TEOTWAWKI (The End Of The World As We Know It)

...alebo tiež rady ako na to, keď sa všetko poser..
inspiring_faraday

Príspevok od používateľa inspiring_faraday »

Laci napísal:Z dlhodobého hľadiska zrejme budete musieť riešiť prebíjanie, nemám v tom skúsenosti, a ani nechcem aby ste mi to celkom objasnili, ale dá sa po "domácky" vyrobiť pušný prach slušnej kvality ktorá umožní používanie automatických zbraní?
a ako sa dá riešiť výrobu zápaliek do nábojov?

ps. stačí ak potvrdíte a s pár slovami opíšete 8)
Vyrobit sa isto da, aj zapalky. Nikdy som to neskusal, nasiel som takyto navod na pusny prach:
http://vyrobazbrani.mypage.cz/menu/gale ... elny-prach
Používateľov profilový obrázok
Laci
častý prispievateľ
Registered for: 18 years 2 months

Príspevok od používateľa Laci »

okej, je mi to jasné, aj to, prečo turci vyrúbali počas 17.storočia tolko dreva v uhorsku.
Ale dá sa použiť taký prach do automatu? lebo toto vyzerá na čierný prach, a to musí príšerne zanášať jemnú mechaniku.... tak max do revolvera.
Zatvorím si oči a už vidím ako by mi duch pána Kalašnikova vrazil jednu keby som opovážil stým nabyť jeho "dieťa".. :P
Gunslinger
moderátor
Registered for: 17 years 11 months

Príspevok od používateľa Gunslinger »

Laci: Da sa vsetko pokial mas dostatocne zazemie, otazka je ci by prebijanie vobec bolo nutne. Uz sucasne/existujuce zasoby streliva by pri pouziti len na lov stacili mozno i na desatrocia. Navyse na lov zveri ako takej pusny prach nie je nevyhnutny, sice to dost ulahcuje, ale tisicrocia sa bez problemov lovilo aj bez neho. Pusny prach nasiel sirsie rozsirenie hlavne v suvislosti s vojnami - ked bolo treba nie jeden sip ci vystrel, ale co najvacsia kadencia + dostrel + ...

Pri TEOTWAWKI zalezi aky SHTF ho spustil, a hlavne ci aj potom budu jeho sucastou nasilie/vojny. Ak hovorime o pandemii co zlikviduje 98% obyvatelstva (a sekundarna vlna ci nepriame ucinky povedzme dalsich 60% z prezivsich), tak ziaden boj o suroviny a pod. nehrozi. Najblizsieho suseda by si mal desiatky kilometrov daleko, a len blazon a samovrah by siel napadat nejake susedne mesto. Daleko rozumnejsia by bola aliancia - totizto ak ja sam a moji ludia nevedia spojazdnit elektraren, a ti vo vedlajsom meste to dokazu, ak ich mesto nasilim obsadim (pricom pri utoku budem riskovat zivot), pri najblizsom probleme s tou elektrarnou budem naspat tam kde som bol. A samozrejme vsetky sucasne vojenske hracky budu nadalej funkcne a pouzitelne kymkolvek kto ich pouzit dokaze - ak si spojaznim maly terestrialny radar a hufnicu s automatickym rezimom strelby, blizsie ako na nejakych 30km sa ku mne aj tak nikto nepriblizi. Ak prezije aj kamarat co lieta na migine a bratranec co ju vie spojazdnit, tak si na nejaky cas (nez mi dojde palivo a municia) mozem spravit vlastny piesocek s polomerom tisic kilometrov (ci presnejsie moje hranice by boli od teriitoria serjozu co ma k dispozicii suchoja, az po pierra co ma dvoch rafale...). Ale akonahle by 'moju' miginu niekto dal dole (vo vzduchu alebo na zemi), musel by som sa prestahovat do jaskyne aj ja... A situacia by bola opat ina ak by priletelo na navstevu aj par saudskych ci pakistanskych F35iek (pripadne pak-fa z ruska alebo j-20 z ciny - mozno i s par atomovymi hlavicami na palube) - ci uz ako predvoj pozemneho utoku a nasledneho obsadenia, alebo len tak v ramci prehladu a udrziavania rovnovahy. Proste ten kto by ovladal vzdusny priestor by vlastne rozhodoval o byti a nebyti. Cize najvacsiu sancu stat sa prvym kralom europy ma veliaci dostojnik na najblizsej lietadlovej lodi... :roll: (pozemne zakladne/letiska budu daleko zranitelnejsie nez lietadlova lod - ktora jednako ma dost velke zasoby surovin a jednako si dalsie vie vymoct vcelku lahko - teda az kym sa nezapoji vacsi protivnik/mocnost).

