Real MilSim alebo ako HPčkári snajprov chytali

Používateľov profilový obrázok
Gunslinger
moderátor
Registered for: 17 years 11 months

Real MilSim alebo ako HPčkári snajprov chytali

Príspevok od používateľa Gunslinger »

Zdroj: http://www.airsoft.sk/index.php?option= ... 0&Itemid=1

ČLÁNOK: Real MilSim alebo ako HPčkári snajprov chytali

V dňoch 4-6.9 sa vo vojenskom priestore Záhorie konala medzinárodná súťaž v taktickej streľbe vojenských, policajných a civilných strelcov. Pár kamošov, referencií, telefónov a zrazu sme boli in. Na posledný deň bola pre súťažiacich pripravená záverečná taktická hra ktorá mala overiť ich "skills" v reálnej situácii. A HP90 hralo op-force pre 18tich "najlepších".

Scenár pre snajprov vcelku jednoduchý. O 09:00 boli vysadený v teritóriu ovládanom drogovou mafiou cca 3km od ich základne. Dostali ortofoto mapu s vyznacenou pozíciou štartu a streleckou zónou. Terčom bol "pilot" vrtuľníka ktorý nesmel za žiadnu cenu o 13:00 odletieť. Strelecká vzdialenosť cca 400m, povolená jediná rana. Prieskum hlásil možnosť nepriateľských hliadok v teréne. Priblíženie bolo nutné vykonať nepozorovane a neurobiť rozruch ktorý by prezradil misiu.

Našou úlohou bolo hrať miestnych "Muchachos" strážiacich cestu ktorá viedla terénom a kryla prístup k základni zo smeru kde boli vysadení snajpri. Cesta mala 3km a viedla najbližšie cca 500m od streleckej zóny. 10 strážcov na 3000m s obmedzeniami ktoré zakazovali blúdiť terénom a povoľovali iba hliadkovať po ceste a v jej tesnej blízkosti pokiaľ sa nič nedeje nám nedávala príliš veľa šancí. Urobili sme rýchly prieskum našej zóny a vybrali najvýhodnejšie miesta hliadok. Dôraz sme dali na miesta ktoré sa nám pozdávali ako najpravdepodobnejšie, rozložili nástražné systémy a trpezlivo sme čakali čo nám predvedú "profesionáli".

Prvé dve hodiny bolo ticho a potom prišiel prvý kontakt na jednom z predpokladaného miesta na kraji zóny. Prvá korisť z Česka sa nás pokúsila uplatiť prísľubom fľašky, ale nebolo jej to moc platné. Hurrá, skóre nebude na nulu. Vzápätí sa rozpútalo peklo. Na viacerých miestach naraz sa začínali objavovať kontakty tam kde sme ich čakali. Ťažká smola alebo excelentne plánovanie? Prejavila sa dokalá súhra v štýle HP90+ a rádiová synchronizácia keď sme si po nich chodili vždy viacerý z niekoľkých strán, často bez toho aby vôbec tušili že nás majú v boku alebo chrbte. Obvykle hliadka na ceste robila volavku a blízka podpora žala úrodu. Ako sme ich postupne hlásili a privážali organizátorovi, jeho tvár nadobúdala ustarostený výraz. Naše žiarili.

Najkrajším úlovkom bol britský armádny inštruktor, ktorý dovtedy viedol celkové skóre súťaže. Podarilo sa im nás obísť, ale našťastie Dušan pri previerke terénu v snahe nájsť iného snajpra ktorý sa pred časom vyparil cez naše línie spozoroval ľahučký podozrivý pohyb a o 10minút boli aj s patnerom obkľúčený v preliačine kde oddychovali pred poslednou fázou presunu. Vyhradený čas sa chýlil ku koncu a naše skóre bolo jedenásť úlovkov z osemnástich možných. Spokoný s výkonom sme zbalili "claymores" a vybrali sa socializovať sa.

