TEOTWAWKI (The End Of The World As We Know It)

...alebo tiež rady ako na to, keď sa všetko poser..
Používateľov profilový obrázok
Gunslinger
moderátor
Registered for: 17 years 11 months

Príspevok od používateľa Gunslinger »

WhiteWolf: Hahhahhahaha, pekna predstava :) ale naozaj si myslis ze zeny ako pistolnicka sa uspokoja s pracou na poli, varenim, a staranim sa o deti ?!?!? Hlavne zatial co - ako pises - chlapi chodia na vylety a vyboje?

Take nieco mozno mohlo fungovat stovky rokov dozadu, dnes je predstava 'zienky domacej' nocnou morou pre mnohe z nich, a to dnes pre domacnost existuje milion ulahcovakov - od umyvaciek riadu cez mikrovlnky az po roombu... Lenze tie ulahcovaky skoro vsetky ficia na elektrine, cize navrat k domacim pracam ako za davnych cias (koryto na pranie, varenie na piecke na drevo, atd.) by vyzadoval okrem neskutocneho mnozstvo prace aj obrovsky psychologicky skok. A ta praca na poli to nie je nieco na par hodin denne, to je ako kedysi - od svitu do mrku v pote, nehovoriac o tom ak by popri starostiach o obzivu (nielen o seba ale aj o dobytok a hydinu) ci pripravy dreva a zasob na zimu, bolo treba aj navijat magnety ktore pri EMP odisli v nedalekej vodnej elektrarni na Vahu, a pod. A ak by sa aj na elektrinu chceli vybodnut, stale je to strasne kvantum prace, navyse nemozu zavisiet na tom ze maju jedneho lekara ci jedneho stolara alebo kovaca, treba robit neustaly cross-trening vsetkych (vratane zien a deti podla veku), a to aj na obranne cinnosti ako je strelba ci strategicke postupy/praca v time a pod.

Cize to prerozdelenie prace by muselo byt trochu ine, a hlavne tie 'expedicne' teamy su zbytocny luxus (taky team by musel byt maximalne jeden a pohybovat sa len pobliz, kde by zaroven plnil funkciu skautov).

Gunslinger
Gunslinger
moderátor

Hahhahhahhaha, pozeram ze nez som odpisal, pistolnicka uz za 'neznejsie pohlavie' vyjadrila nazor... :wink: :lol:

Kazdopadne je to tak, rovnopravnost sa neda zrusit len preto ze to tak kedysi 'fungovalo' (podobne ako 'fungovalo' otrokrarstvo, inkvizicia, a x dalsich civilizacnych specialitiek :D

TEOTWAWKI prinasa zaujimave aspekty na zvazenie - spoluzitie slobodnych a manzelskych parov v jednej komunite, prerozdelenie prace ci zdrojov, alebo napr. co spravit s clovekom co nezapadne (stale sposobuje nejake problemy ci konflikty, a je jedno ci je ochlasta, suknickar, lenivec, alebo vyryvac a pod.) - co s nim (vzhladom na to ze presne pozna sily a slabosti komunity, a ak by mal chut na 'pomstu', mohlo by to dopadnut vselijak).

Gunslinger
Jack
moderátor
Registered for: 18 years 5 months

Príspevok od používateľa Jack »

White Wolf, je to len môj pocit, že sa na prerozdelenie úloh pozeráš trochu sexisticky?
:lol:
Prečo by žena nemohla ísť do stráže? Jasne, tam kde si výkon môže vyžadovať fyzickú silu, treba nasadiť patrične fyzicky disponovaného chlapa, ale niekde na veži s puškou v ruke si svoju robotu dobre zastane aj žena. Zvlášť ak vie, že v prípade prelomenia obrany ju nečaká nič pekné - znásilnenie, zotročenie, možno smrť. V prípade, že je matka, bude jej motivácia ešte silnejšia.
:!:
Takže hrať sa na to, že chlapi idú na lov a ženy strážia oheň, mi nepríde ako WTSHTF ale ako pravek. Schopná strážkyňa je totiž vždy lepšia ako neschopný strážca.
pištoľníčka
prispievateľ
Registered for: 16 years 5 months

Príspevok od používateľa pištoľníčka »