Kazdopadne zalezi od formy SHTF, ale aj keby doslo k dlhodobemu vypadku elektriny (EMP, solar flare, ...), vojenske hracky su povacsinou proti EMP zabezpecene a stale sa budu povalovat okolo a cakat na niekoho kto s nimi bude vediet robit... Cize ten navrat o stovky rokov dozadu plati len ciastocne, a len na nejaky cas :evil: A aj ak clovek vytvori komunitu ktora odola prvotnym utokom bad-guys a pod., casom sa da cakat vojensky utok uplne ineho rozsahu a za pouzitia inych prostriedkov, preto predstava ze o 5 rokov po SHTF budu potrebne nejake hliadky s 58mami na pleci sa mi zda trochu uletena.

Gunslinger
agger
častý prispievateľ
Registered for: 16 years 2 months

Príspevok od používateľa agger »

Hmmm, Guns, to je NAPAD! Tusim sa prestahujem blizsie presovu, aby som po suciastky do Mi-24 nechodil daleko :twisted:

Inak sa mi zda ze vrtulnik Mi-24 (prinajhorsom aj 8 alebo 17) by v pripade odolania EMP bol idealny nastroj na krytie, rychly ustup, transport... jednoducho snova hracka co pristane aj na detskom ihrisku :D
Laci
častý prispievateľ

To Gunslinger :
Posledné dve vety ma poriadne zaskočili, nakoľko si myslím že ti páli a vyznáš sa v tom, tak by som bol rád keby si to trošku rozpísal (ak si narážal na veci vyššie, tak potom nič, ale nemyslím si že na slovensko by sa niekto pchal z číny alebo zo str.východu).
Takže podľa Teba, ako by to vyzeralo po 5 rokoch (nezabudni že v akom vlákne sme, žiadne lokálne krízy, jednoducho koniec terajšieho usporiadania sveta)
Kuro
expert
Registered for: 22 years 9 months
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Kuro »

Zda sa, že sa začína niečo kurviť . Vraj nafta bude na prídel....
Gunslinger
moderátor
Registered for: 17 years 11 months

Príspevok od používateľa Gunslinger »

Laci: To je ozaj na dlhsiu debatu. Aspon v skratke, na svete momentalne vladne dost krehka 'rovnovaha', kde rusko je ako zraneny medved v jaskyni co si lize labu (statny bankrot v 98om, atd.) ale medzitym opat nabera silu a ma mocenske chutky, potom mas staty ako Cina, Brazilia, India, alebo napr. Pakistan ktore su preludnene a maju nedostatok zdrojov, potom mas svet jihadu (ktory neprestane kym jihadisti nezabiju aj toho posledneho neveriaceho infidela), potom mas europu ktorej vojenska sila je dnes uz uplne zanedbatelna ci presnejsie na smiech, potom mas niektore arabske krajiny ktore vdaka rope ci inym surovinam su neskutocne bohate a coraz lepsie vyzbrojene, ale ich pro-zapadne orientovane babkove vlady ci monarchie sa mozu rychlo stat nestabilnymi (vid Egypt, ktory bol len taky cajickovy odvar a zatial sa tam odohralo len prve dejstvo), potom mas USA ktore dlhe desatrocia robilo svetoveho policajta a bez ohladu na prostriedky k tomu pouzite/vyuzite/zneuzite na konci dna udrziavalo 'svetovy mier' a aku taku rovnovahu, lenze dnes sa prepada coraz viac do vlastnych problemov (ekonomickych aj politickych), pomalicky stahuje svoje jednotky domov a uz dlho toho policajta robit nebude moct, a zober si ze potom uz zostava len bezzube OSN ktore maximalne tak dokaze po tyzdnoch ci mesiacoch diskusii poslat krajine ktora predstavuje hrozbu pre ostatnych akurat tak nejaku rezoluciu - smiesny kus papiera, atd. atd. atd.

Zober si tiez ze uz tohto roku bude na svete 7 miliard ludi, z toho cca miliarda denne hladuje, k tomu pridaj problemy s coraz horsou dostupnostou pitnej vody, problemy so surovinami (vid tie grafy cien zakladnych surovin co v poslednej dobe idu hore sialenym tempom), atd.

No a teraz si zober nejake velke SHTF, v podstate je jedno ci to bude ekonomicky kolaps, solar flare, pandemia, tretia svetova alebo supervulkan, i ked nasledky postihnu cely svet, krajiny ktore to postihne najviac budu na 99% tie najrozvinutejsie a najkoncentrovanejsie (rozumej USA + Europa + Japonsko). Ti s turbanmi ci shemagmi na hlave co budu vtedy sediet v jaskyni uprostred polopuste a kurit si susenymi tavimi vykalmi to SHTF ani zdaleka tak nepocitia, a na druhej strane ak si potom budu moct vybrat ci zostat hladovat v tej jaskyni, alebo sa nastahovat do uvolnenych peknych rodinnych domcekov niekde v slnecnom provensalsku alebo inde v europe, co myslis ze si vyberu? Detto nejaky robotnik v cinskej fabrike co makal za dolar na den, zatial co jeho rodina sa na vidieku plahocila po kolena vo vode na ryzovom policku. Cize aj ak by sme vynechali rozne mocenske snahy ci boje o zdroje, suroviny, ci rovno cele fabriky a priemysel ako taky, uz len z hladiska migracie obyvatelstva po SHTF nehovorime o stovkach ci tisickach utecencov, ale o potencialnych milionoch (ci stamilionoch v pripade indie alebo ciny). Japonsko je par ostrovov, a USA je zasa oddelene morom, juznu hranicu ma uz teraz fyzicky chranenu velmi dobre (rovnako ako pobrezia), a severnu nema dovod strazit. Europa na druhej strane ma celu vychodnu stranu pristupnu po zemi, a aj od juhu je cez stredozemne more vcelku lahko dostupna, atd.

