Novela zakona o statnom obcianstve

inspiring_kepler

Príspevok od používateľa inspiring_kepler »

berserker napísal: Veľa ľudí by si hneď povedalo, že určite hneď požiadam o občianstvo MR. Ja o to ale záujem nemám - nevidím dôvod. Takisto nesúhlasím aby tu bola autonómia. Jednoznačne odsudzujem politiku Orbána, ale aj Slotu, kto je vlastne slovenským ekvivalentom Orbána.

Takisto som v minulých voľbách nevolil SMK ani Most, ale SDKÚ.

Mám veľa známych v MR. Vždy som im vravel (aj dávno pred týmto zákonom o dvojitom občianstve), že aj keď som maďar, nemám žiadnu chuť ani dôvod sa presťahovať do MR. Jednoducho sa mi hnusí politika čo sa tam robí. Myslím, že to je najlepšia vizitka celej politickej scény v MR -- ja, maďar, ktorý si držím svoju národnosť, jazyk aj kultúru, nemám najmenšiu motiváciu sa sťahovať do MR.
berseker mozno sa ti to bude zdat cudne ale ty si priklad obcana SR madarskej narodnosti, ktoreho by drviva vacsina obcanov SR slovenskej narodnosti brala vsetkymi desiatimi.

Toto co sa deje je prevazne cisto politicka zalezitost, neber to ako nejaku standardnu nevrazivost voci madarskej narodnosti zijucej na Slovensku. Slota je dingo a stvac - vacsina jeho hlasov su krcmoveho povodu.

Toto treba chapat ako odozvu na Orbanovu politiku. Strkat hlavu do piesku a tvarit sa ze sa nic nedeje je kontraproduktivne. Osobne som myslel ze Bugar sa tiez uz poucil ale nie, pritom ho beriem ako seriozneho politika.
Udrzanie uzemia je momentalne najvacsia priorita. Nebude uzemie, nebudu obyvatelia, nebudu dane. O tom sa to cele toci aby tu z toho nebolo druhe Kosovo.
Neskor sa pravdepodobne aj tak "zleje" cela EU do jedneho celku a bude len nieco ako samospravne celky (casti byvalych statov) a parlamet EU.
A tam je velka pravdepodobnost ze juzne Slovensko bude cast samospravneho celku aj so severnym Madarskom. Pravdepodobne to bude rozdelene podla reci, ktora bude prevladat v regione.
Bude to nepriamy navrat k stavu pred Trianonom. Ide tu o to aby sa to udialo v dlhodobejsom casovom horizonte aby horuce hlavy vychladli alebo boli uz po smrti. Vyvoj sa zastavit neda ale mozeme zabezpecit aby sme sa kvoli vyvoju zbytocne nezabijali a o to tu ide. Nedavame stop Orbanovej politike preto ze nemame radi Madarov ale preto aby Orban nepredpojal "svojich" obcanov ku krokom ktore by mohli viest k eskalacii napatia a vojnoveho konfliktu.
Vybusne horuce hlavy je to posledne co potrebujeme pre pokojny zivot.
inspiring_tharp

Príspevok od používateľa inspiring_tharp »

Súhlasím, že Orbánov zákon je zlý. Nesúhlasím však s tým, ako sa reagovalo. Nesúhlasím s tým, že rýchlosť reakcie je nadriadená jej premyslenosti. Veď by sa nič nestalo, keby sa s nejakým "protizákonom" prišlo o mesiac-dva neskôr. Táto novela je takisto šitá horúcou ihlou ako predkladaná novela zákona 190/2003.

Ja som: Máš pravdu, netýka sa to len maďarov, ale bolo to mierené proti nim, len to tak nemohlo byť napísané, to by bola diskriminácia ako vyšitá. Je to ale jednoznačné z odôvodnenia predkladateľov, že sa boja toho, že maďari ovládnu južnú časť SR. Z vlastnej skúsenosti môžem povedať, že 90% maďarov to má v úplne u riti. Tí, čo chceli ísť do MR, tam už sú. Tí, čo o to záujem nemajú, nebudú teraz hromadne žiadať o maďarské občianstvo, len preto, že môžu. A samozrejme, touto snahou o ochranu územnej celistvosti SR ublížili hlavne ľuďom, čo a maďarské občianstvo záujem nemajú, ale a občianstvo inej krajiny áno.

