...ked Vam chcu ukradnut auto "za jazdy"
-
inspiring_pike
...ked Vam chcu ukradnut auto "za jazdy"
Toto mi prislo majlom. Tazko povedat, co si o tom mysliet, okrem odporucania, zamykat sa.
Milí priatelia,
idem sa s Vami podeliť o svoju skúsenosť zo včerajšieho pobytu na bratislavských cestách.
19. 01. 2009 o 17:45 som išla v aute po Krížnej ulici smerom od Mickiewiczovej ulice.
Keď som bola pri klenotníctve Sheron – Krížna 14, vbehol mi pred auto mladý asi 25 ročný chalan. Keďže som išla pomalšie, stihla som ubrzdiť.
Predo mnou a za mnou nebolo žiadne auto!!
Na chodníku stál jeho komplic, pretože keď som sa v milisekunde pozrela na neho, tak uhol pohľadom.
Následne ten, ktorý mi vbehol pred auto, tak po mojom zastavení nabral smer k pravej strane auta.
Čo ma prekvapilo, pretože by som čakala, že potrebuje pomoc a príde k mojim ľavým dverám povedať, že čo potrebuje.
To som už zaradila jednotku a bola pripravená v pravú chvíľu vyštartovať.
A predstavte si, že si chcel sadnúť na zadné sedadlo, čo ma definitívne presvedčilo o jeho „podivných“ úmysloch.
Ale keďže mám starší ročník auta a nemám centrálne zamykanie, tak všetky dvere okrem mojich boli zamknuté.
Tým pádom nemohol otvoriť dvere, čo ho poriadne naštvalo a buchol mi po kapote.
Ale to už som realizovala svoj najživší životný odpich autom.
Neviem, že či som mu neprešla aj po nohe. Ale to by ma len tešilo. J
Na druhý deň som to hovorila kolegyniam, ktoré ma usmernili, že pravdepodobne mi chceli „za jazdy“ ukradnúť auto.
Až ma oblialo!!!
Naozaj len chvíľku som rozmýšľala, že či budem taká naivná a pôjdem na políciu, presedím tam minimálne 4 hodiny a aj tak nebudú ochotní si zobrať odtlačok ruky páchateľa, ktorý mi zanechal na kapote a budú na mňa pozerať, že čo to po nich vlastne chcem.
A tak som sa rozhodla, že účinnejšie bude, keď sa aj ostatným ľuďom zverím s tým čo sa mi stalo, aby vedeli ako sa zachovať v podobnej situácii. Prosím Vás, pošlite tento mail čo najväčšiemu počtu ľudí.
Milí priatelia,
idem sa s Vami podeliť o svoju skúsenosť zo včerajšieho pobytu na bratislavských cestách.
19. 01. 2009 o 17:45 som išla v aute po Krížnej ulici smerom od Mickiewiczovej ulice.
Keď som bola pri klenotníctve Sheron – Krížna 14, vbehol mi pred auto mladý asi 25 ročný chalan. Keďže som išla pomalšie, stihla som ubrzdiť.
Predo mnou a za mnou nebolo žiadne auto!!
Na chodníku stál jeho komplic, pretože keď som sa v milisekunde pozrela na neho, tak uhol pohľadom.
Následne ten, ktorý mi vbehol pred auto, tak po mojom zastavení nabral smer k pravej strane auta.
Čo ma prekvapilo, pretože by som čakala, že potrebuje pomoc a príde k mojim ľavým dverám povedať, že čo potrebuje.
To som už zaradila jednotku a bola pripravená v pravú chvíľu vyštartovať.
A predstavte si, že si chcel sadnúť na zadné sedadlo, čo ma definitívne presvedčilo o jeho „podivných“ úmysloch.
Ale keďže mám starší ročník auta a nemám centrálne zamykanie, tak všetky dvere okrem mojich boli zamknuté.
Tým pádom nemohol otvoriť dvere, čo ho poriadne naštvalo a buchol mi po kapote.
Ale to už som realizovala svoj najživší životný odpich autom.
Neviem, že či som mu neprešla aj po nohe. Ale to by ma len tešilo. J
Na druhý deň som to hovorila kolegyniam, ktoré ma usmernili, že pravdepodobne mi chceli „za jazdy“ ukradnúť auto.
Až ma oblialo!!!
Naozaj len chvíľku som rozmýšľala, že či budem taká naivná a pôjdem na políciu, presedím tam minimálne 4 hodiny a aj tak nebudú ochotní si zobrať odtlačok ruky páchateľa, ktorý mi zanechal na kapote a budú na mňa pozerať, že čo to po nich vlastne chcem.
A tak som sa rozhodla, že účinnejšie bude, keď sa aj ostatným ľuďom zverím s tým čo sa mi stalo, aby vedeli ako sa zachovať v podobnej situácii. Prosím Vás, pošlite tento mail čo najväčšiemu počtu ľudí.
Nekomentujem práve túto udalosť, ani závery z nej, ale - viem o najmenej jednom prípade, kedy priskočil zlodej k autu stojacemu v kolóne, otvoril dvere spolujazdca, zo sedadla schmatol kabelku, pribuchol dvere a ušiel... stalo sa v Prahe na Južnej spojke, vodička prišla o kabelku, peňaženku, doklady.
Známy v Poľsku má na svojom aute systém, ktorý po naštartovaní automaticky zamkne centrálom všetky dvere - asi vie, prečo! Vodičovi bývalého prešovského primátora Kopčáka v Poľsku ukradli auto, keď zastavil na križovatke a pýtal sa na cestu na radnicu...
