Ktoré strely sú expanzné?

- technické informácie...
inspiring_newton

Príspevok od používateľa inspiring_newton »

kapanen
co je toto sa somarinu???
A strela SP ciastocne vyhovuje citovanemu zakonu ze je to strela ktora pri dopade zvysuje deformaciu a zvacsuje priemer.
Okrem ineho toto tvrdenie mi potvrdil aj Pan Frantisek Posluch riaditel zilinskeho kraja co sa tyka policie takze ak vam to najdu nabite v zbrani mozete mat pruser. Toto strelivo mozete pri sebe mat ale nie nabite v zbrani.

Ked uz ide o deformaciu strely v cieli,tak isto sa pri dopade deformuje aj FMJ.

Ako toto moze policajt vypustit von???
Zakon jednoznacne zakazane strelivo definuje.
inspiring_newton

si davas dokopy dva rozne vyklady:

zakon EXPANZNU strelu -definju ako.....ze je to strela ktora pri dopade zvysuje deformaciu a zvacsuje priemer....atd
To je spravne.
Kde zakon definuje SP?
Nemozes predsa definiciu jednej strely pouzit na strelu inu!
friendly_carver

Príspevok od používateľa friendly_carver »

Takze to mozem mat nabite aj strely LRN?
inspiring_newton

LRN je ak sa nemylim olovo?
Ak ide o klasicky ogival-bez dutiny olovenu strelu mozes nosit
friendly_carver

Poslal som im na MINV SR otazku ohladom tohoto nejasneho zakona som zvedavy co mi odpisu lebo 2 policajti ako aj predavac nabojov mi povedali ze tieto strely su zakazane tak som zvedavy.
friendly_carver

Este sa opytam ked mam Magnum 357 resp Taurus 605M/H inox a ked tam dam laborovane strely LRN ale kalibru 38.special je to trestne? Bo 357 su aj na 38.sp
Používateľov profilový obrázok
Panzer
Administrátor
Registered for: 18 years 10 months

Príspevok od používateľa Panzer »

kapanen napísal:Poslal som im na MINV SR otazku ohladom tohoto nejasneho zakona som zvedavy co mi odpisu lebo 2 policajti ako aj predavac nabojov mi povedali ze tieto strely su zakazane tak som zvedavy.
Tu nie je čo vysvetľovať, pretože zákon vôbec nie je nejasný. Je jasný, že už jasnejší nemôže byť. A že to spochybnili dvaja policajti a jeden predavač... Nič v zlom, ale dôvod o ničom.

§ 2 písm. d) bod 9 zák. 190/2003 Z.z. napísal:...expanzná strela strela, ktorej účinok v cieli je zvýšený jej deformáciou, ktorou je zväčšený jej priemer, a táto deformácia je spôsobená dutinou v hrote strely...
V práve sa spojka a používa vtedy, ak majú byť súčasné spojené viaceré podmienky. V tomto prípade teda dochádza u expanznej strely k jej deformácii, ktorou je zväčšený jej priemer a táto deformácia je spôsobená dutinou v hrote strely. Teda deformácia nie je spôsobená narezaním okrajov strely, dutinou vo vnútri strely alebo ja neviem ako ešte. Musí vzniknúť v dôsledku toho, že strela má v hrote dutinu.

dutina -y -tín ž. duté miesto: d. v strome diera; (Krátky slovník slovenského jazyka, 4., doplnené a upravené vydanie. Bratislava: Veda 2003.)
inspiring_lehmann

Príspevok od používateľa inspiring_lehmann »

kapanen: neviem ci trestne, ale podla mojho nazoru pojde o priestupok na useku Zakona o zbraniach a strelive v pripade, ze tie naboje budu prebijane a budes ich nosit. Ak tam supnes .38 special tak moze ist asi aj o trestny cin nedovoleneho ozbrojovania, pokial nemas na tuto raz inu zbran a nemali by ti ich spravne ani predat. Dtto ak si ich prebijes. Nemas na to preukaz zbrane = pruser.
igoros
moderátor
Registered for: 19 years 3 months

Príspevok od používateľa igoros »

