TEOTWAWKI (The End Of The World As We Know It)

...alebo tiež rady ako na to, keď sa všetko poser..
Používateľov profilový obrázok
Laci
častý prispievateľ
Registered for: 18 years 2 months

Príspevok od používateľa Laci »

Jack, a ty ako vidíš východisko? Ak by usadlosť bolo celkom izolované, celkom iste máš pravdu, ale ani z genetického hľadiska to nie je scestné. Spoluprácu budú jednotlivé osady hľadať.
Jack
moderátor
Registered for: 18 years 5 months

Príspevok od používateľa Jack »

Neviem, či je možné fungovať celkom izolovane. Samozrejme, z krátkodobého hľadiska áno, ale aj keby tvoje spoločenstvo bolo totálne sebestačné a žilo ukryté niekde v lesoch (tie slovenské zase nie sú až také rozsiahle), skôr, či neskôr ho musí niekto objaviť. Otázne bude, či sa bude chcieť kamarátiť, obrať tvoje spoločenstvo o zásoby, alebo ho vyhladiť.
:?
Pokiaľ ide o útoky zvnútra, ktoré som spomínal, teda rôzne vzbury, vzplanutia vášní, myslím si, že proti ním nejestvuje skutočne účinná prevencia, len represia. Určitou, no veľmi nespoľahlivou formou prevencie sa zdá byť čo najväčší blahobyt jednotlivých členov. Lenže v čase núdze, už v malej skupine, hoci by ju tvorili kamaráti, alebo rodinní príslušníci sa zákonite objavia reči typu: "Keby sme boli spravili hento a tamto, nemusel sme dnes hľadovať. A ja som to vravel, ale vy ste ma nepočúvali..." Od podobných rečí nie je ďaleko k odmietani splniť rozkazy a príkazy. Od odmietania rozkazova a príkazov nie je ďaleko k vzbure.
:!:
Ak sa takýto konflikt, sprvoti vyzerajúci banálne, stupňuje, môže prerásť do serióznej vzbury, nepokojov. Ale tých spôsobov, ako sa spoločenstvo môže začať rúcať zvnútra je samozrejme oveľa oveľa viac.
Vlady75
prispievateľ
Registered for: 15 years 7 months

Príspevok od používateľa Vlady75 »

Vplyvom toho, že ľudia prídu o svoje pohodlie a výdobytky civilizácie sa podľa mňa pomerne behom krátkej doby, v podstate po "vyprchaní" emócií WSHTF, zmení hodnotový rebríček preživších a takisto aj deľba práce v rámci spoločnosti. Prirodzeným-aj keď pre niekoho krutým a drastickým-spôsobom sa začne formovať spoločnosť s podobnými rysmi ako mali rodové a kmeňové spoločenstvá. Je jasné, že to bude silne ovplyvnené zvyškami zdrojov a technológii, ktorými jednotlivé spoločenstvá budú disponovať, ale zo sociologického hľadiska v podstate asi môžeme hovoriť o šťastí, ak neskĺzneme do otrokárstva, alebo feudalizmu; a naopak zastavíme sa len na úrovni silne patriarchálne organizovanej spoločnosti s viac či menej autoritatívnou formou vlády.
Nebuďme naivní priatelia, všetkým sa nám zníži životná úroveň a to povedie k obrovskému nárastu násilia za účelom uchmatnúť si najviac čohokoľvek čo nám ten život uľahčí a spríjemní. Nechcem sa dotknúť našich jemných a krásnych polovičiek, ale je jasné, že po určitom čase skončia umývačky, vysávače, chémia na riad, práčky...My sa zasa budeme musieť naučiť ako si poradiť so zásobami dreva, kúrením samotným, lovom, spracovaním mäsa, zásob, odstraňovaním našich vlastných výkalov, chovom domácich zvierat, prácou na poliach....hodiny by sa tu dalo hovoriť o lekárskej starostlivosti...o peších presunoch pri šetrení PHm do áut a generátorov. Úprimne, kto z nás bol naposledy peši niekde niečo vybaviť? zohnať? odovzdať správu? tak 12-15 km?
Možno si mnohí povedia, že to asi vidím príliš čierne...Ale...Dajme tomu, že som celkom dobre pripravený...mám v podstate autonómnu usadlosť, výbavu, zbrane 9mm, 7,62 mm, lovecké zbrane, zasoby potravín, dreva, nejaké dva offroady, dosť PHM....aj keď čo je to dosť v tejto situácii...Nevýhoda je,že toto celé nie je príliš ďaleko od nášho hlavného mesta...( nebrať vo vzťahu BA a zvyšok SK prosím ) aj keď...čo je ďaleko a blízko dnes, čo bude ďaleko a blízko potom? Aj ponímanie vzdialeností a času sa zmení radikálnym spôsobom. Pre mňa a podobne naladených kamarátov vyvstala ako problematická dosť podstatná otázka a síce, kedy sa z "good guys" stanú "bad guys"...jasné, niektorí nimi budú od začiatku, ale keď sa aj nám "dobrým" minú zdroje, ako sa začneme správať? Koľkí z nás sa zostanú iba brániť v usadlostiach a pracovať na poliach? Koľkí z nás sa budú snažiť priživiť sa na susedoch bez práce? Na akú úroveň budeme musieť klesnúť, aby sme si začali zasa navzájom dôverovať a snažiť sa znovu spolu existovať v organizovaných väčších spoločenstvách a nie v tlupách - nie v zlom- s maximálne pár desiatkami členov sústredených okolo nejakého zdroja, ktorý uľahčuje existenciu...Nikto z nás v podobnej situácii nebol, teda myslím dlhodobo. A ľudská psychika je mocná čarodejnica...Myslím, že v prípade akéhokoľvek WSHTF a následného TEOW.....bla bla, bude v počiatočnom období obrovské množstvo mŕtvych s ktorými sa budeme musieť vysporiadať...nielen vplyvom konfliktov, ale aj zníženej lekárskej starostllivosti...Pohyb etnických skupín, spoločenstiev, siekt a zvyškov armád v rámci Európy a sveta asi dnes dokáže len ťažko niekto predpokladať, ale aj to v konečnom kontexte a vo výraznej miere ovplyvní existenciu ľudstva a toho čo dnes voláme civilizáciou...
Ja som
častý prispievateľ
Registered for: 16 years 3 months

