jednou z možností, prečo je zákonom upravované skryté nosenie je, že je "jednoduchšie" dokázať vyhrážanie sa so zbraňou, ak je zákonom prikázané skryté nosenie.
Modelová situácia - nahlási Ťa týpek, ktorého si predbehol v rade na pokladni v Tescu (vlastne tam už rady nie sú, otvoria novú pokladňu... ), lebo si sa mu vyhrážal a o Tvojej pištoli vedel, lebo si ju mal neskryte na páse. K žiadnemu vyhrážaniu nedošlo, ale niekto sa bude ventilovať a Ty máš problém.
Ak ju nosíš skryte, blbeček nemá ako vedieť, že si zaťažený železom a ušetríš si zbytočné problémy.
aspoň ja to vidím takto.
bbpd napísal:jednou z možností, prečo je zákonom upravované skryté nosenie je, že je "jednoduchšie" dokázať vyhrážanie sa so zbraňou, ak je zákonom prikázané skryté nosenie.
Modelová situácia - nahlási Ťa týpek, ktorého si predbehol v rade na pokladni v Tescu (vlastne tam už rady nie sú, otvoria novú pokladňu... ), lebo si sa mu vyhrážal a o Tvojej pištoli vedel, lebo si ju mal neskryte na páse. K žiadnemu vyhrážaniu nedošlo, ale niekto sa bude ventilovať a Ty máš problém.
Ak ju nosíš skryte, blbeček nemá ako vedieť, že si zaťažený železom a ušetríš si zbytočné problémy.
aspoň ja to vidím takto.
keby sa to stalo pri pokladni, muselo by to byt vsetko na kamere, pokial nie tak je to iba tvrdenie proti tvrdeniu.
Butvin neviem ci by isiel niekto relativne krivo svedcit proti majitelovi zbrane. Tu psychika tak lahko nepusti.
Ludia sa boja "vypatlanych dementov" a ked su este aj ozbrojeni tak ina myslienka ako "tomu z cesty radsej prec" ich malokedy napadne.
A trochu OT:
Strelna zbran ma jednu vyhodu(nevyhodu) a to ze je efektivny zabijak(nastroj), inak povedane malo spustacej energie a velky eliminacny efekt.
Ked ta ma niekto zabit kopancami a udermi do hlavy, tela musi na to vynalozit znacnu energiu, schopnosti a relativne dlhy cas aby to urobil.
Pri pouziti strelnej zbrane staci vytiahnut zbran, namierit a stlacit spust.
Malo potrebnej energie, velmi kratky cas utoku, minimalne schopnosti.
V prvom pripade je relativne velka sanca odvratenia utoku obetou alebo nezainteresovanymi, zranenia nie su okamzite hned kriticke.
Pri strelnej zbrani je mala sanca odvratenia utoku nakolko sa udeje velmi rychlo a zranenia mozu byt okamzite smrtelne.
A toto je hlavny strach ludi zo zbrani - nie je cas odvratit utok beznymi prostriedkami ako utek, krytie tela, volanie o pomoc atd.
To znamena ze ked niekomu "prepne" tak s pouzitim strelnej zbrane okamzite napacha velke skody. Dokazuju to aj statistiky.
BKSL, Panzer tu niekde uvádzal udalosť, kde chlapec po 3 ranách po "hube" ostal na vozíku, takže nesúhlasím s tvojim tvrdením, že na usmrtenie človeka rukami treba vynaložiť značné úsilie a čas. Stačí jeden dobre mierený úder a je po tebe..
miro2851 napísal:BKS. Stačí jeden dobre mierený úder a je po tebe..
ano v tom máš pravdu.na druhej strane zasa ľudí ktorý to skutočne dokážu je určite menej ako bláznov schopných na teba vystreliť.ono zasa zabiť človeka jediným uderom holou rukou nie je také jednoduché ako by si niekto mohol predstavovť,aj ked sa to na prvý pohlad jednoduché môže zdať.
Ako som písal vyššie, stačí keď len dostaneš po hube, praskne ti niekde nejaká cievka, nerv, preruší sa miecha a máš minimálne následky do konca života. Takisto stačí jeden úder/kopanec do oblasti brucha, dôjde k poškodeniu nejakého orgánu, dostaneš vnútorné krvácanie a si skončil. Nevravím, že k niečomu takému dôjde zakaždým, ale náhoda je blbec
Ja som napísal:
keby sa to stalo pri pokladni, muselo by to byt vsetko na kamere, pokial nie tak je to iba tvrdenie proti tvrdeniu.
