Hmotnost strely g/grs
-
elegant_dijkstra
Hmotnost strely g/grs
1.) Preferujete tazku strelu alebo naopak lahku a preco?
2.) Kolko g/grs streli pouzivate na mierenku, combat/ipsc, na obranu?
2.) Kolko g/grs streli pouzivate na mierenku, combat/ipsc, na obranu?
kaliber?
- In - FinitY
- prispievateľ
- Dátum registrácie: 17 years 1 month
- Kontaktovať používateľa:
Janek, relatívne ťažká odpoveď pre teba. Asi by bolo vhodné keby si napísal čo očakávaš od zbrane, aké chovanie zbrane chceš dosiahnúť.
Všeobecne tažké strely pomalšie ale konfortnejšie strielanie, menej rozbijajú ruky a zbraň. (za predpokladu že nesypeš príliš vysoké návažky)
U IPSC si limitovaný faktorom, takze tam je ideál 130 pre minor, u mierenky možeš experimentovať pri akých návažkách máš najlepsí sustrel a zbraň ti ešte spoľahlivo funguje. Samo o sebe váha strely až taký vplyv na presnost nema ako to kto je výrobca.
Osobne dobre sa mi strielalo s 147grs, presnost na 25 metrov cca 4cm, ale ak mam pocitovo zhodnotit max som dostal zo zbrane s 125tkamy, tak isto v 40SW som rychlo z 220grs zliezol na 170-180grs strely (všetko Ares strely).
Na sebeobranu? no, tu moje poznatky končia
Všeobecne tažké strely pomalšie ale konfortnejšie strielanie, menej rozbijajú ruky a zbraň. (za predpokladu že nesypeš príliš vysoké návažky)
U IPSC si limitovaný faktorom, takze tam je ideál 130 pre minor, u mierenky možeš experimentovať pri akých návažkách máš najlepsí sustrel a zbraň ti ešte spoľahlivo funguje. Samo o sebe váha strely až taký vplyv na presnost nema ako to kto je výrobca.
Osobne dobre sa mi strielalo s 147grs, presnost na 25 metrov cca 4cm, ale ak mam pocitovo zhodnotit max som dostal zo zbrane s 125tkamy, tak isto v 40SW som rychlo z 220grs zliezol na 170-180grs strely (všetko Ares strely).
Na sebeobranu? no, tu moje poznatky končia
Zasa musím byť nepríjemný. Nováčik na webfóre založí tému zo všeobecnými otázkami ktoré budú pokrývať široké spektrum odpovedí v závislosti od náboja, účelu použitia, osobných preferencií konkrétneho strelca a chutí jeho zbrane. Ja osobne by som bol šťastný ak by si Janek napísal svoje otázky konkrétnejšie v konkrétnej téme príslušného náboja. A potom sa aj ja pokúsim prispieť hodnotným odborným príspevkom, ak to budú náboje ktoré strieľam či prebíjam aj ja. Tu s toho bude taký nechutný guláš pri ktorom predpokladám že nebude veľa ľudí čo budú mať chuť to čítať a hľadať si v ňom to svoje (kaliber/použitie/atd.). Alebo bol tvoj zámer naozaj založiť a nechať rozvinúť presne takto smerovanú tému? Predpokladám že prebíjanie ťa nezaujímalo, keďže si založil tému v sekcii Náboje a nie v sekcii Prebíjanie nábojov.
-
elegant_dijkstra
Ak som to zle formuloval tak sa vopred ospravedlnujem - som novy, casom to bude lepsie 
Ale k veci: Je vela tem kde sa rozoberali pistolove kalibre ako take, znacky streliva, ... ale malo je toho popisane prave o hmotnosti striel. Nemam namysli teraz konkretny kaliber, ale vseobecne vsetky najpouzivanejsie pistolove kalibre. Chcel som len zistit kto co preferuje popripade preco.
U mna: pri 9mm - 115grs/7,5g - strelnica
150grs/9,7g(subsonic) - nosenie
pri .40S&W - 155grs - mierenka
180grs - sklopky, trenovanie dvojstrelov
.40S&W pouzivam len kratko tak zatial je to v stadiu skusania...
Ale k veci: Je vela tem kde sa rozoberali pistolove kalibre ako take, znacky streliva, ... ale malo je toho popisane prave o hmotnosti striel. Nemam namysli teraz konkretny kaliber, ale vseobecne vsetky najpouzivanejsie pistolove kalibre. Chcel som len zistit kto co preferuje popripade preco.
150grs/9,7g(subsonic) - nosenie
pri .40S&W - 155grs - mierenka
180grs - sklopky, trenovanie dvojstrelov
.40S&W pouzivam len kratko tak zatial je to v stadiu skusania...
