Tak vobec porovnavanie kalibrov je nezmysel, ked tak podme porovnavat naboje (ono je tiez klucove, z coho je to strielane). Vygooglil som si nejake balisticke krivky (berme do uvahy vonkajsiu balistiku) 7,62x39 (o puskovom 7,62x54R sa nebavme, AK47 ma tu 39nu stredneho balistickeho vykonu) a 5,45x39 a ked porovnam prieraznost, pokles strely na drahe, energiu strely v zavislosti od vzdialenosti od ustia, citlivost na vietor etc. tak nevidim ziadny dovod vyhlasit nieco za "kvalitnejsie", skor naopak, 5,45 taha v niektorych ukazovateloch za kratsi koniec. To ze mensi a lahsi naboj zmensenim konkretnej dimanzacie niektorych dielov znizi hmotnost a zcasti aj rozmery zbrane a zvysi palebny priemer neseny jednotlivcom, pripadne zmensi spatny raz (ma to okrem ineho co docinenia aj s hmotnostou strely, ktora sa ale v pripade 5,45 negativne prejavuje na inych balistickych vlastnostiach) a tym moznost mensieho rozptylu strelby davkou (nezamienat s presnostou naboja, to je zasa ina kapitola) je sice pekne, ale vykon naboja tym jednotnacne klesol. Takze mozna by bolo dobre napisat, co si Halik predstavujete pod tou kvalitou