Glock a nosenie náboja v komore
- Yuri the GUN NUT
- prispievateľ
- Registered for: 17 years 1 month
Glock a nosenie náboja v komore
Zdravím, vlastním Glock 19 a je to moja zbraň na bežné nosenie (skoro každodenné), jediná vec čo by som mu zatiaľ vytkol je, že si nie som istý či môžem nosiť náboj v komore - skrátka mu zatiaľ natoľko nedôverujem. Bezpečnostné návyky mám nacvičené a vryté do hlavy, ale aj tak...
Preto by som chcel vedieť či niekto a keď hej tak koľko vás tu takých je čo nosia glock s nábojom v komore (čiže obtiahnutý - žiadne triky so skladaním zbrane s nábojom v komore - na to nie som zvedavý - podľa mňa blbosť pre tzv. "chytrákov")
Preto by som chcel vedieť či niekto a keď hej tak koľko vás tu takých je čo nosia glock s nábojom v komore (čiže obtiahnutý - žiadne triky so skladaním zbrane s nábojom v komore - na to nie som zvedavý - podľa mňa blbosť pre tzv. "chytrákov")
-
inspiring_elion
tak to je len na tebe, glock ako zbran ti len tak sama od seba nevystreli aj ked mas naboj v komore, to ide viac o majitela znrane ako o zbran, ja by som to neriskoval a veril by som navykom co uz mas a ak ich mas tak urcite mas aj navyk tasit zbran s obtahovanim, tak by som zbytocne nepokusal osud s nabojom v komre, za svoju zbran si vzdy zodpovedny ty , aj keby skoncila bozechran nechcene v cudzich rukach, vzdy tam este mas ten cas navyse kym sa to obtiahne......uz sa stali pokusy odcudzit zbran z opasku a vtedy ti moze byt ten naboj v komore osudny.....
- Yuri the GUN NUT
- prispievateľ
Presne o tom odcudzení zbrane som rozmýšľal a je to jeden z dôvodov prečo by som skôr zostal s nábojom iba v zásobníku, ALE...
Počul som príhodu známeho - Krajná núdza - obrana proti útočiacemu psovi od chrbta, napadnutý tlačil svoj bicykel smerom k bráne myslím, že jeho záhradky v neobývanej oblasti (keby mohol vysadnúť na bicykel tak na ňom ufujazdí ďaleko za hory za doly - no nebolo to možné - málo miesta a času). Napadnutý použil bicykel ako štít proti útočiacemu psovi, mal pri sebe svoju pištoľ (myslím, že to bola Margolina - kaliber 22 LR). Lenže nemal náboj v komore a hoci sa mu podarilo zbraň vytiahnuť, nemal ako obtiahnuť záver pretože jednou rukou a lakťom druhej ruky používal bicykel ako štít. Po určitej chvíľke naťahovania sa mu nakoniec podarilo obtiahnuť pištoľ a vystreliť a psa odplašiť (pozor - bol to humanista a športový strelec
a žiadny zabijak
a preto nestrieľal na psa priamo).
NO a späť k mojej dileme - presne tento prípad ma donútil rozmýšľať - hoci mám zbraň ale keby som nemal možnosť použiť druhú ruku na obtiahnutie záveru mohol by z toho byť problém. Či už by sa jednalo o zviera alebo o ľudské zviera čo by mi znemožnilo použitie druhej ruky, situácie sú porovnateľné.
A teraz chcem vedieť čo by ste robili vy (o zázračných obtiahnutiach o nohavice a medzi kolenami či stehnami som už počul a myslím, že by som to nedokázal v stresovej situácii)
Počul som príhodu známeho - Krajná núdza - obrana proti útočiacemu psovi od chrbta, napadnutý tlačil svoj bicykel smerom k bráne myslím, že jeho záhradky v neobývanej oblasti (keby mohol vysadnúť na bicykel tak na ňom ufujazdí ďaleko za hory za doly - no nebolo to možné - málo miesta a času). Napadnutý použil bicykel ako štít proti útočiacemu psovi, mal pri sebe svoju pištoľ (myslím, že to bola Margolina - kaliber 22 LR). Lenže nemal náboj v komore a hoci sa mu podarilo zbraň vytiahnuť, nemal ako obtiahnuť záver pretože jednou rukou a lakťom druhej ruky používal bicykel ako štít. Po určitej chvíľke naťahovania sa mu nakoniec podarilo obtiahnuť pištoľ a vystreliť a psa odplašiť (pozor - bol to humanista a športový strelec
NO a späť k mojej dileme - presne tento prípad ma donútil rozmýšľať - hoci mám zbraň ale keby som nemal možnosť použiť druhú ruku na obtiahnutie záveru mohol by z toho byť problém. Či už by sa jednalo o zviera alebo o ľudské zviera čo by mi znemožnilo použitie druhej ruky, situácie sú porovnateľné.
