Dopravne prostriedky pre SHTF

...alebo tiež rady ako na to, keď sa všetko poser..
Používateľov profilový obrázok
Ja som
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 16 years 3 months

Príspevok od používateľa Ja som »

motorizovany vetron uz ale aj nieco stoji a musis to mat aj niekde odparkovane.

ma niekto skusenosti s motorizovanym rogalom alebo motorizovanym paraglidingom (powered paragliding) ?
necrono
prispievateľ
Dátum registrácie: 15 years 2 months

Príspevok od používateľa necrono »

tak jasne ze by som ho nekupil tak ako by si asi nikdo nekupil OT ale v pripade wtshtf alebo teotwawki viem kde su male letiska na ktorych su vetrone ... bolo by zaujimave absolvovat letecky kurz :D nevie niekdo co taka sranda stoji ?
Kapo
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 18 years 2 months

Príspevok od používateľa Kapo »

choosenone napísal:V3Ska a ides :D
Tak aj tú mám doma. :wink:

A ide o to, či tu teraz fantazirujeme, alebo hovoríme o reálnych veciach, ktoré máme v dohladne aspon v pláne.
Gunslinger
moderátor
Dátum registrácie: 17 years 11 months

Príspevok od používateľa Gunslinger »

Mno, uz to tu ozaj zacina ist smerom sci-fi :lol:

Treba rozlisovat medzi tym co clovek vidi vo filmoch (vratane SHTF filmov) a realitou, napr. virniky a spol. ktore nemaju predrotaciu stale vyzaduju drahu na rozbeh, su velmi hlucne, nedokazu sa vznasat na mieste, atd., detto motorizovane rogala, navyse ich nosnost je minimalna (zvycajne max pre dvoch aj to len s tym co maju vo vreckach), dolet tiez slaby, o schopnosti letiet v nahle zhorsenom pocasi ci v noci ani nehovorim. Motorizovane vetrone, sukromne lietadla a vrtulniky maju tiez x slabych stranok - aj ak si clovek spravi licenciu, zozenie $$$, atd. musi ich mat zaparkovane na letisku, pristrojove lietanie vyzaduje spolupracu s letiskami, pricom pri SHTF vsetky bezne systemy pojdu do ... prec, navyse v pripade vypadku elektriny ci nebodaj EMP bude vacsina pristrojov aj tak nefunkcna. Detto GPS, vojenske bude este nejaky cas ficat ale civilne bude vypnute velmi rychlo, co znamena ze letiet by clovek musel len cez den, za idealneho pocasia, a orientovat sa podla ciest, atd. Cele to ale u nas nedava velky vyznam - ako by sa u nas najskor clovek bez uhony dostal na letisko, potom cez letisko/na drahu, potom kam by vlastne vobec letel a preco, a ak by tam aj doletel co by tam robil? Bude ho tam cakat nejaky taxik alebo pojde dalej peso? Navyse na vacsich letiskach je spuuuuuuusta paliva (na ktorom si napriklad diesle bez elektroniky len tak zgustnu :lol: zvycajne su tiez oplotene, casto maju vezu z ktorej je dobry vyhlad, atd. cize logicky sa da cakat ze sa tam budu zdrziavat/zabetonuju ludia ktori o navstevnikov asi nebudu mat zaujem.

Ohladne balonov, mno, nerozumiem kam sa nechat niest? Ak pocasie, dochadzajuce palivo, nedostatok vody ci potravy, snaha najst lepsi vietor, alebo x inych dovodov cloveka donuti klesnut nizsie nez na par kilometrov bude cestujuci (viac nez jeden ci dvaja + vystroj bezny balon i tak neunesie) naozaj krasnym tercom. Vacsina ludi tu na fore o balistike vie ozaj dost, a aj clovek balistiky uplne neznaly ale zato vynervovany celou SHTF situaciou bude dost nervozny a lahko je mozne ze par zasobnikov z 58my smerom na ten balon pusti bez ohladu na tu ci bude v teoretickom dostrele alebo nie. A staci jeden nahodny zasah, kedze clovek v tom ratanovom ci hlinikovom kosi teda moc chraneny nebude, rovnako ako napr. plynove flase (nemusia ani buchnut, uplne staci ked vyhoria/vyfucia...), atd. Kolem a kolem, take nieco patri do hollywoodskych filmov, ale ako sucast SHTF planu moze byt helikoptera ci lietadlo asi len pre par 'vyvolenych' a aj to len za velmi specifickych podmienok.

