kapula napísal:Otazka do plena: V podobnej situacii by ste boli ochotni pomoct susedom alebo dokonca aj cudzim ludom? Alebo by ste si kazdy ln hladeli svoje?
Najlepsie je hladiet si len svoje, nehasit co nepali, ale ja osobne by som asi mal vnutornu potrebu pomoct druhym ludom.
kapula: Ono to nie je take jednoduche, skus nahodit nejaky konkretny priklad, kazdopadne jedna vec je ked je clovek sam a v podmienkach ked pomoct moze, a uplne ina vec ked je v situacii ako bola tam. Niekedy sa pomoct da bez toho ze by clovek musel nieco obetovat (okrem rizika ze sa mu nieco stane), niekedy sa pomoct da ale clovek za to zaplati ci uz tak alebo tak, ale niekedy nastane situacia 'blizsia kosela nez kabat' a clovek mysli predovsetkym na svoju rodinu a seba. Ono, lahko sa o takych situaciach teoretizuje v diskusnych kruzkoch aktivistov nejakeho obcianskeho zdruzenia, ale dat tych aktivistov do Superdome (toho nechvalne znameho stadionu), tak ich hodnoty, priority, a nazory na etiku a moralku by dostali riadne zabrat...
Uz som to tu tusim spominal, u mna Katrina velmi zmenila pohlad na SHTF situacie, nikdy nezabudnem ako som v tu sobotu celu noc nespal a pozeral meteorologicke spravy ako sa to posuva, a ked som v nedelu rano vysiel von tak to vyzeralo ako mesto duchov (nikde nikoho, ulice vyludnene, vsetko pozatvarane, a pomaly sa zdvihajuci vietor...). Kazdy rozumny clovek co mohol ujst usiel, a zostali tam naozaj len alebo ludia co odist nechceli (ci uz pretoze boli naivne presvedceni ze ich to obide, alebo cakali ze to nejako vyuziju vo svoj prospech pri rabovackach, a pod.) alebo potom ludia co odist nemohli (turisti a pod. - vacsina letov bola zrusena uz v sobotu, a samozrejme pozicovne aut, taxiky, autobusy a pod. tiez nefungovali). Ja som mal dva velke kufre a prirucny kufrik, a len tak ich niekde nechat na pospas sa mi samozrejme nechcelo, aj ked v Superdome/na tom stadione (kam som sa mal presunut v nedelu vecer) by som o ne prisiel nastopro...
Pritom to cele ani nebolo nejaka velka SHTF, bol to 'len' hurikan ktory tadial preletel, okolite regiony boli zasiahnute minimalne, a zvysok krajiny vobec, cize bolo jasne ze pravny system a pod. nebude ovplyvneny dlhodobo, ze policia a armada zasiahnu, atd. a napriek tomu vsetkemu sa to tam takto zvrhlo.
A k tej farbe pleti - moc sa k tomu nechcem vyjadrovat ale nieco na tom je. Len tak naokraj, par dni predtym som sa (nechtiac) dostal do nepeknej roztrzky priamo na kraji Bourbon-street, mal som stastie ze zrovna sla okolo skupina asi desiatich nemcov a zavolali na mna ci je vsetko ok (nepozdavalo sa im ze jeden biely je obkluceny siedmymi ciernymi so zjavne nepriatelskymi umyslami)...
Kazdopadne Katrina bola naozaj ukazkou toho ze aj vyspela a civilizovana krajina je len domcekom z kariet, a ked pride SHTF, treba nasledovat svoje instinkty a spoliehat sa na hlavne na seba (pricom zakladom je pripravenost).
Gunslinger