Kofola, obed a pečené prasiatko zvihlo náladu aj tým ktorý neprešli a o chvíľku sme už boli na tristo metrovej strelnici a testovali všetko čo bolo k dispozícii. Od bežných vojenských vecí až po vytunované britské L96 v kalibri .338LapuaMagnum či .308Win. alebo sa zabávali "shoot out" pararelným pištoľovým rozstrelom na kovové popre. Ďeň ako má byť ...
Obrázok
Obrázok
Obrázok

Poznamka: Heh, ani som si nevsimol kedy mi ju ti airsoftaci stihli odfotit :roll: :lol:

Gunslinger
majac
častý prispievateľ
Registered for: 19 years 3 months

Príspevok od používateľa majac »

Gunslinger, naco sem davas taketo prispevky. mam potom celu klavesnicu mokru od slin :D

za takyto den by som vymenil aj svoj svadobny...
aj ked predpokladam, ze je to len pre profesionalov.

inak parada...
Jack
moderátor
Registered for: 18 years 5 months

Príspevok od používateľa Jack »

Majac, aspoň, že nie som sám, kto slintá jak masársky pes. Gunslinger, fakt závidím. Hádam si mohol ešte trochu farbistejšie popísať odchyt narušiteľov, aby sme aj my aspoň pri čítaní pocítili to vzrúšo.
Michal1
častý prispievateľ
Registered for: 18 years 9 months
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Michal1 »

Kua a kde som bol ja :!: :!: :!: :evil:

To musela byt paradna akcia :!: :!:

Nabuduce daj info :!:
Velmi rad by som sa zucastnil niecoho podobneho :!: :!:
yarco
moderátor
Registered for: 18 years 7 months

Príspevok od používateľa yarco »

Gunslinger:
Mozno je to vsetkym okrem mna jasne, ale nechcem zit v nevedomosti :wink:
Pod linkovanym clankom som nenasiel ziadny podpis autora, , tak sa radsej opytam:
Ty si autor clanku (prip. iny "muchacho") alebo jeden z tych 18-tich?
Prip. si niekto uplne iny a mna do toho nic?

Pytam sa hlavne preto, za ak by si bol jeden zo sutaziacich (18x2), zaujimal by ma popis celej akcie aj z pohladu "spoza nitkoveho kriza".
Gunslinger
moderátor

Michal1: Dalsie kolo bude na jar v Bzenci/CR, a na Zahori by to opat malo byt o rok. Pocet civilnych strelcov je ale velmi obmedzeny.

Jack: Mhm, jednym slovom - bolo to SUPER :wink: :lol:

Prve dva dni boli klasicke odstrelovacske discipliny s roznymi variaciami (prvy den 200-700m, druhy den 70-570m plus nocne strelby ktore sme strielali tusim na 110m - najskor osvetlenie terca svetlami auta, potom svetlicou, a nakoniec sme strielali na take male ziarovky - dlhsie cakanie a ked sa zrazu rozsvietila ta Tvoja mal si 5 sekund na to aby si ju sundal).

K tomu taktickemu cviceniu treti den - par poznamok ako je mozne ze pochytali az tolko ludi:

- palebna zona (jedine miesto odkial bolo povolene strielat) bol kruh cca 20m, cize vobec nemuseli strazit celu cestu a zamerali sa hlavne na okolie palebnej zony

- casove limity boli dost tesne, 3 hodiny na nepozorovane priblizenie sa boli dost malo, navyse airsoftaci potom presne vedeli kedy pomedzi nich musime prejst. O 12:08 sa spustila dymovnica a potom mal clovek len 20 sekund na to aby vystrelil. Inak, tercom bol balonik velkosti hlavy priviazany na tycke na spagate, vzdialenost cca 350m a v tom vetre sa celkom slusne trepotal...

- bolo mozne sa priblizit alebo juznou alebo severnou oklukou, juzna bola strazena silne a pochytali vsetkych co tadial sli, severna bola strazena slabo a tadial presli vsetci co tadial sli okrem tych dvoch anglicanov (a aj tych chytili len preto lebo stratili GPSko a nevedeli kde su... :lol:

- na brifingu bolo povedane ze cestu a blizke okolie cesty do 50m budu strazit dvojclenne hliadky (podobne ako v reale), lenze airsoftaci si to vylozili po svojom a tak ako pisu v tom clanku, porozdelovali sa a okrem dvojclennych hliadok rozmiestnili po lese aj skrytych samostatnych pozorovatelov (co ma od reality dost daleko a nikto nevedel ze bude treba davat pozor aj na tych).

