Glock a nosenie náboja v komore

Používateľov profilový obrázok
Yuri the GUN NUT
prispievateľ
Registered for: 17 years 1 month

Glock a nosenie náboja v komore

Príspevok od používateľa Yuri the GUN NUT »

Zdravím, vlastním Glock 19 a je to moja zbraň na bežné nosenie (skoro každodenné), jediná vec čo by som mu zatiaľ vytkol je, že si nie som istý či môžem nosiť náboj v komore - skrátka mu zatiaľ natoľko nedôverujem. Bezpečnostné návyky mám nacvičené a vryté do hlavy, ale aj tak...
Preto by som chcel vedieť či niekto a keď hej tak koľko vás tu takých je čo nosia glock s nábojom v komore (čiže obtiahnutý - žiadne triky so skladaním zbrane s nábojom v komore - na to nie som zvedavý - podľa mňa blbosť pre tzv. "chytrákov")
inspiring_elion

Príspevok od používateľa inspiring_elion »

tak to je len na tebe, glock ako zbran ti len tak sama od seba nevystreli aj ked mas naboj v komore, to ide viac o majitela znrane ako o zbran, ja by som to neriskoval a veril by som navykom co uz mas a ak ich mas tak urcite mas aj navyk tasit zbran s obtahovanim, tak by som zbytocne nepokusal osud s nabojom v komre, za svoju zbran si vzdy zodpovedny ty , aj keby skoncila bozechran nechcene v cudzich rukach, vzdy tam este mas ten cas navyse kym sa to obtiahne......uz sa stali pokusy odcudzit zbran z opasku a vtedy ti moze byt ten naboj v komore osudny.....
Yuri the GUN NUT
prispievateľ

Presne o tom odcudzení zbrane som rozmýšľal a je to jeden z dôvodov prečo by som skôr zostal s nábojom iba v zásobníku, ALE...
Počul som príhodu známeho - Krajná núdza - obrana proti útočiacemu psovi od chrbta, napadnutý tlačil svoj bicykel smerom k bráne myslím, že jeho záhradky v neobývanej oblasti (keby mohol vysadnúť na bicykel tak na ňom ufujazdí ďaleko za hory za doly - no nebolo to možné - málo miesta a času). Napadnutý použil bicykel ako štít proti útočiacemu psovi, mal pri sebe svoju pištoľ (myslím, že to bola Margolina - kaliber 22 LR). Lenže nemal náboj v komore a hoci sa mu podarilo zbraň vytiahnuť, nemal ako obtiahnuť záver pretože jednou rukou a lakťom druhej ruky používal bicykel ako štít. Po určitej chvíľke naťahovania sa mu nakoniec podarilo obtiahnuť pištoľ a vystreliť a psa odplašiť (pozor - bol to humanista a športový strelec :wink: a žiadny zabijak :twisted: a preto nestrieľal na psa priamo).
NO a späť k mojej dileme - presne tento prípad ma donútil rozmýšľať - hoci mám zbraň ale keby som nemal možnosť použiť druhú ruku na obtiahnutie záveru mohol by z toho byť problém. Či už by sa jednalo o zviera alebo o ľudské zviera čo by mi znemožnilo použitie druhej ruky, situácie sú porovnateľné.
A teraz chcem vedieť čo by ste robili vy (o zázračných obtiahnutiach o nohavice a medzi kolenami či stehnami som už počul a myslím, že by som to nedokázal v stresovej situácii)
inspiring_pike

Príspevok od používateľa inspiring_pike »

Prepac, ale aku odpoved vlastne cakas? Ak si sam neveris, ze dokazes bezpecne s G manipulovat nenos nadrcnute. Ak si nevies predstavit obtiahnutie o opasok, resp. ine, tak nos nadrcnute. Pochop toto za teba nikto nerozhodne, je to len na tebe, pretoze trochu nadrcnute, je ako trochu tehotna, skratka to neexistuje.
inspiring_ganguly

Príspevok od používateľa inspiring_ganguly »

...
Naposledy upravil/-a inspiring_ganguly v 18 Jan 2011, 18:48, upravené celkom 1 krát.
Yuri the GUN NUT
prispievateľ

Nemyslel som, že by som nedôveroval Glocku vo všeobecnosti - je to super zbraň a som s ňou spokojný nad mieru, ale chcel som skôr vedieť či niekto nosíte po celý deň obtiahnuté a či tým napr netrpí niektorá pružina, alebo niečo podobné. Skôr si neviem zvyknúť na to, že zbraň mám nosiť ako napr nezaistenú ČZ alebo Berettu s natiahnutým kohútikom a odporom spúšte 2,5 kg - študoval som ohľadom tohoto veľa diskusií a testov - verím, že Glock sám nevystrelí a ani pokiaľ spadne na zem. Takže ma nechápte zle - ja len robím prieskum :wink:
rado74
častý prispievateľ
Registered for: 16 years 10 months

Príspevok od používateľa rado74 »

ked som mal glocka stale som nosil s nabojom v komore netrpi tym ziadna pruzina ani nic proste ta zbran je na to stavana treba vsak nosit v puzdre kde je skryty cely lucik vtedy sa nemoze absolutne nic stat ziadne nechcene zachytenie o kdejake snurky z nohavic,kabata a pod.Pisem skryty cely lucik lebo uz som videl kdejake otvorene a polovicne puzdra a spony do nohavic tam uz by som to neriskol nosit naboj v komore.Glock nesmie obtiahnuty vystrelit ani pri pade na zem z urcitej vysky neviem kolko to presne bolo.
Miro389
častý prispievateľ
Registered for: 16 years 8 months