Trianon. Tak to je veľmi bolestivý bod v očiach maďarov. To ale neznamená, že každý ja za vrátenie odkrojeného územia. Síce súhlasím, že to bola veľká krivda, ale bol to jeden z výsledkov vojny, takže nie je nič prekvapujúce na tom, že to nebolo fér. Ale považujem za absolútne nereálne a zbytočné, aby sa tu hranice posúvali a tie územia boli priradené späť k MR. Veď MR má problém sa postarať o územie čo má teraz, nie to ešte o územie, ktoré by mala po nastolení stavu čo bol pred Trianonom.
Je tomu venovaná príliš veľká pozornosť. Každý národ má svoj Trianon, ktorý slúži ako vynikajúca živná pôda pre extrémistov. Slovenskí politici to vyťahujú spolu s "maďarskou kartou" za cieľom získania politického kapitálu a hlavne odpútania pozornosti od naozajstných problémov v SR.
inspiring_kepler

berseker ved z teba pozera taky normalne uvazujuci obcan juzneho Slovenska, moja poklona.

A k tej politike. Tam plati len jedno: Uzemia nie je nikdy dost :wink: .
inspiring_tharp

BKSL ďakujem, ale vravíš to ako keby si bol prekvapený. Myslím, že na tom nie je nič zvláštne alebo jedinečné. Každý aspoň trochu inteligentný človek pochopí, že autonómia čí "odčinenie" Trianonu je fantazmagória, hodná maxmálne tak na debatu pri pive. Nemá to žiaden reálny základ ani zmysel. A ten Slotov panický strach z Orbána a hordy maďarov na juhu je nepodložený. A keby aj došlo k nejakým stretom, občianstvo bude to posledné čo zaváži pre voľbe na ktorú stranu sa postaviť.
inspiring_kepler

berserker napísal:A keby aj došlo k nejakým stretom, občianstvo bude to posledné čo zaváži pre voľbe na ktorú stranu sa postaviť.
Toto je prave velmi polemicke. Ty ako jednotlivec mozno nebudes mat chut stavat sa ani na jednu stranu. Ale...

Ide o to, ze obcianstvo ta zavazuje k "lojalite" ku konkretnemu statu.
V pripade napr. obrany republiky ta tato lojalita pravne zavazuje nastupit do armady a bojovat napr. na slovenskej strane. Tvoja pripadna smrt nebude smrt madarskeho obcana na uzemi SR ale smrt obcana SR (velmi dolezite).
T.j. v tomto pripade si pre SR obcan-vojak a pre MR si cudzinec-nepriatelsky vojak.
Ale v pripade ze budes obcan MR zijuci na uzemi SR, budes pre SR cudzinec, v pripadnom vojnovom konflikte cudzinec-obcan nepriatelskeho statu a tvoja pripadna smrt bude smrt obcana MR na uzemi SR.

V tomto konflikte by nebol problem to, ze by obcania SR madarskej narodnosti nechceli bojovat proti MR. Ale ide o to ze ak by to boli namiesto toho ale madarski obcania zijuci ako cudzinci na uzemi SR mala by MR pravnu "paku" vo forme ochrany svojich obcanov pred medializovanou genocidou zo strany slovenskeho naroda a vstupila by na uzemie SR. Bola by to hra s verejnou mienkou v EU a NATO.

Na jednej strane by to bola suverenita SR a na druhej strane medializovana genocida madarskych obcanov na uzemi SR.
Ma alebo nema v takomto stave pravo armada MR vstupit na suverenne uzemie SR ?
Tipujem ze armada MR by sa o to isto pokusila a EU a NATO by to nemohli priamo nazvat agresiou. To znamena ze vtedy by islo len o to ci by sme ubranili juznu hranicu alebo nie.

Povolenim dvojiteho obcianstva by sme dali pravnu paku MR pre pripadne narusenie suverenity SR. Teraz to znie ako totalna blbost ale v pripadnom konflikte by to legitimizovalo vstup armady MR na uzemie SR t.j. minimalny tlak zvonku na MR a zaroven minimalna pomoc inych armad SR.
Používateľov profilový obrázok
yarco
moderátor
Registered for: 18 years 7 months

Príspevok od používateľa yarco »

berserker napísal:Vôbec nechráni pred situáciou pred ktorou by mala, skôr napomáha jeho vzniknutiu vytváraním (ďaľšieho) dôvodu prečo nenávidieť SR.
Bingo!

Btw. pri našom prvom stretnutí som si nevšimol, že si Maďar, takže s tou tvojou slovenčinou to bude možno ešte lepšie než si myslíš :wink:
Inak je asi symptomatické, že najväčší problém so slovenskými Maďarmi a najväčšiu potrebu chrániť sa pred nimi majú ľudia, čo ich poznajú max. tak z TV. Napr. taký Slota v Žiline. :roll:
inspiring_tharp

BKSL: Stále vravíš, že keby boli občania MR na území SR, tak MR by mala právo prekročiť hranice aby chránila svojich občanov. Tomu práve napomáha zákon v súčasnom znení.

