Páni,
tiež si myslím, že s ministrom vnútra sa má jednať slušne, aj keď nás naštval.
Tiež mu treba pripomenúť, že unáhlenými krokmi naštve veľa svojich voličov.
V prvom rade by mu bolo dobré vysvetliť od nejakého profíka zbrojára o čo ide pri úprave SA 58 na športové účely. Zostane zbraň, ktorá je podstatne menej výkonná, ako poľovnícke guľovnice a .... skrátka mu to v kľude vyargumentovať.
Možno by stálo za úvahu obetovať výnimku na neupravené automatické zbrane. Osobne v nich nevidím zmysel.
A aby policajti fasovali škorpíky? No keď budú mať možnosť sa z nich naučiť strieľať .... Talianski Carabinieri nosia samopaly bežne.
Ale keď to bude tak ako doteraz, že ak nemá policajt streľbu ako koníčka a nekupuje si náboje za svoje ... trafia s nimi aj tak ..... ! Maximálne nejakého okoloidúceho.
Mno, podobna 'knee-jerk' reakcia by sa dala ocakavat nech by bol ministrom ktokolvek, prvorade je rychlo reagovat, a adresovat (aj nelogicke, iracionalne, nepresne, ci ani len neaplikovatelne) obavy verejnost akymkolvek sposobom (treba zbierat politicke body)...
Toto zatial prebehlo/prebieha, a je to pochopitelne (i ked mozno tazko stravitelne). Lenze druhym krokom by mala byt rozumna diskusia, prebratie navrhov a opatreni s odbornikmi a zastupcami entit ktorych sa to dotyka, a potom postupna implementacia takychto opatreni. Nie zacat pracovat na navrhu zmeny legislativy len par hodin po nejakom incidente, ked este polovica veci nie je ani len plne objasnenych, a protiopatrenia su zamerane na veci ktore mozno problemom vobec nie su...
Cele to posobi ako plakanie na nespravnom hrobe, hlavnym problemom a dovodom tohto incidentu nebolo vlastnenie zbrani, ale neriesenie konfliktu zodpovednymi. Doteraz som nikde nevidel detailny profil tej 'neprisposobivej' rodiny (ani podlozene vyvratenie tvrdeni obyvatelov DNV ze slo o dealerov omamnych latok, atd.).
Zakaz samonabijacich zbrani by sa tykal naprostej vacsiny zbrani (kratkych i dlhych), zakaz samonabijacich zbrani so vzhladom samocinnej detto (zakazeme vsetky Glocky lebo existuje Glock 18?, atd.), zakazat len dlhe samonabijacie zbrane ked existuju kratke samonabijacie zbrane s vacsou ustovou energiou? atd.
Ak by u nas boli zakazane zrovna vsetky strelne zbrane, tomuto incidentu by to zjavne nezabranilo, ten clovek by bol pouzil noz, vybusninu, otravnu latku, alebo x dalsich sposobov (pricom mnohe z nich by skoncili daleko vacsou tragediou). Navyse nelegalne zbrane ci nelegalne upravy (expanznych a pod.) zbrani sa aj tak zakazat nedaju...A co sa zmeni ked hliadky nafasuju starych skorpikov ktori by takejto tragedii rovnako nezabranili?
Nie je dolezite pred verejnostou vykazovat cinnost, je dolezite robit opatrenia aby sa takemuto niecomu do buducnosti dalo zabranit, alebo aspon minimalizovat to riziko. Ked sa stala tragedia v Polomke, aky by malo vyznam odobrat zbrane vsetkym policajtom a hnat ich na psychotesty kazdych par mesiacov? Len kvoli zlyhaniu jednotlivca?
A mozno to nie je presna analogia, ale ak zena nozom zavrazdi muza ktory ju roky fyzicky ci psychicky tyral, a potom spacha samovrazdu, tak budeme nutit vsetky ostatne zeny v domacnosti chodit na psychotesty a nedovolime im pristup k dlhym nozom?
