou? Niektoré ulice nie sú tak dlhé :lol:
sano: strelecká disciplína -bojová pištoľ BoPi (www.szvvz.sk)

Boris: to poľuješ s krátkou :?: alebo je niečo nové :?: :shock:

bbpd: keď po mne páli z 20m a ja ho dám dolu je to sprostá vražda :?: :!:

:idea: PÁNI sme asi trochu OT Subsonic
lenochod
prispievateľ
Dátum registrácie: 16 years 10 months

Príspevok od používateľa lenochod »

yarco: kym sa ja dostanem do BA, tak uz budu vystrielane :D

Mne to pripada, ze tie subsoniky, kedze menej kopu, tak su citlivejsie na uchop, aby zaver skocil uplne dozadu a dokazal zopakovat nabijaci cyklus. Chce to len nacvik, konieckoncov skusam rozne druhy streliva - nieco pojde lepsie, nieco horsie. Zatial som na nosenie nechal napaskovane SP6,5g. Hoci dost ludi na ne nadava kvoli kopaniu, nevidel som to az tak tragicky oproti standard FMJ.
inspiring_wu

Príspevok od používateľa inspiring_wu »

To MASH4077: nie, ak na Teba páli z 20m, tak je to tup, z 10-tich je to istejšie :wink:
inspiring_roentgen

Príspevok od používateľa inspiring_roentgen »

nedavno som prvy krat skusil tie SB subsoniky
do hlavne padali pekne, ani jedna zadrzka z 50ks (HK P30)

mam na skusenejsich dve otazky
1. nie som sice mierenkar, takze ta presnost nie je najlepsia, ale lietalo to nizsie ako "bezne" SB (8g FMJ/SP) ktore som mal na porovnanie
je to mozne, alebo som lamka ? :D

2. zo stranok SB (9mm luger) som vycital ze by rozdiel v prevyseni na 12.5m mal byt minus 0.1-0.4cm zo 150mm hlavne (ak je zbran nastrelena na 25m)
aky je rozdiel v prevyseni pri kratsej hlavni (100mm) napriklad na 5, 10, 15 metrov, predsalen je ta hlaven o tretinu kratsia
treba to vobec brat do uvahy ?
inspiring_turing

Príspevok od používateľa inspiring_turing »

Pokles dráhy strely pri subsonikoch je väčší, dráha letu takej strely je viac zakrivená, preto je s tým potrebné pri streľbe počítať.
Ak vystrelíš zo zbrane, ktorá je nastrelená na strelivo letiace nadzvukovou rýchlosťou strelivo subsonic, tak zásah na terči bude nižšie (pri nezmenenom zámernom bode).
matus69
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 14 years 1 month

Príspevok od používateľa matus69 »

pomaly stojim pred kupou dalsieho streliva a bratranec mi hovoril o moznostiach subsonicu.
Tak som si precital tuto debatu a uz ma nenapada otazka preco kupovat subsonic, ale preco vlastne kupovat normalne (nadzukove) strelivo, ked mi to pride, ze subsonic ma do pistole iba vyhody? Alebo mi nieco uniklo?

Mozem sa zucastnovat LOS a IPSC sutazi?

Strielat sa bude z G26, G19, G17 - vsetko gen IV. Pozuju taketo strelivo?

vdaka za postrehy.
Marek Z
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 18 years

Príspevok od používateľa Marek Z »

Ohladom subsonikov na LOS mozes, na IPSC nemusis splnat faktor, ale na Level I to aj tak nik nebude merat. Problem moze byt hlavne v nizsich teplotach. Je to o konkretnej produkcii.
Ja subsoniky nosim, ale strielam, vratane sutazi normalnym strelivom (kedysi prevazne subsonikmi), aby som nebol zase moc rozmaznanyn a rany aj citil:)

edit: u glocka sa nemusis ani bat problemu s krmenim komolym kuzelom. nevyhoda subsonika je najma cena
Vaquero
moderátor
Dátum registrácie: 15 years

Príspevok od používateľa Vaquero »

S nemeraním na level 1 to nemusí byť až také isté. Rozhodca si môže všimnúť, že zbraň slabo kope a takmer sa nedvíha ústie.
cubitko
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 15 years 6 months

Príspevok od používateľa cubitko »

Ak plati to, co ma napisane vyrobca na stranke pri strelbe z tvojej hlavne (udaj treba brat s rezervou), tak su subsoniky vysoko nad potrebny faktor pre IPSC Minor. [(140-150gr)*1000fps]/1000 = FAKTOR 140-150.Potrebujes 125.
Z toho ale jasne vyplyva, ze budu viac kopat - tj. pomalsie (vyrazne pomalsie) s nimi znovu zrovnas mieridla na terc nez s municiou s faktorom 127.

Kvido napriklad pouziva G17c so S&B subsonikmi na kalibraciu poprov. Z G17c mu davaju faktor cca 120-125, takze tie udaje na stranek vyrobcu nebudu tak uplne pravdive a ako vzdy su zrejme riadne nadhodnotene. Potrebujes si ich proste premerat cez hradla z tvojej pistole a uvidis.
yarco
moderátor
Dátum registrácie: 18 years 7 months

Príspevok od používateľa yarco »

Vaquero:
Isté to samozrejme nie je, ale zatiaľ som nepočul, že by niekde na Leveli 1 vyhodili z preteku (resp. nehodnotili) 'bežného' strelca, t.j. väčšinou neregistrovaného strelca s bežnou zbraňou a fabrickým strelivom. Taký obvykle ani nemá kde si ten faktor premerať.

matus69 napísal:ze subsonic ma do pistole iba vyhody? Alebo mi nieco uniklo?
Unikol ti napr. príspevok Lenochoda:
lenochod napísal:Mne to pripada, ze tie subsoniky, kedze menej kopu, tak su citlivejsie na uchop, aby zaver skocil uplne dozadu a dokazal zopakovat nabijaci cyklus...
Obzvlášť pri subkompaktoch sa toto môže prejaviť. Netvrdím teraz, že kombinácia G26+subsonik bola u mňa nejako závadová, ale občas sa závada prihodila, hlavne pri slabšom úchope (napr. jednoručná streľba). A prihodila sa častejšie než pri G19-ke, aspoň to zatiaľ tak vyzerá.
Skrátka silnejšie strelivo obvykle zabezpečuje spoľahlivejšie cyklovanie zbrane.

Btw. príspevky v tejto debate (a aj iných) treba samozrejme brať s rezervou a podrobovať ich kritickému mysleniu. :wink:
Tu je pekný príklad:
Boris1974 napísal:netreba sluchatka, da sa to pokojne zniest aj bez nich
Napísať odpoveď

Návrat na "Náboje"