Náboj 9 MM PARA S&B NONTOX

sig 44
občasný prispievateľ
Registered for: 14 years 8 months

Náboj 9 MM PARA S&B NONTOX

Príspevok od používateľa sig 44 »

Mate skusenosti s tymto nabojom? Kde ho mozem kupit, u Frana nie su, chcem ich skusit, vdaka
inspiring_swanson

Príspevok od používateľa inspiring_swanson »

ja som vcera daco take kupil v dease, malo to napisane na sebe nontox. krabicka 25 kusov, 14 centov za kus... ale jedna vec ma zarazila. ked som s tym dosiel do dubravky tak mi povedali ze tam s tym nemozem strielat, ze to ma ocelove jadro, pritom mali na krabicke FMJ...takze pozor na to ak by to nahodou boli tie
erebos
expert
Registered for: 15 years 3 months

Príspevok od používateľa erebos »

Ktory "odbornik" ti to tam povedal?? Uz som tam zazil tvrdenie, ze "SB subsonic" je extremne vykonny naboj len pre policajne a vojenske zlozky....
K tomu nontoxu len tolko, ze by mal mat zapalku neobsahujucu ortut a strela by mala mat kosielku kryjucu cele olovene jadro aby nedoslo k uvolnovaniu olova to okolia. Cenovo boli ako kazda spravna "EKO" vec predrazene tak som ich neriesil - neviem ako su teraz cenovo
Používateľov profilový obrázok
yarco
moderátor
Registered for: 18 years 7 months

Príspevok od používateľa yarco »

erebos napísal:Uz som tam zazil tvrdenie, ze "SB subsonic" je extremne vykonny naboj len pre policajne a vojenske zlozky....
:lol: :twisted: :lol:
Ale zase určitá logika sa tomu tvrdeniu nedá uprieť:
Subsonic je čo? Podzvukový.
Podzvukový sa používa s čím? S tlmičom.
Tlmič používa kto? MIL/LEO.
MIL/LEO používa aké strelivo? No kua účinné a nadupané predsa.
A je to! :lol:

Lukee1811:
Nemáš ešte krabičku, že by si sem hodil jej scan?
Aj mám pokušenie veriť tomu oceľovému jadru, nakoľko MO cena 14ec/ks za SB Nontoxy mi pripadá podozrivo nízka.
inspiring_swanson

Nie nemam, predavac mi povedal ze ma lutuje ze som dosiel na strelnicu so strelivom ktore tam nesmiem pouzit, tak mi ho bezplatne vymenil za 200ks normalneho (ZVS tusim), ale ked tam pojdem buduci tyzden tak sa mozem spytat ci ho este maju a odfotim to ak ano
inak na doplnenie: bol to komis - dosiel som ze nech mi daju najlacnejsie lugre, tak predavacka mi isla davat ZVS a SB 115 grs klasiku (tie boli tusim za 17 a 18 centov), v tom dosiel ten chlapik, ze maju v komise za 14 centov.

Edit: este ich tam maju Dease, nezobral som vsetky!
erebos
expert
Registered for: 15 years 3 months

Príspevok od používateľa erebos »

No podla toho co pises si sa v Dease dostal k nejakym lepsim nabojom za zaujimavu cenu co chlapik na strelnici vyuzil a ochotne ti od nich "pomohol"... Alebo je to len jeho hlupost - oboje je tam vysoko pravdepodobne. Jeho obava zo striel z jadrom v cal 9mm L je smiesna ked si predstavim co sa tam vystrielalo vojenskych 7,62 TT a hlavne stale sa tam striela 357 Mag. a 44 Mag. FMJ....

Pokial by to boli naboje s ocelovym jadrom tak by boli pravdepodobne zakazane /aj ked nevieme tvrdost/ a neverim ze by si to p. Debrovsky dovolil vo svojom obchode predat.

