Skontrolujte si batožinu :o)

správy o útoku alebo obrane so zbraňou
Používateľov profilový obrázok
TURBIAK
častý prispievateľ
Registered for: 18 years 4 months
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa TURBIAK »

Gunslinger: Ja si myslim ze keby si isiel do nasej armady za nejakeho zbrojneho instruktora tak Slovenska by sa zacali bat aj USA :shock: :lol:
Gunslinger
moderátor
Registered for: 17 years 11 months

Príspevok od používateľa Gunslinger »

Uz sa mi ozaj nechce, ale este teda odpoviem:

TURBIAK: Myslis ze nase ozbrojene zlozky by si mohli dovolit tak draheho bezpecnostneho konzultanta ? :wink: :lol:

scar: Psov nepodcenujem (neviem na zaklade coho si si spravil taky usudok), ja sam mam par psov a viem coho je schopny psi cumak teoreticky aj prakticky :-) Detektory (zvycajne zalozene na ECD, IMS, GC/SAW, a CI technologiach) alebo chemicke identifikacne spreje su sice z roka na rok lepsie, ale psi (aj ked tiez nedokazu detekovat vsetko) su zvycajne rychlejsi a lepsie odolavaju pachovym kombinaciam.

A k tej odbornosti: Za poslednych 30 rokov IRA uskutocnila kvantum utokov za pouzitia plastickych trhavin (z toho niekolko stoviek len so semtexom ci uz samotnym alebo v kombinacii s ANFO a pod.). Odkial ho mali ? Z Libye. Len na lodi Eksund pri 'nahodnej' kontrole nasli 2 TONY semtexu ktory Libya posielala IRE. A odkial ho mala Libya ? Priamo z Pardubic nakupila cez ceske exportne firmy takmer 700 ton semtexu... To ze Libya dlhe roky sponzorovala teroristov vie snad kazdy, a o prepojeni na IRU a nasledkoch si mozes precitat cele knihy.

A nevravim ze nasi pyrotechnici s plastickymi trhavinami nemaju znacne skusenosti (vsakze 'tenorista' - nejak si potichu? :wink: Ale na rozdiel od irska u nas mafosi zvycajne nekuchtia RDX a PETN v kuchyniach (co je vcelku jednoduche, aj ked nebezpecne), pretoze u nas je semtexu dost - len z toho skladu firmy v 93om ukradli skoro tonu cerveneho (1Acka, plus tisicovku rozbusiek, z ktorych potom o 7 rokov neskor nasli cez 200 kil u toho ex-policajta, semtex mali u seba aj 'kuklaci z Polomky', a bol dost oblubeny aj slovenskym podsvetim) a Danubit je relativne bezne dostupna priemyselna trhavina urcena na demolicie. Lenze ked si pozries Spravy o bezpecnostnej situacii v SR predkladane vlade (ktore kombinuju udaje vsetkych bezpecnostnych zloziek u nas) zistis ze v porovnani s irskom maju nasi (policajni aj armadni) pyrotechnici radovo mnohonasobne menej skusenosti nez irovia (nastastie). Dalsim obmedzenim mas napriklad jazykove bariery a financie/rozpocty - schvalne, ako casto si myslis ze posielaju nasich pyrotechnikov von na medzinarodne kongresy a konferencie ? A kto pisal/prekladal manualy z ktorych sa ucili na kurzoch u nas ? Potom sa clovek nemoze divit ze niekto nazyva 'hexogen' armadnu plastelinu s 90%nym obsahom RDXu a nevie aky je medzi tym rozdiel. A ako som uz pisal, z hladiska napr. teplotnej senzitivity je znacny rozdiel medzi 'ciernym' semtexom (Semtex 10/PETN 10), armadnym 'hexogenom' (heh), a cistym RDX (ktory sa logicky v cistej forme v ziadnej armade sveta nepouziva na bojove ucely - ale pouziva sa napr. pri treningu psov a testovani detekcnych pristrojov, kde je snaha ho zdetekovat aj ak bol 'doma-robeny', pretoze do priemyselne vyrobeneho sa uz pridavaju tagganty/'aromaticke' latky zjednodusujuce detekciu)...