Známy v Poľsku má na svojom aute systém, ktorý po naštartovaní automaticky zamkne centrálom všetky dvere - asi vie, prečo! Vodičovi bývalého prešovského primátora Kopčáka v Poľsku ukradli auto, keď zastavil na križovatke a pýtal sa na cestu na radnicu...
-
inspiring_jackson
- Gunslinger
- moderátor
- Dátum registrácie: 17 years 11 months
Mhm, na car-jacking si v niektorych 'neighborhood'och treba davat pozor, aj ked ja osobne to automaticke zamykanie po rozjazde moc nemam rad - pri havarii to moze narobit dost problemov - poziarnici u nas este nemaju hydraulicke klieste medzi standardnym vybavenim, navyse zachranka sa zvycajne na miesto dostane davno pred nimi, KEDy na vytahovanie ranenych cez okno tiez u nas zatial nie su standardom, navyse nie vzdy sa daju pouzit, atd.
Statisticka pravdepodobnost ze sa zapletiem do nehody je podla mna vyssia nez riziko car-jackingu, takze zamykam skor len vynimocne - zvycajne v noci a v neznamych oblastiach kde z akehokolvek dovodu musim ist pomaly/zastavit. (naposledy ked som trochu pobludil, respektive pobludilo GPSko, a clovek by neveril ako 'zivo' je na tych periferiach/smetiskach okolo Zahrebu o 2hej v noci - na ceste som naratal par desiatok 'marokancov' a raz tolko coklov a kluckoval som ako Vatanen...
Kazdopadne zamykanie sa v aute ma svoje vyhody aj nevyhody, idealom by bol nejaky 'inteligentny' system ktory by automaticky zamykal po rozjazde ale odomykal napr. pri prekroceni 30kmh a po spomaleni opat zamykal, a mal by aj nudzove odomknutie (najlepsie s vlastnnou mini-bateriou mimo motoroveho priestoru) automaticky pri aktivacii airbagov, a pod.
Gunslinger
Statisticka pravdepodobnost ze sa zapletiem do nehody je podla mna vyssia nez riziko car-jackingu, takze zamykam skor len vynimocne - zvycajne v noci a v neznamych oblastiach kde z akehokolvek dovodu musim ist pomaly/zastavit. (naposledy ked som trochu pobludil, respektive pobludilo GPSko, a clovek by neveril ako 'zivo' je na tych periferiach/smetiskach okolo Zahrebu o 2hej v noci - na ceste som naratal par desiatok 'marokancov' a raz tolko coklov a kluckoval som ako Vatanen...
Kazdopadne zamykanie sa v aute ma svoje vyhody aj nevyhody, idealom by bol nejaky 'inteligentny' system ktory by automaticky zamykal po rozjazde ale odomykal napr. pri prekroceni 30kmh a po spomaleni opat zamykal, a mal by aj nudzove odomknutie (najlepsie s vlastnnou mini-bateriou mimo motoroveho priestoru) automaticky pri aktivacii airbagov, a pod.
Gunslinger
Gunslinger: ja neviem ale po rozbehu sa mi dvere zacvaknú, keď vytiahnem klúč zo zapalovania sa odcvaknú, ten istý typ auta som mal a keď som sa precitol po pár kotrmelcoch.... tak na palubovke svietilo niečo ako Chyba airbagu, blikali 4 blinkre a dvere boli odistene a auto ležalo na boku po tom čo bolo aj na streche.... takže záleží od toho vybavenia a dorábané veci môžu robiť problém.. asi tak sa to dá nejak zhrnúť nie ?
- Gunslinger
- moderátor
-
inspiring_lederberg
Nezamykam sa ale keby sa mi stalo nieco podobne tak by som to zvazil. Ale aj potencionalny pachatel by mal zvazit fakt ze clovek v aute moze byt ozbrojeny
Viem ze pouzitie zbrane v tomto pripade je otazne ale neviem neviem ci by som sa pri pohlade na zbran z pozicie beziaceho terca prave na toto spoliehal...
PS: Chcel by som vidiet pohlad toho banditu keby otvoril moje zadne dvere s foliou a do oci by mu pozerali dva "usmiate" staffordy
Nevozim ich kazdy den ale nahoda je blbec 
PS: Chcel by som vidiet pohlad toho banditu keby otvoril moje zadne dvere s foliou a do oci by mu pozerali dva "usmiate" staffordy
pri vaznejsej havarii je uplne jedno ci sadvere odomknu alebo nie, tam je vzdy treba hydraulicke klieste, resp. aj keby boli odomknute, tak otvorit nejdu.Gunslinger napísal:duros: Ak Ti blikali kontrolky tak baterka/kable zostali ok, a teda aj odomklo. Pri vaznejsich havariach (hlavne celnych a pod.) to ale tak nemusi byt.
- Gunslinger
- moderátor
gewehr: Zalezi od konkretneho typu/auta, a nie je to ani tak zavisle na veku auta (novsie na tom v tomto ohlade nie su lepsie, skor naopak), viac to zavisi od typu vozidla (u offroadov/suv s ramom je to zvycajne lepsie nez u beznych/samonosnych karoserii) ako aj od cenovej kategorie (u spickovych aut sa berie ohlad aj na toto a dizajn bocneho profilu dveri je zvycajne tomu prisposobeny, aj ked ziadne body/hviezdicky u ADAC za to vyrobca neziska). Pri vybere auta som na to vzdy prihliadal ako na jedno z kriterii, aj ked info o tom sa dost tazko zhana.
Gunslinger
Gunslinger