Kód: Vybrať všetko
150grs/9,7g(subsonic) - nosenieFajnovo trénovať s kľudnou pohodovou ťažkou strelou a počas obrany sa nechať prekvapiť chovaním vlastnej zbrane s "divokejším" strelivom?
No neviem, skôr opačne by mi to dávalo zmysel. Zastávam názor, že dôležitejší než výkon streliva je výkon strelca.
No neviem, skôr opačne by mi to dávalo zmysel. Zastávam názor, že dôležitejší než výkon streliva je výkon strelca.
Je to len postreh, čo som sa dočítal tu a nielen v tomto vlákne, väčšina to robí práve takto. 
Trenujem s tym, co nosim a nosim to, s cim trenujem.
daredevil:
Ok, ja to nikomu neberiem, len mi to skrátka nedáva zmysel - z vlastného rozhodnutia si zhoršovať už i tak zapeklitú situáciu (NO/KN) tým, že moja zbraň sa bude správať inak, než som zvyknutý (Elado to trefne rozpísal).
Kľudne si nosiť ľahké strely, je to každého vec a nemám k tomu žiadne výhrady (všetko má svoje pre i proti). Ale potom s nimi IMHO treba aj trénovať, aspoň čiastočne. (*)
Ja napr. celkom často a rád beriem na strelnicu aj jednu "ostrejšiu" krabičku (napr. SB FMJ 7.5g), aby som si niektoré drily skúsil aj s iným strelivom a cítil ten rozdiel.
(*) Viem si napr. predstaviť, že nosím SeCa, GuardDog či Critical Duty a na tréning si nájdem niečo dostatočne podobné za normálnu cenu (napr. tie SB 7.5g). Ale ja zo zásady nenosím nič bez "overovacej série" aspoň 200-300 kusov v danej zbrani, a to pri brutálnej cene horeuvedených špecialít skrátka nie som ochotný dať.
Ok, ja to nikomu neberiem, len mi to skrátka nedáva zmysel - z vlastného rozhodnutia si zhoršovať už i tak zapeklitú situáciu (NO/KN) tým, že moja zbraň sa bude správať inak, než som zvyknutý (Elado to trefne rozpísal).
Kľudne si nosiť ľahké strely, je to každého vec a nemám k tomu žiadne výhrady (všetko má svoje pre i proti). Ale potom s nimi IMHO treba aj trénovať, aspoň čiastočne. (*)
Ja napr. celkom často a rád beriem na strelnicu aj jednu "ostrejšiu" krabičku (napr. SB FMJ 7.5g), aby som si niektoré drily skúsil aj s iným strelivom a cítil ten rozdiel.
(*) Viem si napr. predstaviť, že nosím SeCa, GuardDog či Critical Duty a na tréning si nájdem niečo dostatočne podobné za normálnu cenu (napr. tie SB 7.5g). Ale ja zo zásady nenosím nič bez "overovacej série" aspoň 200-300 kusov v danej zbrani, a to pri brutálnej cene horeuvedených špecialít skrátka nie som ochotný dať.
nosim Aresy 154grs subsonic a trenujem a sutazim s MFS 7,5. a obcas s SB 9grs subsonic aby som nezabudol aka je to slaba rana:) v 357 trenujem s vlastnym nadupanym, vsetko ostatne tovarenske je cajicek. Ale 357 nenosim...
na strelnicu nosim zasadne len jednu zbran, ked som ich braval viac, mal som rozhodene ruky a neslo to ani s jednou.
z 45 som mal zatial len 230 a 225 tak neviem porovnat a z 40 len 160,165,170 a 180 takze tiez nic moc
na strelnicu nosim zasadne len jednu zbran, ked som ich braval viac, mal som rozhodene ruky a neslo to ani s jednou.
z 45 som mal zatial len 230 a 225 tak neviem porovnat a z 40 len 160,165,170 a 180 takze tiez nic moc
-
inspiring_liskov
to mas este tiez r 2009 ci si zohnal nove ??Marek Z napísal:nosim Aresy 154grs subsonic ..
no hadaj, mam poslednu karbicku- takze su to stale tie z roku 2009. keby som zohnal nove, bud si isty, ze cast je u teba a cast u Yarca:) podla mna sa uz nevyrabaju.
-
elegant_dijkstra
Otestovane .40 S&W 155gr aj 180gr, v presnosti na 25m badatelny rozdiel nie je (aspon u mna), rozdiel mozno vidiet iba v "komforte" strelby - ale to je moj subjektivny nazor
155gr vs 180gr - vase skusenosti/nazory, popripade akesi +/- ?
155gr vs 180gr - vase skusenosti/nazory, popripade akesi +/- ?