Pokila sa nemylim, urcitych revolveroch je mozne pouzivat raz .38 aj .357. Pokial to vyrobca ma tak napisane. A co sa tyka toho nosenia .38cky alebo .357, to akoze kto by mal na to prist, ze tam mas inu raz ako mas napisane v preukaze zbrane? 99% cajtov nerozozna Makarov od Lugera, zase ich prosim Ta neprecenuj :)
add
prispievateľ
Registered for: 22 years 10 months

Príspevok od používateľa add »

Panzer napísal: Tu nie je čo vysvetľovať, pretože zákon vôbec nie je nejasný. Je jasný, že už jasnejší nemôže byť.
V takom pripade by bol zbytocny §3 ods. 2
V pochybnostiach o zaradení zbrane alebo streliva
podľa odseku 1 rozhoduje ministerstvo na základe
odborného vyjadrenia alebo znaleckého posudku svojho
útvaru, ktorý je zapísaný v zozname ústavov
a iných pracovísk špecializovaných na znaleckú činnosť.

Snad mi das za pravdu, ze tebou prezentovany pravny nazor moze iny sudca/prokurator/... spochybnit. Napr. v pripade EFMJ - tym, ze naplna povodny zamysel zakonodarcu (sam si pouzil takuto argumentaciu v nejakom inom pripade) zakazat strelivo specialne konstruovane na vysoky ranivy efekt.
V pripade CEPP sa zase da operovat s definiciou dutiny (Slovnik SJ asi nepostaci). Jeden pravnik bude tvrdit ze to dutina nie je druhy ze je (IMHO ak to je dutina tak potom su zakazane aj vsetky FP pretoze maju absolutnu dutinu miesto hrotu... :D )
Chcem tym len povedat ze v mnohych takychto pripadoch by asi mal posledne slovo KEU PZ. O to viac je zarazajuce ako neochotne sa stavaju k tomu aby uz konecne vydali nejake oficialne stanovisko...
Panzer napísal: V práve sa spojka a používa vtedy, ak majú byť súčasné spojené viaceré podmienky.
Tymto si ma naviedol na dalsi mozny argumentacny spor. Ak teda plati, ze musia byt splnene obe podmienky, t.j. deformacia zvacsujuca priemer a dutina. Potom by nemal byt problem nosit napr. .22LR s dutinou, pretoze preukazatelne ta dutina nema vplyv na zvacsenie priemeru strely ... uspel by som? :D
inspiring_lehmann

Príspevok od používateľa inspiring_lehmann »

igoros: to co je napisane v navode je jedna vec a to ako to je u nas je vec druha. Ak pouzivam na nosenie revolver v razi .357mag tak v nom nebudem nosit .38special, pretoze v pripade pouzitia dalsi pruser v podobe tej .38 uz naozaj nepotrebujem. Bez ohladu na to, ci to policajt pri beznej kontrole rozozna alebo nerozozna.
Osobne nevidim ziadny dovod na pouzivanie .38 v .357, na trening si prebijem take silne ako potrebujem a na nosenie mam tovarenske. Cize stale full-load :twisted:
Teraz som si vsimol, ze sa kapanen pytal na .38 strely a nie naboje, tak tie spokojne prebijaj a pouzivaj v .357, lebo su to presne take iste strely, ako sa pouzivaju v .357. Inak tie LRN strely by som rad videl, fotecka by nebola? Odkial su, ja som sa dostal zatial len k SWC. Aby to kua neboli nejake lugery...
majac
častý prispievateľ

Príspevok od používateľa majac »

aby sme sa nemotali medzi zle vysvetlenymi skratkami, pozrite si tuto stranku, myslim, ze vnesie vela jasneho do tejto debaty

http://phoenixgunlist.com/ammunition_types.html

ak niekto nerozumie anglictine, treba napisat a prelozime

inak sa mi celkom paci popis k EFMJ :D
inspiring_newton

pridam lepsie foto EFMJ po deformacii do BO

Obrázok
majac
častý prispievateľ

Príspevok od používateľa majac »

electron, nemas niekde fotecku EFMJcka pred vystrelenim, nech je kazdemu jasne, ze nema dutinku. da sa to sice zistit aj z tejto fotky, ale nech to je jasne.
inspiring_newton

niecom som nasiel na nete

Obrázok
Napísať odpoveď

Návrat na "Balistika"