Ekonomika

...alebo tiež rady ako na to, keď sa všetko poser..
Používateľov profilový obrázok
Gunslinger
moderátor
Registered for: 17 years 11 months

Príspevok od používateľa Gunslinger »

cluzoe: Nevztahuje, kedze tie domy poskodene neboli (teda boli tam aj poskodene domy, ale ja som to pochopil tak ze tu hovorime o situacii ked ekologicka katastrofa sposobila ze na istom mieste uz ludia nechcu viac byvat ak nemusia, a ludia si tam dobrovolne nove domy kupovat ci stavat tiez nebudu, proste ta lokalita z minuty na minutu stratila dost z trhovej ceny a banka tym padom chce minimalizovat svoje straty - vie ze aj ak nehnutelnost exekuciou zabavi, nepreda ju, takze jednoduchsie pre nu je ist po ludoch/ruciteloch).

Turbiak: Tymto smerom to riesit nemusime, v akejkolvek dedine sa hodnota domu odvija od x-faktorov, pricom znalec rozhodne o trhovej hodnote, atd. To aki tam su susedia s tym moze i nemusi suvisiet, ale nema to ani zdaleka taky velky vplyv. A aj ak by sa tam zrazu nejaki novi susedia pristahovali alebo stari odstahovali nebude to robit ziaden obrovsky skok v trhovej hodnote, skor len male nebadane vykyvy na ktore banka nereaguje.

Gunslinger
Laci
častý prispievateľ
Registered for: 18 years 2 months

Príspevok od používateľa Laci »

Gunslinger napísal:
Laci: To s tymi hypotekami vies naisto? Pytam sa lebo to je ozaj zla sprava, slovenske banky a hypotekarne zmluvy su stavane podobne ako madarske, cize v pripade akychkolvek problemov by to mohlo byt neprijemnym prekvapenim aj pre nas.

Gunslinger
Niečo som pozisťoval, Viktor Orbán to zobral do ruky (vlastne ani nemal na výber keď to tv odvisielala). Banky dostali zákaz vypovedania zmlúv. Osady sú stále uzavreté, neustále hliedkujú policajti a vojaci aby zabránili rabovaniu, aj obyvatelia pre svoje veci chodia s policajtami do vlastných domov, už sa stavajú nové domy pre tých čo stratili. Najrýchlejšie rástu tie ktoré stavajú priamo darcovia.
Filip
častý prispievateľ
Registered for: 15 years 2 months

Príspevok od používateľa Filip »

Otazka je ci by to do ruky zobral niekto na SVK (bude tiez lpsht abo miklos chranit nevinne obete aj pri tomto? ), lebo ak nie tak mozu vpohode kedykolvek tie hypoteky povazovat za splatne.
inspiring_shockley

Príspevok od používateľa inspiring_shockley »

Orban je populista, to iste by urobil Fico keby bol v TV a realne by to nedoriesil (asi ako navrhovana "povinnost poistovní poistovat nehnutelnost v zaplavovych oblastiach") a jeho zasah by bol klasicky protizakonny / proitustavny.
To, ze banka poziciava peniaze cloveku, nie predmetu, je meritorne pre dalsi postup: neexistencia, zanik, strata hodnoty predmetu vedie nutne k znizeniu vahovej hodnoty zabezpecenia a zmluva by mala spiet k vypovedi. Ano, poistenie by malo problem pokryt.
To nie je o podnikani a riziku podnikania bank, to je o nastrojoch kontroly, ktore voci bankam uplatnuje (zjednodusene) NBS. Banka nema moznost podnikat s rovnakym rizikom ako akakolvek ina sukromna firma, tym sa chrania vklady obyvatelstva (zase velmi zjednodusene). Preto, ak pride k nejakemu velkemu pruseru, obavam sa, ze banka bude inkasovat a vymahat splatky kym toho bude technicky schopna so vsetkymi povinnymi mechanizmami ktore ma.
Laci
častý prispievateľ

v takom prípade by som okamžite vyhlásil osobný bankrot a skontaktoval ombudsmana, ale nezničil by som ani nervy ani zdravie kvôli poisťovni a banke. V našich pomeroch obyčajný občan nemá hodnotnejší majetok ako svôj domov, a v prípade že oň príde mimo svôju zodpovednosť, nemá morálne právo nikto od neho samého čakať riešenie. V takom prípade aj inštitúcia ktorá mu poskytla úver musí nastaviť chrbát. Pokial sa tak nestane, tak ten štát ktorý to pripustí nie je hodný toho aby ten človek s rodinou v ňom žil a dodržiaval zákony.
aris
častý prispievateľ
Registered for: 17 years 1 month