Ja osobne dufam ze nejake legislativne upravy sa nebudu sit horucou nitou, a ze opatrenia tykajuce sa tohto incidentu sa budu vztahovat na to co problemom a spustacom tohto incidentu bolo, populistickych snah a navrhov sme tu mali uz nad hlavu aj v minulosti...
Drahi priatelia,
za Legis Telum o.z. sme pripravili otvoreny list panovi ministrovi. Este je otazne kedy a v akej forme bude odoslany. Sledujte situaciu...
ja som poslal toto R.Sulikovi:
Dobry den,
pisen Vam dnes uz druhy krat. Prvy krat som pisal ked som sledoval spravy a mal pocit deja vu ze vladu zostavil Fico. To bola moja reakcia na "bludy" o statnom smutku (ktory IMO nie je v sulade so zakonom) a odskodnom. Rocne je su Slovensku spachane desiatky nasilnych trestnych cinov - od prepadnuti cez znasilnenia az po vrazdy - a obete ci nik neodskodni, akoby boli oproti obetiam z DNV menejcenne. Alebo su len menej viditelne v mediach?
Ale ine som chcel. Potom som pozeral tlacovku ministra Lipsica a mal som pocit, ze miesto demokratickeho statu kde si vlada vazi a respektuje svojich obcanov sme sa vratili do cias totality. Stat ide opat trestat nie vynikov ale robi populisticke gesta ala Fico ked tresta slusnych, zakon respektujucich ludi len a len preto aby budila zdanie cinnosti. Ti, ktori respektuju zakony a su slusny obcania zbrane odovzdaju, zatial co ti zlocinci bude dakovat tejto vlade ze im ulahcila robotu.....
Okrem toho je tu otazka kompenzacii. Pevne verim ze by ste si nedovolili "znarodnit" legitimne nadobudnuty majetok. Kto potom zaplati kompenzacie za stratu majetku ktora sa moze pohybovat od 1000 do 5000E za kus?
Nie, nie som majitelom zbrane ktorej by sa tento zakon dotkol. Ale som presvedceny, ze ak nebudem branit slobody inych ludi, neostane nikto, kto by hajil moje slobody.
Je to ako v tej anekdote:
"Ked prisli pre Romov, mlcal som, lebo som nebol Rom"
"Ked prisli pre Madarov, mlcal som, lebo som nebol Madar"
"Ked prisli pre Zidov, mlcal som, lebo som nebol Zid"
"Ked prisli pre mna, nebol tu nikto kto by sa mohol ozvat"
Vasa strana ma v nazve slovo Sloboda.
Dovolim si tento mail zakoncit 4 citatmi:
"Má-li někdo zbraň a snaží se vás zabít, je přiměřené bránit se střelbou z vlastní zbraně."
Dalajlama
"Ked postavite zbrane mimo zakon, budu ich mat len ti, ktori stoja mimo zakon."
"Pomedzi vsetkych hriechov Britskej vlady v Indii, historia bude povazovat odobranie zbrani celej zemi za ten najvacsi"
Mahatma Gandhi
" Bohužiaľ, niet slobody bez zodpovednosti"
Richard Sulik
ad skorpiony: co sa tyka rozhodnutia dat policajtom skorpiony, myslim ze ovela lepsia volba by bola dat do jedneho auta jednu 58ku, hoc aj semi-auto s polovnickou municiou. Tu uz aspon ten policajt drzal aspon raz na vojne...aj amici bezne maju v aute bud pumpu alebo ar15ku...nevidim ze by nosili bezne napr. uzi alebo tmp...a myslim ze 58ciek je v skladoch dost...
