Ovládanie Glock-a ľavákom

cubitko
častý prispievateľ
Registered for: 15 years 6 months

Príspevok od používateľa cubitko »

DSN: mam ten isty problem so zachytom na vsetkych Glockoch, HKckach. Snazim sa mat co najvyssi uchop a vzdy mam palce polozene na zachytoch zaveru. Odrezat som sa to este neodhodlal, ale ais sa na to podujmem :)

So Shadowom tento problem nemam.
inspiring_panini

Príspevok od používateľa inspiring_panini »

Vaquero napísal:Nevidím dôvod, aby si ľavák nemohol užívať zbraň s takým istým komfortom ako pravák a jeho žiadosti v tomto smere niekto označoval ako "vtipné riešiť". Glock na svojej stránke zdôrazňuje výhodnosť svojich zbraní pre ľavákov a ponúka pre nich aj vypúšťanie záveru. Treba sa opýtať u predajcu aké sú reálne možnosti a v prípade negatívnej odpovede sa orientovať na inú značku.
Vaquero: troška mystifikuješ :wink: Nenapísal som, že je vtipné riešiť záchyt záveru, ale že je vtipné riešiť tie už vážne dosť nepravdepodobné situácie ktoré napísal Igrlík.

Ak Glock ponúka nejaké seriózne riešenia pre ľavákov, tak samozrejme nech ide autor témy do toho, podľa jeho úvodného postu som ale čakal, že má trh preskúmaný a že táto možnosť tam nie je. S tým že sa treba orientovať na inú značku v prípade absencie ľaváckeho záchytu nesúhlasím, každý si môže spočítať plusy a mínusy, ak je pre niekoho Glock vysnívaná zbraň, tak by sa jej podľa môjho názoru nemal vzdávať len kvôli záchytu záveru pre praváka.
yarco napísal: Záchyt záveru má svoj význam, i keď pre rôznych ľudí rôzny. Ale nebudeme hádam nikoho presviedčať, že pre neho význam nemá, obzvlášť keď prd vieme o jeho potrebách a možnostiach.

To, že niekto nosí zbraň bez záchytu a iný zase OUT, je v tomto ohľade úplne bezpredmetné...
Yarco: autor témy si zbroják ešte len robí. O svojich potrebách a možnostiach nevie zatiaľ ani on sám. Akože tak ako to napíšeš ty "Nebudeme hádam nikoho presviedčať..." to znie síce krásne, ale popiera to samotnú myšlienku fóra radiť ostatným a vymieňať si skúsenosti. Áno radím mu aby to neriešil, alebo si aspoň zvážil, či má pre neho význam to riešiť a uviedol mu konkrétne argumenty prečo. Kľudne sa môže rozhodnúť inak, ale než si smutne nekúpi svoju vysnívanú zbraň, tak by mal poznať obe strany mince. :wink:
Používateľov profilový obrázok
revino
prispievateľ
Registered for: 16 years

Príspevok od používateľa revino »

pani, nemyslim, ze zbavovat sa zachytu ma nejaky vyznam.
aj mne sa stavalo, ze som si pri strelbe nechtiac vytlacil zachyt dohora. vyriesil som to vymenou za povodny nepredlzeny zachyt.
ak mate problem s tym, ze si naopak zachyt pocas strelby stlacate a neostava vam zaver vzadu, tak udporucam malicku zmenu uchopu. bud presunut palec pravej ruky mimo zbran a polozit ho na lavu ruku, alebo len jednoducho pridvihnut posledny clanok palca tak,aby sa nedotykal zachytu (pripadne opat pouzivat standardny zachyt).
inspiring_solomon

Príspevok od používateľa inspiring_solomon »

...
Naposledy upravil/-a inspiring_solomon v 12 Mar 2013, 17:57, upravené celkom 1 krát.
yarco
moderátor
Registered for: 18 years 7 months

Príspevok od používateľa yarco »

Zoid:
- väčšina vecí ohľadne obrany zbraňou, o ktorých sa tu nezáväzne bavíme, by sa dala zaradiť do chlievika "dosť nepravdepodobné situácie". Ktoré z nich sú vážne dosť a ktoré len dosť, to je asi ťažko povedať...