Dajme tomu požiadam o občianstvo MR, stratím obč. SR, ale ostávam tu, čiže sa vytvára situácia, ktorú ty popisuješ, a od ktorej by tento zákon mal chrániť.
Na druhej strane, ak by som požiadal o občianstvo MR, ale ostalo by mi aj obč. SR, tak by som bol síce občanom MR ale zároveň aj občanom SR, takže by to MR nemala také jednoduché so vstupom sa územie SR, lebo by som nebol občanom len MR ale aj SR.

A toto sa ti tu snažím vysvetliť spolu s ostatnými. Tento zákon napomáha situácii, pred ktorou by mala chrániť, a to hneď z viacerých dôvodov. Rovnako ako zákaz legálnych zbraní mal v UK znižiť kriminalitu, ale mal presne opačný efekt.

Stále sa tu operuje s tým, že MR chce nejakým spôsobom útočiť na SR, a takto si na to pripravuje pôdu. Toto nie je podľa mňa nič viac ako konšpiračná teória. Ja za týmto zákonom nevidím nič iné, ako Orbánovu snahu odviesť pozornosť od reálnych problémov, ktorých majú viac než dosť, a rozšíriť voličskú základňu. Je to politika, nič viac, nič menej.

Keby MR chcela silou-mocou útočiť na SR (čo sa mi zdá smiešne pri stave armády MR) na základe "medializovanej genocídy", tak by si to dalo na základe "medializovanej genocídy" maďarskej menšiny.

Ale to všetko ti tu vraveli aj ostatní, takže ja o tomto diskusiu končím. Každý sme vyjadrili svoj názor, jeden druhého nepresvedčíme, čiže ďaľšia diskusia nemá význam.

yarco: Ta díky. :) Priestor na zlepšenia ale stále je. S tvojou druhou vetou súhlasím na 110%.
inspiring_kepler

berserker napísal: Dajme tomu požiadam o občianstvo MR, stratím obč. SR, ale ostávam tu, čiže sa vytvára situácia, ktorú ty popisuješ, a od ktorej by tento zákon mal chrániť.
Na druhej strane, ak by som požiadal o občianstvo MR, ale ostalo by mi aj obč. SR, tak by som bol síce občanom MR ale zároveň aj občanom SR, takže by to MR nemala také jednoduché so vstupom sa územie SR, lebo by som nebol občanom len MR ale aj SR.
berseker normalne si ma nepriamo prinutil studovat Predpis č. 48/2002 Z.z. o pobyte cudzincov :wink:

Cela finta je v tom ze dvojite obcianstvo je mozna zrada lojality voci statu vo chvili ked sa mi to hodi. Aby takyto cervik ludom nevrtal v hlave je pre bezpecnost statu t.j. SR potrebne obcanov na juznom Slovensku selektovat iba na dve moznosti a to obcan SR alebo obcan MR t.j. cudzinec v SR.

Obcan SR je povinny branit zaujmy SR, ak nie moze byt potrestany vojenskym sudom, tam to frci trochu rychlejsie :lol: . Obcan MR je cudzinec a v case konfliktu moze SR urobit toto:

§ 57
Dôvody administratívneho vyhostenia

(1) Policajný útvar môže administratívne vyhostiť cudzinca a určiť zákaz vstupu
a) na päť rokov, ak
1. ohrozuje bezpečnosť štátu, verejný poriadok, zdravie alebo práva a slobody iných a na vymedzených územiach aj prírodu,

Pokracuje dalej.
-----------------------------------------------------------------------------------

§ 62

(1) Policajt je oprávnený zaistiť cudzinca na účel

a) výkonu jeho administratívneho vyhostenia alebo výkonu trestu vyhostenia,

Pokracuje dalej.
------------------------------------------------------------------------------------

Co znamena ze nevznika ziadna patova situacia pre SR a vzdy moze pravne a korektne postupovat. T.j. tlak na obcanov sa nevytvori formou nelegalnej genocidy ale pravnymi postupmi. T.j. ze SR bude mat cisty stit, moralne to bude grc ale kto chce kam pomozme mu tam.