nie kamery nahravaju len obraz nie zvuk
nie su tam natocene nonstop(zalezi od druhu obchodu) nieco malo by som zreferovat
takze by stacilo ze kamera zachyti nejaky vas rozhovor ..... a podozrenie by tam bolo ...... otazka je ci by si pokladnícka spomenula o com ste sa bavili co si urcite nespomenie takze riesenie by zostalo na octk
a v dnešnej dobe si nechcem výsledok predstaviť
BKSL napísal:Butvin neviem ci by isiel niekto relativne krivo svedcit proti majitelovi zbrane.
nemas az tak pravdu stalo sa ........ pri preverovani skoncili zbrane na orpz vysetrovanie trvalo 1,5mesiaca nic sa zaplatpanboh nedokazalo zbrane dosli spet ..................... (problem zo susedom )
BKSL napísal:
Ludia sa boja "vypatlanych dementov" a ked su este aj ozbrojeni tak ina myslienka ako "tomu z cesty radsej prec" ich malokedy napadne.
dnes tu uz beha tolko vypatlancov ze uz clovek nevie ktory je nebezpecny a ktory ne
no a zbran robí hluk ....teda pritahuje nezelanu pozornost ..... teda nieje az taka efektivna .......
Ok tak opäť k téme tak trocha. V tomto príspevku padnú vulgárne výrazy, takže ho radšej nečítajte. Poprosím takisto moderátorov aby ich nemazali, pretože bez nich sa nedá tento zážitok vyjadriť.
Venčím psa pri jednom travniku, na druhej strane stojí biela dodávka. Počúvam hudbu, pes koná veľkú potrebu, tak čakám nech to po ňom zoberem. V tom sa mi zdá že počujem za sebou hlas, tak sa otočím a je tam nejaký sbskár, nebol to typ hlavohruď, ale skôr taký malý píčus. Tak si vyberiem tie sluchatka a pýtam sa ho že čo hovoril a on na mňa takým drzým tónom, že čo tam robím. Necítil som nejakú potrebu sa s ním baviť, zvlášť keď mi tykal, ale tak mu asertívne odpovedám, že venčím psa. A on mi ešte drzejším tónom odpovedá "OK pokračuj". To ma už nasral, tak mu hovorím, že tam aj kľudne môžem ostať, že on ma nemá čo vyháňať. A vtedy turbokokot pristúpi ku mne a ja si všimnem, že on celý čas v ruke okrem baterky drží aj nôž... bol to taký ten Čína nôž od Acronu, ale zároveň mal taký ten bojovo agresívny tvar... nebol to nôž ktorý by sa hodil na čokoľvek iné než na toto čo ten človek predvádzal. Zároveň si všimnem, že on po celý čas mal v podpažnom púzdre väčšiu striebornú pištol, možno CZ 75 alebo Beretta 92, niečo takéto, videl som len rukoväť. To ma skutočne zamrazilo z dvoch dôvodov. Jednak preto, že ten človek evidentne nepozná svoje právomoci (má pocit že môže kohokoľvek vyháňať od svojho auta) a nevie vyhodnotiť situáciu, takže zrejme nebude ani schopný adekvátne vyhodnotiť použite zbrane. Druhý dôvod bol ten, že tým že on mal zbraň otvorene by bol schopný ju asi aj o hodne rýchlejšie vytiahnuť ako ja z púzdra pod vetrovkou. Jediné čo ma trocha utešilo je fakt, že to že sa spoliehal na nôž v ruke by mohlo znamenať, že hento má plynovku. Už som mu len povedal, že nemá čo ľudí vyháňať a môžem zavolať políciu na neho. Na to mi odpovedá, že sám je policajt a môžem zavolať koho chcem ale to nech tade už nejdem (čiže vyhrážanie). Tak kráčam preč a popritom mu hovorím, že nie je policajt, že je SBSkár a ešte ide pár krokov za mnou a hovorí že som nejaký moc múdry. Po dvoch vetách s ním by bolo jasné, že nejde o ten mafiánsky typ SBSkára, toto bol vyslovene kolosálne tupý čurák. Uvažoval som že sa ešte obzriem na ŠPZ, ale tým ako sa on správal, som to radšej nechal tak a kráčal som ulicou a analyzoval či za rohom zavolať políciu, či náhodou nebol naozaj príslušníkom (síce mimo služby ale aj tak). Bohužiaľ keď som už potom za rohom vyťahoval telefón, tak biela dodávka rýchlo prefrčala okolo mňa, takže som ŠPZ nestihol a tým pádom to nemalo zmysel, pretože bielych dodávok neni zrovna málo... Zrejme si ten žebrák uvedomil, že predsa len nechce stret s políciou tak to miesto opustil. Možno to z riadkov tak nevyznieva, ale brutálne nepríjemný zážitok, hlavne z toho pocitu bezmocnosti.
Nerozumiem, prečo si s ním vôbec išiel do verbálnej konfrontácie. Neviem, či je dobré dokazovať si s debilom, kto má dlhšieho pipíka. Zvlášť, keď máš na opasku Hecklera.