- písal som "presviedčať", nie "radiť a vymieňať", takže IMHO žiadnu myšlienku fóra nepopieram :wink:

- neviem, aké má Jurci skúsenosti so streľbou, z jeho otázky to nevyplýva a nechce sa mi skenovať jeho príspevky v iných témach. Ale napr. bude asi vedieť lepšie než my tu, aké má dlane a prsty, ako ich vie poskladať na tú ktorú pažbu a na ktoré čudlíky a páčky s nimi v pohode (ne)dočiahne

- obe spomínané činnosti - spúšťanie záveru záchytom či pohybom vzad druhou rukou - patria pokiaľ viem do jemnej motoriky. Takže predpokladať o jednej z nich, že bude i v stresových podmienkach "fungovať vždy"... :?

Ale to už idem do OT.
Nechám radšej priestor ľavákom, nech prispejú praktickými skúsenosťami.
inspiring_panini

yarco napísal:Zoid:
- písal som "presviedčať", nie "radiť a vymieňať", takže IMHO žiadnu myšlienku fóra nepopieram :wink:
Ok ty si písal presviedčať a ja som Jurcimu radil :wink: Hráme sa na hlúpe slovíčka, veď uznaj, že v tomto si varil z vody :P
- neviem, aké má Jurci skúsenosti so streľbou, z jeho otázky to nevyplýva
Ak ešte nemal možnosť držať v ruke Glocka, tak zrejme nebude na strelnici úplne doma... :)
- obe spomínané činnosti - spúšťanie záveru záchytom či pohybom vzad druhou rukou - patria pokiaľ viem do jemnej motoriky. Takže predpokladať o jednej z nich, že bude i v stresových podmienkach "fungovať vždy"... :?
Za tým "fungovať vždy" bola zátvorka s konkrétnymi situáciami, ktoré boli myslené. Zas ťaháš za slovíčka, je jasné, že keď sa niekto totálne roztrasie, tak nespraví nič :wink:
yarco
moderátor
Registered for: 18 years 7 months

Príspevok od používateľa yarco »

Zoidberg37 napísal:Za tým "fungovať vždy" bola zátvorka s konkrétnymi situáciami, ktoré boli myslené. Zas ťaháš za slovíčka, je jasné, že keď sa niekto totálne roztrasie, tak nespraví nič :wink:
Len k tomu poslednému:
Neťahám za slovíčka a ani nehovorím o nejakom extréme "keď sa niekto totálne roztrasie". (I keď vždy je skrátka vždy :twisted: )

Len osobne nie som vôbec presvedčený o tom, čo je nielen tu pomaly verejným konsenzom - že zhadzovanie záveru druhou rukou je v strese výrazne spoľahlivejšie než zhadzovanie dobrým záchytom. (Pod dobrým myslím taký, ktorý vyhovuje ergonómii daného strelca.)
Netvrdím, že to tak nie je, ale zatiaľ som to nikde nevidel nejako podložené.

A len pripomínam, že v oboch prípadoch (zhodenie rukou aj záchytom) sa bavíme o situácii, ktorú strelec plánuje ukončiť jemnou motorikou par excellence - stlačením spúšte.

Ale to už sme ozaj OT, ak pokračovať, tak inde.
Out.
Jurci
občasný prispievateľ
Registered for: 13 years 4 months

Príspevok od používateľa Jurci »

Ďakujem všetkým za podnety.