Mna s partakom chytili az tesne pred palebnou zonou, jedna hliadka mi sice skoro stupila na nohu ale aj tak si nas nevsimli 8) :lol: pockali sme az poodisli dalej a pomalicky sa plazili dalej, lenze potom nas pohyb zaregistroval jeden z tych skrytych pozorovatelov (a to sme boli uz vyse 100m od tej strazenej cesty a necelych 100m k palebnej zone cize uz za 'strazenym uzemim'...). Oh well, skoda, keby nas nechytili mohli sme skoncit treti :evil: :roll: Kazdopadne adrenalin to bol riadny, a zazitok ozaj na cely zivot. :)

Gunslinger
Gunslinger
moderátor

yarco: Ja som mal to stastie byt jednym z tych 18tich, ta puska na prvej fotke je moje OAcko (uz po odmaskovani), sice tym ze som bol jedinym so semi-auto (countersniperka/protiodstrelovacka) som bol v znacnej nevyhode, kedze pri semi-auto ide prva rana (tu zasuvas rucne) s odchylkou, ale to potom vyvazujes kadenciou (nedovolis nepriatelskemu odstrelovacovi ani sa nadychnut, nieto vystrelit, pripadne sundas celu nepriatelsku hliadku/skupinku skor nez zistia ze sa nieco deje a ze su pod palbou odstrelovaca... :wink:

Naprosta vacsina disciplin bola jednoranovych, bola len jedna disciplina kde som mal vyhodu ja - v casovom limite bolo treba vyliezt na vezu, zaujat polohu, a sundat vsetky terce ktore si videl - objavovalo sa ich viacero naraz vo vzdialenostiach od 170m do 570m, a zatial co bezne odstrelovacky dali 6-7 ran, ja som vypalil dva zasobniky (cca 36 ran) a s prehladom tuto disciplinu vyhral... 8) :lol:

Napis co konkretne by Ta zaujimalo a rad napisem detaily :)

Gunslinger
yarco
moderátor
Registered for: 18 years 7 months

Príspevok od používateľa yarco »

Dakujem, na taketo odpovede som sa tesil :wink:

Este mozno jedna vec by ma zaujimala - ako prebieha ten utajeny presun lesom rychlostou stoviek/desiatok metrov za hodinu? Plazite sa spolu alebo v (2-clennej :)) rojnici? Kto ma co na starosti?
Dik!

Admin: toto vlakno patri skor do sekcie 'Snipers'

edit Panzer: presunuté
AKI
expert
Registered for: 22 years 8 months

Príspevok od používateľa AKI »

to Gunslinger:
chrochtam slastou... Len druhy krat trochu obsirnejsie popisat celu akciu.
Gunslinger
moderátor

yarco: Zoskupenie a rychlost pohybu zavisi od terenu a stupna ohrozenia (nakolko je oblast strazena, atd.) Najnizsia rychlost je zvycajne plazenie sa v konecnej faze priblizenia (niekedy len na koncekoch prstov) napr. anglicka skola odporuca rychlost max. par metrov za hodinu... (co ale v hore uvedenom pripade nebolo potrebne)

Vo vseobecnosti pri pohybe v lese je mozne viacero zoskupeni, ziadne nie je 'najlepsie' a kazda dvojica ma svoj system ktory preferuje. Medzi zakladnymi pravidlami je samozrejme nebyt spozorovany, ak by aj bol spozorovany nech je spozorovany len jeden z dvojice, ale okrem specialnych pripadov sa dvojica nerozdeluje a zostava vo vizualnom kontakte.

Napr. ak je to relativne bezpecne, je mozny suvisly pohyb tichym krokom - vtedy kracaju obaja naraz, prvy sleduje 180 stupnov pred sebou (a samozrejme vybera cestu a sleduje ci na nej nie je pasca), druhy ide po nom presne tou istou trasou, sleduje 360 stupnov a od prveho si udrziava taku vzdialenost aby na neho vzdy videl (cize podla terenu ide cca 10m az 50m za nim), aby mohol kedykolvek zareagovat na pokyn prveho (davany rukou - stoj, dobehni ma, stretnime sa, nebezpecenstvo tam a tam, atd.). V lese zvycajne pohyb skor zapocujes nez uvidis, cize dolezitejsie nez priebezne sa skryvat za krikmi a pod. je potichu naslapovat a vyhybat sa suchemu listiu/konarikom/atd. Ked prvy z akehokolvek dovodu zastavi, zastavi sa aj druhy, ak zalahne, zalahne aj druhy, atd. Inak, v hejkalovi zvycajne staci stat tesne pri strome/opriet sa on, a ani na relativne kratku vzdialenost Ta casto strazca nespozoruje (skor by si vsimol suchot keby si si lahynal na zem alebo sa snazil skryt za krovie).

Ak vies ze oblast je strazena, ale musite postupovat relativne rychlo, tak sa pohybujete prisunmi - najskor ide prvy a druhy sleduje okolie, podla terenu prvy prejde cca 20-30m a zostane stat pri nejakom strome, potom pozoruje okolie a druhy ide k nemu tou istou trasou. Akonahle k nemu dojde, zaujme jeho poziciu a sleduje okolie a prvy opat ide kusok dopredu a tak dalej.

