Inzo, neviem kolko si videl medvedov v zivote, nie v zoo, ale v prirode ty, ale ja mozem hovorit o cisle pohybujuce sa v desiatkach. Videl som a stretol od 80kg macka po 200kg stareho samca, mal som moznost ich pozorovat vo vzdialenosti od 60-500m, stretol som ich v lese na chodniku ci pozoroval z posedu, za vecer niekedy aj 3 roznych. Vedz, ze v oblastiach MF a VF ich stretnes castejsie ako vysoku zver, lebo hora je ako "mrtva" ked sa v okoli pohybuje medved. Co potom, ked v jednom nemenovanom reviry s rozlohou okolo 3000ha je evidovanych a potvrdenych 11 roznych jedincov. Pohybujem sa v zavislosti od casu a pracovnych povinnosti po roznych reviroch Slovenska, ci uz s fotakom alebo puskou a iba za obdobie poslednych 6 rokoch viem o oblastiach, kde medved primigroval a ustalil sa, pricom v celej historii zdruzenia, ktore ma cez 20rokov o medvedovi nikto ani nechyroval a nebol tam ani pozorovany(priamo ani stopami ci inymi prejavmi, ktorymi si znackuje teritorium). A urcite tieto skutocnosti vedia potvrdit aj ini polovnici tu na fore.
Medved je premnozeny. To je fakt. Maco sa nevyskytoval v oblasti juzneho Slovenska, Gemera a podobne, to nie je jeho prirodzene prostredie a jeho vyskyt v tychto castiach nieco napoveda. K Erikovi Balazovi len tolko, ze nikto nespochybnuje jeho odbornost, ale uz len to, ze je clenom "lesoochranarskeho zdruzenia Vlk" mi nieco napoveda. Neviem kolko toho o LZ Vlk vies, ci vies, za akymi akciami stoja a co obhajuju, ale z ich radov to obcas zavana riadnou demagogiou. Uz len fakt, ze ich predseda vystudoval Elektrotechnicku fakultu a ide kazat nasim lesnikom ako sa maju vysporiadat s lykozrutom...pricom od nasich lesnikov sa ucila cela Europa a ved Banicka a lesnicka akademia v BS bola prvou technickou skolou v Europe, pricom v lesy sa zacali u nas obhospodarovat uz v 15.storoci za Zigmunda.
Apropo, rozne lesoochranarske zdruzenia zijuce z prispevkov a eurofondov, ci aj vlastnych zdrojov su vymyslom poslednych 20 rokov. Polovnici tu chrania zver organizovane uz vyse 90.rokov, ved to je hlavnou naplnou polovnictva, nikto si predsa sam neznici objekt svojho zaujmu, cize zver.
dam ti tu uryvok z jedneho textu, precitaj si, kto inicioval ochranu medveda:
Na základe verejnej výzvy založiť Lovecký ochranný spolok pre Slovensko sa ustanovujúce valné zhromaždenie uskutočnilo 10. decembra 1920 za účasti 43 registrovaných a 33 zakladajúcich členov. Za prvých 5 rokov počet členov vzrástol na 2568, ktorí boli organizovaní v 25 pobočkách. Spolok sa stal odborným zástupcom v trestných veciach pytliakov. Presadil obmedzenie vydávania zbrojných preukazov na lovecké pušky a tiež poistil svojich členov za škody pri poľovačkách. Presadil zákaz odstrelu kamzíkov vo Vysokých Tatrách, ako aj zákaz odstrelu medveďa hnedého a dropa fúzatého na niekoľko rokov.
ZDROJ:
http://www.myslivost.cz/Casopis-Myslivo ... ensku.aspx
Pokial sa nezmeni pristup a medved sa nezacne rozumne regulovat, rovnako ako sa zacal regulovat premnozeny diviak ci ina zver, bude sa potom musiet regulovat drasticky, pretoze chranit jeden druh bez ohladu na jeho stavy nikdy nic pozitivne neprinieslo. Staci ked si nastudujes nieco o kormoranoch, tie boli tiez chranene a momentalne rybari na Vahu nemaju ryby a prosia polovnikov, aby kormorany hromadne strielali.
Nerad by som sa dozil doby, ze medvedov zacnu svojvolne regulovat majitelia hotelov, bacovia na salasoch, ci polovnici, lebo tam nejaku velku selekciu nepredpokladam a budu to strielat na stretavku, bez rozdielu. Hora to nepovie a papierovo sa mozu medvede chranit dalej. Medved do prirody patri, rovnako ako vlk, rys, ci ine selmy, ale v poctoch, ktore su primerane.
mykymiki: ako som spomenul, okrem vnadenia nemasitou potravou ma odstrel viacero absurdit, pocnuc tym co sa odlovit moze a co nie, kedy (povolenky su podla mna vydavane na zle obdobie), cim sa moze vnadit a napr. aj to, ze odstrel sa moze vykonat len z posedu. V neposlednom rade, niektore vydane povolenky su okamzite napadnute prave ochranarskymi zdruzeniami, presne tak ako uvadza lovec.
Na zaver uz len jedno: nedelim ludi na ochranarov a polovnikov, blbci su na jednej aj druhej strane, rovnako ako ludia znali veci.
edit:
niko: neurazime sa

ale povedz mi, co clovek potrebuje k tomu, aby bol povazovany za fundovaneho na tuto debatu? clenstvo v ochranarskom spolku, kde zaplatis clenske, das foto, neskladas ziadne odborne skusky a hned si znaly veci, lebo si papierovo ochranar? Ci ked ti tu vypisem svoje vzdelanie, kurzy, studium v danej problematike spojenu s praxou, pocet odpolovanych rokov, pocet videnych medvedov, zivych, ci mrtvych budes ma povazovat za fundovanejsieho?

Ja osobne sa necitim byt odbornikom na medvediu problematiku, ale vidim do nej daleko viac ako bezny laik, ci ochranar od pc, ked bolo nedavno scitanie seliem, tiez som prilozil ruku k dielu. Uz priemerny polovnik (ktory sa polovnictvu aj aktivne venuje) je fundovanejsi ako bezny ochranar typu ako uvadzam vyssie, lebo musel zlozit odborne skusky, na ktore sa cca rok pripravuje teoreticky aj prakticky, chodi do prirody a niektori medvedov aj priamo pozoruju.
edit: uprava textu