Tak ako tu niekoľkokrát zaznelo, Áno som začiatočník, rozhľad mám zatial iba teoretický. Hľadám vhodnú prvú zbraň, som ľavák a preto som chcel nejaké postrehy ľavákov kt. majú G nakoľko sa mi G páčia. Pravda je aj to, že som ho nikdy nedržal v ruke. Tak som chcel len vedieť, či sa ľavákom dobre ovláda. Viem, že GP resp. HK majú ovládanie aj opačné, ale tieto ma vizuálne veľmi nezaujali...
inspiring_panini

Jurci: neboj sa, Glockov je ako maku, zájdi do nejakého obchodu či ideálne na strelnicu a niekto s Glockom tam určite bude a nechá ťa vyskúšať čo treba. :)
Igrlik
častý prispievateľ
Registered for: 22 years 7 months

Príspevok od používateľa Igrlik »

Jurči - nie síce glock, ale inú zbraň ovládam tak, že záver vypúšťam ukazovákom, pričom vôbec netreba meniť úchop, chrbát pažbičky je stále rovnako v dlani, len prst sa dá vyššie. Zásobník vypúšťam (je tam klasické tlačidlo) prostredníkom, chrbát pažbičky zostáva rovnako na mieste, iba trošku "rozšírim" úchop. Mám malú ruku a ani pri "obojstranných" zbraniach som sa bez zmeny úchopu palcom na ovládače nedostal... :cry:
Som samozrejme ľavák! :D
cubitko
častý prispievateľ

Jurci a odkialze si? Myslim mesto/dedinu.
Jurci
občasný prispievateľ
Registered for: 13 years 4 months

Príspevok od používateľa Jurci »

. Prečo?
Naposledy upravil/-a Jurci v 11 Dec 2012, 22:27, upravené celkom 1 krát.
cubitko
častý prispievateľ

Len tak ze s kym sa dohodnut na ohmatani pripadneho nejakeho glocka :)
inspiring_shannon

Príspevok od používateľa inspiring_shannon »

som lavak, mam glocka 19, 4gen. Co to som odstrielal aj s 3gen., prakticky je to jedno, vsetky prvky som si nechal ako su, pre pravaka. Prehodenie vypustaka zasobnika na pravu stranu, ktore 4gen ponuka som ani nevyuzil, zasobnik vypustam ukazovakom, je to rychlejsie, u mna spolahlivejsie a bez zmeny uchopu, kdezto ked som skusal vypustat zasobnik palcom, musel som vzhladom na moju ruku a dlzku prstov vzdy prehmatnut a to mi nevyhovovalo. Kazdopadne, ked vypustam zasobnik nepotrebujem mat prst na spusti, mne sa to takto osvedcilo a na internete sa da najst kopec nazorov, ktore dokonca tvrdia, ze taketo vypustanie je rychlejsie.
K zachytu- zachyt zaveru sluzi nato, aby zaver zachytaval, nie nato aby sa nim zaver spustal. Rozne zbrane maju zachyty zaverov umiestnene rozdielne, niektore sa stlacaju lahsie, ine tazsie, ale spustenie zaveru jeho potiahnutim slabou rukou bude fungovat vzdy a na kazdej zbrani. Preto som sa to naucil takto, nech mam zvyk, ktorym mozem ovladat kazdu zbran 100% a nie, ze mozno raz v nudzovej situacii s cudzou zbranou budem hmatat po neexistujucom gombiku, resp. inde umiestnenom (napr. na opacnej strane)
Co sa tyka zranenia, odtrhnutia ruky a pod, kedy nebudeme moct zaver slabou rukou spustit- ked sa clovek uz dostane do takto extremnej situacie, tak ten zaver bud nespustim lebo odpadnem od bolesti ci budem mrtvy alebo ho spustim aj tym ze don kusnem zubami a trhnem, o odev, o telo, o mur uderom, odrenim, hocicim co bude po ruke. Sposobov tu uz bolo zopar popisanych.
Cize Glock ako zbran pre lavaka mozem odporucit, mne plne vyhovuje a to aj bez obojstrannych prvkov ovladania ci cisto lavorukej varianty.
Naposledy upravil/-a inspiring_shannon v 08 Dec 2012, 17:56, upravené celkom 1 krát.
inspiring_solomon

Príspevok od používateľa inspiring_solomon »

...
Naposledy upravil/-a inspiring_solomon v 12 Mar 2013, 17:58, upravené celkom 1 krát.
Napísať odpoveď

Návrat na "Glock"