Guns, asi by bolo najlepšie vytvoriť si zákony, malý štát, dohodnúť si pravidlá. Mať nejakých vodcov ktorý to budú čiastočne organizovať, v podstate tá štruktúra sa vytvorí automaticky sama, podľa toho čo kto vie a dokáže.
Mňa na predch.príspevku ani tak nena...srdilo že by som ako jedna z tých 10 až 12 žien nemohla chodiť strieľať kade tade a lúpiť, to by som prežila :wink: ale teda prácu na poli prenechať ženám?! A ten pomer...zo 40 ľudí by malo byť 10 žien, ale radšej viac...12. Ako si na to prišiel White Wolf? Podľa akého merítka? A v akom veku by mali byť tie ženy? A farba vlasov? Už sa čertím. Nonsens.... Fakt počítačová hra. To, čo môžem, je pripraviť sa najlepšie ako dokážem ja osobne, vzdelávať sa vo všetkom čo by mohlo byť užitočné. Nie si naplánovať pomer "ľudí a žien". Asi sa cez víkend pozriem na prebíjanie nabojov a na veci okolo toho a tiež brokovnicu a samopal som mala v rukách už dávnejšie, tak oprášim staré znalosti aby som to v prípade potreby vedela použiť. Ozaj, asi by mohlo byť užitočné aj pár slov ovládať z jazykov aspoň okolitých štátov. Plus ako sa robí papier a písacie potreby? Viesť kroniku, denník, nechať po sebe niečo.
White Wolf
občasný prispievateľ
Registered for: 16 years 2 months

Príspevok od používateľa White Wolf »

preco som to ja chudak napisal teraz ma tu zlincujete ze niesom zastanca ronopravnosti zien a muzov....
Gunslinger napísal:WhiteWolf: Hahhahhahaha, pekna predstava :) ale naozaj si myslis ze zeny ako pistolnicka sa uspokoja s pracou na poli, varenim, a staranim sa o deti ?!?!? Hlavne zatial co - ako pises - chlapi chodia na vylety a vyboje?
Gunslinger
:roll: teoreticky ma na to kazdy iny pohlad.... ja som dal len moju predstavu v akom ciselnom zlozeni ma sancu nejaka skupina prezit... :)

takze podme na to: kolko je podla teba na slovensku zien ako pistolnicka? na tomto fore su dajme tomu kolko? 2-3 aktivne prispievatelky... ak sa mylim tak ma oprav... :) cize dajme tomu ze 95% zien by radsej v post apokalitickom svete radsej vychovavalo deti a varilo ako keby mali ist bojovat :)

a preco zenam prenechavam okopavat zemiaky a varit? taka velka slnecna burka ludstvo vrati do obdobia bez elektriny a pod. sprostosti.... :) myslite ze v tom obdobi kto okopaval zemaky a kto bojoval vo vojne? a ak si pozorne precitate moj prispevok tak som napisal ze ked nebude straz na strazi tak bude pomahat na policku....

ale pre mna zamna ak sa do nejakeho takehoto post apokaliptickeho spolocenstva dostanem tak budem radsej kuchtit a okopavat zemiaky ako by som sa mal plazit pomedzi trosky mesta s puskou na chrbte ....ja to zenam s radostou prenecham ak budu chciet....

tie cisla kt som napisal su len moj pohlad na vec a preco 12 zien? z jednoducheho hladiska ak mame 23 muzov a z jedneho prieskumu som vycital "V roku 2008 bol celkový počet mužov (vo veku 20 r. až 85 r. a viac) 2 006 190, z toho bolo slobodných mužov 424 154, čo predstavuje 21,14 % z celkového počtu mužov v danej vekovej skupine na Slovensku" cize z 23 muzov mame 21% slobod cize cca 5 ludi z tohto je slobod. + tato anketa bere do uvahy aj ludi kt maju 85 rokov ale v dnesnej dobe sa ludia neberu cize dajme tomu ze z nasich 23 je 12 v stave manzelskom (niekt mozu mat aj 18 rokov- tomto obdoby sa ludia fakt neberu) z toho dajme tomu 1 mohla zena v apokalipse zomriet a sme na 11 muzov + 11 zien a dajme tomu ze si najaky dvaja traja donesia aj frajerku :wink: a sme na tomto cisle :) :) :)

ale ako som uz spomenul tie cisla kt som napisal su moj pohlad na vec a su nesplnitelne z dvovodu ze niekto sa prida a bude zo sebou niest dajme tomu 8 clennu rodinu (manzelia 4 deti a este napr oca a matku manzela...) a na chrbte donesia dve 58 a plnu bednu municie a prosi o pomoc...no nezober ho...

