WTSHTF - všobecne

...alebo tiež rady ako na to, keď sa všetko poser..
agger
častý prispievateľ
Registered for: 16 years 7 months

Príspevok od používateľa agger »

Pistolnicka moje 2 centy k tomu:

1, ano podla mna exsituju take shtf situacie a jedna sa najma o ekonomicke a politicke, ktorym by sme vedeli zabranit. Problem je ze je nas malo co si uvedomuju ako a akym sposobom im zabranit, a zijeme v systeme ktory nas nuti svojim sposobom podporovat cesty k (najma) ekonomickemu shtf. Je isto nerealne aby sme napr. zacali platit zlatom/striebrom v obchode za rozky. Je nas dost malo aby sme dokazali ovplyvnit statne pozicky, podporu PIIGS darmozracov atd.

2, taketo spolocenstva budu vznikat velmi prirodzenou cestou z existujucich komunit (za predpokladu kompletneho rozpadu statu ako ho dnes pozname). Najlepsie na tom budu dediny a male obce pretoze zakladom bude obstaranie potravy polnohospodarstvom. Obrana/ochrana pred najazdnickym bandami bude pre taketo spolocenstva jednoduchsia. Mesta budu skor ci neskor vyplienene a vymru. Bez vody a moznosti dopestovat si potraviny, je to pasca s nasilnickymi skupinami a chorobami z mrtvol a znecistenej povrchovej vody. Mimo to choroby, ktore su v sucasnosti bezne liectilene antibiotikami a pod. budu v takychto pripadoch smrtelne...
Používateľov profilový obrázok
aris
častý prispievateľ
Registered for: 17 years 6 months

Príspevok od používateľa aris »

pištoľníčka napísal: Ak dôjde už k tomu...niektorí sú dohodnutí dva, traja, desiati...kde sa stretnú a čo ďalej....

no a prave toto by sme mohli mat jasnejsie po Camp Paranoia.

Ja by som sa velmi rad stretol s ludmi, ktori pripustaju, ze moze nastat taka situacia, kde ten kto je na nu ako tak pripraveny ma sancu prezit skor ako nejake teliatka, ktore budu zrazu bezradne.
DUSO
častý prispievateľ
Registered for: 18 years 1 month

Príspevok od používateľa DUSO »

pištoľníčka napísal: Ak dôjde už k tomu...niektorí sú dohodnutí dva, traja, desiati...kde sa stretnú a čo ďalej....ale je možné vytvoriť dopredu aj niečo také ako štát v štáte? Naozaj veľká skupina ľudí ktorá by dočasne spolu fungovala? Alebo je to utópia?
Hodne pravdepodobny vyvoj po takom WTSHTF, po ktorom sa bude dat prezivat na Zemy je popisany v knihach:
Den trifidov, Tma (od Ondřej Nef)
Su aj ine ale tieto som precital. Ked si to precitas tak si budes lepsie vediet predstavit co nastane a ako sa na to treba pripravit.
Osobne si myslim, ze ti co preziju prvotnu katastrofu sa vramci svojich pribuzenskych a susedskych vazieb zomknu aby boli schopni zabezpecit si obranu a obzivu. Vratime sa k rodovemu zriadeniu. To tu uz bolo a dlho fungovalo. Z rodov budu vznikat kmene atd. Silnejsi sefuje, slabsi makaju.
Ja som
častý prispievateľ
Registered for: 16 years 8 months

Príspevok od používateľa Ja som »

Neffovu Tmu som cital a myslim si, ze je to perfektna kniha, ale brat ju ako nejaku 100% viziu alebo doslovnu prirucku "ako to urcite bude"- to asi nie. Ono obidve knihy su scifi (trifidov som este necital) a preto to treba brat ako fikciu. Samozrejme, aspon v Tme su mnohe after SHTF javy velmi pekne popisane, ale ci sa to stane presne tak, ako to Neff popisal, to si netrufam povedat.

Skorej by som odporucal ferfalov blog ktory vychadza z realnej a jeho vlastnej shtf skusenosti v argentine z 2001. Ale to sa uz asi opakujem :)

A docerta uz konecne dohodnite nejaky termin na paranoia camp, bo nechcem tu verejne prezentovat niektore napady a myslienky :D
DUSO
častý prispievateľ
Registered for: 18 years 1 month

Príspevok od používateľa DUSO »

Ja som napísal:Neffovu Tmu som cital a myslim si, ze je to perfektna kniha, ale brat ju ako nejaku 100% viziu alebo doslovnu prirucku "ako to urcite bude"- to asi nie. :D
No jasne, vsak pisem, ze je to hodne pravdepodobny vyvoj a nie ze je to scenar podla ktoreho sa pojde :wink: .
Venet
prispievateľ
Registered for: 19 years 8 months

Príspevok od používateľa Venet »

Este tu je kniha Malevil, a este tu je Kronika konce sveta atd. (McCarthy-ho Cestu sem nepisem zamerne - tu knihu je zbytocne citat).....
A este mi napada... aj Verne bol vo svojej dobe pisatel scifi.... vacsina jeho napadov sa naplnila :evil:
aris
častý prispievateľ

Cesta je uzasna kniha, a primarne nie je o SHTF.
yarco
moderátor
Registered for: 19 years

Príspevok od používateľa yarco »

Súhlasím.
Obzvlášť pre chlapa, čo má deti, je to dosť psychohygiena :wink:
ALKAJ
prispievateľ
Registered for: 16 years

Príspevok od používateľa ALKAJ »

Venet napísal:McCarthy-ho Cestu sem nepisem zamerne - tu knihu je zbytocne citat
Knihu Puls od Stephena Kinga je tiež strata času čítať.

Tie knihy čo som zatiaľ prečítal (na tému WTSHTF) by som zoradil podľa toho ako sa mi páčili takto:
1. Den trifidů
2. Kronika konce světa
3. Tma
4. Den trifidů
5. Tma 2.0
6. Puls
Kuro
expert
Registered for: 23 years 2 months
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Kuro »

len teraz som nazrel do tohto kuta fora ,takže síce oneskorene, ale aj tak -
Rátam s podobným eventom, a rád zastreším ludí podobného zmýšlania....
aris
častý prispievateľ

super

mas nejaky osobny kontakt na tu sielnicu?
fakestring
prispievateľ
Registered for: 16 years 6 months

Príspevok od používateľa fakestring »

Celkom dobre post apo je napr. aj "Luciferovo kladivo" od Larryho Nivena. Je to dvojdielne - prvy diel je dost rozvlacny, sluzi hlavne na vykreslenie charakteristiky hlavnych postav, ale ku koncu sa to uz rozbehne a druhy diel uz ide v podobnom, akcnom duchu.

ALKAJ - na 4. mieste si myslel asi "Noc Trifidu" ?
Kuro
expert
Kontaktovať používateľa:

čo takto íst na vvp lešť na výcvik prežitia ? :-)
miro285
častý prispievateľ
Registered for: 16 years 6 months

Príspevok od používateľa miro285 »

thumbs up :)
Kuro
expert
Kontaktovať používateľa:

skusim preveriť, či by sa to dalo, a čo by to stálo