Príspevok od používateľa Ja som »

Vlady75 - velmi pekne si par veci popisal.

Ja si akorat casto kladiem otazku, co bude robit tych hornych 10 000 - medialne znami aj neznami milionari a miliardari, vsetci ti politici, vysoko postaveni hodnostari OS SR, vsetci ti dobre informovani "od dvoch soviciek" a im pribuznych institucii ??
Jack
moderátor

Vlady 75, niektoré tvoje predpoklady sú úplne mylné, preto sú mylné aj závery, ktoré z nich dokážeš vyvodiť.
Jeden príklad za všetky:
Myslím, že v prípade akéhokoľvek WSHTF a následného TEOW.....bla bla, bude v počiatočnom období obrovské množstvo mŕtvych...
Viem ti demonštrovať - aj z histórie - niekoľko WTSHTF, kedy v počiatočnom ani žiadnom ďalšom období neležali po uliciach desiatky, či stovky tisíc mŕtvych. Tak nejak si totiž predstavujem to "obrovské" množstvo mŕtvych.
Takýchto chýb a nepresností je v tvojom texte viacero. Preto, moja dobrá rada, ak zovšeobecňuješ, nevynášaj také kategorické úsudky, alebo naopak, ak chceš uvádzať také kategorické súdy, tak nezovšeobecňuj, ale skús špecifikovať.
:wink:
pištoľníčka
prispievateľ
Registered for: 16 years 5 months

Príspevok od používateľa pištoľníčka »

Jack, 100% súhlas :wink:
Nechcela som zase rýpať, ale musím sa pridať. Mylné závery prednášané veľmi demagogicky
Kapo
častý prispievateľ
Registered for: 18 years 2 months

Príspevok od používateľa Kapo »

Jack a toja zase nesúhlasím. Každý má v hlave svoju fikciu a predstavu o WTSF. A na nu reaguje.
Aj podla mna môže byť v mnohých WTSF situáciách silný úbytok populácie. Tým skôr, ak bude nečakaná.

"...Viem ti demonštrovať - aj z histórie - niekoľko WTSHTF, kedy..."