Co sa tyka V3S, pripadne BVP, a spol., tak ako bolo spomenute ich spotreba je jeden z tych negativnych faktorov, pridal by som tiez znacny hluk, a priechodnost je tiez trochu otazna - na jednej strane celkom dobra, na druhej strane kto chodieva offroadit asi vie ze posledne roky idu polne/lesne cesty u nas dost dolu vodou - ci presnejsie zarastaju a precistuje sa ich coraz menej - a nasledne aj vacsi offroad uz casto ma problem prejst. T72 by si mozno cestu spravil aj zarastenym terenom, ale zasa s jeho spotrebou by daleko nedosiel a akonahle by niekde zostal visiet zaseknuty tak bez dalsich/vyprostovacich tankov ci ozaj velkych mechanizmov by mal smolu. Navyse vovnutri teda az tak vela miesta nie je, na beznych cestach by bol dost obmedzeny pri manevrovani (staci pozriet par videi na youtube :lol: atd.

Vratme sa teda naspat do reality, moj nazor je ze vo vseobecnosti:
Pre jedneho na rychly bug-out: horsky bicykel, pripadne motorka/enduro/crossa (napr. taka F650GS a spol. :twisted:
Pre rodinu (alebo jednotlivca s velkou vybavou): nejaky vacsi 4x4, idealne starsi diesel s M/T alebo aspon A/T pneu, offroadove vybavenie je velkym plusom
Dlhodoby SHTF: stvorkolka (idealne nejaky pracovny diesel model, s prednym a zadnym nosicom, navijakom, taznym, atd.) pripadne kon :wink:

Clovek co nie je limitovany rozpoctom si moze postavit napr. aj pekneho rock-crawlera, vid napr.:
Obrázok

Dolezite je ale si uvedomit ze BOV alebo SHTF vozidlo vseobecne bude pravdepodobne to auto ktore bude mat clovek poruke, ked do neho behom 4 minut nahadze batohy a to najnutnejsie, nalozi rodinu a vyrazi...

Gunslinger
Jack
moderátor
Dátum registrácie: 18 years 5 months

Príspevok od používateľa Jack »

Uvažovali ste aj o možnosti, že by ste v prípade WTSHTF využili ako dopravný prostriedok lokomotívu?
:lol:
Príde vám to ako streštený nápad? Úplne nereálna možnosť? Že Jack asi chytil na jarnom slniečku úpal?
:?:
Za istých okolností si viem predstaviť, že by som vzal lokomotívu, nalial do nej toľko paliva, koľko by som našiel a dal sa na cestu.
8)
Reálne mi to príde v prípadoch, kedy by bolo nevyhnutné rýchlo opustiť určité územie, premiestniť sa o nejakých 100 i viac kilometrov a po cestných komunikáciách by to už nebolo možné.
:idea:
Gunslinger
moderátor

Jack: Hahhahha, tiez som velku cast dnesneho dna stravil na tom jarnom slniecku (s motorovou pilou v ruke :evil: ale nezdalo sa mi ze by az tak hrialo :roll: :lol:

Vlak je sice zaujimava alternativa, ale ako BOV si ju viem predstavit len v prvych momentoch SHTF (ked sa cesty upchaju, ale vlaky este chodia). Akonahle ale vypadne elektrina, alebo par ludi zdrhne zo svojich miest, uz nebude mat kto prehadzovat vyhybky a organizovat premavku, takze ak by ta aj hned nezrusili automaticke bezpecnostne systemy, asi by si velmi rychlo docestoval. Inak, vlakova havaria sice nie je medzi 'velkou 5kou' / big 5 (airplane crash, motorcycle wreck, snake bite, shipwreck, and marriage) ale zistit ze vyhybka bola naopak by vo vlaku iducom aj vcelku pomaly nemusel byt prijemny zazitok :roll: :shock:

Casom / neskor by to sice mohol byt zaujimavy prostriedok SHTF, ale vzhladom na hustotu zaludnenia a na to ze kolajnice niekedy 'zmiznu' do srotu aj ked nie je SHTF, asi by som bol velmo opatrny v jeho vyuziti :wink:

Gunslinger
Jack
moderátor

Gunslinger, nie je to až taká absurdnosť, ako na prvý pohľad vyzerá.
Ako som naznačil, viem si predstaviť, že v zúfalej snahe pomerne rýchlo uniknúť z miesta ohrozenia do destinácie vzdialenej rádovo desiatky kilometrov by lokomotíva mohla byť jednou z použiteľných alternatív. Pokúsim sa to trochu rozviesť, pričom ale upozorňujem, že nikoho nenavádzam na protiprávne konanie a chcem len teoreticky rozobrať možnosti, ktoré by sme mali v krízových situáciách. Dokonca za splnenia podmienok krajnej núdze podľa paragrafu 24 TZ. To zdôrazňujem pre prípadných hnidopichov, ktorým by nasledujúce riadky nedali spávať. Zopár ich poznám, takže pre istotu.
:roll:
Guns, v prvom rade musím trochu poopraviť tvoju predstavu, lebo je omyl vziať si elektrickú lokomotívu, keďže bez šťavy si nahratý. A tú možno vypnúť diaľkovo. Nehovoriac o tom, že WTSHTF môže priniesť so sebou aj časté výpadky elektriny alebo úplny blackout. Možným riešením je zapriahnuť za elektrickú lokomotívu batériový vozeň a napájať ju v prípade potreby z neho.
:arrow:
Problém s prehadzovaním výhybiek by som nepovažoval za kľúčový. Zväčša za denného svetla nie je problém pri nižších rýchlostiach rozoznať, či je výhybka nastavená do odbočky, alebo priamo. Na koridore sa síce dá do výhybiek vpáliť aj vo vyššej rýchlosti, ale na bežných tratiach aj tak do výhybiek musíš pribrzdiť. Ak spomalíš pod 30 km/h, nie je až taký problém lokomotívu zastaviť pred výhybkou, vystúpiť a prehodiť ju. Takisto ak aj omylom vpáliš s loko do odbočky, nie je problém zaradiť spätný chod, vrátiť sa pred výhybku a skúsiť druhý pokus s prehadzovaním.
:wink:
Väčším problémom je organizácia premávky na trati. Ak tvoj vlak nie je zavedený do grafikonu a nie je vedený ani ako mimoriadny vlak, v tomto prípade lokomotívový vlak (Lv), tak si na trati navyše a nevieš, či sa nepripletieš do cesty inému vlaku. Pravdepodobnosť čelnej zrážky je vyššia, ak ideš po nesprávnej koľaji (u nás zväčša ľavá v smere jazdy), alebo jednokoľajnej trati, ale aj po "správnej" tu jestvuje určité riziko. Schodným riešením sa na prvý pohľad zdá nechať prejsť iný vlak a so svojim Lv sa zaradiť zaň. Lenže takéto riešenie si vyžaduje primitívnejšiu lokomotívu, inak na niektorých úsekoch hrozí, že ak vpálite do obsadeného traťového oddielu, príde k prenosu návesti "stoj" do mašiny a vlakový zabezpečovač, či jak sa volá ten bazmek, automaticky spustí rýchlobrzdu. Ešte je tu špekulatívne riešenie vpáliť na trať pred riadny vlak a uháňať pred ním. Na koridore by to bol potom on, kto by vpálil do obsadeného traťového oddielu. Ale s týmto si nie som istý, možno to zajtra dám recenzovať niekomu povolanému. All in all, ideálne je nájsť si grafikon, vyhľadať si voľné časové relácie a skúsiť to sólo. Tam, kde nebude postavená vlaková cesta, si ju buď postavíš sám, alebo si vyžiadaš/vynútiš jej postavenie pracovníkom železnice. Ak samozrejme premávka na trati už stihla skolabovať, je tento problém menší a cestu si budeš staviať sám všade tam, kde bude treba.
:D
Tu sa dostávame k otázke, ako sa zmocniť lokomotívy. Legálne to ide iba ak naplníš podmienky krajnej núdze, takže sa hrajme, že áno. K veci: Lokomotívy sú zväčša v obehu (deponované alebo vo výkone) alebo v oprave. Ak sú na výkone, často sú počas zmeny rozmiestnené po drobných staniciach, kde buď vykonávajú obsluhu vlečky, posun, alebo "zbierajú" vozne ako manipulačný vlak. Čiže v prípade WTSHTF môže nejaká mašinka skysnúť práve na stanici vo vašom meste/obci. Keby aj nie, do mnohých veľkých fabrík vedú vlečky. Progresívnejšie zmýšľajúce firmy si obsluhu vlečiek objednávajú u externých prepravcov. Ale mnohé fabriky majú v areáli aj malé remízky s deponovanými dieslovými loko. Dostať sa k nim, ak systém kolabuje a vlečky nik nestráži ani neprevádzkuje, by nebol až taký problém.
:arrow:
Dostávame sa k neuralgickému bodu. Kto dokáže riadiť lokomotívu? Okrem profíkov - rušňovodičov je tento okruh osôb veľmi úzky. V prípade, že už vyrazíš na trať, isto rýchlo pochopíš, čo znamenajú tie najpodstatnejšie "značky". Keďže máš v rukách diesel, nemusia ťa trápiť piktogramy - výstrahy upozorňujúce, že máš vypnúť hlavný vypínač, stiahnuť zberač, atď. Nemusíš ani riešiť prechod pod inú napájaciu sústavu. Ten problém je však ide. Oživiť lokomotívu síce trvá iba pár minút, ale je to pomerne presne stanovená procedúra. Kým nezvládneš túto, loko sa ani nepohne. A potom, mašinky sú vo všeobecnosti poruchovejšie ako automobily, majú vysokú spotrebu nafty a benzínky nestoja len tak pri trati...
:?
Takže asi tak. Chce to síce kus fantázie (alebo ten úpal), aby si človek predstavil ako uháňa do bezpečia na lokomotíve, ale ako som naznačil, úplne sci-fi to zas nie je.
Rudo
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 16 years 2 months

