Historická zbraň a moderné strelivo

Miroslav K.
občasný prispievateľ
Registered for: 11 months

Historická zbraň a moderné strelivo

Príspevok od používateľa Miroslav K. »

Zdravím plánujem kúpu originálnej historickej brokovnice winchester, vyrobenej pred 1890. Zbraň nebola nijako upravená alebo modernizovaná. Ide o originálny kus. Zbraň je určená na streľbu čiernoprachým strelivom 12 GA ale pravdepodobne by zvládla aj moderné strelivo. Zaujíma ma či keď ma náhodou niekde skontrtolujú a dajú zbraň posúdiť nejakému znalcovi môže sa stať že uzná že zvládne aj dnes dostupné bezdymné náboje? Ak áno tak sa takáto zbraň stále považuje za zbraň kategórie D, alebo by jej schopnosť streľby moderným strelivom znamenala iné zaradenie (napr. kategória C), a tým aj potrebu zbraň registrovať. Ďakujém
Používateľov profilový obrázok
yarco
moderátor
Registered for: 18 years 7 months

Príspevok od používateľa yarco »

Zákon 190/2003 v prílohe 6 definuje historickú zbraň vcelku jasne a jednoducho:
"p) historická zbraň je zbraň, ktorá bola vyrobená do 31. decembra 1890,"

Nie je tam žiadne obmedzenie alebo výluka týkajúca sa streliva, typu prachu a pod.
Podľa mňa pokiaľ je zbraň preukázateľne vyrobená pred daným dátumom (samozrejme bez dodatočných úprav hlavných častí), je zbraňou kat. D (§7 ods. 1f).
Miroslav K.
občasný prispievateľ

Ďakujem.
47ronin
prispievateľ
Registered for: 7 years 4 months

Príspevok od používateľa 47ronin »

Yarko ma samozrejme pravdu, zbran vyrobena pred r. 1890 ostane historickou zbranou bez ohladu na to, co do nej mozes nabit, len by som este na okraj (mierne OT) doplnil, ze v ziadnom pripade by som nedoporucoval pouzivat v historickej zbrani moderne strelivo. Stare zbrane boli konstruovane na ciernoprachove strelivo a to malo podstatne ine vlastnosti ako moderne naboje s bezdymnym prachom. Ak si chces historicku zbran zachovat v co najlepsom stave (dvojnasobne to plati, ak ide o scislovany kus), tak by som tam urcite nic moderne neladoval... :|
Casto viac ako 100-rocne zbrane su uz vekom a opotrebenim dost krehke a nemuseli by vydrzat zvysene tlaky, ktore pri vystreleni moderneho naboja vznikaju... Videl som uz ako na 110-rocnom Lugri praskol scislovany vytahovac alebo na vojnovom Waltheri P38 praskol zaver :cry:
Takze bud nestrielat z "babiciek" vobec alebo len velmi striedmo a ked, tak specialne laborovane strelivo.
Jack
moderátor
Registered for: 18 years 5 months

Príspevok od používateľa Jack »

Tesať do kameňa! Čosi podobné som chcel napísať, keď som sem na moment prikvitol popoludní. Možno s dôvetkom, že nejde len o vec konštrukcie a použitého materiálu, ale aj o vec stavu konkrétneho kusu, keď napr. aj veku primeraná korózia, ktorá na prvý pohľad môže pripadať iba ako kozmetická záležitosť, môže v konečnom dôsledku, v kombinácii s vyššie spomenutými faktormi, podstatne oslabiť materiál. A to nemám z vlastnej hlavy, ale od niekoho, kto tomu rozumie o kus viac...
Kapo
častý prispievateľ
Registered for: 18 years 2 months

Príspevok od používateľa Kapo »

Do historických brokovníc si pištolníci zvyčajne prebíjajú mosadzné nábojnice samozrejme s čiernym prachom. Je to k tej vykopávke šetrnejšie. :roll: :wink:

https://www.ares-gun.sk/prebijanie-stre ... nica-12ga/
https://aukro.sk/mosadzne-brokove-nabon ... 7087902775
StaryJeff
občasný prispievateľ
Registered for: 1 year

Príspevok od používateľa StaryJeff »

Obrázok

V krajnej situaci by to zvladla - t.j. ide o zivot ... ALE ...