Príspevok od používateľa Miro389 »

o revolveri na nosenie si nerozmýšľal?
Jack
moderátor
Registered for: 18 years 5 months

Príspevok od používateľa Jack »

Yuri, stále špekuluješ. Máš zbraň, nosíš ju - to znamená, že na seba berieš zodpovednosť za vlastnú bezpečnosť a že veríš v svoje schopnosti v správny moment sa správne rozhodnúť. Hoci aj pod tlakom.
Prepáč, ale týmto to všetko spochybňuješ. Ako chceš v kritickom momente riešiť dilemu streliť/nestreliť, keď sám nevieš vyriešiť oveľa banálnejšiu "dilemu", či s nábojom v komore alebo bez?!
Ak si neveríš, radšej nechávaj zbraň doma v trezore. Ak si veríš, tak si vyber to, čo tebe samému príde vhodnejšie. Ale nečakaj, že to niekto bude riešiť za teba.
:wink:
Marek Z
častý prispievateľ
Registered for: 18 years

Príspevok od používateľa Marek Z »

kazdy nech nosi ako mu vyhovuje, ja s nabojom v komore. Ten naboj v komore je skor psychologicky blok "co ak...."
BALISTIK
moderátor
Registered for: 18 years 3 months

Príspevok od používateľa BALISTIK »

Dnes nad ranom som bol zaviest sestru na vlak do Vrutok,kto to pozna vie ze sa tam radi pohybuju pekne individua,tak som zobral kacenu a dal naboj do komory.Ked sa citim ohrozeny ze by nebol cas natahovat nosim zbran s nabojom v komore.Tema glock-pokial sa zo zbranou naraba tak ako sa ma nemoze strelit s nabojom v komore,len to treba mat na pamati :!: glock ako zbran je na to stavany,dokonca skulim po G19na nosenie :wink:
yarco
moderátor
Registered for: 18 years 7 months

Príspevok od používateľa yarco »

Yuri:
Doveru k tej zbrani nemusis myslim riesit, ta je spolahliva dost. Potrebujes v podstate 'len' 3 veci:
a/ nadrilovanu bezpecnu manipulaciu;
b/ spolahlive a bezpecne puzdro;
c/ odhodlanie a vnutorne zdovodnenie (ne)nosenia naboja v komore.

Na temu (ne)nosenia naboja v komore sa toho uz popisalo more, pohladaj, zvaz a rozhodni sa sam. Podla mna ma naboj v komore o dost viac vyhod ako nevyhod, preto ked nosim G26-ku, tak len s nabojom v komore.

Pozn: Yuri, ja osobne by som moc neodporucal Balistikov pristup "ked sa citim ohrozeny ... nosim zbran s nabojom v komore". Vyber si jeden sposob nosenia a ten uplatnuj, ich striedanie sa podla mna moze v kritickej chvili vypomstit. Mozes stratit cas (a naboj) zbytocnym ukonom (obtiahnutie nabitej zbrane) alebo stratis cas (a co este?) stlacenim spuste nenabitej zbrane.
(Tato poznamka nie je pokus o vyvolanie flejmu ...)
Marek Z
častý prispievateľ
Registered for: 18 years

Príspevok od používateľa Marek Z »

tiez zastavam nazor, ze treba nosit rovnako
inspiring_jones

Príspevok od používateľa inspiring_jones »

Keď som vlani po pár rokoch "spolužitia" s Kevinom dokúpil Glocka 26, prvé týždne snáď mesiace som ho nosil bez náboja v komore. Lepšie povedané - dal som si podmienku, že Glocka začnem celkovo nosiť až po troch návštevách strelnice - napriek tomu že som si z neho vystrelil ešte pred kúpou. Lebo rozdiel v spúštiach je dosť výrazný.
Dnes už bežne nosím G26 s nábojom v komore. Lebo pri bežnej civilnej sebaobrane človek nestriela mierenku na 10-20 metrov, ale veľmi často potrebuje druhú ruku na odrazenie páchateľa v bezprostrednej vzdialenosti, niekto na odstrčenie svojho dieťaťa spred seba atď atď.
Moja rada : doma pri suchom tréningu obtiahnuť prázdnu zbrať, aby špúšť bola v prednej polohe, a zvykol si si na ňu.
inspiring_liskov

Príspevok od používateľa inspiring_liskov »

kedze robnako nosim G26 s nabojom v komore len doplnim kolegov:

Samozrejme s nabojom v komore, avsak na zbrani nemam ziadne "tuningove " upravy typu prelestena spust alebo vybrata spustova poistka.
1; zvyknut si na pocit ze zbran je stale nabita je dobre pre celkove zautomatizovanie bezpecnej manipulacie so zbranou
2; rovnako dolezite je aj dobre puzdro a drilovanie bezpecneho vkladania nabitej zbrane do puzdra
3; pokial ide o moznost odcudzenia, zbran mam budto na opasku alebo v trezore. V jednom aj v druhom pripade by pripadny zaujemca musel prekonat urcity odpor, ci uz moj alebo dvere trezora.
Napísať odpoveď

Návrat na "Glock"