A aby som to z mojej strany uz ozaj uzavrel, nikdy som nepovedal ze som nejaky odbornik na plasticke trhaviny, nie som v tejto oblasti diplomovany 'sudny znalec' (heh), a pisem len moj sukromny a subjektivny nazor. V konecnom dosledku je aj tak jedno co v tom sacku bolo (pricom 'cierny' Semtex 10, alebo ten tzv. armadny 'hexogen' by boli o cosi bezpecnejsie nez cisty RDX), podstatne je ze boli porusene medzinarodne dohody o preprave vybusnych latok, jednalo sa o bezpecnostne riziko, a zo slovenskej strany to bolo bohuzial 'zvladnute' po vsetkych strankach tak amatersky ze snad ani horsie byt nemohlo. Jedine stastie ze sa nikomu nic vazneho nestalo, ale ta hamba tam zostane a svet sa na nas bude smiat este hodne dlho, pretoze rovnako ako ten francuzsky incident z 2004ho sa toto nase fiasko vytiahne pri kazdej buducej debate o leteckej bezpecnosti.

Gunslinger
R
častý prispievateľ
Registered for: 18 years

Príspevok od používateľa R »

Gunslinger napísal: ak hovorime o PETN (standardne kvapalina) tiez pod -4C krystalizuje
odkial máš túto informáciu ?
R
častý prispievateľ

tango: jasne, nespochybňujem že plastifikátor tuhne pri -80 na kameň, rád by som ale zistil kde Gunslinger vzal informáciu že PETN je kvapalina kryštalizujúca pri -4°C...
Gunslinger
moderátor

R: Na toto nepotrebujes ani plateny pristup do technickych kniznic, zakladne info najdes aj na obycajnej wikipedii... A ked uz tam budes, pozri si nieco viac o plastifikatoroch (plastifikátor tuhne pri -80 na kameň :?: ktory ? tango pisal o PLNP10 - plastickej trhavine, s cim suhlasim, ale preco tu spominas nejaky plastifikator? a ktory plastifikator pouzivany pri vyrobe plastickych trhavin tuhne pri -80C na kamen???). Kazdopadne ked si pozries PETN (co je tetranitrat pentaerytritolu), najdes:

PETN's preparation involves the nitration of pentaerythritol with a mixture of concentrated nitric and sulfuric acid. The preferred method of nitration is the ICI method, which utilizes concentrated nitric acid (98%+) alone, as mixed acid can create unstable sulfonated by-products.

C(CH2OH)4 + 4 HNO3 → C(CH2ONO2)4 + 4 H2O

The pentaerythritol is poured into the concentrated acid, while the temperature is kept below 25 °C; PETN precipitates near the end of the reaction. The reaction mixture is poured into cold water, the precipitated fine white crystals are filtered and washed with sodium carbonate solution until alkaline reaction. Crude wet PETN is then dissolved in acetone with small amount of sodium carbonate, and in multiple steps diluted with water and heated up to 100 °C, while purified PETN is precipitated; acetone vapors are recycled. Recrystallized PETN can be phlegmatized with montan wax; water at 85°C, PETN, dye and wax are sequentially added into the phlegmatizer, mixed for about 10 minutes, then cooled to 70 °C and filtered, then washed with cold water and dried by warm air at 70 °C. Nonphlegmatized PETN, used for manufacture of explosive compositions, is stored and handled wet with about 10% water content.[24]

A thermally stabilized PETN can be prepared by dissolving PETN in a suitable solvent together with a stabilizer, e.g. polyvinylpyrrolidone, and precipitating it by pouring into rapidly stirred ethanol or water.

... toto je len jeden zo sposobov vyroby PETN, ale ak sa aspon trochu vyznas do chemie pochopis podstatu. Inak, len tak mimochodom, vyuzitie PETN (ci uz v kvapalnom stave, alebo syntetizovany na pevne skupenstvo - kde vyzera ako jemny biely prasok) je nielen v trhavinach ale aj vo farmaceutickom priemysle na vyrobu liekov (na srdce a cievy), na vyrobu maziv, naterovych latok, atd.

Neviem ci si si precital posledne dve strany tejto temy, ale polovicu casu som tu vymrhal snahou vysvetlit rozdiel medzi 'RDX' a 'PETN' ako chemickymi latkami, a 'RDX' a 'PETN' ako ('hantyrkou'/slangovo oznacovanymi) trhavinami... (ktore su - opat sa opakujem - stabilizovane od -XXC do +XXXC, polopate - zvycajne od -30 az -90C, do niekolko sto stupnov Celzia). Opakujem po treti-krat: vacsinu plastickych vybusnin (Semtex H, 1A, ..., PETN 10, PLNP 10, C-4, ...) mozes vdaka stabilizacnym zlozkam ktore obsahuju uplne kludne hodit do mrazaku bez nejakeho nebezpecia. Ja uz ozaj neviem ako to inak povedat alebo vysvetlit. Kedysi som ucil (aj na vyske), ale zjavne moje ucitelske schopnosti uz su v ... aj s mojou ex-fotografickou pamatou... heh :lol: takze uz sa radsej o nic nebudem snazit a dalsie otazky uz prosim smeruj na google :wink: ved tam vraj najdes vsetko... :roll:

