V Devínskej Novej Vsi sa strieľa - osem mŕtvych!

správy o útoku alebo obrane so zbraňou
Používateľov profilový obrázok
Gunslinger
moderátor
Dátum registrácie: 17 years 11 months

Príspevok od používateľa Gunslinger »

Mno, 40 stran diskusie, ubehlo dva a pol tyzdna, a nejaka konkretna sprava z vysetrovania stale nikde :?: :!: :?: Videl niekto v mediach nieco?

DNV bol pripad ktory cely tento humbuk spustil, vlada nariadila MV upravu zakona o zbraniach hned po incidente ked este nebolo vobec jasne ci strelec pouzil legalnu alebo nelegalnu/upravenu zbran, ani ziadne detaily a okolnosti pripadu...

Ubehlo dva a pol tyzdna, a dodnes som nikde nevidel ani len zakladne odpovede na otazky typu:

1. Bol v case incidentu Harman pod vplyvom alkoholu? Bol pod vplyvom liekov alebo nejakych navykovych ci omamnych latok?

2. Kolko ran vlastne vystrelil z dlhej a kolko z kratkych? (zasobniky mu zostali skoro vsetky plne, komu teda patria vsetky tie nabojnice co sa nasli vonku?

3. Preco nebola urobena balisticka analyza? A preco neboli zverejnene detaily o tych 21 zranenych (kym/cim boli zraneni a ako?)

4. Co tuto tragediu iniciovalo? Preco pachatel spustil strelbu o 10tej v pondelok rano? (a nie povedzme v sobotu o 2hej v noci ked tam niekto robil hurhaj a pod.?)

5. Preco tak dlho trvalo nez sa zverejnilo ze pachatel pouzil nelegalnu zbran, a preco clanky kde sa tvrdil opak neboli ministerstvom oficialne dementovane? (tak ako oficialne dementovali informacie o psychotestoch)

6. Za co presne boli odmeneni a povyseni policajti ktori tam boli? Za to ze tam sli nepripraveni, a nedostatocne vyzbrojeni a vystrojeni? Este aj UBOK tam nahnali (podla JPP vraj rovno z cvicenia), a ti nemali ani dostatocnu balisticku ochranu, ani vyzbroj s ktorou by mohli ucinne zasiahnut... To ich tam poslali na jatky len aby tam boli ako moralna podpora a lepsi image pre media??? A ti co tam boli v prvej linii - ten co bol postreleny do lica (bezal niekolko sto metrov k strelbe a ani len nevytiahol a neobtiahol zbran? a potom na strelca krical aby prestal strielat? A to zranenie - sam tvrdi ze bol zalahnuty na zemi mimo strelcov dohlad a sam si mysli ze to bola nejaka strela odrazena z balkona...). A co ten druhy - na fotke s dvoma kratkymi zbranami - v kazdej ruke jedna - ten presiel nejakym specialnym hollywoodskym filmovym vycvikom alebo? Aj tak, odmeny a povysenia si zasluzia uz len z principu (aj ked vlastne robili len svoju pracu), ale preco to tak silne pripomina 'hrdinov sovietskeho zvazu' ktori sa hadzali pod fasisticke tanky v prvej linii, pretoze nemali inu moznost?

7. Kto a kedy vyvodi zodpovednost za cely ten 'zasah'?

Po pondelkovej udalosti čaká policajtov precvičovanie zásahov pri takýchto situáciách, teda napríklad proti šialenému páchateľovi na sídlisku. „Toto bola situácia nepredvídateľná a napriek tomu ju polícia v princípe zvládla,“ myslí si Lipšic. (http://tvnoviny.sk/spravy/domace/hrdina ... -prvy.html)

'V principe zvladla'? Ako? Ze ho 'zatlacili' k materskej skolke??? A potom ho nechali aby sa sam zastrelil? A sam minister priznava ze na take nieco neboli pripraveni??? Tusim 4 z 5ich najvacsich podobnych masakrov sa odohrali v Europe, a toto nie je otazka vyzbroje ale hlavne vycviku - chce tu niekto alibisticky zahovarat ze sa 'nedalo predvidat' ze sa take nieco raz udeje aj u nas?

