Skryte nosenie zbrane

Používateľov profilový obrázok
Panzer
Administrátor
Dátum registrácie: 18 years 10 months

Príspevok od používateľa Panzer »

Michal1 napísal:Panzer: Platí toto ustanovenie citácia:
§ 28 ods. 4 e)
aj na nosenie dlhej zbrane pri jej preprave, napr na policiu ci strelnicu pokial je evidovana na "E" :?:

Potrebujem v takomto pripade na nu puzdro :?:

Podľa mňa, puzdro potrebuješ (ak máš teda zbraň na E-čko), ak dlhú zbraň prepravuješ na miesto, kde ju chceš používať (napr. strelnica). Ustanovuje to § 28 ods. 1 písm. m) zák. 190/2003 Z.z. o strelných zbraniach.
Držiteľ zbrojného preukazu je povinný
prepravovať zbraň do miest, kde je oprávnený túto zbraň používať
, len v stave, pri ktorom nie je strelivo v hlavni, nábojovej komore hlavne, nábojovej komore valca revolvera, nábojovej schránke zbrane a v zásobníku zbrane, ak je zásobník v zbrani, uloženú v puzdre alebo v batožinovom priestore motorového vozidla; to sa nevzťahuje na držiteľa skupiny A zbrojného preukazu,
Hovoríme o pešom presune. Ak ideš autom, stačí, ak ju máš v kufri auta. Z domu do kufra a z kufra na strelnicu ju nemusíš mať v puzdre, lebo to zákon neprikazuje.

Ak ideš s takouto zbraňou napr. na políciu, puzdro nepotrebuješ, pretože ju neprepravuješ do miest, kde si ju oprávnený používať. Lebo ty s ňou nejdeš na políciu strieľať, ale napr. ju zapísať do preukazu zbrane prípadne ju predkladáš na výzvu orgánu, ktorý vykonáva dozor podľa § 67.
Kapo
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 18 years 2 months

Príspevok od používateľa Kapo »

No, ale ja by som veru neriskoval, ísť na políciu z volne zaveseným sapíkom na pleci. Keď už, tak aj z modrými hluchátkami na ušoch.... :)
El Pistolero
prispievateľ
Dátum registrácie: 16 years

Príspevok od používateľa El Pistolero »

Podobne :lol: :lol: :lol:

A ist po sidlisku k autu, samonabijaciu gulovnicu v ruke :lol: to asi tiez nie.

Planujem puzdro na husle s kapanek inym obsahom :roll:

Huslisti sa momentalne tesia vacsej popularite v parlamentnych kuloaroch, ako my strelci ... :( :( :(
telra
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 15 years 8 months

Príspevok od používateľa telra »

pistolero:
huslsiti budu mat radost ked parlament zakaze puzdra na husle....
alebo mozno iba prikaze ze budu musiet byt transparentne :D
2weird2die
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 15 years 9 months

Príspevok od používateľa 2weird2die »

transparentní majú byť v prvom rade politici, nie púzdra :wink:
Kapo
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 18 years 2 months

Príspevok od používateľa Kapo »

V každom prípade kto nechce používať okaté púzdro určenú na zbraň, dá sa kúpiť púzdro napríklad na udice, golfové palice, fašmekri používajú púzdra filharmónie a pre chudobných stačí aj zamotať do deky, či celty a previazať remienkom.

Píšem to len preto, lebo je dosť reálne, že orgán bude najprv konať, a až potom sa pýtať.
Také veci často zažil aj kamarát, sprejer profesionál /taký, čo to vykonáva len legálne a za peniaze/. Dosť často, keď robí nejakú zákazku, a má aj povolenie na papieri, tak má často silné konfrontácie z vykonávatelmi poriadku. Dokonca niekde v TN vybehol policajt a obuškom, kasérom a putami "nastolil nekompromisne poriadok" a žiadny novinári a povolenie ho nezaujímalo..... :lol:
inspiring_tharp

Príspevok od používateľa inspiring_tharp »

Panzer napísal:
Držiteľ zbrojného preukazu je povinný
prepravovať zbraň do miest, kde je oprávnený túto zbraň používať
, len v stave, pri ktorom nie je strelivo v hlavni, nábojovej komore hlavne, nábojovej komore valca revolvera, nábojovej schránke zbrane a v zásobníku zbrane, ak je zásobník v zbrani, uloženú v puzdre alebo v batožinovom priestore motorového vozidla; to sa nevzťahuje na držiteľa skupiny A zbrojného preukazu,
Hovoríme o pešom presune. Ak ideš autom, stačí, ak ju máš v kufri auta. Z domu do kufra a z kufra na strelnicu ju nemusíš mať v puzdre, lebo to zákon neprikazuje.
Zaujímavé, som si myslel, že keď idem z domu na strelnicu so zbraňou, ktorú mám na E, tak "preprava do miesta, kde som oprávnený túto zbraň používať" je komplet cesta z domu až na strelnicu, čiže z domu k autu je časť tejto cesty a tým pádom musím mať zbraň v púzdre.

