Presna strelba - vyber zbrane

sniper68
prispievateľ
Registered for: 17 years 7 months

Príspevok od používateľa sniper68 »

inspiring_wescoff

Príspevok od používateľa inspiring_wescoff »

Roedale cheytac match http://www.webshop.roedale.de/product_i ... Match.html

LW hlaven, barnard zaver a wild dog stock
inspiring_dewdney

Príspevok od používateľa inspiring_dewdney »

sry za male OT, neviete ako by to bolo s tymto http://www.remingtonmilitary.com/msr.htm ci uz s cenou alebo dostupnostou ?
Používateľov profilový obrázok
AKI
expert
Registered for: 23 years 1 month

Príspevok od používateľa AKI »

sorry najlepsie je sledovat ako tu mudrujete o kalibroch z ktorych ste si v zivote nestrelili.
Tak sa pridam aj ja...
K tomu .50BMG - je to primarne vojensky kaliber a na ten ucel sa aj pouziva. Energeticky je to pre sportovu strelbu over kill. Je to mozno efektne, ze na 800m prestreli poper z hardoxu, ale nabuduce vas nikto na sutaz nepozve.
.408 Chey tac je prostrednik medzi .50 a .338 zase primarne vojensky kaliber. Kedze je presne o 80 rokov mladsi a vyvinuty v super labaku nejakym Dr. cez balistiku tak predokladam, ze sa da pri nom dosiahnut mensieho rozptylu pri mensej namahe ak pri .50BMG.
...
tak sa da pokracovat dalej s .338 a.t.d.

Kazdy kaliber ma nieco pre a nieco proti. Treba si uvazit co chcem strielat a jednoducho to kupit. Jalove rady na internete kde si kazdy nieco vygugli a dalsiu polovicu domysli pripadne nieco posepne tajomny kamarat na ktoreho meno si zrovna neviem spomenut su uuuuplne k nicomu.
TURBIAK
častý prispievateľ
Registered for: 18 years 8 months
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa TURBIAK »

xx
Naposledy upravil/-a TURBIAK v 04 Nov 2010, 21:14, upravené celkom 1 krát.
inspiring_robinson

Príspevok od používateľa inspiring_robinson »

chalani obdivujem vás, koľko energie tu vkladáte do toho, aby ste vysvetlili kamarátovi, ktorého lákajú "veľké gule", prečo to radšej nekupovať; a to aj napriek jeho reakcii, ktorá mi pripomína - bez urážky - prasiatko; ono totiž ak prasiatko ťaháte do chlievika, beží presne opačným smerom a tak je rozumnejšie ho ťahať od chlievika, aj tak bude tak, ako chce prasiatko... :lol:

osobne mám obrovský zážitok zo šoférovania najlepšieho auta aké som kedy riadil - BVP (aj OT bol zážitok, ale BVP fantázia); no nekúpil by som ho; ale poznám géniov na Orave, čo ho (samozrejme bez veže so zbraňami) kúpili...nuž proti gustu žiaden dišputát

viem že ste tu niektorí, ktorí sa venujete strelectvu súťažne; pre mňa osobne zbraň, ktorá nemá uplatnenie aj v praxi napr. na LRH či klasické polovanie je síce fajn hračka, ale len po rozumnú hranicu nadobúdacich a prevádzjkových nákladov; ak mi dá niekto streliť z 50 BMG, budem rád, ale ak by som ju mal vlastniť dlhodobo nechcel by som ju ani zadarmo; ale keď ju chlapec chce, tak nech ju má, a čo?
(on nehľadá dôvody prečo ju nekúpiť, ale prečo je skvelé ju kúpiť)
Gunslinger
moderátor
Registered for: 18 years 3 months

Príspevok od používateľa Gunslinger »

sniper68: Presne tak :wink:

AKI: Uplny suhlas.

Turbi: Pre porovnanie tych troch hlavnych nadupanych 338iem (Allen, XT, a Snipe-Tac), pozri napr. toto vlakno:

http://www.longrangehunting.com/forums/ ... one-44444/
alebo
http://www.longrangehunting.com/forums/ ... post252002

Samozrejme tych .338 wildcatov je daleko viac, ale kedze Allen verzie su tlacene Kirbym, logicky maju najvacsi potencial (za morom...). Vsimni si ale napr. tu kratku zivotnost hlavni pri takychto wildcatoch (mozes cakat ze sa rozptyl zacne zhorsovat uz po cca 100 ranach, a zhorsi sa az niekolkonasobne uz po cca 600 ranach..., pricom jednu hlaven 'minies' len na vychytanie navazky... a to hovorime o custom 75-90cm hlavniach aby si ten potencial vobec vyuzil/ziskal nieco navyse na rychlosti oproti 'obycajnej' .338LM). A samozrejme u nas by to bolo hodne drahe a komplikovane strielanie (uz len zohnat .408ckove nabojnice, a potom ich po len par prebitiach vyhadzovat, atd.), a pritom pri strelbe do kilometra by ten balisticky rozdiel voci .338LM bol minimalny... atd.