A teraz chcem vedieť čo by ste robili vy (o zázračných obtiahnutiach o nohavice a medzi kolenami či stehnami som už počul a myslím, že by som to nedokázal v stresovej situácii)
-
inspiring_pike
Prepac, ale aku odpoved vlastne cakas? Ak si sam neveris, ze dokazes bezpecne s G manipulovat nenos nadrcnute. Ak si nevies predstavit obtiahnutie o opasok, resp. ine, tak nos nadrcnute. Pochop toto za teba nikto nerozhodne, je to len na tebe, pretoze trochu nadrcnute, je ako trochu tehotna, skratka to neexistuje.
-
inspiring_ganguly
- Yuri the GUN NUT
- prispievateľ
Nemyslel som, že by som nedôveroval Glocku vo všeobecnosti - je to super zbraň a som s ňou spokojný nad mieru, ale chcel som skôr vedieť či niekto nosíte po celý deň obtiahnuté a či tým napr netrpí niektorá pružina, alebo niečo podobné. Skôr si neviem zvyknúť na to, že zbraň mám nosiť ako napr nezaistenú ČZ alebo Berettu s natiahnutým kohútikom a odporom spúšte 2,5 kg - študoval som ohľadom tohoto veľa diskusií a testov - verím, že Glock sám nevystrelí a ani pokiaľ spadne na zem. Takže ma nechápte zle - ja len robím prieskum 
ked som mal glocka stale som nosil s nabojom v komore netrpi tym ziadna pruzina ani nic proste ta zbran je na to stavana treba vsak nosit v puzdre kde je skryty cely lucik vtedy sa nemoze absolutne nic stat ziadne nechcene zachytenie o kdejake snurky z nohavic,kabata a pod.Pisem skryty cely lucik lebo uz som videl kdejake otvorene a polovicne puzdra a spony do nohavic tam uz by som to neriskol nosit naboj v komore.Glock nesmie obtiahnuty vystrelit ani pri pade na zem z urcitej vysky neviem kolko to presne bolo.
Yuri, stále špekuluješ. Máš zbraň, nosíš ju - to znamená, že na seba berieš zodpovednosť za vlastnú bezpečnosť a že veríš v svoje schopnosti v správny moment sa správne rozhodnúť. Hoci aj pod tlakom.
Prepáč, ale týmto to všetko spochybňuješ. Ako chceš v kritickom momente riešiť dilemu streliť/nestreliť, keď sám nevieš vyriešiť oveľa banálnejšiu "dilemu", či s nábojom v komore alebo bez?!
Ak si neveríš, radšej nechávaj zbraň doma v trezore. Ak si veríš, tak si vyber to, čo tebe samému príde vhodnejšie. Ale nečakaj, že to niekto bude riešiť za teba.

Prepáč, ale týmto to všetko spochybňuješ. Ako chceš v kritickom momente riešiť dilemu streliť/nestreliť, keď sám nevieš vyriešiť oveľa banálnejšiu "dilemu", či s nábojom v komore alebo bez?!
Ak si neveríš, radšej nechávaj zbraň doma v trezore. Ak si veríš, tak si vyber to, čo tebe samému príde vhodnejšie. Ale nečakaj, že to niekto bude riešiť za teba.
Dnes nad ranom som bol zaviest sestru na vlak do Vrutok,kto to pozna vie ze sa tam radi pohybuju pekne individua,tak som zobral kacenu a dal naboj do komory.Ked sa citim ohrozeny ze by nebol cas natahovat nosim zbran s nabojom v komore.Tema glock-pokial sa zo zbranou naraba tak ako sa ma nemoze strelit s nabojom v komore,len to treba mat na pamati
glock ako zbran je na to stavany,dokonca skulim po G19na nosenie 
Yuri:
Doveru k tej zbrani nemusis myslim riesit, ta je spolahliva dost. Potrebujes v podstate 'len' 3 veci:
a/ nadrilovanu bezpecnu manipulaciu;
b/ spolahlive a bezpecne puzdro;
c/ odhodlanie a vnutorne zdovodnenie (ne)nosenia naboja v komore.
Na temu (ne)nosenia naboja v komore sa toho uz popisalo more, pohladaj, zvaz a rozhodni sa sam. Podla mna ma naboj v komore o dost viac vyhod ako nevyhod, preto ked nosim G26-ku, tak len s nabojom v komore.
