Ale môžeš ho zabiť nechtiac, ako to už panzer vysvetľoval. Nesmieš ho zakilovať úmyselne, resp. strieľať po ňom s tým, že ho chceš zabiť. Samotný fakt že zomrie v dôsledku tvojej streľby nie je problém, problém je, ak by Ti preukázali úmysel zabiť.C08R4 napísal:Presne tak, ale musi byt vsetko naplnene podla tohto zakona, ze ti poskodzuje/kradne majetok a pod. No ale nemal by si ho zabit.
§ 26 Tr. zákona - použitie zbrane vo svojom obydlí.
-
inspiring_jackson
Ak by to bol nejaky nafetovany debil, co by ma este aj ohrozoval, tak vôbec nie. A napokon to bol zlodej, ktoremu vôbec neprekazalo vtrhnut do cudzieho bytu a neraz takymto ludom nerobi problem zbit, alebo aj dokonca zabit staru babku, ktora kladie odpor, resp. ho ani nekladie. Ale ak nedajboze dojde k strielbe na cloveka, vycitky svedomia by sa neskor urcite dostavili, aj ked si konal v ramci zakona.
Naposledy upravil/-a C08R4 v 07 Máj 2009, 13:52, upravené celkom 2 krát.
-
inspiring_jackson
takze, pridem vecer domov, zaznem svetlo a v strede obyvacky mi stoji typ a ja s nim nemozem nic urobit, lebo v tom momente nevidim, ze ma v ruke moj televizor?BKSL napísal:Presne tak romanon, ked ho ty pristihnes uz vo svojom obydli a on nic nema v ruke(nekradne), nikomu nic nerobi a po vyzvani odchadza prec bez toho aby nieco nicil, nemozes po nom vystrelit. Za beznych okolnosti keby si niekto pomylil pozemok a stoji na cudzom teda tvojom, nemozes na neho zacat strielat pokial po jasnej vyzve odchadza prec.
on sa dopustil tc uz samotnym faktom, ze existuje v mojom byte, a ja sa preto mozem branit v sulade s par 26.
ked ho vyzvema on sa milostivo otoci a odchadza? sa rozbehnes po nom, zvalis ho na zem, od chrbta bude lahky ciel. potom zavolas policiu.
aspon takto si to predstavujem ja, pri viacerych pachateloch v obyvacke by som uz asi strielal.
chalani, podľa mňa, keď už niekto musí vykrádať byty tak je to chmuľo a nejako extra nepozná trestný zákon, takže načapem ho v obývačke, začnem ziapať a tasím a donútim ho bez nejakých kľudných rečí za stáleho ziapania ľahnúť na zem, nedívať sa a ruky na temeno hlavy, nohy od seba. Potom pokojne zavolám 112 a oznámim nech pošlú policajtov a pre istotu asi aj sanitku keď nepríde polícia do 5 min a počkám na nich.
-
inspiring_kepler
Ak som teda spravne pochopil, ked mi niekto stoji v obydli a nic nerobi tak zbran mozem pouzit len na pohrozenie a vyzvu na odchod alebo zaistenie do prichodu PZ. Az ked dotycny zacne unikat s niecim mojim, poskodzuje nieco moje alebo utoci na mna alebo mojich blizkych mozem strielat.
Je to tak spravne ?
Je to tak spravne ?
-
inspiring_proskuriakova
no tak chlapi, co tu riesite? § 26 TZ hovori jasne a pokial pachosa umyselne nezabijete, nie je problem