Strieľanie do vzduchu ťa pripravuje o cenné sekundy, počas ktorých ti páchateľ môže zmiznúť v krovinách pri ceste a pod. Navyše ustanovenie o nutnej obrane nevyžaduje najskôr hrozbu silou.
Celý tento prípad je o jednej jedinej veci, ktorá tu už bola pár krát rozoberaná. Ale nezaškodí si ju zopakovať. Otázka znie - si ochotný vystreliť na človeka preto, aby si zistil, kto ti ukradol auto? Si presvedčený, že bežiaceho človeka zasiahneš s rovnakou istotou, s akou strieľaš alfy na stageoch na IPSC? Si vnútorne vyrovnaný s myšlienkou, že ho môžeš aj zle trafiť a zabiť? Že ťa budú pár mesiacov vyšetrovať ako obvineného a potom, čo ťa povláčia po médiách ako bláznivého strelca čo kvôli autu zabíjal, zastavia v tichosti trestné stíhanie, pretože to posúdia ako NO?
Ak si na všetky otázky odpovieš kladne, tak nie je čo riešiť. Vystreľ po utekajúcom. Ak mu chytíš nohu máš reálnu šancu, že ďaleko neujde. A ty, resp. policajti sa možno dozvedia, kto ti ukradol auto. A možno aj nie. Možno chlapík bude trvať na tom, že len išiel po ceste z A do B a pristavili ho dvaja živani a prinútili ho pod hrozbou zbrane ľahnúť si na zem s tým, že ak vstane tak ho odstrelia. Keď potom naskočili do tvojho auta, využil situáciu a chcel zmiznúť. A ty si to do neho napálil.
Že to je nezmysel? Vôbec nie. Takéto rozprávky si páchatelia vymýšľajú veľmi často. A býva veľký problém im to vyvrátiť.
Tým v žiadnom prípade nechcem nikoho odrádzať od toho, aby bránil svoj majetok spôsobom, akým uzná za vhodné. Teda aj so zbraňou. Len je dobré mať vopred premyslené, do čoho idem a potom to bleskovo vyhodnotiť.
Ja osobne by som po ňom nestrieľal, pretože auto mám poistené, takže môžem kašlať všetky opletačky, ktoré by mi mohli hroziť. Maximálne jednu do vzduchu s predchádzajúcim výkrikom "stoj lebo strelím", či sa náhodou nezľakne.
Teoreticky vzaté, ak by si aj na utekajúceho strieľal a zasiahol ho mala by to byť NO. Páchatelia z tvojho pohľadu mali jasne rozdelené úlohy, takže sa spoločne dopustili trestného činu krádeže. Navyše sa ti mohlo zdať, že páchateľ sa pri úteku na teba otočil a niečim na na teba akoby mieril. Mohol to byť konár v jeho ruke, alebo len dva prsty namierené na teba. Ale z tých pár metrov a v strese sa ti to zdalo, akoby robil pohyb na teba so zbraňou a preto si tasil a následne strieľal.
Všetko je to potrebné najskôr prebrať s právnikom a až potom vypovedať niečo policajtom. Aby si nemusel neskôr vysvetľovať rozpory vo výpovediach.