tango: Heh, my sme tusim rovnake tvrde hlavy (este aj rovnako urazlivi... :wink: :lol: :twisted: Pochop ze mame pravdu obidvaja, len piseme o dvoch roznych veciach, ktore ale obaja oznacujeme tym istym oznacenim (RDX vs RDX, PETN vs PETN). A obcianstvo nemen, bola by Ta skoda a chybal by si tu - tu na fore si rovnako kratko nez ja a uz si legenda.

Peace out,

Gunslinger
Gunslinger
moderátor

Heh, mas pravdu, kusem si do jazyka, a idem radsej spat :roll:

Tak zatim a pozdrav brachu... :wink: :lol:

Gunslinger

P.S.: Tu plastelinu nech mi potom narve radsej na dieru na vyfuku hned pod zvodmi pred katalyzatorom - uz som to dvakrat varil ale je to prehrdzavene, a plastelina tam pod vplyvom vyfukovych par pekne vytvrdne a upcha to :wink: :twisted:
R
častý prispievateľ

Gunslinger: PLNP10 neobsahuje plastifikátor ? V tebou citovanom červenom texte nikde nevidím zmienku o kvapalnom PETN. Rozdiel medzi hantýrkou a chemickými názvami poznám, ale o kvapalnom PETN kryštalizujúcom pri -4°C počujem prvý krát, stále si za tým stojíš ? Viem iba o jednej látke spomedzi týchto esterov viacmocných alkoholov ktorá je tekutá do mínusových teplôt (TMEN) , všetko ostatné sú v bežnývh podmienkach do +40 tuhé látky. btw. máš pocit že som sa snažil spochybniť tvoje tvrdenie o stabilite plastík obsahujúcich PETN a RDX v mínusových teplotách ?
Michal1
častý prispievateľ
Registered for: 18 years 9 months
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Michal1 »

Chlapci ja si to vzdy rad precitam aspon sa daco naucim.
Kludne piste aj na dve strany. :wink:
Gunslinger
moderátor

R: Uz sa mi ozaj nechce to dalej rozoberat, a nic v zlom ale miesas tri rozne veci dohromady.

- Plasticke trhaviny obsahuju plastifikatory v malom mnozstve, ale 'plastifikator' NIE JE plasticka trhavina...
- kde vidis ze PLNP10 neobsahuje plastifikátor ?
- stale si nenapisal ktory z tych plastifikatorov TUHNE NA KAMEN PRI -80C ?
- Skus pozriet aj serioznejsie zdroje nez je slovenska wikipedia, PETN je tetranitrat pentaerytritolu (ak pozeras pentaerytritol chod o krok dalej, a pozri si aj pribuzny nitroglycerin a jeho kvapalne a pevne skupenstva (a pozri si aj v akej forme a akych mnozstvach sa pouzivaju vo farmaceutickom priemysle), atd. atd.

Ja naozaj uz nemam na toto cas, bud tak dobry a ak chces nieco spochybnovat, vyvrat to vlastnym pevnym argumentom/tvrdenim/faktom (bez urazky, ale ze nieco 'pocujes prvy krat' v serioznej debate ako padny protiargument moc nezavazi), najlepsie podlozenym serioznym zdrojom - ak spochybnujes ze PETN sa vyskytuje aj v kvapalnom aj v pevnom skupenstve, tak sem hod nejake fakty ktore to potvrdia, ak tvrdis ze plastifikator tuhne na kamen pri -80C, napis KTORY plastifikator, a kludne sem hod chemicky vzorec, atd.

Ja tiez nie som neomylny a rad sa dozviem nove veci, ale nemienim mrhat casom na debaty ktore nikam nevedu. S tangom sme preberali veci ktore s temou suvisia, ale debata o plastifikatoroch a chemickych vlastnostiach nitrovanych esterov viacmocnych alkoholov uz ide niekam uplne do stratena... A ak mas overene info od vystrelovatela (ci uz nasho alebo irskeho) alebo odniekial inakadial ze v tom batohu nebol RDX ale bol tam PETN, tak ho sem kludne hod, ale ja uz v tejto debate pokracovat naozaj nemienim...