V kazdom pripade je NONTOX oznacenie pre naboj ktory ako som pisal do okolia neuvolnuje skodlive latky ako olovo a ortut a je primarne urceny pre UZAVRETE STRELNICE. Napada ma teoreticka moznost ze strela bola monoliticka z nejakej zliatiny medi - bez olova ale v tom pripade ju rozhodne nemozno povazovat za priebojnu.
DUSO
častý prispievateľ
Registered for: 17 years 9 months

Príspevok od používateľa DUSO »

Pokial viem, tak Nontoxi boli robene ako strelivo do krytych strelnic, kde bolo cielom znizit toxicke zatazenie prostredia. Silno pochybujem, ze by do krytych strelnic niekto laboroval strely s ocelovym jadrom. Ja sam som ich vystrielal cca 4000. Boli to tie z varky, ktoru vratili S&B tusim Nemci. Tie sa potom predavali u nas. Je pravda, ze to je uz nejaky cas.
Používateľov profilový obrázok
mykymiki
prispievateľ
Registered for: 15 years 9 months

Príspevok od používateľa mykymiki »

Kazdy kto pebija naboje povie iba jedno...SMRT NONTOXOM...

To ze je nabojnica krasne cista po vystreleni je pekne..ale lozko pre zapalku je bez skosenia hrany a robi to strasne problemy pri prebijani...

M
DUSO
častý prispievateľ
Registered for: 17 years 9 months

Príspevok od používateľa DUSO »

Ano na toto su mrchy tie nabojnice, ale nie je problem si ich upravit. Ja ich prebijam na tercovky, kedze chcem aby boli nabojnice z jednej serie. Vrtakom do zeleza zhodim hrany na lozku. Vrtak aj nabojnica v ruke. Dva krat nabojnicu na vrtaku zvrtnem o 360 stpnov a je to. Je po hrane.
inspiring_panini

Príspevok od používateľa inspiring_panini »

Pochybujem, že by klamal úmyselne aby vymenil pár lacnejších nábojov za pár drahších. Skôr to bola ich klasická odbornosť. :)
inspiring_gates

Príspevok od používateľa inspiring_gates »

U Frana maju teraz celkom dobru akciu - krabicu 250ks Nontox za cca 47.-€
inspiring_panini

Príspevok od používateľa inspiring_panini »

Luke1811: ty si poklad, len ťa zakopať. :? Ak odhliadnem od toho že "malo to na sebe napísané FMJ", čo je označenie celoplášťovej strely a nie materiálu z ktorého je táto strela vyrobená, tak dnes som bol v Dease sa na ten lacný "nontox" pozrieť. Mohlo mi to trknúť, už keď si napísal 25ks krabička. Predavač vytiahol staré S&B za spomínaných 14 centov, ktoré vyzerali tak zo 70tych rokov na ktorých bol nápis "non corosive" :lol: Pochopiteľne mali striebornú strelu a oceľové jadro a krásne sa lepili na magnet, takže vôbec sa nečudujem, že ti s tým v T&T nedovolili strieľať. Máš šťastie, že som tam bol obzrieť aj iné veci, inak by si mi tu cestu musel preplatiť. :D Nekúpil som ich, z drážkovanej hlavne to strieľať radšej nechcem, z polygónu možno. Dobrá kúpa pre toho čo má luger ako najsilnejší kaliber a bojí sa medveďov, asi to bude ako tak priebojné. :)
inspiring_swanson

mohol by som prisahat ze tam bolo napisane nontox :D
vigorous_mclean

Príspevok od používateľa vigorous_mclean »

aj ja som ich kúpil, prikladám foto Obrázok
inspiring_keller

Príspevok od používateľa inspiring_keller »

Ospravedlnujem sa za OT. Ale neda mi nereagovat.

To: Zoidberg37 strely v týchto nabojoch nemajú ocelové jadro ale iba olovené. Dá sa to poznať aj vyzualne podľa banatosti strely na špičke. Strela ma ocelový poniklovaný plášť a preto chytá na magnet.
Napísať odpoveď

Návrat na "Náboje"