A Jack, hod sem teda niektoré tvoje príklady z minulosti. [/i]
DUSO
častý prispievateľ
Registered for: 17 years 8 months

Príspevok od používateľa DUSO »

Jack napísal:Vlady 75, niektoré tvoje predpoklady sú úplne mylné, preto sú mylné aj závery, ktoré z nich dokážeš vyvodiť.
Jeden príklad za všetky:
Myslím, že v prípade akéhokoľvek WSHTF a následného TEOW.....bla bla, bude v počiatočnom období obrovské množstvo mŕtvych...
Viem ti demonštrovať - aj z histórie - niekoľko WTSHTF, kedy v počiatočnom ani žiadnom ďalšom období neležali po uliciach desiatky, či stovky tisíc mŕtvych. Tak nejak si totiž predstavujem to "obrovské" množstvo mŕtvych.
Takýchto chýb a nepresností je v tvojom texte viacero. Preto, moja dobrá rada, ak zovšeobecňuješ, nevynášaj také kategorické úsudky, alebo naopak, ak chceš uvádzať také kategorické súdy, tak nezovšeobecňuj, ale skús špecifikovať.
:wink:
Jack: No daj nejaky ten priklad z historie nech ho skusime rozobrat.
A prosim daj aj nejake dalsie uplne mylne predpoklady, ktore vidis v kritizovanom prispevku. Lebo povedzme si pravdu nic si vlastne nepovedal len si zhodil prispevok. Ak chces diskutovat tak napis v com je mylka.

Vidim, ze su tu minimalne dva tabory. Ti co vidia cierne a ti co vidia sivo.
Jack
moderátor

Kapo: Veď ale práve o tom hovorím, že ak má niekto svoju predstavu, ako by mohol vyzerať WTSHTF a fixuje sa na ňu, nie je na tom nič zlé, do momentu, kým nezačne zovšeobecňovať a tvrdiť, že "takto to bude a hotovo!". Veľmi presne to vystihla pištolníčka.
:idea:
Kapo + DUSO: Príklad? Argentína koniec nineties. Ekonomická kríza, obrovský štátny dlh, inflácia, devalvácia úspor, ľudia v ulicach, štátny bankrot, masové demonštrácie, násilnosti, strety s políciou. To bol presne prípad, keď hovno vletí do ventilátora. A nech mi teda Vlady ukáže, kde v Argentíne bolo to "obrovské množstvo mŕtvych". Nikde!
:P
DUSO: K tejto téme som toho na webfore napísal dosť. Preto ma obviňovať, že som nič nepovedal, len zhodil príspevok, je veľmi nekorektné a na kilometre vzdialené od pravdy. Pozri sa na to z môjho uhla pohľadu: ide o tému, ktorá ma zaujíma, čosi som si o nej prečítal, pozrel, vypočul a snažím sa podľa tej sumy informácií utvoriť si určitú predstavu. Rád sa o nej porozprávam s inými, ktorí majú zase svoje predstavy, o tom, čo by sa mohlo stať. Vďaka takejto názorovej konfrontácii si každý z nás môže z debaty zobrať to svoje, ďalej rozvíjať svoje predstavy, prípadne si ich poopraviť.
:arrow:
Potom, keď sa už debata odvíja celkom iným smerom, príde ktosi, kto ju vráti nie na začiatok, ale do mínusu. Neodpustí si pritom múdra typu "nebuďme naivní priatelia" a poučí nás o tom, že "ľudská psychika je mocná čarodejka" a že hneď v počiatočnej fáze bude obrovské množstvo mŕtvych.
:roll:
Jasne, v jeho predstave to naozaj tak je. Ale je to veľmi obmedzená predstava. Napriek tomu, keďže toto je internetová diskusia ľudí s podobnými záujmami a zameraním a ja sa jej účastním dobrovoľne, rád si prečítam Vladyho názor a nemám problém s ním debatovať. Ale nech sa preboha vyhne zovšeobecňovaniu, keď hovorí len a len o úzko ohraničenej množine jeho vlastných predstáv, ktorá nezahŕňa veľkú časť možných scenárov, z ktorých sa dokonca v minulosti už vyskytli a môžu sa zopakovať. Takže DUSO, to nebol útok na Vladyho, ale na jeho príspevok a na nešťastnú formu, akou vstúpil do diskusie. Už si rozumieme, či ani nie?
:lol:
Gunslinger
moderátor
Registered for: 17 years 11 months

Príspevok od používateľa Gunslinger »

Jack: Dobre napisane. Je sice vidiet ze Vlady75 nad tym dost uvazoval, ale tiez nie som zastancom nejakej jednej jedinej vizie toho co bude nasledovat. Ono, je to dost badatelny fenomen ze vela ludi ocakava bud scenar A (nic sa nestane), alebo Z (extremny SHTF spojeny s padom spolocnosti, nasilim, atd.). To ze tych scenarov moze byt x dalsich od B do Y ale vela 'prepperov' nezvazuje, mysliac si ze ak sa pripravia na Z, 'vykryju' tym vsetko.