Ak je nutne bezat, zvycajne bezite spolu (druhy tesne za prvym, ale zasa ked napr. prebiehate cez cestu, tak tam alebo ju prebehnete spolu, alebo najskor prebehne jeden, a az po dlhsej chvili druhy).

Inak, pod pojmom 'sleduje okolie' myslim pozorovanie - zvycajne s prilicenou puskou cez puskohlad (preto je vhodne aby zvacsenie puskohladu zacinalo na co najmensej hodnote - ak mas napr. rozsah 8-24x56, tak pri 8x zvacseni budes mat prilis male zorne pole na to aby si efektivne dokazal sledovat okolie. Idealne je 3, 4, alebo max 5x najnizsie zvacsenie (aspon minimalne zvacsenie potrebujes aby si dovidel dalej nez volnym okom, cize uvidel strazcu skor nez on Teba - teda pokial on nesleduje okolie pozorovakom :? a na pozorovanie pouzivas puskohlad na puske, aby si v pripade nutnosti mohol okamzite vystrelit (navyse usetris nesenu hmotnost tym ze nemusis nosit aj pozorovak).

Heh, inak najvacsi adrenalin je ked zbadate hliadku, zalahnete, a hliadka pokracuje priamo na vas a prejde v tesnej blizkosti... vtedy sa len modlis aby si mal dostatocne zablatene podrazky (tie hejkal nezakryva), alebo Ti pod hejkal nevliezla nejaka stekliva jasterica alebo uzovka :shock: :lol:

Gunslinger
Michal1
častý prispievateľ
Registered for: 18 years 9 months
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Michal1 »

Ach jaj, to by som si chcel aspon raz vyskusat. :!: :!:
tenorista
prispievateľ
Registered for: 17 years 5 months

Príspevok od používateľa tenorista »

to je pravda ze si vystrelil dva zásobníky len terčov bolo 10.
Gunslinger
moderátor

tenorista: Vitaj na fore (aj ked tusim provokujes hned prvym prispevkom :lol: Heh, po bitke je kazdy general... :roll: 8) Ale ak sa pozname napis mi FM, budem rad a pokecame :)

Inak, 10 tercov ktore sa opatovne stavali mas minimum 20 ran, ale ja som tie terce nepocital, bol to skryty stage a ak si nebol organizator nevedel si kolko tych tercov je alebo kde su, nikto tiez nevedel ze sa budu moct aj opatovne stavat, a bolo zakazane pozerat sa. Pred nami isli ti anglicania a pocital som ich rany (dali 11 ran, cize som pocital ze kazdy z nich dal 5 tercov + jeden mal misku)... Ked sme nasledne hore vybehli my, sundal som teda prvych 5 tercov co som videl na mojej polovici, a potom som robil pozorovatela partakovi (R.V. - mozes sa ho spytat). A az ked sme si vsimli ze jeden z jeho strelenych tercov sa po chvili opat postavil, a zakricali sme to 'rozhodcovi', odpovedou bolo ze 'treba strielat vsetko co vidite', pozrel som naspat na moju polovicu a videl x dalsich/nanovo stojacich tercov, mal som uz len cca minutu takze som spustil palbu dvojstrelmi. Inak, potom som mal dvakrat FTF a vymenil som zasobnik aj ked v nom este par nabojov bolo a dostrielal ten druhy zasobnik do konca tesne predtym nez sa ozval signal (FTF boli 'vdaka' piesku z DPSky - ten nerobi AR-kovemu mechanizmu moc dobre, a vecer predtym som len prehnal hada hlavnou lebo az do 2hej v noci som prelepoval nastrely na vezicke kvoli tomu krepemu puskohladu...) Uz je ale vymeneny a teraz z neho alebo bude 'pozorovak' alebo (hodne drahe) tazitko na stol...

Mimochodom, neviem ci vies, ale ten najlepsi anglan tam polovicu ran dal na tu zelenu tabulku oznacujucu koniec strelnice (cca 575m daleko) a neslo mu do hlavy ze 'terc' nepada... :lol:

Gunslinger
tenorista
prispievateľ

jaaj ja som len nieco pocul o tom ako to tam bolo
tenorista
prispievateľ

Nazdar,už sa tolko nerozčuluj ja už budem dobrý ale tie anglické pušky na obrázkoch sú fakt super.až vyrastiem tak si jednu takú kúpim
Napísať odpoveď

Návrat na "Snipers"