Korben napísal:ad skorpiony: co sa tyka rozhodnutia dat policajtom skorpiony, myslim ze ovela lepsia volba by bola dat do jedneho auta jednu 58ku, hoc aj semi-auto s polovnickou municiou. Tu uz aspon ten policajt drzal aspon raz na vojne...aj amici bezne maju v aute bud pumpu alebo ar15ku...nevidim ze by nosili bezne napr. uzi alebo tmp...a myslim ze 58ciek je v skladoch dost...
tam je dost otazka ze aky s tym maju priebezny vycvik. Pretoze ak to ma byt tak, ze to dostanu a vystrelia z toho raz za rok tak dva tri zasobniky tak budu viac nebezpecni ako civil s legalom...vseobecne by ma zaujimalo ako by vysli policajti vs civili s legalov v pocete hodin rocne na strelnici a presnost strelby...
ak su moje informacie spravne, tak bezna PMJ ma "vo vybave" vesty, osobnu pistol cz 82 a v aute jednu brokovnicu. Vyzbrojenie skorpionmi je nestastne riesenie a policajtom moze narobit viacej problemov ako osohu. radsej keby ich vyzbrojili v dnesnej dobe standardnymi pistolami
igoros napísal:O tych skorpikoch mi nieco hovorte, zajtra ho fasnem do nocnej a to som z neho este v zivote nestrielal....
ty vole,
ja byt na tvojom mieste, tak to odmietnem asi s tym ze kedze s nim nemam vycvik tak nemozem niest za to odpovednost.
dnes clovek potrebuje 256 povoleni a skoleni na to aby mohol pracovat s nejakym obrabacim strojom ale policajti dostanu do ruky spray&pray gun bez vycviku do husto oobyvaneho mesta........
bez urazky, ale toto je ehm ehm.....
Tiež si myslím, že radšej riadnu pištol namiesto ČZ82. Škorpík mi nepríde ako tutová záležitosť ohľadom presnosti a spoľahlivosti a neverím, že by z toho niektorý policajt v ťažkej chvíli strielal full auto.
Pripájam list, ktorý chcem adresovať Lipšicovi. Ak sú tam niekde drastické zádrheli, ktoré by bolo trebalo redigovať, sem s návrhmi.
Vážený pán minister,
tragické udalosti uplynulých dní, ktoré zasiahli Slovensko, určite nie sú nikomu ľahostajné. Život ôsmych ľudí vyhasol a Vy ako politik musíte upokojiť verejnosť. Chápem Vašu zložitú situáciu a snahu o čo najrýchlejšie poskytnuté riešenia. Častokrát, a to bohužiaľ aj vo Vašom prípade, dochádza k unáhleným rozhodnutiam. Na čo narážam? Dovolím si reagovať na tieto Vaše výroky:
"Dal som pokyn, aby policajné prezídium vytipovalo najrizikovejšie oblasti na Slovensku. Musíme sa sústrediť na miesta, ktoré sú centrá zločinu a tam tvrdo a rýchlo zasiahnuť. Tento prípad ukázal, že musíme čím najskôr pristúpiť k prezbrojeniu polície,"
"Po prvé: V priebehu niekoľkých dní pripraví MV novelu zákona o zbraniach a strelive, aby automatické zbrane nemohli byť používané na športové účely a to ani vtedy, keď sú upravené na jednotlivé rany, na jednotlivé strely. Vrámci tohto zákona zároveň sprísnime podmienky držania zbrane a zavedieme opakované psychotesty pre držiteľov zbrojných preukazov.... . Chceme zaviesť, aby každých 5 rokov držiteľ zbrane bol povinný prejsť psychotestami. Je nemysliteľné, aby sme mali účinné zbrane v rukách osôb, ktoré predstavujú bezpečnostné riziko."
Ad1: Čin v D. n. Vsi bol ojedinelým prípadom, skratom jednotlivca, preto netuším, čo má tento prípad s centrami zločinu. Tvrdo a rýchlo treba zasahovať vždy a problematika výzbroje PZ SR je to jediné, čo z Vášho výroku má súvis s udalosťami z D. n. Vsi a plne s ním súhlasím. PZ SR potrebuje spoľahlivé zbrane, ktoré po technickej stránke vyhovujú náročným požiadavkám ozbrojených síl.