a este k tomu staremu ucitelovi :) napisal som to zo srandy...zase majte aj trochu nadhlad... :) :) :)
White Wolf
občasný prispievateľ

este : The End Of The World As We Know It...moja anglictina je chaba ale neznamena to v preklade Koniec sveta akeho pozname??? :) takze ja by som sa radsej na to pozeral nie akoze zena je doma a vari a okopava a nudi dajme jej trochu volnosti a poslime ju von nech postriela zopar bad guys...a inak co podla vas zanecha na spolocenstve vacsiu ranu : ked zomrie nejaky strazca kt nemal zenu a deti pri prestrelke alebo ked zomrie strazkina kt mala dve deti (kto ich vychova?...) a muza? :)

:) ale co ak sa celkovo spolocnost vrati az niekam do stareho grecka kde zena nemala skoro ziadne pravo...pravdaze to nikto nechce... (dam to pre zicher cervene aby ste zo mna neurobili otrokara kt nenechava zenam ziadne pravo)
White Wolf, je to len môj pocit, že sa na prerozdelenie úloh pozeráš trochu sexisticky?
nie podla mna skor realisticky... :) ale kazdy ma na to svoj nazor...
Gunslinger
moderátor

Hahhahhahaha, tak toto bude tusim este zaujimava debata :!: este teraz sa smejem :lol:

WhiteWolf: Vsetko v pohode, ved len teoretizujeme :wink: Tieto tvoje dva posledne prispevky by boli na dllllhokansku odpoved (a co to znamena v mojom prevedeni asi ani nemusim hovorit :roll: :lol: takze nateraz diskusiu radsej prenecham ostatnym :twisted:

Neodpustim si len jednu poznamocku - toto je take slovne minove pole takze naslapuj opatrne (a si na webfore = dievciny a zeny ktore sa tu vyskytnu mozu byt hooodne nebezpecne... :wink: :lol: :twisted:

Gunslinger
pištoľníčka
prispievateľ

WW????? :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
No tak ta zastrelim ak sa celkovo bude chciet spolocnost niekam vracat kde zena nemala ziadno pravo, pobijem sa o tie prava. Ja som ta chcela pochváliť za príspevok predtým že si sa trošku zamyslel a vysvetlil že si to nemyslel tak že sú ľudia a samičky no ale si si to pokazil u mňa. Nebudem na to reagovať, pretože sa nedá. Ak by bola slovná úloha: Príde TEOTWAWKI a na jednom mieste zostane 30mužov 10 žien a 3deti, ako rozdelíš práce, koho na čo použiješ a podobne....a aké by bolo ideálne zloženie tej skupiny- kto má čo ovládať, a tak. Ale tak to fungovať nebude. Na želanie. Ono... spoločnosť sa môže otočiť aj iným smerom, prežije také zloženie že na 10žien bude jeden muž, tiež môžem začať teoretizovať ako ho využiť.... Nemyslím že takáto úvaha by bola prínosom. Ak áno, v mojej osade bude lekár(ka), učiteľ(ka), zamestnanec Aresu, poľnohospodár(ka), a najlepšie aj majiteľ(alebo jeho žena) veľkého množstva zbraní a nábojov, zubár(ka) rádioamatér(ka), kuchár(ka), bylinkár(ka) a mužskí budú pekní a urastení :wink: budeme mať úrodnú pôdu, strategickú polohu, klíma bude príjemná a bude to niekde blízko mora.....
aris
častý prispievateľ
Registered for: 17 years 1 month

Príspevok od používateľa aris »

aj ked to wolf napisal tak trochu surovo, tak si myslim, ze sa skor priblizil k realite toho, co by sa dialo po takej brutalnej zmene akou je The End Of The World As We Know It.

A tak ako vynimky potvrdzuju pravidlo, tak by boli aj zeny ako pistolnicka v inych rolach ako drviva vacsina zien.

