Zmena preukazu zbrane pri zmene skupiny ZP

Používateľov profilový obrázok
yarco
moderátor
Registered for: 18 years 7 months

Príspevok od používateľa yarco »

Jo.
inspiring_tharp

Príspevok od používateľa inspiring_tharp »

Tak to je dobre. Nie že by som to chcel zanedbávať. Ak denne nosím zbraň, je v mojom záujme aby bola v dobrom technickom stave, k čomu patria aj tlakovky. Ale keď na to z nejakého dôvodu zabudnem, tak mi nedajú pokutu, len vyzvú aby som to napravil.
sando
prispievateľ
Registered for: 16 years 5 months

Príspevok od používateľa sando »

vďaka za info
už mi toho uniká nejak veľa začnem byt zodpovednejší
peterson
expert
Registered for: 16 years 1 month

Príspevok od používateľa peterson »

no, čítam tu rôzne názory- tak pridám niečo z praxe.

Bude ťa večer kontrolovať hliadka PZ a zistí , že tvoje údaje v ZP napr.Bsk sú v rozpore s tvojím tvrdením , že už máš Ačko. Nie každý operačný alebo policajt má prístupové práva do evidencie zbraní- tým pádom, ťa môžu predviesť na OO PZ, kde podáš vysvetlenie, môžu ti zaistiť ZP+ zbraň, kým sa vec (v pracovnej dobe) nevyjasní
Ďalšou novinkou, platnou už 2 roky je skutočnosť, že Oddelenia dokladov majú povinnosť pri každom novom vydávaní ZP meniť aj kartičky od zbraní. A je jedno, či si si rozširoval skupinu, mal si stratu či krádež zbrojáku alebo obnovuješ nový zbroják. Zakaždým je povinnosť vymeniť aj karty k zbraniam držiteľa. Je to šikovný spôsob ako nahnať do rozpočtu správne poplatky. Je len benevolencia niektorých okresov, že sa to ešte neuplatňuje.

A posledná novinka z dielne pána z PPZ (čo nedávno inšpekcií nafúkal na školení v SOŠ PZ Košice- bolo aj v telke)je tá, že začínajú vyžadovať psychotesty

Takže kto má nedávno menený zbroják a má staršie kartičky zbraní- má administratívny rozpor.
Je síce pekné, že orgán zodpovedá za údaje v doklade, ktorý vydáva- ale občan držiteľ je tiež povinný si skontrolovať správnosť údajov v preberanom doklade. Hádam sa tu nejdeme hrať na nesvojprávne detičky, že "ja som si nevšimol?"
bus driver
častý prispievateľ
Registered for: 14 years 5 months

Príspevok od používateľa bus driver »

Tak je,dnes som prevzal ZP rozsireny o "E a F",dostal som aj novy preukaz zbrane.Esteze mam len jednu zbran,inac by som caloval 4,50 Eur x pocet zbrani.
luke
častý prispievateľ
Registered for: 18 years

Príspevok od používateľa luke »

ti inteligentnejsi policajti ti do noveho zp dotlacia poznamku, s cislom a platnostou povodneho zp a nemusis tak menit ziadnu kartu zbrane.
peterson
expert

Luke: neni to o inteligencií- porušujú tým interné nariadenie.
Viem, že sa to tak robilo, aby ludia neboli finančne zaťažovaní- ale rezort rýchlo zistil, kde všade sa dajú nahnať správ.poplatky a tak to z vrchu usmernili.
siver
prispievateľ
Registered for: 16 years 5 months

Príspevok od používateľa siver »

Moja dnešná skúsenosť: nový ZP a v poznámke číslo starého ZP.
lovec
častý prispievateľ
Registered for: 20 years 8 months

Príspevok od používateľa lovec »

...tiez to mam tak.
Inak cely system evidencie zbrani je jeden giganticky bordel.
Kopec (pocitam stovky a mozno tisice) zbrani vedene v systeme fyzicky neexistuju, po chybnom vlozeni ich odtial nevedeli/nevedia dostat.....fyzicky neexistujuce/virtualne nepasujuce cisla ZP a dalsie lahodky.
Tiez mi bol prideleny predposledny raz ZP, ktory sice fyzicky existoval, ale v systeme nie (pri kontrole by bola sranda.... :roll: :lol: ) Po nejakej dobe som bol predvolany na odd. zbrani a streliva (kua, co som plytko zakopal tie "zasoby"....??! :twisted: :lol: ), kvoli oprave udajov, dostal som dalsi ZP, ktory uz existoval aj fyzicky aj v systeme...vsetky dlhe zbrane som mal zapisane na nosenie (na sk. A v ZP :P )....a ine perlicky, ale nejdem pisat roman do tejto temy.
Som zvedavy ake tragikomicke situacie prinesie "novy" system....
bus driver
častý prispievateľ
Registered for: 14 years 5 months