V podstate je pravda ze je jedno co a ako sa stane, cloveku co sa chce pripravit na zle casy aj tak ide predovsetkym o to zabezpecit si v prvom rade vodu, potravu, a bezpecnu strechu nad hlavou. Na druhej strane zatial co v 80tych rokoch bola napr. v europe na prvom mieste hrozba atomovej vojny, dnes je v europe na prvom mieste hrozba ekonomickeho kolapsu. Prirodna katastrofa moze prist zajtra alebo o stotisic rokov, pandemia sa moze objavit o par mesiacov alebo rokov, teroristicky utok moze prist kedykolvek ale nejaka tretia svetova vojna pravdepodobne nepride skor nez o 5 rokov a mozno az o 10 ci 15, ale ekonomicky kolaps vela analytikov predpoklada uz v 2012om, a jeho pravedpodobnost zatial matematicky stupa kazdym tyzdnom :evil:

Tym padom ma napriklad pre mna daleko vacsi vyznam nez kopat protiatomovy kryt pozriet sa co sa udialo pocas posledneho takeho velkeho SHTF (v statoch to bola Great Depression v 1928, v Europe to bola weimarska republika/nemecko v 30-33om) a co sa udialo v nasledujucich rokoch. Mimochodom, tak ako Argentina ktoru spomenul Jack, ani tam nelezali na uliciach tisicky mrtvych, zato to bola katastrofa ktora celu Europu hodne zbrzdila (a popri tom umoznila nastup Hitlera a extremizmu, atd.).

Treba tiez zvazit moderne vydobytky civilizacie a ich vplyv - zatial co kedysi boli 'bank runs' jasne viditelne (rady ludi pred bankami), dnes v case elektronickeho bankovnictva sa obrovske ekonomicke SHTF moze udiat v priebehu minut ci hodin bez toho ze by si to bezny clovek vobec vsimol. Rovnako sa da ocakavat ze aj keby bankovnictvo a politicky system nacas skolaboval, nebude trvat dlho a opat pride novy - pravdepodobne totalitarny, a ci uz bude riadeny lokalne alebo celoeuropsky alebo ... tazko odhadnut, ale mysliet si ze sa clovek zbavi vybercov dani alebo ze dlhy a hypoteky zmiznu zo dna na den by sa mohlo cloveku hodne vypomstit (armady/zoldakov bude treba niecim platit). Hlavnym faktorom ale podla mna bude podiel modernych technologii (a moznosti rychleho presunu) na celej tej zmene. Navrat k rodovemu alebo kmenovemu spolocenstvu, pripadne otrokarstvu ci feudalizmu by bol mozny len v uplne izolovanej komunite, lenze toto sa europy (a nas) netyka. Len pre ilustraciu - to co Dzingischanovej armade trvalo mesiace ci roky by akejkolvek modernej armade trvalo par hodin alebo par dni. To na co kedysi bolo treba tisicky zvedov dnes staci jeden snimok z druzice. A napriklad ta posledna co bola vypustena pred mesiacom uz umoznuje vdaka infra/termalnym kameram s vysokym rozlisenim najst aj toho posledneho pustovnika na kontinente (a rozlisenie dennych kamier aj beznych/civilnych satelitov uz ide do centimetrov, co znamena ze pokial clovek nemieni stravit zvysok zivota pod zemou, neni sance sa niekde schovat). A aj ked SHTF moze vela armad znefunkcnit ci uz nacas, alebo natrvalo, pokial to nebude fikcia ako v Neffovej Tme (kde zazrakom prestali fungovat vsetky vodice/elektrina, co je ale z fyzikalneho hladiska hlupost), v reale budu moderne vojenske technologie hrat velmi dolezitu rolu v TEOTWAWKI/vyvoji sveta po SHTF.

Cize neda sa to zjednodusit a povedat ze bude to takto a takto, ako sa to vyvinie v horizonte niekolkych rokov je jedna obrovska neznama ktora doposial nema v historii obdobu.

Gunslinger
Gunslinger
moderátor
Registered for: 17 years 11 months

Príspevok od používateľa Gunslinger »