Zial, tisice rokov tu fungovalo nejake delenie uloh v spolocnosti a kratka epizoda modernej doby by na navrate k tomu nic nezmenila.

to neznamena, ze s tym suhlasim. len to tak vidim.

navyse, pre mna osobne je tento scenar SHTF najmenej realny, takze celu tuto debatu beriem skor akademicky. :)
TURBIAK
častý prispievateľ
Registered for: 18 years 4 months
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa TURBIAK »

pištoľníčka: Tak musis si najst uz teraz par gantlemanov z webfora pre takuto situaciu aby ta potom nejaky iny muzi nezneuzili iba na domace prace a odobrali ti vsetky prava :lol: :lol:
keby niekto nieco tak sa hlasim za prebijaca streliva :lol:
aris : suhlas taky scenar je nerealny,,a ak sa zamyslim tak v nasej dedine je elektrika poslednych tusim len 60-70 rokov, zatial co v newyorku v tom case boli uz bankomaty, takze si myslim ze by sme sa tu u nas nepozabijali a nejak by sa to dalo dokopy
White Wolf
občasný prispievateľ

aris som rad ze aspon niekto ma pochopil...

pistolnicka ja len chcem poukazat na to ze vacsia strata je ked zomrie zena a preto by bolo lepsie ak by bola niekde v bezpeci...
a ako som napisal rozhodne nechcem aby sa vratila spolocnost do takej doby kde zena nema pravo ale mozne to je lebo ak preberu moc nejake vypatlane hlavy...

turbiak len si predstav ze pred 60 rokmi boli ludia na to zvyknuti a bolo o mnoho menej ludi... vtedy mali velke polia a vsetko si dopestovali doma v obchode kupovali malo co a polia obrabali viac menej bez strojov (tak hej niekto asi mal nejaky zetorec) a mali napr kone ale predstav si to teraz...slnecna erupcia a dasvidania elektrina nieje elektirna nieje spojenie satelity sa mozu ist popast na mars...auta nejdu takze nemas ako dobravit poraviny do obchodu (a ani nieje ake lebo ich nedokazes byrobit)...co budes jest? ak by bola zima (december) tak by sa takeho aprila dozilo mozno 50% ludi aj to som optimista...jeden by zomrel od hladu dalsi rpeto ze praveze mal co jest ale nejaky dobrak mu strcil noz medzi rebra lebo on bol hladny....
a na jar co zasejes a kto vie vobec ako siat ked v zivote nic nepestoval...
takze tato moznost je realna...ale iba za prepokladu slnecnej rupcia alebo atomovej vojny...
Laci
častý prispievateľ
Registered for: 18 years 2 months

Príspevok od používateľa Laci »

ja by som neurčil v žiadnom rípade skupinku na výjazdy a skautovanie, veľmi ľahko to môže prevrhúť na pocit elity v skupine a vytváranie silovej zložky ktorá bude mať pocit že je trochen nad systém.
čo sa týka rozdelenia pohlavia, nedilemujte, ideálne je stav 50/50% a basta. V akej kominute koľko koho pribudne je vec totálnej náhody.
Domáce zvieratá budeš potrebovať, a tie potrebujú obilie. Nemysli si že na dlhodobo sa obíde bez koní, prás a hovädzieho. Možno teraz je to proti srsti všetkým metropolitovaným, ale verte tomu že sa vytvorý taký vzťah, že to vôbec nebude taký čudné ako teraz (tak isto aj praktické spôsoby rybolovu-tie časovo menej náročné).
pištoľníčka
prispievateľ

k znalostiam pridavam: bude dobre vediet ako sa vyraba mydlo
Jack
moderátor
Registered for: 18 years 5 months

Príspevok od používateľa Jack »

Zaujímavo sa nám to tu vyvíja. Nuž, dovolím si aj ja k tejto téme pridať niekoľko postrehov. Azda podnetných.