Podľa mňa zákon by potreboval miernu úpravu, lebo terajšie znenie akoby rátalo s tým, že jeden človek je držiteľom iba jednej skupiny.

Napríklad mám skupiny A a E. Na E mám Vz58 a vyberiem sa na neďalekú strelnicu na bycikli, s 58čkou na pleci bez púzdra.
§ 28 ods. 1 písm. m) sa na mňa nevzťahuje, lebo som držiteľom sk. A.
§ 28 ods. 2 som neporušil, lebo zbraň prepravujem na strelnicu, podľa písm. d).
§ 28 ods. 4 písm. e) som neporušil, lebo zbraň nenosím, ale prepravujem z miesta A do miesto B.

Áno viem, je to pritiahnuté za vlasy, ale keby na koniec § 28 ods. 1 písm. m) bolo pridané niečo ako "ak bola daná zbraň nadobudnutá na základe § 27 ods. 1 písm. a)", tak by to bolo presnejšie.

Aj § 27 ods. 1 Držiteľ skupiny A a skupiny B zbrojného preukazu je oprávnený, písm. a) by sa mohol upraviť takto
nadobudnúť na základe nákupného povolenia do vlastníctva a držať zbraň kategórie B uvedenú v § 5 ods. 1 písm. a), b) alebo c); držiteľ skupiny A zbrojného preukazu je oprávnený aj na nosenie tejto zbrane, a to aj v stave, pri ktorom je strelivo v hlavni, [...]
Z terajšieho znenia by sa niekto mohol domnievať, že aj držiteľ sk. B môže zbraň nosiť, akurát nie v stave umožňujúcom okamžité použitie.

Pre úplnosť dodám, že viem presne ako sú myslené dané paragrafy, len som chcel poukázať na alternatívny výklad.

OK, a teraz čakám odpovede typu "tak ty som tomu dal, expert" :lol:
luke
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 18 years

Príspevok od používateľa luke »

drzitel zbrojneho preukazu je povinny zbran prepravovat v stave bla bla v puzdre ALEBO v batozinovom priestore vozidla.

zo znenia je uplne zrejme, ze ide o alternativy, bud kufor, alebo puzdro.

keby si mal dom a strelnicu, kde je umoznene aby si vosiel do garaze, ktora je sucast domu s kverom, hodil ho do kufra a z kufra ho vybral v garazi strelnice, ktora je so strelnicou taktiez spojena, tak by si puzdro nepotreboval, elbo zbran by nebola na vonkajsom svetle na ociach ludom.

samozrejme, kombinacia v puzdre v kufry sa nevylucuje.

k tomu zbytku co si napisal.
par. 28/4
e) viditeľne nosiť zbraň, ak mu bol vydaný zbrojný preukaz s vyznačenou skupinou A

a

par. 15/2
b) B - držanie zbrane a streliva na ochranu osoby a majetku
uz z nazvu je jasne, ze to je na drzanie a nie nosenie a v porovnani s A skupinou, ktora je na "nosenie" je to este viac zrejme.

zaroven suhlasim s tym, ze ten kto to pisal, si chcel asi co najviac skratit robotu a nechcelo sa mu robit 2 pisemna, ked to moze nejako ako tak ucesat pod jedno.
yarco
moderátor
Dátum registrácie: 18 years 7 months

Príspevok od používateľa yarco »

berserker napísal:Z terajšieho znenia by sa niekto mohol domnievať, že aj držiteľ sk. B môže zbraň nosiť, akurát nie v stave umožňujúcom okamžité použitie.
A prečo by nemohol?
Samozrejme za predpokladu, že:
- účel prepravy je v súlade so zákonom a
- má ju uloženú v puzdre, napr. opaskovom. Zákon nikde bližšie neurčuje požadovaný typ puzdra.
inspiring_tharp

Príspevok od používateľa inspiring_tharp »

yarco napísal:[...] za predpokladu, že
- účel prepravy je v súlade so zákonom
[...]
Veď práve, prepravovať môžeš, ale nosiť nie. Napríklad si ideš večer von na prechádzku do parku. Ak máš zbraň na B, tak si ju brať nemôžeš, ale z tej formulácie by sa mohlo zdať, že môžeš, akurát ju nesmieš mať v stave u.o.p.
71Jany71
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 15 years 5 months

Príspevok od používateľa 71Jany71 »

...
Naposledy upravil/-a 71Jany71 v 17 Mar 2011, 17:17, upravené celkom 1 krát.
inspiring_kepler

Príspevok od používateľa inspiring_kepler »

A - mozem nosit na verejnosti ale iba skryte, v plnej pohotovosti.