Preto tento zakon len chce od ludi aby sa zaradili kam chcu a aby sa stat vedel pripravit na to co ho caka v pripadnom konflikte.
Orbanova politika je agresivna a my nemame pravo situaciu zlahcovat v tom zmysle ze ide len o jeho volicsku zakladnu. Musime to zariadit tak aby k nicomu nedoslo a nie aby k tomu doslo a potom sme boli prekvapeni ze ono sa to naozaj stalo.
Nedavate si v aute bezpecnostne pasy preto aby ste tym vyprovokovali dopravnu nehodu, ale preto ze ak by sa nahodou ta nehoda stala tak aby ste vyviazli s co najmensimi zraneniami a o tom je aj tento zakon.
Používateľov profilový obrázok
luke
častý prispievateľ
Registered for: 18 years

Príspevok od používateľa luke »

nemalo by sa bludarstvo trestat? lebo toto je uz patologicke...
ak si myslis, ze obcana mr s doplnkovym obcianstvom eu zijuceho niekolko dekad na uzemi sr, bez akehokolvek trestneho zaznamu alebo ineho dovodu mozno len tak na styl gestapa nalozit do vlaku a poslat mimo uzemia sr a cele to skryt pod "ohrozovanie bezpecnosti statu", tak zijes vo svojej psychoblabolovej rozpravke.

venuj sa laskavo svojim elektrickym odporom a veciam, ktorym rozumies, pravnym predpisom a ich aplikacii zjavne nerozumies.
navyse tvoje pohlady na vec su prilis obmedzene takou tou velmi jednoduchou a vulgarnou mierou hejslovactva, nacionalizmu a odporu voci madarom, na to, aby si dokazal vidiet cely obraz.
inspiring_tharp

BKSL: To už naozaj nemá význam. Skúsim len poukázať na to, že si protirečíš.

Hovoríš, že je nežiadúce, aby boli občania MR na území SR, lebo potom si sem MR príde a ešte bude mať aj podporu NATO lebo len ochraňuje svojich občanov (čo je inak nezmysel).
Ja ti na to poviem, že táto novela tomu napomáha tým, že keď chce niekto byť občanom MR, tak mu občianstvo SR bude odňaté, takže zákon namiesto toho aby udržal občanov SR, produkuje občanov MR.
Ty na to obratom povieš, že to je dobré, lebo občanov MR je možné vyhostiť (čo je inak tiež nezmysel).

Tak teraz čo? Je dobré mať občanov MR na území SR alebo nie?

BKSL napísal:SR potrebne obcanov na juznom Slovensku selektovat
Možno je to iba nešťastná formulácia, ale toto je diskriminácia ako vyšitá.

A hlavná finta je v tom, že táto novela nezasiahne cieľovú skupinu, lebo väčšina maďarov na SR má úplne u riti nejaké dvojité občianstvo.
A ešte hlavnejšia finta je v tom, že to zasiahne tých slovákov, ktorý chcú požiadať o občianstvo inej krajiny ako MR, ale občianstvo SR by si chceli ponechať.

Ale som rád, že som ťa aspoň prinútil študovať. ;)
inspiring_kepler

berserker napísal: Tak teraz čo? Je dobré mať občanov MR na území SR alebo nie?
Dobra otazka :wink: .

Samozrejme ze je vyhodne a dokonca ziaduce mat iba obcanov SR.

Tento zakon je prave preto aby prinutil madarskych Slovakov zostat obcanmi SR aby mohli trvale cerpat vyhody statneho obcianstva SR. Ked i napriek tomu sa stanu obcanmi MR tak stratia tieto vyhody a mozu ocakavat "neprijemnosti" pri pripadnom konflikte MR a SR. Psychologicky tlak.

Ide tu len o to aby sa obcania SR zijuci na juhu rozhodli kam chcu naozaj patrit a na zaklade toho sa SR zariadila. Obcania SR madarskej narodnosti tvoria spolu uz vyse pol milion obcanov SR a to uz by bolo nezname bezpecnostne riziko ak by sme nemali istotu kam su zaradeni.

Ako som uz pisal tak navrat novodobeho Trianonu vo forme akychsi regionov ktore vzniknu zanikom terajsich statov EU ako ich pozname teraz je relativne neodvratny. Ide len o to aby to prebehlo bez strat na zivotoch a v pokojnej mierovej atmosfere. Ako mate mnohi v podpise "Ak chces mier tak sa pripravuj na vojnu" a to plati aj teraz.
inspiring_tharp

Ako som písal, v diskusii nemá význam pokračovať. Ale toto ma dostalo:
BKSL napísal:Psychologicky tlak.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Normálne neviem spávať, taký je ten tlak veľký.

P.S.: Si vis pacem, para bellum tu nie je podľa mňa "aplikovateľný", ale to je uhol pohľadu.
Napísať odpoveď

Návrat na "Ostatné"