1. Silové schopnosti muža a ženy. Jediné, čo žena nedokáže, je oplodniť inú ženu. Inak zvládne presne to, čo chlap. Jasne, ak porovnávame muža priemerného vzrastu a ženu priemerného vzrastu, silové a lokomočné schopnosti sú na strane muža. Ale ak porovnávame schopnosti obyčajného chlapa 170 cm/60 kg a schopnosti obyčajnej ženy rovnakej výšky a váhy, už ten rozdiel nebude taký markantný, aby niekto na jeho základe ženy vyslovene handikepoval. Toľko k fyziognómii.
2. Psychika muža a ženy. Hormóny sa postarali, že muž je od prírody agresívnejší, čo sa samozrejme môže hodiť v boji, ale opäť - aj v prírode zväčša platí, že nebezpečnejšia jak nadržaný a bojachtivý samec je samica, ktorá bráni mláďatá. Preto nepochybujem o tom, že v boji môžu byť ženy veľmi platné. Zvlášť, ak fyzická sila už nie je v boji rozhodujúcim faktorom. Vyslovene zlý je však dopad na mužov - spolubojovníkov, ak je žena zranená, zajatá alebo zabitá. Pokiaľ ide o presvedčenie, že ženy skôr spanikária, alebo majú sklony k hysterickému správaniu, tak si myslím, že je to veľmi veľmi individuálne a platí to kus od kusu u žien i u mužov.
3. Ideálne rozloženie spoločenstva podľa pohlaví. Myslím si, že nič také nejestvuje. OK, nechajme bokom reči typu "nič na svete nie je ideálne" a pozrime sa na to racionálne. Ak majú v skupine výraznú prevahu muži, určite skôr či neskôr príde k šarvátkam o samičky alebo o právo množiť sa. V tomto nás, chlapov, príroda nepustí. Ak majú v skupine výraznú prevahu ženy, hrozia aj také problémy, ktoré nám dnes prídu celkom absurdné - napríklad privysoký počet tehotných žien a ich absencia pri obrane, vo výrobe alebo v poľnohospodárstve. Nehovoriac o tých strašných hádkach o ukoristené šminky a parfémy.
4. Ideálne rozloženie podľa veku. Existuje. A platí, že čím menej gerontov, tým lepšie. Ich využiteľnosť je nízka, nároky na starostlivosť vysoké. Aj keď zase niektorí staršinovia predstavujú prínos pre svoje skúsenosti, môžu byť nositeľmi poznania a hodnôt, v zásade platí, že prestárnuté spoločenstvo nemá perspektívu. Toto ale neplatí o spoločenstve s extrémne nízkym vekovým priemerom. O tom, že deti vedia bojovať a prežiť ozaj kruté časy, svedčia aj príklady detských bojovníkov z krajín tretieho sveta. Najoptimálnejšie sa teda javí vyvážený pomer dospelých v produktívnom veku a detí s len malým percentom ľudí v postproduktívnom veku bytostne odkázaných na pomoc spoločenstva. Zas ani pôrodnosť nemôže mať rapídne stúpajúcu tendenciu, lebo aj keby po TEOTWAWKI bolo treba opäť zaľudňovať kraj/krajinu/planétu, spoločenstvo si bude môcť dovoliť len taký prírastok populácie, ktorý bude schopný v danom čase, na danom mieste a danými prostriedkami uživiť.
5. Systém spravovania spoločenstva. Práve ten bude kľúčový. Autokracia alebo demokracia? Bude rozhodovať silný líder, rada najváženejších členov spoločenstva alebo spoločenstvo ako celok? Bude na čele stáť elita spoločenstva alebo lúza? Budú si všetci rovní? Ak nie, kto a aké privilégiá bude mať? Nevidím žiadny ideálny systém. Keďže názorovo mám blízko k elitárstvu, domnievam sa, že ideálny systém je taký, ktorý sa odvíja od zloženia spoločenstva. Preto si viem predstaviť, že by spoločenstvu vládol osvietený tyran (viď antické Grécko), ak by ostatní členovia za ním zaostávali v kvalitách, no rovnako si viem predstaviť aj vládu rady najváženejších členov, ale dokonca aj totálnu priamu demokraciu (ak by sa na jednom mieste zišla skupina rovnako šikovných a múdrych). Nech by spôsob správy vyzeral hocijako, za nevyhnutnosť považujem podriadenie sa všetkých členov jednému vojenskému veliteľovi v prípade, že treba brániť komunitu, pripraviť sa na obranu, alebo naopak, ak sa komunita rozhodne pre ofenzívny výpad mimo vlastného teritória.
6. Rola žien v závislosti od systému správy. Vo viacerých príspevkoch sa tu rieši pozícia žien, ale asi nikto ešte nespomenul, že tá by bola závislá od toho, v akom spoločenstve by sa ocitli. Iste, keby spoločenstvu vládol Lojzo, dedinský primitív, čo sotva vychodil ZDŠ a pred TEOTWAWKI sa pohyboval výlučne zakliaty v trojuholníku, ktorého vrcholy tvorila robota (miestne JRD alebo fabrika), krčma a trvalé bydlisko, ženy by mali problém presadiť sa, lebo by ich vnímal ako "tý ublekáné pu*e" a prisúdil by im miesto v kuchyni, v spálni na chrbte, v maštali a na poli. V takomto spoločenstve by emancipované (a šikovné) ženy nemali príliš na výber - buď by sa podvolili, alebo by boli vylúčené zo spoločenstva. Alebo by sa ešte mohli vzbúriť, pričom ale vzbura v prostredí malého uzavretého spoločenstva by mohla znamenať jeho koniec a doviesť členov do záhuby.
Na druhej strane, ak by spoločenstvo spravovali intelektuálne zdatnejšie kusy, vedeli by, že deľba práce je najefektívnejšia vtedy, ak sa úlohy rozdelia jednotlivým členom podľa schopností. Preto by na stráži kludne mohla stáť žena, zatiaľ čo niektorí z chlapov by stál za sporákom.
7. Kastovanie na bojovníkov a tých ostatných. Nemuselo by k nemu nevyhnutne prísť, záležalo by najmä od toho, ako by bol nastavený systém správy spoločenstva. Ale ak by bolo - vzhľadom na početné stavy - možné vyčleniť určitú skupinu, potom by bojovníci mali byť tí prví, ktorí budú odčlenení, ďalej sa nebudú podieľať na bežných prácach, ale budú sa cvičiť v umení boja, budú zabezpečovať spoločenstvu bezpečnosť a pokoj a prípadne prinášať korisť.

