Zbroják, skúšky a literatúra

inspiring_tharp

Príspevok od používateľa inspiring_tharp »

spherixis napísal:Pokial to chapem spravne (ak nie, oprevte ma) v odpovedi na otazku B1-1 su zohladnene dva paragrafy a to 25 a 26. NO a "opravnene pouzitie zbrane".

NO: Ak z vysetrovania vyplynie, ze strelec mal dostatocny dovod sa domnievat, ze mu od suseda so zeleznou tycou hrozil utok, potom pouzil zbran v NO.

Opravnene pouzitie zbrane: Ak by vyplynulo, ze sa strelec v momente strelby nemal dovod obavat utoku (utok nehrozil), mohol svoju zbran na zaklade tohoto paragrafu pouzit aj tak. "...ak osoba do obydlia neopravnene vnikla alebo v nom neopravnene zotrvala...
Tak dalo by sa polemizovat ci v pripade co sa opisuje v tejto otazke ide o NO. Podla mna nie. Ja som si vytiahol presne tuto otazku na skuske. Som zacal, ze by sa to mohlo povazovat za NO a hned na mna zacal cudne pozerat predseda komisie. :D Som dodal ze ja by som v takejto situacii zbran urcite nepouzil, kedze "utocnik" bol daleko a mal len tyc. A som si na 110% isty ze by si pred ziadnym sudom, aspon na SK, neobhajil NO v tomto pripade.

Co sa tyka vniknutia do obydlia, tak podla mna je obydlie dom ci byt, nie vsak zahrada alebo dvor. Tam ide len o to, ze ak niekto vnikne do tvojho bytu ci domu, tak ho mozes postrelit (nie vsak zabit) aj ked na teba priamo neutoci. Ale chcel by som tiez vidiet ako si dotycny toto obhaji pred sudom na SK.

Ak sa niekde mylim, prosim opravte ma. :wink:
Používateľov profilový obrázok
spherixis
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 19 years 2 months

Príspevok od používateľa spherixis »

Berserker:

K NO: Tiez by som nestrielal. Na taku vzdialenost a opisane (superminimalne) riziko je to blbost. Schvalne som ale pouzil formulaciu Ak z vysetrovania vyplynie, ze strelec mal dostatocny dovod sa domnievat...ze...hrozil utok...
Ide len o teoriu. Ak by pri skuske skusany opisal takto moznosti zlava, zprava, myslim, ze odpovedou by si prilepsil, lebo by ukazal, ze vie uvazovat a problemom sa zaoberal.

K opravnenemu pouzitiu zbrane: Mylsim, ze aj pozemok spada pod pojem bydlie. Co ak som v zahrade postavil detom stan alebo s rodinou grilujeme? Btw. aj ja by som chcel vidiet, ako by toto v zaslubenej zemi slovenskej preslo na sude, ale taky je zakon, sudy sa podla neho musia riadit, ak ho teda vykladam spravne, co dufam, ale ak nie, rychlo ma niekto opravte :D
kriznik
prispievateľ
Dátum registrácie: 18 years

Príspevok od používateľa kriznik »

Dôležité je aby bol pozemok riadne oplotený a brána zamknutá, potom to je neoprávnené vniknutie do obydlia.
BTW dnes som spravil skúšku :lol:
Síce som si nevytiahol túto (B1-11) otázku ale policajt začal sám o tejto otázke hovoriť, že to je blbosť a on by určite nestrielal...
inspiring_tharp

spherixis:
Tak ja som si potom prilepsil na skuske, lebo som dost obkecal tuto otazku. :D Inac tiez si myslim, ze ak clovek vysvetli/opise vec vlastnymi slovami tak tym dokazuje ze to vie (samozrejme za predpokladu, ze odpoved ja spravna :) ).
S tym obydlim je to zaujimave. Neviem ci je to v zakone presne definovane. Asi nie. Panzer by nam vedel povedat ako to presne je.

kriznik:
Gratulujem :!: :D
spherixis
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 19 years 2 months

Príspevok od používateľa spherixis »

Obydlie je aj pozemok a ako spravne doplnik kriznik, musi byt riadne oploteny/e a zamknuty/e, aby sa to dalo kvalifikovat ako "neopravnene" vniknutie.

Predpokladam, ze skutkova podstata "neopravneneho vniknutia" je naplnena, ak dotycny na to, aby sa dostal na pozemok/do obydlia umyselne a za tymto ucelom prekona bariery (plot, zamok, atd.) ohranicujuce, vymedzujuce sukromny pozemok, obydlie. Predpokladam. Niesom praavnik :D

kriznik: HK je velmi pekny.
Panzer
Administrátor
Dátum registrácie: 18 years 10 months

Príspevok od používateľa Panzer »

berserker napísal:...Co sa tyka vniknutia do obydlia, tak podla mna je obydlie dom ci byt, nie vsak zahrada alebo dvor. Tam ide len o to, ze ak niekto vnikne do tvojho bytu ci domu, tak ho mozes postrelit (nie vsak zabit) aj ked na teba priamo neutoci. Ale chcel by som tiez vidiet ako si dotycny toto obhaji pred sudom na SK.