Howgh,

Gunslinger
R
častý prispievateľ

Gunslinger: Navrhujem doriešiť to čím debata medzi nami začala, Ut marec 23, 2010 7:09 pm si napísal aby ostatní rozumeli toto:

"ak hovorime o PETN (standardne kvapalina) tiez pod -4C krystalizuje"

na to som sa ťa vážne opýtal odkial máš túto informáciu, odpoveďou bola poučka o PETN v angličtine, v nej ale zmienka o štandardne kvapalnom PETN nie je. V tom istom príspevku si ale znovu uviedol že

"vyuzitie PETN (ci uz v kvapalnom stave, alebo syntetizovany na pevne skupenstvo - kde vyzera ako jemny biely prasok)"

naozaj by ma zaujímalo odkial máš "štandardne tekutý PETN", pretože ten je tekutý (zdroj Urbansky) jedine ak ho nahreješ na 140°C a to už nie je kôli rozkladu (unikajú NOx-y) a nestabilite použitelný. PETN sa relatívne dobre rozpúšťa v toluéne a tiež v dimethylformamide, (to už ale nie je PETN ale roztok) a o suspenziách nemá význam debatovať. Tolko k ujasneniu terminológie. Nespochybňujem že PETN vie byť kvapalný, spochybňujem tvoju poučku o štandardne tekutom PETN kryštalizujúcom pri -4°C
Gunslinger
moderátor

R: Malokomu sa podari ma vytocit, ale si na dobrej ceste. Nedaval som ziadnu poucku, a neviem preco sa vyhybas odpovedi na to co som sa Ta spytal ja (a asi sa ani nemusim pytat preco zahovaras ten 'PLASTIFIKATOR CO TUHNE NA KAMEN PRI -80C').

A ked uz silou mocou chces doriesit ten PETN (neviem ako toto suvisi s temou prispevku ale budiz), nic v zlom ale mne osobne je jedno z akej ucebnice chemie to mas, neviem kto je nejaky Urbansky, neviem aky PETN tam rozobera a neviem ani co ho robi odbornikom na PETN. Skus presne okopirovat o com tam toci, pretoze alebo pise dost od veci, alebo si to trochu nespravne interpretoval ty.

A skor nez opat zacnes vrtat, co keby si si stiahol uz len obycajny zakladny armadny technicky manual MILITARY EXPLOSIVES (TM 9-1300-214), ktory je o dost podrobnejsi nez tie nase - stiahnes ho napr. aj tu:

http://books.google.sk/books/download/M ... ry_r&cad=0

v nom mas niekolko sekcii venovanych len PETN, a tam si okrem ineho precitas ze pri jeho vyrobe je za finalny produkt PETN povazovana kvapalina, ktorej 'susenie'/krystalizacia (v krystalickej forme je to biely prasok) je vykonavana na mieste vyuzitia/pouzitia (ci uz pre vyrobu trhavin, liekov, maziv, naterov, atd.).

Ak ta zaujimaju detaily krystalizacie PETN (ten totizto ma dve mozne polymorfne krystalove struktury), a orientacia ich molekul pri prechode z kvapalneho na pevne skupenstvo, mozes si pozriet napr. (od strany 142):
http://books.google.sk/books?id=BvIi0x5 ... q=&f=false

a rovnako si mozes vyhladat a overit milion inych veci skor nez ich zacnes spochybnovat.

Gunslinger

Edit: Moje uz nie prilis diplomaticke reakcie a formulacie v poslednych prispevkoch si nevysvetluj nejako osobne, ja mam zvycajne velmi velku trpezlivost, len uz som ozaj unaveny nechat sa opatovne zatiahnut do debaty ktora nikam a k nicomu nevedie. A ak sa chces este na nieco spytat, alebo dalej 'rozoberat' PETN, napis mi na FM a mozme pokracovat tam (aj ked ozaj nevidim dovod), ale poviem ti uprimne ze v porovnani s rozoberanim chemickych vzorcov poznam aj prijemnejsie sposoby travenia casu (napr. momentalne na mna caka 50ka nabojnic pri lise... :lol:
R
častý prispievateľ

Gunslinger: nesnažím sa ťa vytočiť, ale v manuále z tvojho prvého odkazu je na strane 8-16 jednoznačne písané že teplota pri ktorej dochádza k prechodu PETN do kvapalného stavu je 141,3°C. Výroba je popísaná nižšie na stranách 8-17 až 8-18 a tam zrejme dochádza k tvojej zlej interpretácii, to čo vznikne nitráciou pentaerythritolu nie je finálny produkt, ani žiadna "standardná kvapalina kryštalizujúca pri -4°C" ale suspenzia kryštalického PETN a odpadných kyselín, musí byť nariedená H2O, získaný PETN !MUSÍ! prejsť ďalšími operáciami pri ktorých sa zbavuje zvyšnej acidity, rekryštalizuje atď. Až finálny produkt zbavený nežiadúcich látok môže byť transportovaný ako píšeš, ale zas je to len suspenzia ktorá obsahuje "piesok vo vode" (pozor prirovnanie, už sa teším ako ma chytáš za slovo) , žiadne tekuté PETN.

