TURBIAK: Heh, keby som minulu nedelu vyhral ja, tiez by mi nevadilo ze niektori si to mohli den predtym nacvicit/naklikat...

A tiez by mi nevadilo ake bolo zlozenie zbrani/kalibrov, tercov, atd.
Ohladne toho porovnania kalibrov/razi, dufam ze zartujes? Uz by si mohol vediet ze 6,5ky (podobne ako 300ky, 338my a pod.) maju o cca 50% lepsiu balistiku nez 308my...
Ak si mal s nejakou 6,5kou vs 308win za rovnakych podmienok stranovo 65cm vs 80cm (len 23%ny rozdiel), tak to alebo bola velmi zla 6,5ka alebo rozpravkovo fantasticka 308ma, kazdopadne to niekde nesedi... A ano, da sa s nejakou dobre porobenou 308mou a specialne poprebijanym strelivom s nejakou tazkou strelou a supersilnou navazkou zostat tesne supersonicky (aj to len za idealnych podmienok) a ako tak presny aj na kilometer, ale aj vtedy bude aj neupravena 6,5ka s fabrickym strelivom balisticky daleko lepsia... A ak si zoberies ze fabricku zbran a fabricke strelivo na apss pouziva malokto, tak balisticke rozdiely medzi 308mami a zvysokm su casto 60-70%... (vid to spominane klikanie - 3kliky na 300ke vs 12klikov na 308me...)
Ak ti nesedi prirovnanie na auta, tak si to prirovnaj k bezcom - mas to ako postavit na 1000m Ngenyiho z Kene (a x dalsich spickovych olympijskych bezcov co to zabehnu pod 2min15s), a proti nim akehokolvek dobreho bezca co to zabehne za 3 minuty... Ak sa Ngeny zle vyspi, zle odhadne svoje sily, alebo bude mat silny protivietor, stale to zabehne za povedzme 2:20, zatial co ten bezny trojminutovy bezec sa moze aj roztrhat (a nadopovat sa, alebo prisypat do nabojnice az kym nevyraza zapalky

ale aj tak nema realnu sancu...

Inak, keby mark77 strielal s nejakym 6,5kovym alebo 300kovym kalibrom, tiez by bol vysledkovo niekde inde (namiesto druhych a tretich miest by bral zlato), ale jemu tiez nejde o diplomy a medaile... Navyse malokto ma moznost trenovat taketo vzdialenosti kazdy tyzden, ja som naposledy strielal kilometer v marci (aprilovy som vynechal), a vacsina strelcov je na tom podobne.
Mimochodom, ten isty strelec co v marci strielal s 308mou a skoncil 15ty, to o mesiac neskor odstrielal s 300kou a skoncil na prvom mieste
A budme uprimni sami voci sebe - ta sutaz co spominas kde si vyhral s 308mou bola prva svojho druhu, mnoho strelcov na nu absolutne nebolo pripravenych (vacsina ludi - vratane mna - nemala dost nabojov ani nachystane naklikania, pretoze dovtedy sa kilometer strielal uplne inym stylom a 'pohyblivych' 400-700m sa v ramci kilometru nestrielalo vobec). A vyhral si napriek tomu ze si mal menej nez 40% z moznych 100% bodov... Tymto to nechcem nejako zaznavat, si vyborny strelec, mas vyborne zbrane a vyborne prebijas strelivo, atd. ale ak to chces pouzivat ako argument v prospech 308iem tak to proste nefunguje...
Pri LR strelbe je vietor a vetrodolnost jednoznacne najdolezitejsi faktor, a opakujem ze napad ohladne samostatnej kategorie nie je z mojej hlavy, zvazovalo sa to davno predtym nez si zacal strielat, a aj ked mne osobne to je jedno, na tomto poslednom preteku si cca tretina z tych 20 strelcov moc nezastrielala, takze pokial chceme organizovat sutaze aj do buducna a udrzat zaujem ludi, nieco s tym bude treba spravit.
Gunslinger