Príspevok od používateľa bus driver »

Dlhe zbrane na "A" ?Ta ber brokovnicu na plece a hor sa do Tesca ! Pridam jednu prihodu z odboru dopravy pre pobavenie,tak sorry,ze mimo temy.Urcity cas som jazdil na 3-miestnej Avii,kde policajt omylom napisal do osvedcenia pocet miest na sedenie 5+1,namiesto 2+1.Raz sme isli na kratku trasu styria,co cert nechcel,zastavili nas a policajt sa ma spytal : pan vodic,ste si vedomy dopr.priestupku ? Povedal som ,ze nie.On na to,vsak ste styria v Avii,jeden je teda navyse.Na to som povedal : ale ja mam v osvedceni uvedene pocet miest na sedenie 5+1,takze priestupok som nespachal.Policajt pozrel do osvedcenia,pokrutil hlavou a polozil si recnicku otazku : to ktory idiot tak napisal ? Odpovedal som mu doslova toto : neviem ktory idiot,ale mal taku istu uniformu ako Vy.Kolegovia v Avii sa rozrehotali jak kone,policajt ma prebodol pohladom,vratil osvedcenie a pustil dalej bez pokuty.
inspiring_driscoll

Príspevok od používateľa inspiring_driscoll »

co sa tyka bordelu v systeme, tak ten tam naozaj je. moj otec zdedil jednu kratku, vyzdvihol si ju, zapisali, spravili kartu zbrane, proste klasika.
a cuduj sa svete, o rok prisla vyzva aby si prisiel prebrat tu zdedenu zbran :D
skoda len ze som nesiel s nim a nevidel pohlady prislusnika ked tu zbran hladal :D samozrejme ze otec ma zmysel pre humor a nechal pana policajta trosku sa zapotit :)) povedal len ze sa dostavil na vyzvu co mu zaslali a bol ticho. az po dlhej chvili ticha a menenia farieb policajtovej tvare povedal ze uz ju ma rok doma :D
yarco
moderátor

peterson napísal:ale občan držiteľ je tiež povinný si skontrolovať správnosť údajov v preberanom doklade
A z čoho vyplýva občanovi takáto povinnosť - z logiky veci alebo z nejakého zákona?

Lebo logiku veci by som do jednania s orgánmi neťahal... :twisted:
peterson
expert

yarco: ak ti do nejakého dokladu napíše orgán zlý dátum narodenia alebo úplne iné meno- necháš to tak a napr. v banke sa budeš vyhovárať, že to neni tvoja chyba??? Alebo ak by ti do obnoveného zbrojáku urobilli chybu pri zápise skupiny a dali by ti tam B, tiež by si to nechal tak???
Nesranduj s otázkami o logike či zákonnej povinnosti. :wink:
miro1
prispievateľ
Registered for: 19 years 2 months

Príspevok od používateľa miro1 »

Myslím že paragraf 25 hovorí jasne:

platnosti zbrojného preukazu
(1) Platnos ť zbrojného preukazu zaniká
a) uplynutím doby platnosti zbrojného preukazu,
b) oznámením jeho straty alebo odcudzenia,
c) rozhodnutím o odňatí zbrojného preukazu (§ 26),
d) ak je taký poškodený, že zápisy v ň om uvedené sú ne č itate ľ né alebo je porušená jeho celistvos ť ,
e) ak obsahuje údaje nezodpovedajúce skutočnosti,
f) skon č ením pobytu jeho držiteľa na území Slovenskej republiky,
g) ak jeho držiteľ zomrel alebo bol vyhlásený za mŕtveho,
h) d ň om vrátenia zbrojného preukazu policajnému útvaru, ktorý zbrojný preukaz vydal.

Takže síce povinnost kontrolovat si údaje nie je...ale zase zaniká platnost zbrojného preukazu ak su v nom udaje nezodpovedajúce skutočnosti...
yarco
moderátor

peterson:
Ale veď ja nepolemizujem s tým, že je veľmi rozumné si skontrolovať údaje na úradných dokladoch, inak si človek zarába na úplne zbytočné problémy v najnevhodnejšiu chvíľu (Mr. Murphy nikdy nespí :twisted: ). Preto som aj reklamoval kartičku od môjho Glocka, keď sa na nej ocitlo chybné číslo záveru.

Ale zase vyjadrujme sa tu trocha oné, konzistentne.
Ak napíšeš "držiteľ je tiež povinný", tak tým dosť jasne naznačuješ, že existuje nejaká zákonná alebo iná formálna povinnosť. Ktorá v tomto prípade neviem či neexistuje, preto sa na ňu pýtam.
Napísať odpoveď

Návrat na "Zbrojný preukaz"