Pozn.:
Prečo sa v tomto prípade tak vehementne zastávam žien? Lebo mám dostatok sebavedomia a preto nemám problém si priznať, že niektoré sú možno chytrejšie a šikovnejšie ako ja. A keby som sa raz nedajbože ocitol pod paľbou, hádajte koho by som chcel mať za chrbtom. Schopnú a odhodlanú ženu alebo neschopného a priposratého chlapa?
agger
častý prispievateľ

Príspevok od používateľa agger »

Mno, WW a Aris z vlastnej skusenosti mozem povedat ze radsej by som mal v spolocenstve zeny ako je moja svokra, ktora mi pomaha pri rubani stromov, popri tom navari a postara sa o svoju 90 rocnu mamu, ako svokor ktoremu by som nezveril ani tupu rybycku :D

Niekde som videl dokument, ze kolko je potrebnych zien a muzov na zalozenie nedefektneho genofondu. Ten pocet bol spolu 36 hlav (a to priblizne rovnakeho veku), pricom samozrejme vznikaju eticke problemy. Ake, asi vieme vsetci. :roll: Spominam to najma z toho dovodu, ze ak sa taketo spolocenstvo bude snazit minimalizovat kontakt s vonkajsim svetom, moze dopadnut ako europske kralovske rody alebo US farmarske rodiny :D
Preto pocet ludi by mal byt aspon 50 a cim viac, tym lepsie. Tento problem je pri mensom pocte ludi riesitelny aj dohodou s "osamelymi vlkmi", dohodou s nejakou blizkou komunitou alebo v najhorsom pripade unosmi. (nekamenujte ma za neetickost, ak sa budete chciet zbavit geneticky podmienej choroby u potomkov spravite cokolvek, okrem toho je to hranicna situacia v uz aj tak extremnom pripade).

Guns tu mimo ineho nacrtol potrebu riesenia co s neprisosobivymi clenmi komunity. Pridam k tomu este zajatych bad guyov/najazdnikov. Co s nimi? Vazenie? Nutene prace? Resocializacia?
Z mojho uhla pohladu je vypustenie "na slobodu" velmi nebezpecne, kedze pozna fungovanie skupiny a pozna slabe miesta obrany. Skor by som sa drzal hesla: "Kto nepracuje, nech neje." Dava to sancu na urcitu prevychovu a zaroven dostatocne motivuje.
Napísať odpoveď

Návrat na "When the shit hits the fan"