Gunslinger
sniper68
prispievateľ

...stale k téme:
...Bavia sa dvaja bezdomovci v podchode: Ty počúvaj vieš že včera klesol DOW JONES o 0,014%?
Vážne?!
"Musím dodrbat makléra!"
Gunslinger
moderátor

wins: Suhlas - tak ako pises.

Trochu odbocim a rozpisem sa, ale myslim ze to treba povedat nahlas:

Skutocnost je taka, ze napriklad v Cechach su takmer vsetky preteky len do 300m (vynimkou su Ludvikovice ktore su do 375m...). U nas sa (a to si poriadne hlasno zaklopme) da strielat do 700m a vynimocne aj do kilometra. Zato na forach (CZ/SK) clovek najde x odbornikov ktori sa chvalia paradnymi fotkami tercov s jednou rozstrapkanou dierou na 300, 400, ci 500m, rozpravaju ako si na vsetky vzdialenosti drzia neskutocne desatinky moa a pod., a pritom ich posledne roky na sutaziach kde by to mohli aj objektivne preukazat nikto ani len nevidel... (cest vynimkam ako je napr. sw_fox a barak).

Sutaze APSS su zvycajne stavane tak ze akakolvek puska schopna 0.5moa by teoreticky dokazala nastrielat plny pocet bodov (mozno s vynimkou najtazsieho terca - sikmej ciary na 100m, ktoru sme ale zaviedli len nedavno), realita za tym ale daleko zaostava (napriek tomu ze tam clovek vidi aj krasne specialy a skladacky naozaj schopne 0.2moa a pod.). Ten rozdiel je jednako vo vetre, a jednako tam je casto casovy stres, strelecke chyby, nie-idealne pozicie a polohy, atd. Vela ludi si mysli ze technologiou nahradia trening (vacsie/silnejsie/lepsie vetruodolne raze), a kludne si priznam ze ja som si to tiez kedysi myslel. Lenze na konci dna je aj tak zvycajne lepsi ten strelec ktory ma viac skusenosti. A ano, mna napriklad tiez s... ehm, netesi, ze na 308me niekedy musim dat 3 kliky na vietor (zatial co napr. moj partak s 6.5kou nemusi dat ani jeden), ale na druhej strane jedine klikanim/prenasanim/treningom sa clovek moze stat lepsim long-range strelcom, pretoze na velke vzdialenosti uz je to predovsetkym o citani vetra, a clovek so silnym kalibrom zvyknuty do 300m skoro vobec neklikat a nerozmyslat nad tym to na vacsich vzdialenostiach ma o dost tazsie.

Dobrym prikladom su sutaze na kilometer, keby sa nedavali nastrely na 700/800/900, 95% strelcov by bez ohladu na raz vypadlo velmi rychlo (co by ale samozrejme netesilo nikoho, navyse vela strelcov si az na kilometri ma moznost vobec zistit/overit naklikania, kedze medzitym zmenili optiku, ci navazku, a pod.).

Aby sme sa rozumeli, hovorim tu o rozdiele medzi presnou zbranou a presnym strelcom. Na beznych sutaziach kym sa strielali dokolecka dokola tie iste vzdialenosti (100-700m) aj s nastrelom, poradie strelcov sa len malokedy poprehadzovalo a vyzeralo to tam uz ako na benchrest pretekoch.

Tym nechcem zatracovat benchrest, je to tiez pekna a zaujimava strelecka disciplina, ale ta je naozaj predovsetkym o presnosti zbrane samotnej. Kladie aj velke naroky na strelca, ale pokial su idealne podmienky, konstantny vietor alebo dokonca skoro bezvetrie, puska je dobre ulozena, atd., clovek ma moznost si pomaly a v pohode nastrelit stred terca a potom robit krasne rozptyly, ale to uz s 'presnostou strelca' ma len velmi malo spolocneho.

Odkedy sa sutaze APSS zacali menit (30-700m, rozne polohy, netradicne vzdialenosti ci terce, casto bez nastrelu, niekedy s casovym limitom alebo inymi obmedzeniami, atd.) je to vidiet aj na rozptyloch aj vysledkoch, poradie sa dost meni, a aj ked to mozno niekoho odradilo, z toho co som pocul vacsina strelcov to privitala, pretoze im to dava moznost stale sa zlepsovat, a uz to nie je o tom kto dal kolko $$$ za pusku alebo aky kaliber striela, ale daleko viac o tom aky je kto strelec.

Su ludia co chcu vyhravat sutaze, su ludia co sa chcu v strelbe stale zlepsovat, a su ludia co chcu oboje (ale neexistuje stav 'spickoveho strelca' ktory by uz nemusel trenovat a zlepsovat sa, strelba je svojou podstatou a filozofiou neustala snaha o sebazlepsenie). Ja si napriklad sam sebe casto davam vnutorne limity (ked sa ma v discipline odstrielat 5 ran za 90 sekund, ja si v hlave dam na tych 5 ran limit 10 sekund, alebo naopak aj ked vidim ze som preklikal vietor a lieta mi to nabok, odstrielam to aby som zistil aky rozptyl spravim, hoci keby som to preniesol bolo by to sice rozhadzane ale mal by som viac bodov... Proste viac nez o nejake body a umiestnenie mi ide o to zlepsit sa, pretoze viem ze sa stale mam v com zlepsovat). Tiez ma sice tesi dobre umiestnenie, ale keby bolo mojim cielom vyhravat sutaze tak si poskladam nejaku opakovacku v 6,5ke alebo podobnej razi, a nestrielam semi-auto 308mu...