Príspevok od používateľa Rudo »

--XX--
Naposledy upravil/-a Rudo v 29 Mar 2011, 09:33, upravené celkom 1 krát.
Kapo
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 18 years 2 months

Príspevok od používateľa Kapo »

Gunslinger to horkoťažko zachránil a hups, a už tu máme zas rušnovodiča?

/ Trať bude zaprataná stojacimi el. vláčikmi, a dieslové budú mať velmo rýchlo vycucnuté nádržky. Jedine tak vytiahnuť parné žehličky... /

To ja si asi zobstarám, jadrovú ponorku a lietadlovú loď. Kto ide do toho so mnou? :wink:
Jack
moderátor

Kapo, Kapo, Kapo... :D Až nadíde poriadne WTSHTF, tuším si schválne pôjdem "požičať" nejakú mašinku, aby som ti dokázal, že to vôbec nie je také sci-fi a ani "zapratanej trate" sa báť netreba. Otázne je, ako ti v prípade WTSHTF dám vedieť, že som bol úspešný.
No nič, podarilo sa mi oživiť tému a asi nemá zmysel to ďalej rozvíjať. Už keď sa tu ale objavili úlety ako vzduchoplavectvo na nejakom balóne, tak si myslím, že ani nápady s mašinkou nie sú príliš ujeté.
Kapo, do tej ponorky s tebou pôjdem len za predpokladu, že budem môcť byť kapitán a budem mať aj takú parádnu uniformu... skôr ako prídu tí páni v bielych plášťoch a oboch nás nežne zahalia do zvieracej kazajky.
8)
Ja som
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 16 years 3 months

Príspevok od používateľa Ja som »

Nechcem byt zly, ale lokomotiva je pre mna asi ta (najabsurdnejsia) posledna moznost prepravy, to keby, ze sa mam hrat na dobrodruha skorej by som riesil dieselovu drezinu. Tolko moj nazor.
Gunslinger
moderátor

Kapo: :lol: :lol: :lol:

Heh, ja sa hlasim na tu lietadlovu lod (za predpokladu ze bude kotvit niekde tu na Vahu :wink: Do ponorky by som sa dal presvedcit len ak by ta SHTF by bola sposobena silnou radiaciou alebo pandemiou :shock: ale dlhodobo uzavreta/ponorkova spolocnost plna adrenalinom-nabitych alfa-samcov ozbrojenych az po zuby je nem-dobra kombinacia :roll: :lol:

Jack: Tou elektrinou som nemyslel el.lokomotivy, ale ze akonahle dojde prud alebo uz len pride k nejakej zlej situacii, tak vsetky tie elektricke zostanu visiet na tratiach (a tych trati/tras teda u nas moc neni), navyse komunikacia, bezpecnostne systemy, signalizacia, atd. atd. atd. proste vsetko co nejako s elektrinou suvisi prestane fungovat. Rucne prehodit vyhybku mozes, ale ak tam budes mat nejaky zalozny bezpecnostny system ktory prejde do nejakeho fail-safe modu aj s tym moze byt problem. Hlavne ale diesel-lokomotiva ci drezina co pojde povedzme 25kmh (pretoze bude musiet sledovat ci pred nim netreba prehodit vyhybku, pripadne ci tam nie je zatarasa alebo chybajuca kolajnica) nebude problem dobehnut ani na nohach, a pokial bude musiet navyse zastavovat kvoli vyhybkam, clovek pri tom vsetkom bude velmi lahkym tercom.

