Núdzový batoh alebo tiež Bail-Out-Bag

...alebo tiež rady ako na to, keď sa všetko poser..
Používateľov profilový obrázok
luke
častý prispievateľ
Registered for: 18 years 1 month

Príspevok od používateľa luke »

voda, jedlo, noz, zapalky/zapalovac/firestarter, pevna obuv, gorac do dazda, lekarnicka, pistol ofkorz a/alebo puska.

potom viac do luxusu spacak, stan/goracovy bivi, baterku, celtu, telefon, filter na vodu.
peterson
expert
Registered for: 16 years 2 months

Príspevok od používateľa peterson »

jedlo sa v prírode nachádza a prinesené sa rýchlo minie. Jedlo treba niečím pripraviť, či postarať sa oň.

Premýšlal som nad najužitočnejším nástrojom či vecou. Stále mi napadajú dve veci- Nôž a sekera.

S týmito dvomi vecami si vie človek dosť slušne pomôcť k prežitiu, k vytvoreniu vhodných podmienok pre pobyt.

Týmto smerom som myslel úvodnú otázku. Ale doterajšie názory splňajú požiadavky pre fungovanie v prírode či divočine.
inspiring_boyd

Príspevok od používateľa inspiring_boyd »

? zapalky ? nebolo by praktickejšie toto ? predsa len je to vode odolnejsie ako zapalky ... a neminie sa 8)

http://www.vlkodlak.cz/skrtadlo-fire-st ... -2207.html
aris
častý prispievateľ
Registered for: 17 years 2 months

Príspevok od používateľa aris »

jj, to je urcite lepsie ako zapalky

neviem ci mam prave zosilnenu verziu, ale s tym co mam som ohen zalozil. A bez PEPA. V kazdom pripade, by som si do batohu dal par kociek tuheho liehu, alebo par deci tekuteho podpalovaca.
luke
častý prispievateľ

co som videl vybavu americkych vojakov z minulosti, mali vsetko, zapalky, benzinovy zapalovac, plynovy zapalovac, firesteel, magneziovy firestarter, benzinovy ci plynovy varic, varic na tuhe palivo, cize vela sposobov ako zapalit ohen. dnes technologia pokrocila co do hmotnosti a rozmerov, takze nevidim problem hoci aj vsetko spomenute tahat so sebou.
zapalky sa tiez vyrabaju vode odolne. a ked sme uz pri tom firesteele a vode, tak firesteelom treba zapalovat prachno a poodbnu velkost castic, co v dazdi bude tiez problem. nehovoriac o tom, ze celu proceduru treba natrenovat, lebo to nie je uplne trivialne, ze skrtnem a mam ohen.
miro1
prispievateľ
Registered for: 19 years 2 months

Príspevok od používateľa miro1 »

Skušal som zapalit ohen pomocou "kresadla" ktory sa použiva na zapalenie autogenu. http://www.rucnenaradie.sk/?Mode=Bin&St ... StiId=6246

Ako podpal som použil vatovy tampon :) a drevene triesky. Aj ked to kresadlo nehadzalo vela iskier, zapalit to šlo v pohode.

V teste čislo dva som použil "pevny podpalovač" Vyzeralo to ako nejaka zlisovana lepenka napustena niečim...Kocku som vymačal vo vode, vodu to celkom odpudzovalo, ale ostalo to mokre. Po rozlomeni kocky bol vnutrajšok suchy.
Zapalit to šlo v pohode. Iba to trochu menej horelo, a viac dymu ako ked sa použil suchy podpalovač.
peterson
expert

na vytvorenie ohňa je dobré mať k dispozícií viac vecí. Podmienky v prírode bývajú rôzne a v daždivom počasí, kedy je akékoľvek dostupné drevo premočené- napr.kresadlo moc nepomože. Zato napr.pevné palivo napomôže k presušeniu mokreho dreva trvalým plameňom.

Takže otázka rozloženia ohňa- patróna morálky a ochrancu pred šelmami by bola ako tak zodpovedaná.