Pozn: Yuri, ja osobne by som moc neodporucal Balistikov pristup "ked sa citim ohrozeny ... nosim zbran s nabojom v komore". Vyber si jeden sposob nosenia a ten uplatnuj, ich striedanie sa podla mna moze v kritickej chvili vypomstit. Mozes stratit cas (a naboj) zbytocnym ukonom (obtiahnutie nabitej zbrane) alebo stratis cas (a co este?) stlacenim spuste nenabitej zbrane.
(Tato poznamka nie je pokus o vyvolanie flejmu ...)
Doveru k tej zbrani nemusis myslim riesit, ta je spolahliva dost. Potrebujes v podstate 'len' 3 veci:
a/ nadrilovanu bezpecnu manipulaciu;
b/ spolahlive a bezpecne puzdro;
c/ odhodlanie a vnutorne zdovodnenie (ne)nosenia naboja v komore.
Na temu (ne)nosenia naboja v komore sa toho uz popisalo more, pohladaj, zvaz a rozhodni sa sam. Podla mna ma naboj v komore o dost viac vyhod ako nevyhod, preto ked nosim G26-ku, tak len s nabojom v komore.
Pozn: Yuri, ja osobne by som moc neodporucal Balistikov pristup "ked sa citim ohrozeny ... nosim zbran s nabojom v komore". Vyber si jeden sposob nosenia a ten uplatnuj, ich striedanie sa podla mna moze v kritickej chvili vypomstit. Mozes stratit cas (a naboj) zbytocnym ukonom (obtiahnutie nabitej zbrane) alebo stratis cas (a co este?) stlacenim spuste nenabitej zbrane.
(Tato poznamka nie je pokus o vyvolanie flejmu ...)
-
inspiring_jones
Keď som vlani po pár rokoch "spolužitia" s Kevinom dokúpil Glocka 26, prvé týždne snáď mesiace som ho nosil bez náboja v komore. Lepšie povedané - dal som si podmienku, že Glocka začnem celkovo nosiť až po troch návštevách strelnice - napriek tomu že som si z neho vystrelil ešte pred kúpou. Lebo rozdiel v spúštiach je dosť výrazný.
Dnes už bežne nosím G26 s nábojom v komore. Lebo pri bežnej civilnej sebaobrane človek nestriela mierenku na 10-20 metrov, ale veľmi často potrebuje druhú ruku na odrazenie páchateľa v bezprostrednej vzdialenosti, niekto na odstrčenie svojho dieťaťa spred seba atď atď.
Moja rada : doma pri suchom tréningu obtiahnuť prázdnu zbrať, aby špúšť bola v prednej polohe, a zvykol si si na ňu.
Dnes už bežne nosím G26 s nábojom v komore. Lebo pri bežnej civilnej sebaobrane človek nestriela mierenku na 10-20 metrov, ale veľmi často potrebuje druhú ruku na odrazenie páchateľa v bezprostrednej vzdialenosti, niekto na odstrčenie svojho dieťaťa spred seba atď atď.
Moja rada : doma pri suchom tréningu obtiahnuť prázdnu zbrať, aby špúšť bola v prednej polohe, a zvykol si si na ňu.
-
inspiring_liskov
kedze robnako nosim G26 s nabojom v komore len doplnim kolegov:
Samozrejme s nabojom v komore, avsak na zbrani nemam ziadne "tuningove " upravy typu prelestena spust alebo vybrata spustova poistka.
1; zvyknut si na pocit ze zbran je stale nabita je dobre pre celkove zautomatizovanie bezpecnej manipulacie so zbranou
2; rovnako dolezite je aj dobre puzdro a drilovanie bezpecneho vkladania nabitej zbrane do puzdra
3; pokial ide o moznost odcudzenia, zbran mam budto na opasku alebo v trezore. V jednom aj v druhom pripade by pripadny zaujemca musel prekonat urcity odpor, ci uz moj alebo dvere trezora.
Samozrejme s nabojom v komore, avsak na zbrani nemam ziadne "tuningove " upravy typu prelestena spust alebo vybrata spustova poistka.
1; zvyknut si na pocit ze zbran je stale nabita je dobre pre celkove zautomatizovanie bezpecnej manipulacie so zbranou
2; rovnako dolezite je aj dobre puzdro a drilovanie bezpecneho vkladania nabitej zbrane do puzdra
3; pokial ide o moznost odcudzenia, zbran mam budto na opasku alebo v trezore. V jednom aj v druhom pripade by pripadny zaujemca musel prekonat urcity odpor, ci uz moj alebo dvere trezora.