K plastifikátoru, ak súhlasíš s tangom že PLNP tuhne pri -80°C tak čo v nej tuhne ? PETN ? Alebo plastifikátor ? Šuter bol myslený obrazne.

Neviem, ale toto ako poučka vyzerá a preto som sa do diskusie zapojil, očakával som nejaký nový poznatok. :
Gunslinger napísal:
Inak, aby aj ostatni rozumeli tomu rozdielu:
ak hovorime o RDX (standardne prasok) ten pod -4C krystalizuje a je tlakovo senzitivny
ak hovorime o PETN (standardne kvapalina) tiez pod -4C krystalizuje a je este viac tlakovo senzitivny
Možno sa nejak dohodneme, potom môžme rozobrať kryštalizáciu RDX pri -4°C.
MASH4077
prispievateľ
Registered for: 16 years 4 months

Príspevok od používateľa MASH4077 »

taký malý návrh :D

čo takto založiť "pyrotechnickú tému" :D

aby náhodou to lecino ešte spätne náhodou nebuchlo :D :D :D
R
častý prispievateľ

Gunslinger: ešte malý doplnok k tomu nejakému Urbanskemu : http://www.ichtj.waw.pl/ichtj/inis.dat/ ... tadurb.htm
Gunslinger
moderátor

R: Ja uz ozaj neviem o co ti ide, co si tu chces dokazat a preco silou mocou robis zo seba %$##$$. A neviem ako ti to este jednoduchsie vysvetlit, ale toto dufam pochopis:

1. O 'tekutom PETN' tu hovoris len ty, ja som nerozoberal chemicku podstatu tetranitratu pentaerytritolu, bavili sme sa o beznych formach v akych sa tie latky vyskytuju, a ja som napisal: "PETN (standardne kvapalina)"

ANO alebo NIE ???

2. Existuju styri zakladne skupenstva:
- pevna latka
- kvapalina
- plyn
- plazma

ANO alebo NIE ???

3. Suspenzie a emulzie sa v ramci tohto rozdelenia radia pod kvapaliny.

ANO alebo NIE ???

4. Mal som teda pravdu ?

ANO alebo NIE ???

Na tuto poslednu nemusis odpovedat, kazdy kto si toto precita si na to odpovie sam...

Mne osobne je uplne jedno o com sa tu este chces natahovat, mozes sa tu bavit o takej a onakej interpretacii alebo terminologii, za akych podmienok a teplot molekuly krystalizuju a rekrystalizuju, mozes tu tocit o suspenziach a ich deleni na zrnite ci vlockovite, o ich deleni podla sedimentacie, o typoch zmesi a neviem akych dalsich koninach. Opakujem, mne osobne je to jedno a uz ti nemienim odpovedat.

Posledne dve poznamky:

- neviem co chces ukazat tym Tadeuszom Urbanskim, jeho specializacia na hydrometalurgicke technologie a ine mu na kredibilite v oblasti vybusnin moc nepridava (opat si pilis konar sam pod sebou), a ak to tvoje info kopirujes z tej jeho publikacie 'Chemia a technologia vybusnych materialov' ktoru napisal este ako student vysokej skoly v roku 1953 :!:, a myslis si ze to info od neho je hodnovernejsie nez daleko novsi a specializovany armadny manual k vojenskym trhavinam (pozri si kredibilitu jeho autorov...), tak sa naozaj nemame o com bavit...

- a ak chces nadalej trvat aj na tej blbosti ze dinitrotoluen (plastifikator pouzity v PLNP10) stvrdne na kamen pri -80C :?: :!: :?:, tak ta rozoberie na suciastky aj male decko co si to hodi do googlu...

Podla mna nema ziaden vyznam v tejto debate dalej pokracovat, toto uz s temou nesuvisi nijako a moj cas je prilis drahy na to aby som ho mrhal takymito debatami o nicom.

Gunslinger
Napísať odpoveď

Návrat na "Udalosti"