A) Pri Winchester 1887 je dolezite aku mas hlaven
1) Damaskovu - tato by to nemusela prezit
2) Ocelovu

B) Stav hlavne: vela tychto 1887 v sk/cz maju hrozne hlavne - zozrate od cierneho prachu, niektore su na tom lepsie ine horsie.
Ak by bola damaskova a z vnutra poskodena koroziou, tak mozes mat problem aj pri ciernom prachu ak das navazku +80gr

C) s hlavnou mohlo byt manipulovane tj moze byt aj po roku 1890 tj ocel moze byt odolnejsia, v casti kde je nabojova komora/hlava zaveru by malo byt v kruzku WP ak nieje bola upravovana a bude asi po roku 1890.

D) Prebijanie cal.12 ide celkom lahko a nepotrebujes na to zlozite naradie; nemixovat plastove kosicky s ciernym prachom.

Obrázok

Kruzok s WP
Obrázok

Zdroj obrazka: https://truewestmagazine.com/article/22 ... -the-west/

Zdroj obrazka 2 a 3: https://www.onlinehuntingauctions.com/W ... _i53175118
Miroslav K.
občasný prispievateľ

Ďakujem za také obsiahle objasnenie Jeff!
StaryJeff
občasný prispievateľ

A len tak pre info: Uz si ju zohnal?
Zase netreba mat z toho strach (z kupi) pripadne ak mas nieco vyhliadnute a mas foto, tak posli poradim ak budem vediet.
Miroslav K.
občasný prispievateľ

Ďakujem za ochotu bohužiaľ nakoniec nie, pán ju už mal predanú takže čakám až sa objaví zas nejaká v peknom stave ale je mi jasné že to môže trvať riadne dlho. Kúpil som ale v nedelu peknú Winchesterku 74.
StaryJeff
občasný prispievateľ

Winchester 1887 cal.12 (12GA)

Obrázok

Teraz je v ponuke na aukre celkom "zachovala" ale ma par "nedostatkov".

A) Na zaciatku hlavne ako je zaver nevidim tam logo WP v kruzku
A1) Je to tam tiez trochu skorodovane ...
Obrázok

B) Drevo predpazia na konci je zlomene/zbrusene na oboch stranach. Pravdepodobne sa im ho nechcelo davat dole pri cistene horucou vodou a to prasklo, tak to upravili.
Obrázok

C) Nabojova komora prava strana trochu poudierana - asi sa im tam sem tam naboj zasekol tak sa to snazili vytiahnut. Ma len jeden vytahovaci hacik co je OK.
Obrázok

Samozrejme ze lepsie by to bolo vidno, a hlaven tiez nieje vidno.

Link a zdroj obrazkov: https://aukro.cz/winchester-1887-12-gau ... 7089763390
StaryJeff
občasný prispievateľ

Strela pre Reichsrevolver M1879, M1883.

Náboj: Oficiálny názov náboja bol 10,6×25R Reichsrevolver
Ďalšie názovy nájdete tu: https://naboje.org/node/3872

Rôzne zdroje uvádzajú rôzne diametre streli, od 10,6 -11,44mm alebo .417-.450. Ten najvačší najdete na linku viššie na schéme.
V knihe NÁBOJE od Hýkel je uvedene 11mm.
Skutočný historický priemer strely bol približne 10,6–10,9 mm,čo zodpovedá 0.417–0.429 palca.

Na hlavni zbrane bol uvedený priemer vývrtu, často 10,55, 10,6 atd.
Obrázok
ZDROJ: aukro.cz

V čom je problém:
Niektorý predajcovia odporúčaju pre tento revovler naboj .44 Russian / 10.9x24mmR , ktorý ma diameter .429 (niekedy aj .430)

Tato strela je v niektorých prípadoch väčšia, takže môže spôsobiť problém. Preto ak z toho chcete strielať, bolo by dobre zmerať vývrt. Vzdy lepšie použiť menšiu strelu ako väčšiu a poškodiť revolver alebo zraniť sa.

1. Výrobné tolerancie z konca 19. storočia
Reichsrevolvery sa vyrábali v Spandau, Erfurt, Danzig a Amberg.
Každý arzenál mal iné tolerancie.

* Priemer polí (land diameter): ~10,55 mm

* Priemer drážok (groove diameter): 10,85–11,00 mm

* Nájdené extrémy: 11,05 mm

Revolverová hlaveň vtedy nebola tak presná ako dnešné.

2. Mäkká olovená strela
Strely boli z mäkkého olova (neplášťované), takže sa pri výstrele rozťahovali a utesnili vývrt.

3. Zberatelia používajú väčšie strely, aby kompenzovali opotrebenie
Staré kusy majú:
* vyžraté drážky

* zväčšený vývrt po 140 rokoch

Preto dnes niektorí odporúčajú 0.430–0.435", ale to nie je historický rozmer, ale moderné prispôsobenie opotrebovanej hlavni.
Napísať odpoveď

Návrat na "Historické zbrane"