Ak sa niekde mylim, prosim opravte ma. :wink:

Čo je obydlím možno vyvodiť z ustanovenia § 122 ods. 5 Tr. zák.
Trestný čin je spáchaný v obydlí, ak je spáchaný v dome alebo byte iného alebo v iných priestoroch slúžiacich na bývanie vrátane priestorov a pozemkov k nim patriacich, ak sú ako súčasť obydlia uzavreté.
Teda základnou podmienkou je, že pozemky musia byť "ako súčasť obydlia uzavreté". A uzavreté môžu byť len oplotené pozemky. Ak nie je oplotený, nemá majiteľ právo domáhať sa ochrany podľa § 26 ods. 2.

Čiže ak je záhrada pri dome alebo pozemok okolo domu celý oplotený môžeš sa na ňom brániť v zmysle § 26 ods. 2 Tr. zákona. Brána pritom nemusí byť povinne uzamknutá, stačí ak je zavretá. Zákon totiž hovorí o uzavretí pozemku a nie o jeho uzamknutí.

Niečo k tomu je aj tu: http://www.webforum.sk/viewtopic.php?p=8339#8339

Táto debata je však dosť OT tak prosím v nej buď pokračovať tu: http://www.webforum.sk/viewtopic.php?t=44
alebo založiť nový topic.
:wink:
Simoo
prispievateľ
Dátum registrácie: 17 years 10 months

Príspevok od používateľa Simoo »

Co je predmetom vyhlasky Ministerstva vnutra Slovenskej republiky c. 555/2003 Z.z., ktorou sa vykonavaju niektore ustanovenia zakona c. 190/2003 Z.z. o strelnych zbraniach a strelive a zmene a doplneni niektorych zakonov? Inak je to otazka c.: A-20. Dakujem
inspiring_tharp

Celkom nechapem preco sa pytas. Predpokladam, ze mas knizku, inak by si nevedel cislo otazky. A ked mas knizku tak tam mas hned aj odpoved. :D
Odpoved je uvedena aj hned v §1 vyhlasky co je asi jedine co z nej musis vediet na skusku.
Simoo
prispievateľ
Dátum registrácie: 17 years 10 months

Príspevok od používateľa Simoo »

Berserker praveze knizku nemam :wink: Preto sa pytam.
inspiring_tharp

Prepac za neskoru odpoved. Takze vyhlasku MV 555/2003 najdes tu. Chcel som to sem nakopirovat, ale pri vkladani mi poprehadzovalo znaky. §1 je asi jedine co potrebujes vediet z vyhlasky na skusku, je to zaroven aj odpoved na otazku A-20.
suigan
prispievateľ
Dátum registrácie: 17 years 9 months

Príspevok od používateľa suigan »

Prave som si čital ako je zakazane manipulovať so zbraňou a je tam napisane v jednej odražke: mieriť aj nabitou zbraňou na ľudi a do tylového priestoru.

Viem mi niekto vysvetliť čo to ten tylovy priestor je? Nikdy v živote som nič podobne nepočul...
kriznik
prispievateľ
Dátum registrácie: 18 years

Príspevok od používateľa kriznik »

To je priestor za tvojim zatylkom, cize za chrbtom, cize na opacnej strane ako terce atd. :lol:
Kapo
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 18 years 2 months

Príspevok od používateľa Kapo »

suigan napísal:Prave som si čital ako je zakazane manipulovať so zbraňou a ...
Och, tak často porušujem zákony? :lol:
suigan napísal:.........je tam napisane v jednej odražke: mieriť aj nabitou zbraňou na ľudi a do tylového priestoru .........
Asi tam malo byť "aj nenabitou zbranou". :wink:

A ten zátylok je protilahlé miesto nosa na lebke, tj. tam kde ti začína chrbtica. /nie kde končí/
friendly_herschel

Príspevok od používateľa friendly_herschel »

Chcel by som zbrojný preukaz skupiny B. Co všetko na to potrebujem a čo sa musím naučiť.
Jack
moderátor
Dátum registrácie: 18 years 5 months

Príspevok od používateľa Jack »

Miro, čo tak prezrieť príslušné vlákna na tomto fóre? To ti len pomôže.
:wink:
V skratke - podľa zákona musíš splniť toto:
- písomná žiadosť (tlačivo sa dá stiahnuť aj na tejto stránke)
- plná spôsobilosť na právne úkony
- vek (21, resp. 18 alebo 15 vo výnimočných prípadoch)
- lekársky posudok (prípadne aj psychológ)
- urobiť skúšku (skúšobné otázkys odpoveďami nájdeš aj na webfore)
- mať miesto pobytu v SR
- preukázať potrebu držať zbraň (zákon pozná rôzne dôvody)
Pozri si príslušné topics tu na webfore, je tu dosť užitočných info. Ak ti nebude niečo jasné, alebo niečo nenájdeš, kludne môžeš poslať aj PM.

Doplnené: Neviem, či som nezabudol ešte na podmienku bezúhonnosti a spoľahlivosti.
Naposledy upravil/-a Jack v 15 Júl 2008, 00:35, upravené celkom 1 krát.
Napísať odpoveď

Návrat na "Zbrojný preukaz"