B - mozem prepravovat na verejnosti ale iba skryte a iba v nutnych pripadoch prepravy zbrane (strelnica, puskar, policia) v stave neumoznujucom okamzite pouzitie - naboje mimo zbran. Na strelnici a v mieste mojho oficial. bydliska mozem mat zbran v plnej pohotovosti.

EDIT: Vymeneny vyraz "nosit" za "prepravovat" pre definiciu sk. B.
Naposledy upravil/-a inspiring_kepler v 27 Nov 2010, 20:40, upravené celkom 2 krát.
luke
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 18 years

Príspevok od používateľa luke »

§ 2 Vymedzenie niektorých pojmov
o) nosením zbrane a streliva oprávnenie prechovávať a mať pri sebe zbraň a strelivo bez určenia objektu alebo miesta

§ 28 Povinnosti držiteľa zbrojného preukazu
2) Držiteľ skupiny B, C, D, E a F zbrojného preukazu môže prepravovať zbraň a strelivo len na účely
a) opravy, úpravy, znehodnotenia, zničenia alebo výroby rezu zbrane alebo streliva
b) overenia zbrane autorizovanou osobou, 3)
c) výkonu zamestnania13) alebo oprávnenia podľa osobitného predpisu,
d) cvičnej alebo športovej streľby,
e) vystavovania zbrane alebo streliva,
f) prepravy zbrane alebo streliva medzi určenými objektmi alebo miestami určenými v preukaze zbrane alebo
g) odovzdania zbrane alebo streliva do úschovy.

ked ako drzitel zp. sk B "nesies" zbran na opravu, upravu, strelnicu, etc., tak ju v zmysle ustanoveni zakona nenosis, ale ju len prepravujes. na nosenie je len a len sk. A.
ricinr
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 15 years 9 months

Príspevok od používateľa ricinr »

Dnešný zážitok z nemocnice:

Sedím si v čakárni a čakám na to kým ma príjme doktorka. Pozerám sa po spolu prítomných pacientoch a čo nevidím. Jednému chlapíkovi spod svetra po pás trčí hlaveň a púzdro na zbraň. V tom tam príde ešte nejaký chlapík zo synom a prisadne si k nemu. Zakrátko mu povie. Vidieť Vám zbraň spod svetra. Reakcia chlapíka no a čo viem. Ten sym sa zľakne a ide sa schovať za otca. Asi si ten chlapík myslí, že ho ozbrojenec nepočul tak mu to opakuje. Trčí Vám zbraň. A on opäť viem a čo?

Môj postreh ozbrojenec v civile, spod svetra mu trčal kvér, ktorý si nemohol všimnúť len slepý a pod svetrom vojenský nátelník. Tak som si myslel, že asi vojak. Inak maximálny humus, že sa tam tak otŕčal a budil verejné pohoršenie.

Ale aspoň všetky deti boli ticho. :)
inspiring_liskov

Príspevok od používateľa inspiring_liskov »

nj ved to bol asi tiez "pacient"....

ja som minule xcal maggi v kockach, bol som s deckom na nejakych slavnostiach na hrade Cerveny kamen. Bolo tam odhadom asi tak 1000ludi, mozno aj viac.

Pri vstupnej brane do hradneho arealu stal "SBS-kar" , no miestny typek, sedivy sestedsiatnik v maskacoch a kanadach , na opasku CZ75. Ked to videl moj maly 4r syn, zacal to nahlas komentovat, tak som typkovi povedal, ze ako civilna osoba sa nema co pretrcat so zbranou na viditelnom mieste a uz vobec nie na "kulturnom, sportovoma lebo spolocenskom podujati".

Ked typek otvoril sprepacenim hubu, po 2 vetach som pochopil, ze ho zjavne naverbovali v miestnej krcme a dalej som to neriesil... nemalo to vyznam.
Napísať odpoveď

Návrat na "Zákon o zbraniach"