Životnosť streliva

inspiring_herschel

Životnosť streliva

Príspevok od používateľa inspiring_herschel »

Zdravím
Neviem či sa to tu už niekedy riešilo, ale rád by som vedel váš názor na "minimálnu trvanlivosť" streliva. Ináč povedané koľko rokov vydrží. Počul som že s dĺžkou skladovania sa mení chemické zloženie prachu, ale to iba v prípade do 5 rokov.Neviem či je to pravda ? Samozrejme ide aj o to kde strelivo skladujeme - myslím vlhkosť a tak... Minule som bol svedkom ako kamarát vystrelil z brokovnice 40 ročný náboj a bola to šupa jak hrom. Zdalo sa mi že ten náboj "dozrel". Keď vezmeme v úvahu že chceme aby náboj bol použiteľný s nárokom na nejaké tie milimetríky rozptylu príp. Chcel by som počuť váš návod na správne skladovanie a trvanlivosť.
cubitko
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 15 years 6 months

Príspevok od používateľa cubitko »

moje naboje do 58-my maju rok vyroby 1980 a lietaju takisto ako novsie rocniky co som z nej strielal. Znamy z gulovnice vystrelil naboj odlozeny na povale este od 2 svetovej.. a tiez bezproblemov letel do terca. Skor ti zrejme odide zapalka ako prach.
Používateľov profilový obrázok
Jack
moderátor
Dátum registrácie: 18 years 5 months

Príspevok od používateľa Jack »

Nie som chemik, preto sa priznám, že neviem, prečo by sa skladovaním malo meniť chemické zloženie prachu, pokiaľ do nábojnice neprenikne vzduch (a teda ani iné chemické prvky, či vlhkosť). Ak prenikne, tam je to jasné...
:wink:
Inak, Walter, zaujímavá téma. Hoci ja sa, rovnako ako cubitko, domnievam, že pokiaľ sú náboje skladované v dobrých podmienkach, nejakých päť rokov nemôže zohrať podstatnú rolu, pokiaľ ide o presnosť. Zrejme ani desať, alebo dvadsať...
inspiring_liskov

Príspevok od používateľa inspiring_liskov »

ak sa nemylim, armada ma v nejakej norme uvedenu dobu expiracie streliva vz.43 na 40rokov
delostrelecke strelivo ma dobu expiracie tusim 10rokov , popytame sa vo VTSU zahorie ked bude prilezitost
arminius
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 18 years 2 months

Príspevok od používateľa arminius »

Pištoľové náboje 7,62 som mal onehdá ročníky 52 - 53 ...
Samopalové v pohode ročníky 70 ...
Na muničáku ...:wink:
Boh vie , čo sa v tých veľkých muničných zásobovacích skladoch ešte nachádza v tých podzemných kobkách . :roll:

Ide o to , že strelivo do ručných zbraní sa balí do NZ skladov do tzv. hermetov .
Ide o vyslovene zakonzervovanie a do pozinkovaného plechu a následné zatavenie .
Hentá " konzerva " sa potom vloží do drevenej bedničky a vyzerá ako normál ..
Takže taký truhlík so strelivom sa aj do vody môže šmariť a nič sa nedeje .

Vyššie kalibre sú už iná kapitola .
Delostrelecká munícia sa balí iba do tých bední a to zakonzervovaná špeciálnymi mazivami a následne v mastnom papiery balená je .
arminius
častý prispievateľ

roman napísal:ak sa nemylim, armada ma v nejakej norme uvedenu dobu expiracie streliva vz.43 na 40rokov
delostrelecke strelivo ma dobu expiracie tusim 10rokov , popytame sa vo VTSU zahorie ked bude prilezitost
Skôr ide o palebné priemery a tie sa pravidelne obmieňajú .
O týchto pojednávajú/li vojenské predpisy ( ak ovšem ešte platia ).. :roll: :wink:

Vševojsk-5-1 1998 Norma spotřeby výcvikové munice

Vševojsk-5-2 1985 Ukládání výzbroje do nedotknutelných zásob

Vševojsk-5-2 2006 Skladování munice a výbušin

Vševojsk-5-3 1997 Palebné průměry a rozložení pohyblivých zásob munice
Naposledy upravil/-a arminius v 26 Dec 2012, 12:51, upravené celkom 1 krát.
R
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 18 years