Príspevok od používateľa aris »

tu je prva cast zo siestich casti velmi zaujimaveho pokusu holandanov o predstavu dna po ktorom by sme tu mali velmi slusny SHTF ak nie nieco este horsie.

http://www.youtube.com/watch?v=SrNl1Lkho0c

ide o celkom realny vyvoj, ako by ten Den mohol vyzerat, co by spustilo domino a co by po impulze nasledovalo.
aris
častý prispievateľ

aris
častý prispievateľ

ak vezmem do uvahy ako sa to serie na Blizkom a Strednom vychode a v Afrike,
ak vezmem do uvahy, ze iranske vojnove lode po iks rokoch preplavali Suez,
ak vezmem do uvahy, Iran je dlhodobo trnom v oku USA,
ak vezmem do uvahy, ze prve naznaky nepokojov sa ukazuju aj v SA
tak kludne tu mozme mat do zaciatku leta barel ropy za 160+ USD a kurova nenapadna poznamka o nafte na pridel nabera iny rozmer.
buchar
prispievateľ

Príspevok od používateľa buchar »

160,- USD/barrel ?? ... to bude nejaky optimisticky variant ... podobny tomu 1,5 €/l benzinu
myslim ze by sme sa mali pripravit na 220,- USD/barrel ropy a 2,-€/l benzinu
ventilator bezi na plne obratky, caka sa uz len na to hovno ...
Laci
častý prispievateľ

Obrázok
aris
častý prispievateľ

buchar: radsej som tu dal svoj optimisticky odhad, ale tak ako vravis, nebudem absolutne prekvapeny, ked to bude cez 200, okolo 220

vcera mi tak na sekundu napadlo, ci ten nas predbezne majovy camp nebude uz neskoro :)

laci: vynikajuce :D
Venet
prispievateľ
Registered for: 19 years 3 months

Príspevok od používateľa Venet »

No tak moment, majovy camp nesmie byt neskoro! (este som nenakupil vsetok arzenal co chcem nakupit) :twisted:
Pekne bude wtshf az buduci rok......... :wink:
Ja som
častý prispievateľ
Registered for: 16 years 3 months

Príspevok od používateľa Ja som »

presunute z temy TEOTWAWKI

... Jedna sa napr. o rok 1953 a vtedajsiu uskutocnenu menovu reformu. Je vseobecne zname ze ludia na spravnych miestach-vacsinou clenovia strany mali oproti ostatnym sudruhom uz par dni vopred, informacie o chystanom znehodnoteni meny, a teda stihli nakupit za vsetky uspory a volne penazne prostriedky tovary. Ochranili si tymto sposobom vysku svojho majetku. To este nepoukazujem na fakt, ze privilegovanym sudruhom menili staru menu za novu v pomere tusim 5:1 (aj nad ramec stanoveneho objemu penazi), pricom zvysku podla celkovej sumy ktora sa menila v rozsahu 5 az 50:1
Toto som chcel uviest ako priklad informacnej vyhody.
inspiring_shockley

Príspevok od používateľa inspiring_shockley »

Laci, ked sa zacne aplikovat na Slovensku institut osobneho bankrotu, akoze sa to aj deje - konkurzy sukromnych osob utesene pribudaju, bude u nas iste veeeeelmi oblubeny

....akceleratorom ceny nie je len limitovany dopyt (hľa vyvoj cien ropy pocas I. a II. vojny v Perzskom zalive), to co produkuje Lybia nie je realne tak velke mnozstvo ropy, ale aj dopyt - a strana dopytu je stale velmi vysoka (spotreba v Cine).

Takze k tej cene 200+ by sme prisli aj bez tejto arabskej revolucnej nalady, otazka len ako skoro + kazdy politicky poryv zakyve silnejsie aj cenou ropy.
aris
častý prispievateľ

je velmi realne, ze zacne SHTF aj v SAE a SA a potom bude PHM v EU na pridel, cena za dopravu akceleruje inflaciu, ktora ma vdaka QE potencial prerast do hyperinflacie. A uz mame len krocik k SHTF v EU.
Napísať odpoveď

Návrat na "When the shit hits the fan"