Ak bude človek uvažovať o dlhodobejšom pobyte v divočine, celta alebo stan sa nejaví ako perspektívne riešenie. Vyvstáva potreba postavenia zemlanky alebo malého zrubu. A tu podľa mňa prichádza k slovu sekera.

Nôž je nenahraditeľný pomocník pri práci s jedlom, výrobe pascí, úprave prírodou poskytnutých vecí- ale strom s ním dole nedáš.
Takže jednoznačným spoločníkom č.2 pre survival je u mňa sekera.
aris
častý prispievateľ
Registered for: 17 years 2 months

Príspevok od používateľa aris »

a retiazkova (diamantova) pilka.
Kapo
častý prispievateľ
Registered for: 18 years 3 months

Príspevok od používateľa Kapo »

Všetko záleží, kedy, kde a kto sa má kolko nachádzať v prírode. V 99% záleží na kondičke, psychike a skúsenostiach jednotlivca. Nie na akejsi výbave.

V európskej divočine je najdôležitejší telefón a kreditka.
hlavaXX
prispievateľ
Registered for: 15 years 7 months

Príspevok od používateľa hlavaXX »

okrem zbrane len penazenku a telefon, s tym sa da u nas v pohode vystacit

ale celkom zaujimave je co vsetko nosim v aute okrem povinnej vybavy:
noz, beterka na svietenie, blikajuce baterky na bicykel, lano, spagat, plastove stahovacie pasiky, sekerka, dalekohlad, lepiacu pasku, termofoliu, dazdnik, nepremokave ponco, igelitove pytle, sekundove lepidlo, hasiaci, zapalovac, skusacku na elektriku, srovbovaky, klieste, pracovny overal, vysielacky, pero, reflexne pasiky na nohy, startovacie kable a predlzovacka
lovec
častý prispievateľ
Registered for: 20 years 9 months

Príspevok od používateľa lovec »

Podla mna to nic extra nie je, niektori offroadaci vlacia so sebou prakticky komplet zeleziarstvo a polovicu nahradnych dielov na svoj autiak.... :lol:
AKI
expert
Registered for: 22 years 9 months

Príspevok od používateľa AKI »

to KAPO
"V európskej divočine je najdôležitejší telefón a kreditka."
Asi v 2006-tom roky som stravil v zime v zapche 16 hodin. Bolo to v Nemeckej "divocine" dialnica A3.
Telefon a kreditka bola vacsine ludi uplne na nic ak nepocitam kurenie. Chlapik v poltopankach a obleku mi ponukal za 5l kanister s naftou 100 ojro len aby si mohol zakurit v aute.
Igrlik
častý prispievateľ
Registered for: 22 years 8 months

Príspevok od používateľa Igrlik »

lovec napísal:Podla mna to nic extra nie je, niektori offroadaci vlacia so sebou prakticky komplet zeleziarstvo a polovicu nahradnych dielov na svoj autiak.... :lol:
Pred nejakými 20-25 rokmi som mal v mojej Škode 1000MB za operadlami zadných sedadiel všetko, čo som potreboval prakticky na akúkoľvek opravu - od defektu až po výmenu ventilov... včítane náhradného rozdeľovača a tesnenia vodnej pumpy...aj dvaapolkilové kladivo! :lol:
peterson
expert

úplný súhlas- toaleťák je dosť podstatná vec.
Bo nahrubo utretá riť je časovaná bomba v podobe obťažujúceho svrbenia, štípania až po vzhľad análu paviána :lol:

O strašnom fleku na slipoch či trenkách ani nehovorím. Čistá riť je skrátka nutný komfort!

A ešte by som pridal niaky zásyp na zapareniny alebo rovno Pytiol. Asi ste už zažili tie "slastné"pocity, keď máte rozkrok jak pavián... :lol:
luke
častý prispievateľ

haha, toto si nemal hovorit.
najblizsie ked sa budeme hadat si ta predstavim ako sedis na nejakom dreve s pavianou prdelou a skaredo zazeras.
Napísať odpoveď

Návrat na "When the shit hits the fan"