Ale uznavam ze temu si ozivil :wink: a keby som zil pri kolajach a poznal partiu co dokaze klast/opravovat kolajnice a ma k tomu vystroj alebo aspon vie kde je (pripadne ma za barakom muzeum s nejakym opancierovanym zo Zvolena), tak by to pri niektorych specifickych SHTF nemuselo byt marne :twisted: :lol:

Gunslinger

P.S.: Este doplnim detail - samozrejme vyuzitie kolajnic/kolajist nie je obmedzene len na vlaky, v case ked by boli dialnice a cesty upchate su logickou a velmi dobrou alternativou (dobry offroad dokaze po kolajach valit vcelku rychlo, zastavenym vlakom ci vytrhnutym kolajam sa lahko vyhne, a kedze vlakove trasy casto kopiruju cesty (a naopak), prejst z jednej na druhu nie je az taky velky problem :wink:
Jack
moderátor

Guns, už si to načal, trate majú aj inú výhodu. Ak človek musí pochodovať krajinou je dobré ísť pozdĺž tratí z viacerých dôvodov.
a) uľahčená orientácia
b) možnosť využiť rôzne drobné stavby ako núdzové prístrešky
c) možnosť využiť odstavené vozne ako núdzové prístrešky
d) možnosť použiť tovar prepravovaný v odstavených vozňoch
e) lepšie možnosti krytia ako v otvorenej krajine
Ja som, nie si zlý. Prečo? Veď v tom, že je to veľmi veľmi krajná možnosť máš jednoznačne pravdu. Vždy je ľahšie zmocniť sa nejakej motorky alebo auta a snažiť sa prejsť po cestách necestách, ako čmajznúť loko. Ale nepríde mi to absurdnejšie ako predstava vzduchoplavcov na balónoch alebo lodníkov-amatérov splavujúcich veľtok akým je Dunaj.
:D
inspiring_ganguly

Príspevok od používateľa inspiring_ganguly »

Na jazdenie po kolajniciach stači aj auto Obrázok

Neviem si predstaviť riadiť el.lokomotívu ,par krát som vnej šiel z prace v "Dvojičke "a to tam vkuse prepínal napájacie napätia a neverím že ak sa niečo zomelie tak v troleji nejake napätie bude a tak vlaky poostavaju na koľajach a obísť vlak je nereálne ak tam nieje možnosť . Diselove lokom. použivaju len v podnikoch na posun a na pristavenie k rušnu na el. a ten to taha dalej.
inspiring_lichterman

Príspevok od používateľa inspiring_lichterman »

Padli tu nazori ze sa tu preberaju absurdne sci-fi moznosti :) Nepaci sa mi ten postoj, pretoze ak je nieco - akokolvek nepravdepodobne ALE mozne, realne a hlavne to moze fungovat tak to, aspon podla mna, nieje absurdne a hoc by sa to pouzilo a pomohlo iba raz tak stoji za to to spomenut :)

V sirsom zmysle by som to mohol priprovnat k "survival mindset" (zle sa mi to preklada - ide o sposob rozmyslania pre survivalistov) pripadne "thinking out of the box" (zas nepohodlny preklad - uvazovanie, nie beznym sposobom, vidiet cestu tam kde ju iny nevidia)
Skratka a dobre tuto celu debatu by sa dalo povazovat aj za druh rozcvicky pre mozog. Proste zvazovat inac ako bezny clovek, nezavrhovat moznosti len preto lebo sa zdaju trapne, nemozne, nepravdepodobne alebo hlupe. Jedine co sa rata je ci funguju a ci nam pomozu dosiahnut nas ciel, nic ine.

PS: Beznemu ovcanovi sa moze zdat uplne rovnako absurdne, sci-fi a nerealne nastatie WSHTF a TEOTWAKI scenara. A my sme prenho len banda nebezpecnych paranoikov a rojkov. Ved predsa vzdy tu bude niekto kto sa o nas postara, no nie?! :)
Napísať odpoveď

Návrat na "When the shit hits the fan"