voľba zbrane záleží od viacerých faktorov ... už sa to tu na webfore v rôznych príspevkoch riešilo x-krát
...ak chceš zbraň vyslovene na hobby streľbu tak 58-čka ktorá sa predáva v cenách 350-400€ ( v základe) sa do tvojho rozpočtu úplne v pohode vojde ...a je už potom len na tebe či tých zvyšných 600€ vrazíš do rôznych doplnkov alebo kúpiš 1-2 bedne munície do zásoby (0.24 +€ /ks) ... vz.58 inak fajn zbraň ..
ak nekúpiš nejaký šrot čo prežil 999 vojakov ZVS

...AR-ku do 1000euri by som osobne asi neriešil
ALE ...a teraz budem písať z vlastnej skúsenosti zbraň na hobby streľbu by mala svojho majiteľa na strelnici vyslovene baviť a tešiť a je jedno či to bude 58-čka alebo protilietadlový guľomet

.
... neviem či si už mal možnosť strieľať z 58-čky alebo nejakej .223-ky ak nie tak odporúčam ak máš možnosť zájdi si na nejakú strelnicu kde sa dajú požičať rôzne zbrane (alebo s ochotným kamošom čo ti zbrane požičia) a skús si pár krát vystreliť zo zbraní rôznych kalibrov ...
streľba z 58-čky, AR-ky a (možno aj) "niečoho iného "sa nedá porovnať každá zbraň je trochu iná
nakoniec možno prídeš na to že 58-čka ani AR-ka nie sú úplne to pravé ...a vyberieš si niečo úplne iné ...
ak chceš nejakú vyslovene vojenskú zbraň tak by som ešte pouvažoval nad AK-74 5.45x39 streľba príjemná osobne ju mám na strelnici radšej ak 58-čku ...
...čiže späť na začiatok je tu x-faktorov ktoré si musíš zvážiť sám a podľa toho sa rozhodnúť