8. Kedy konecne budu dostupne dalsie detaily o pripade a kompletna sprava z vysetrovania?

Media dodnes referuju o Harmanovi ako o 'sialenom strelcovi' co 'strielal na vsetko co sa pohlo', a pritom uz len z vypovedi svedkov je jasne, ze nebol sialeny a nejednal v uplnom amoku - na chodbe tie susedy nezastrelil ale poslal ich dovnutra, ta 'nevinna obet' co len prisla na navstevu (prislusnik isteho etnika a podla vyjadrenia policie s nie uplne cistym registrom trestov) ten usiel von a schovaval sa za zivy stit - za toho dochodcu, a napriek tomu Harman tomu staremu panovi neublizil. Ti ostatni nahodne zraneni boli zjavne v nespravnom case na nespravnom mieste (nehovoriac o tom ze podla vypovedi svedkov tam boli ludia co sa sli na balkon alebo na ulicu pozerat na strelbu podobne ako vodici co zdrzuju premavku lebo 'ocumuju' nehodu na ceste...). A preco by so skoro plnymi zasobnikmi a troma funkcnymi zbranami pachal samovrazdu ak by bol v sialenom amoku? (bez ohladu na to ci ten zasah dostal predtym alebo az po smrti). Tymto sa Harmana nezastavam, prave naopak, len zdoraznujem ze teoria o 'sialenom strelcovi' ma x trhlin a neobstoji...

DNV bol spustacom celeho tohto honu na carodejnice a minister ho uvadza dokonca priamo v dovodovej sprave k novele zakona ako argument preco sa pristupuje k tym ktorym zmenam. Preco teda dodnes neboli zverejnene vsetky detaily vysetrovania, napriek tomu ze navrh zakona ktory by mal takymto incidentom do buducna co najviac zabranit uz je na stole???

Gunslinger
miro285
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 16 years 1 month

Príspevok od používateľa miro285 »

Guns, pekne napísané, miestami som aj pobavil (Hollywood :D). Otáznikov v tomto prípade je veľa, možno nedávne prípady majú od prípadu z DNV len odpútať pozornosť, aby sa na to zabudlo..

Inak chlapi, teraz ma tak napadlo. Keď sa pozriete, ako dopadol Harman po strele do hlavy, nezdá sa vám, že to zranenie policajta, ktorého guľka trafila do líca je neporovnateľné? Mám na mysli, ak guľka zo SA vz.58 urobila z Harmanovej hlavy 2 polovice, nedalo by čakať väčšie zranenie aj u policajta? Narážam na to, že ktovie od koho prešla guľka policajtovým lícom..
inspiring_bose

Príspevok od používateľa inspiring_bose »

Miro, teraz som sa premrval v spravach a ta gulka co zasiahla policajta bola zevraj odrazena od steny. :shock:
inspiring_boyd

Príspevok od používateľa inspiring_boyd »

sry teraz budem impertinentny ... a co budes vysetrovat ????
sak DL to jasne vysvetlil a objasnil ako to secko prebehlo co sa pouzilo kto sa zucasnil atd ...
uz tu niekto pisal minister povedal mal upravenu zbran na davku a aj nou strielal , technik ma uviest ministra na spravnu cestu ? .... libazeby odisiel zo zboru ...

preco boli povyseny a odmeneny ?? no mozno aby drzali hubu o tom ako to presne bolo (len moja spekulacia)
i ked z 2 strany ... nasadili svoje zivoty .... aspon niektory

tento pripad by som oznacil Malinova 2 politicky bleskovo objasneny a uzavrety pripad!

viva la Slovakia !

a potom sa cuduju ze mame taky odpor voci tym co nam chu "pomahat" !!!! :?
agger
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 16 years 2 months

Príspevok od používateľa agger »

Miro neviem ci si zaregistroval mimoriadku co sa zakladak strelil do hlavy 58mou a prezil (tusim niekde na vychode). Minule som s nim videl rozhovor a chalan v pohode rozpraval.
Zalezi kam a pod akym uhlom ho trafili... A ak bola odrazena zalezi ci osatal projektil v celku, no kedze tieto FMJ su nehomogenne, tak ho mohlo trafit hocico: kosielka, olovo alebo ocelove blato...

*edit pre upresnenie: hovorim len o zranenom policajtovi
Naposledy upravil/-a agger v 16 Sep 2010, 13:43, upravené celkom 1 krát.
DUSO
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 17 years 8 months

Príspevok od používateľa DUSO »

Podla mna sa nedaju porovnavat tie dve zranenia. Harman si urcite prilozil ustie hlavne pod bradu a vystrelil. Co nastalo? Je to ako ked vyfukujes vajicko na kraslicu. Gula otvotila lebku a za nou nasledovala expanzia plynov z horenia prachu. Preto bol skoro cely obsah lebky vyfuknuty. Tieto fotky by mohli do znacnej miery demonizovat ucinok naboja vz.43. To nam strelcom neposluzi. Asi v streleckej revue som cital o pripade ked si chcel zakladak urobit srandu z kolegu. Boli tusim v strazi a na straznici obtiahol do 58-my slepy naboj prilozil ustie hlavne postihnutemu k zadku a vystrelil. Plyny tomu chudakovi sposobili devastacne zranenie velkej casti sedaciaho svalu. Takze tak.
Gunslinger
moderátor
Dátum registrácie: 17 years 11 months