Príspevok od používateľa R »

Podrobne je problematika rozpísaná v Urbanskom. V skratke, prach stárne, pomaly z neho odchádza dusík a tým flegmatizuje, vznikajú zlúčeniny s kyslíkom, bez prístupu vlhkosti je to v poriadku, akonáhle je tam nejaká vlhkosť tak sa na ňu NOx viaže a vzniká kyslé prostredie ktoré spôsobuje rýchlejší rozklad väzieb, krehnutie prachu a vtedy môže dôjsť pri odpálení k detonácii. Našťastie vlhkosť najprv zlikviduje zápalku, takže nehôd u ručných zbraní je minimum, zle na tom bolo v dobách minulých námorné delostrelectvo. Zopár križníkov šlo vďaka zlému uskladneniu prachu ku dnu.
Igrlik
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 22 years 7 months

Príspevok od používateľa Igrlik »

V sobotu strieľal kamarát z "päťdesiatosmy" náboje vz. 43 r.v. 1959-65 a všetky išli prakticky rovnako ako iným tie z rokov osemdesiatych... :lol:
inspiring_herschel

Príspevok od používateľa inspiring_herschel »

Vďaka za odpoveďe. Hovorilo sa tu o vzduchotesnosti streliva, takže chcete povedať, že radovo vyrábané náboje sú prakticky vzduchotesné ? Neviem ako je to s výrobou, ale zdá sa mi že strelu tam len nalisujú a preto si myslím že sa tam nejaký vzduch prípadne vlhkosť môže dostať. Hovoríme samozrejme o guľových nábojoch. Brokové sú konštrukčne trošku iné. Taktiež som si všimol na zápalkách 9 luger nejaký lak (červený). Neviete na čo je to dobré ?
MRBLUE
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 16 years 3 months

Príspevok od používateľa MRBLUE »

Svojho casu boli dostat kupit naboje .45ACP dovezene z Ruska. Boli to zasoby,ktore v ramci pomoci dodali Americania do Sovietskeho Zvazu pocas 2. sv. vojny. Strielali bez problemov,akurat tym ze boli od roznych vyrobcov,tak na tercovu strelbu to nebolo. Tiez ma predajca upozornil aby som dokladne cistil hned po strelbe,lebo splodiny su agresivnejsie.
limo222
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 14 years 11 months

Príspevok od používateľa limo222 »

A ako je to s prachom? Ked prebijate, aky max. stary prach pouzivate (po otvoreni balenia, tovarensky zavrete...)?
inspiring_ganguly

Príspevok od používateľa inspiring_ganguly »

Ked to pomôže mal som v zbierke par kúskov prebitých nábojov z roku 1996 Prach bol acc no9 pred rokom sme ich prehnali cez hradla ani jeden nezlyhal a ani odchýlky oproti čerstvým som nezaznamenal .Ale prach z toho roku po prebití bol trošku ostrejší , na pohlaď som zmenu nezaznamenal bol skladovaný v origo čiernej fľaši .
limo222
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 14 years 11 months

Príspevok od používateľa limo222 »

Ok, dik :-)
arminius
častý prispievateľ

walter napísal: Taktiež som si všimol na zápalkách 9 luger nejaký lak (červený). Neviete na čo je to dobré ?
Ide o o označovanie - šablónovanie .
To znamená , že takýto náboj je ( mal by byť ) originál z výroby a nie nejaké prebíjance ...

Podobné značky sú na zbraniach , ktoré boli takto značené z výroby alebo z opravárenského závodu .
Na tieto súčiastky nemal oprávnenie hocikto šahať a nastavovať - muška , nastavenie spúšte a podobne ...
Rasto
expert
Dátum registrácie: 16 years 10 months

Príspevok od používateľa Rasto »

Osobne som si vsimol, ze S020 mi zosilnela po par rokoch skladovania, takze ho teraz davam menej na docielenie pozadovanych rychlosti :-)
Kazda sarza prachu, alebo rocnik by mal mat vlastne laboracne tabulky, tekda aspon LOVEXacky :-)
Napísať odpoveď

Návrat na "Náboje"