Ad2: Slovenský Zákon o zbraniach a strelive patrí v modernom svete ku kvalitne prepracovaným a veľa chýb sa mu nedá vytknúť. Rovnako sa nedá vytknúť celej streleckej obci - športovým strelcom, vlastníkom zbraní na obranu, zberateľom a bezpečnostným službám exces jednotlivca! To by sme mohli hovoriť o šikane skupiny obyvateľstva, ktorá by musela znášať následky ojedinelého činu. Rovnako predsa nezakážete ľuďom autá, nože, drevorubačom sekery, alkohol, cigarety, hocijaké elektrické spotrebiče, chemikálie... veď aj voči týmto statkom/predmetom by sa dali vyvodiť rovnaké dôsledky z toho dôvodu, že pri nesprávnom narábaní s nimi (tak úmyselnom ako neúmyselnom) dochádza k stratám na ľudských životoch.
Ad3: Samopal? Od začiatku prípadu sa hovorilo o strelbe zo samopalu, ale ani po zaistení miesta činu, zaistení strelnej zbrane sa nikto z kompetentných nevedel vyjadriť presne o akú zbraň ide. Do dnešku verejnosť nemá informácie o tom, či zbraň (po dlhom čakaní upresnená) CZ858 Tactical bola upravená na streľbu dávkami/fullauto. Že zbraň samonabíjacia sa dá upraviť na samočinnú vôbec nie je ľahké a treba na to skúseného puškára, "ochotného" podstúpiť riziko stíhania za trestný čin nedovoleného ozbrojovania, čo nakoniec až také ľahké vôbec nie je.
V tomto bode apelujem na Vaše odborné vystupovanie, nakoľko Vaše vyjadrenia nepočúva len laická verejnosť, ale aj znalci.
Ad4: Psychotesty. Do dnešného dňa ich nebolo treba a to z toho dôvodu, že kritéria na získanie ZP sú dosť prísne. Žiadateľ najprv potrebuje žiadosť od doktora, ktorý ho dlhé roky pozná, vie v akých pomeroch žije, aké ma povahové vlastnosti. Samozrejme, všetky psychické vlastnosti nezistí, ale to ani psychológ, ktorý za vyšetrenie spôsobilosti zinkasuje peniaze (rádovo 30-60 EUR za vyšetrenie), čo je silný dôvod na lobby zo strany psychológov. Psychológia nie je veda exaktná, o to viac môže psychológ rozhodnúť nesprávne, subjektívne, o to viac ovplyvnený možnosťou zopakovať test, za opätovné prijatie poplatku... viete kam tým smerujem.
Vážim si Vás ako politika koalície, ktorej zloženie ma veľmi potešilo. Po júnových voľbách som bol výsledkami veľmi potešený, ale teraz som sklamaný. Čakal som zmenu politickej kultúry, v ktorej počas rokov 2006-2010 silno vládol populizmus. Bohužiaľ, sklamali ma Vaše slová a zbrklý prístup, kedy chcete požiar hasiť olejom. Akékoľvek okliešťovanie práv občanov môže byť silno kontraproduktívne, hlavne čo sa týka strelných zbraní. Existuje vzťah, z ktorého vyplýva, že kriminálne živly nepodniknú nič, pokiaľ vedia, že slušní občania sú ozbrojení. Preto Vás ešte raz prosím o zváženie svojich postojov.
S pozdravom Peter K.
==========================================
ps.: "Zákony, které zakazují nošení zbraní, jsou takové povahy, že odzbrojí pouze ty, kteří nejsou odhodláni ani nakloněni páchání zločinů... Takové zákony činí věci horšími pro napadeného a snadnějšími pro útočníka, slouží spíše ku podpoře než k zabránění vraždám, neboť neozbrojený člověk může být napaden s větší sebedůvěrou než ozbrojený."
- Cesare Beccaria, O zločinech a trestech
A keďže ste kresťanom:
"Kdo nemá meč, ať prodá plášť a koupí si ho."
- Ježíš Nazaretský, Lukášovo evangelium 22:36.
poslané s najvyššou prioritou... osobne od tohto mailu nič nečakám, ani len to, že ho bude čítať. ale ak by si dal náhodou námahu jeden z toho počtu prečítať, tak nech to stojí za to a nie sú tam hlody.