Ja som napísal:Ja si akorat casto kladiem otazku, co bude robit tych hornych 10 000 - medialne znami aj neznami milionari a miliardari, vsetci ti politici, vysoko postaveni hodnostari OS SR, vsetci ti dobre informovani "od dvoch soviciek" a im pribuznych institucii ??
Ja som: Mno, pokial sa na to poriadne nepripravili (rozumej dobre naplnena spajza a vsetko co s tym suvisi - a ak je niekto prachaty, ma moznosti sa pripravit ozaj dobre), budu na tom rovnako ako ostatni. Na druhej strane mozu na tom byt paradoxne i o dost horsie - hlavne pokial si budu naivne mysliet ze ich postavenie alebo kontakty alebo ... im zaruci akekolvek vyhody. Totizto naprosta vacsina velkych SHTF bude mat povod mimo SK, cize nas to zmetie ako tsunami bez ohladu na to kto ma ake spravodajske kontakty ci zdroje. Napriklad take ekonomicke SHTF zisti minister financii az davno po bankaroch, a zasa prirodne ako napr. solar flare/EMP zistia vsetci naraz v priebehu par sekund :roll: Rovnako minister zdravotnictva alebo prezident si moze naivne mysliet ze v pripade pandemie bude kryty (kedze zasoby pre nich - Tamiflu a spol.) su samozrejme pripravene, maju vlastnu nemocnicu, atd., lenze ak ochoreju rodiny tych co by tie zasoby mali spristupnit alebo tych co by sa o nich v tej nemocnici mali starat, budu nahrati aj oni... Proste pri SHTF plati blizsia kosela nez kabat, idealy ako vlastenectvo a pod. minimalne na nejaky cas zmiznu uplne, a pocit zodpovednosti sa v prvom rade prenesie na seba a svojich blizkych (preto sa neda spoliehat na nemocnice, policiu, ci armadu, atd.) To je ale skor tema SHTF nez TEOTWAWKI.

Gunslinger
agger
častý prispievateľ
Registered for: 16 years 2 months

Príspevok od používateľa agger »

Ja som, v pripade ekonomickeho SHTF by chlapci z J&T, Istrokapitalu apod. zbadali co sa deje velmi rychlo, no je otazne ako by na tu situaciu zareagovali. Plavali by proti prudu a nakupovali by akcie rutiaceho sa domina, alebo by balili kufre a isli do svojej panic room (rozumej sebestacny ostrov niekde v oceanii/karibiku - ak take nieco maju)? Neverim, ze tito ludia rozmyslaju ako my, skor by hladali moznosti ako mozu na situacii zbohatnut.
Preto mam skor dojem, ze tito ludia by mali najvyssi pocet sebevrazd.
Jack
moderátor

Agger, s tým sa dá súhlasiť i polemizovať zároveň. Záleží od toho, ako rýchlo by im svitlo, že už im ide o krk. A vlastne záleží od toho, či by im o ten krk bezprostredne išlo.
:idea:
Ešte k tým individuálnym predstavám WTSHTF. Na podobných úvahách je síce znepokojivé, že sa jedného dňa môžu stať realitou, veľmi tvrdou a krutou realitou, no na druhej strane, pôvabné je, že každý z nás môže do nich zakomponovať čokoľvek, čo dokáže pripustiť jeho fantázia. Teda hoci aj slobodomurárov, iluminátov, alebo napríklad zombíkov, emzákov, reptiliánov, skrátka čokoľvek.
:D
O to dôležitejšie je potom rozlišovať medzi skutočnosťami, ktoré by mohli byť platné všeobecne a medzi tými, ktoré sa úzko viažu len na niektorý/é zo scenárov.
El Pistolero
prispievateľ
Registered for: 16 years

Príspevok od používateľa El Pistolero »

Myslim, ze Vlady nenapisal nic zleho. :idea: Rozhodne to nie je demagogia!
Je to JEDEN zo scenarov.
Ale ako to uz v zivote chodi, si pripraveny na 100 moznosti a podla zakona schvalnosti nastane ta stoprva...
Ziadny zo scenarov sa neda vylucit a na ziadny sa neda vsadzat. Historia je plna prikladov. :evil:

Bud si pripraveny na vsetko (nemyslim 100%nu materialnu pripravenost, skor na psychicku) alebo tahas za kratsi koniec.

Analogia je aj v diskusii o vybere vhodnej zbrane.
Vzdy si mozes povedat: "keby som si radsej zobral tu druhu hracku" ...
:roll:

Preto povazujem kladenie si mantinelov typu "toto bude a toto nebude" za ZLE. :roll:
Naposledy upravil/-a El Pistolero v 26 Feb 2011, 18:26, upravené celkom 1 krát.
Ja som
častý prispievateľ
Registered for: 16 years 3 months

Príspevok od používateľa Ja som »

Guns, agger, dik za odpoved.

EDIT: zvysok presunuty do temy "EKONOMIKA"
Naposledy upravil/-a Ja som v 28 Feb 2011, 20:01, upravené celkom 1 krát.
Napísať odpoveď

Návrat na "When the shit hits the fan"