A predstava ako by to vyzeralo o 5 rokov? Tych moznosti je vela, a ani jedna z nich nevyzera dobre (pre nas). A mozem sice fantazirovat o tom ze budem byvat v nejakom zrube v malej komunite, zivit sa lovom, rybarcenim a tym co si dopestujem na policku, ze raz za cas odrazime a rozprasime nejaku bandu kocovnych bad-guyov, atd., ale obavam sa ze ak by aj k takemuto niecomu doslo, takato 'idylka' by trvala len velmi kratko :evil:

Gunslinger
Laci
častý prispievateľ

takže predpokladáš masívnejšie presuny, niečo ako sťahovanie národov pri zrútení rímskej ríše?
Kuro
expert
Registered for: 22 years 9 months
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Kuro »

Ja ano

Laci napísal:takže predpokladáš masívnejšie presuny, niečo ako sťahovanie národov pri zrútení rímskej ríše?
aris
častý prispievateľ
Registered for: 17 years 1 month

Príspevok od používateľa aris »

Kuro napísal:Zda sa, že sa začína niečo kurviť . Vraj nafta bude na prídel....

mohol by si to trosku rozviest?
to je jedna otazka
pred nou je dalsia: to ako fakt?
Jack
moderátor
Registered for: 18 years 5 months

Príspevok od používateľa Jack »

Laci napísal: Zatvorím si oči a už vidím ako by mi duch pána Kalašnikova vrazil jednu keby som opovážil stým nabyť jeho "dieťa".

Laci, možno by ti nevrazil duch pána Kalašnikova, ale stihol by to aj sám starý pán Michail Timofejevič, ktorý - pokiaľ sa nemýlim - žije a má vyše 90 rokov.
Laci
častý prispievateľ

:oops: ďakujem za upozornenie a upresnenie, priznám sa že som písal bez overenia.
Brokovnice by vedeli fungovať aj na čierný prach?
Kapo
častý prispievateľ

Príspevok od používateľa Kapo »

Všetky westernové zbrane ti budú vďačné za čierny prach /BP/ :wink:
Jack
moderátor
Registered for: 18 years 5 months

Príspevok od používateľa Jack »

Laci, navyše aj zásoby tých bud guys sa po krátkom čase minú.
:wink:
Zo strednodobého hľadiska sa budeš - ako člen menšieho spoločenstva preživších - musieť modliť, aby neprišiel na tvoj piesoček naozaj silný hráč. Ak to bude pluk čínskych výsadkárov si v prdeli. Ak to bude Ahmed, Mohamed, Rašíd a Yousouf aj s pár stovkami rodinných príslušníkov, si v prdeli... S pribúdajúcim časom, za predpokladu, že máš dostatok základných potrieb, vzrastie zrejme aj početnosť a sila tvojho spoločenstva. To však môže trvať aj desiatky rokov a šance tvojej komunity to v konečnom dôsledku síce zvýši, ale z dôvodov, ktoré uviedol Gunslinger, istotu mať nebudeš.
:?
Z dlhodobého hľadiska - ak tvoje spoločenstvo dokáže prežiť všetky ostatné turbulencie - sa budeš najväčšmi musieť báť rozvratu pôsobiaceho zvnútra spoločenstva, keďže po čase spoločný záujem - ktorým je prežitie - už vo vnímaní členov spoločenstva nebude mať také dominantné postavenie a vopred sa budú čoraz výraznejšie drať individuálne záujmy.
:evil:
Z ešte dlhodobejšieho hľadiska, už sa bavíme o niekoľkých generáciách, bude najväčším rizikom nevzdelanosť ďalších generácií. Kým naša generácia by sa zrejme ešte mohla oprieť napríklad o preživších lekárov, farmaceutov, zverolekárov a agronómov, je veľmi pravdepodobné, že aj keď časť ich znalostí (ako liečiť angínu, ako postupovať pri zápale pľúc, ako vykonať cisársky rez, ako získať v primitívnych podmienkach penicilín, alebo liečiť bežné choroby hospodárskych zvierat, ako zdolať parazitov na rastlinách), drvivá väčšina ich znalostí by sa postupne stratila a potom by na vyhynutie spoločenstva stačili ovčie kiahne, alebo hlad spôsobený napr. morom ošípaných...
inspiring_ganguly

Príspevok od používateľa inspiring_ganguly »

...
Naposledy upravil/-a inspiring_ganguly v 10 Feb 2012, 17:52, upravené celkom 1 krát.
Napísať odpoveď

Návrat na "When the shit hits the fan"