Príspevok od používateľa Gunslinger »

Mno, priznam sa ze z prvotnych sprav o incidente som aj ja nadobudol dojem ze ten policajt je skutocny hrdina ked sa Harmanovi postavil zoci voci len s pistolou, a zo srdca som mu prial aby sa z toho dostal ked nasledne dostal zasah na tvar... To, ze vlastne lezal schovany niekde mimo a zasiahla ho nejaka odrazena crepina som si precital az dnes... Vzhladom na okolnosti sa o nom asi stale da hovorit ako o 'hrdinovi', ale ci je to 'Hrdina' s velkym 'H' uz zalezi na detailoch ktore sa pravdepodobne nikto nikdy nedozvie...

Taketo detaily ale len odvadzaju od podstaty - toho ze vysledky vysetrovania toho pripadu dodnes neboli zverejnene. U nas by ale cloveka neprekvapilo ani keby boli zverejnene az davno potom ako novela nadobudne ucinnost...

Tie ostatne pripady v mediach nam ale MOZNO spravia medvediu sluzbu - rozumny clovek z toho pochopi ze problem nie je v zbraniach, ale v niektorych drziteloch - z tych 5 pripadov o ktorych dnes referuje Novy Cas v 3och figuroval alkohol, a ci bol pod vplyvom Harman alebo strelec z Prievidze preukazane zatial nebolo (ale mozne to lahko je...) A co sa alkoholu tyka, v tomto by som bol nekompromisny - alkohol a zbrane nejdu dohromady este viac nez alkohol a auta, cize ziaden priestupok ale okamzite odobratie ZP (pre legalnych drzitelov a polovnikov), a povazovanie za trestny cin (pre nelegalnych drzitelov, alebo 'frajerov' s plynovkami, airsoftkami, a pod.) lebo ich vyciny slusnym obcanom/drzitelom ZP pred verejnostou len pritazuju (aj vdaka bulvarnym pisalkom co spominaju lietajuce gulky pri plynovke a pod.)

Gunslinger
dirty harry
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 16 years 11 months

Príspevok od používateľa dirty harry »

Skúsenosti a život tu na Slovensku ma naučili počkať si na pravdivé informácie. Dočkajme my len času, pravda vždy nakoniec vypláva. Na naše pomery je ešte priskoro. Čo všetko sa ale dovtedy udeje so strelcami a zákonmi, to vie len boh a jeho pacholok Lipšic.....
Tie posledné príspevky boli dost dobré, dúfam že aj presné.
momentalne anonymny
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 20 years 11 months

Príspevok od používateľa momentalne anonymny »

na pravdive info mozes cakat do ... aleluja, kedze mas MV SR pod KD.
ak ide o taku zavaznu udalost, tak min. a spol. mali najskor vydat tlacove vyhlasenie so vsetkymi doposial objasnenymi zakladnymi skutocnostami, ktore malo byt zvrejnene na stranke minv.sk a potom robit tlacovku.

ale to by sa nemohli tak lahko prezentovat a museli by potom asi celit aj tazsim otazkam, keby novinari mali cas a moznost si precitat tzv. zakladne pravdive info.
Naposledy upravil/-a momentalne anonymny v 16 Sep 2010, 18:54, upravené celkom 1 krát.
dirty harry
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 16 years 11 months

Príspevok od používateľa dirty harry »

Tak veru, pravdu máš.
wizzard160
prispievateľ
Dátum registrácie: 15 years 11 months

Príspevok od používateľa wizzard160 »

neviete niekto ako to pokracuje s tou novelou?? nejako ticho je okolo toho v poslednom case alebo len ja nepozeram spravy?
telra
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 15 years 8 months

Príspevok od používateľa telra »

cez vikend mali legislativci vikend = 2 dni na zapracovanie 1 hromadnej, 32 verejnych, cca 15 z inych kutov statnej spravy a od komory psychosov......
v pondelok ma byt predlozena novela v zneni v akom pojde na vladu
wizzard160
prispievateľ
Dátum registrácie: 15 years 11 months

Príspevok od používateľa wizzard160 »

inak to od psychologov som cital a mal som pocit ze sa im ta novela zda este malo prisna ci nie??
luke
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 18 years

Príspevok od používateľa luke »

skor malo zarobkova.
aris
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 17 years 1 month

Príspevok od používateľa aris »

znovu sa potvrdilo, ze praca chvatna malo platna. Som zvedavy, co vylezie po vikende.
Napísať odpoveď

Návrat na "Udalosti"