A co sa tyka velkych a silnych kalibrov, chapem ten pocit, zcasti je za nim honba za lepsou balistikou a zcasti to nase muzske ego, a samozrejme tiez by ma tesilo mat doma cheytaca (alebo este radsej tubba v semi-aute :twisted:, ale v reale by mi taka zbran bola na dve veci. Mozno by sa mi podarilo si s nou ist parkrat za zivot strelit na 1,5 ci 2km, a benchrest stylom nastrelit nejake paradne rozptyly, ale co z toho? Aby s tym clovek machroval na internetovych forach? Na to aby clovek dokazal presne strielat long-range za kazdych podmienok (ci uz poveternostnych alebo inych) musi s tou puskou nastrielat mnoho stoviek ci tisice ran, musi ju poznat aka je za mraziveho rana, husteho dazda, ci hviezdnatej noci, a taketo nieco sa s takymto kalibrom pre bezneho smrtelnika jednoducho neda. Clovek moze pocut argument - co ak by som niekedy musel/potreboval strielat na 1,5km (z akehokolvek dovodu), lenze my nezijeme v sandboxe, a aj keby sa neviemco stalo a povedzme slo o zivot, neviem si predstavit situaciu kde by sa nedalo priblizit blizsie (a zmnohonasobit svoju sancu presneho zasahu prvou ranou, pretoze v takej situacii by sa nedalo hrat na benchrest s x nastrelmi alebo 'chase the spotter shot'...).

Kazdopadne ak v tomto threade hovorime o vybere zbrane pre long-range strelbu v slovenskych podmienkach (co sa netyka ani polovnictva, ani beznych strelnic), tak tam tie moznosti a obmedzenia su dost specificke, a odporucam to pri vybere takejto zbrane zohladnit.

Howgh a safe shooting 2 all :wink:

Gunslinger
Naposledy upravil/-a Gunslinger v 25 Aug 2010, 16:37, upravené celkom 2 krát.
sniper68
prispievateľ

Guns: absolutný súhlas!
Gunslinger
moderátor

sniper68: Dik, viem ze so mnou mozno par ludi nebude suhlasit (a sam poznas strelcov ktorim stary system pevnych vzdialenosti a nastrelov vyhovoval viac... :wink: Inak, si nielen rychly strelec ale aj citatel - odpisal si skor nez som stihol upravit gramatiku :lol:

Vsetci potencialni long-range strelci su tu (aj na sutaziach) len a len vitani (myslim ze vsetci mame zaujem aby long-range strelba u nas neskoncila 'vo vecnych lovistiach' s nasou generaciou), a tiez sa rad pobavim o roznych specialitkach, razach a wildcatoch, ale na to dajme samostatnu temu ci temy, nech toto vlakno zostane o vybere long-range zbrani pre nase (realne) podmienky.

Gunslinger
AKI
expert
Registered for: 23 years 1 month

Príspevok od používateľa AKI »

Guns:
Hovoris my z duse. Ked to tu citam na fore clovek by mal normalne obavu ci sa vmesti do max. poctu strelcov na sutaziach. Realita je skor opacna. Skoda tolkych skrytych talentov :roll: .

Long range sutaze u nas su skor fenomen pri ktorm blednu nasi cesky bratia zavistou. Raz prelozil posledne propozicie TS na turecaku svojim nemeckym kolegom. Chrochtali slastou a jeden uvazoval nad tym ako nadobudnut slovenske obcianstvo. :shock:

Sorry za OT uz len o long range zbraniach
sniper68
prispievateľ

Co hovorite na 300 RUM(?)
Mate info, poznatky, klady, zápory...
lovec
častý prispievateľ
Registered for: 21 years 1 month

Príspevok od používateľa lovec »

Jediny zapor je o trochu vyssia spotreba prachu oproti nasim aktualnym 300WinMag. Kaliber samotny (podla toho co citam na US forach, podla toho co si pisem z niektorymi amikmi z longrangehunting a podla referencii od majstrov, co stavaju taketo flinty v Rakusku a Nemecku) je hodnoteny velmi pozitivne - v zmysle vyuzitia na LR strelbu.
sniper68
prispievateľ

Lovec: Mam obavu o vydrz hlavne...Investicia na Roedale, tak ako sme to riesili nie je zrovna mala...Neviem si dost dobre predstavit dalsiu vymenu hlavne u niekoho ineho...Ale tak by som to neriesil. Jedine to dopratat tej istej firme...
Napísať odpoveď

Návrat na "Športové zbrane"