Vz. 58 fullsize a kompakt - porovnanie

inspiring_liskov

Vz. 58 fullsize a kompakt - porovnanie

Príspevok od používateľa inspiring_liskov »

Obrázok

slubovany test streliva cez chrono:
1. strip: 10x strelivo BXN z klasickej vz.58
2.strip: 6x strelivo Barnaul FMJ z kompakta
3.strip: 5x bieloruske z Kolarmsu z kompakta
4.strip: 5x BXN z kompakta

porovnanim priemeru BXN z klasiky a kompakta je rozdiel 1m/s co povazujem za statisticku chybu a vyhlasujem ze nie je rozdiel v rychlosti
Používateľov profilový obrázok
Ja som
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 16 years 3 months

Príspevok od používateľa Ja som »

bol by som este zvedavy na kanadanku, kazdopadne zaujimave.
cubitko
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 15 years 6 months

Príspevok od používateľa cubitko »

napada ma jedina otazka, zmeral si hmotnost nabojov pred testom?
Lebo to co si sem hodil je nielen prekvapive, ale priam sokujuce a uplne v protiklade k fyzike. Na buduci tyzden pred Bathorym to s chalanmi skusime v Cachticiach na strelnici a hodim sem vysledky... volajako mi to hlava nebere, co neznamena ze mozes mat pravdu. :?:
Miro389
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 16 years 8 months

Príspevok od používateľa Miro389 »

ak ten prach stihne vyhoriet už v skrátenej hlavni kompakta - tak tam nieje nič proti fyzike
Igrlik
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 22 years 7 months

Príspevok od používateľa Igrlik »

cubitko napísal:... co si sem hodil je nielen prekvapive, ale priam sokujuce a uplne v protiklade k fyzike.
...
... volajako mi to hlava nebere, co neznamena ze mozes mat pravdu. :?:
Vezmi si to tak - kompakt aj fullsize majú od komory ku plynovému kanáliku rovnako ďaleko. Dej výstrelu dovtedy úplne identický. Potom nasleduje mohutný odfuk a prudký pokles tlaku v hlavni. Strela si to fičí zotrvačnosťou ďalej, poháňaná navyše zostatkovým tlakom a brzdená vývrtom (nezabúdajme, že okolo piestika si to len tak fičia horúce plyny von v jednej aj v druhej zbrani). V dlhšej hlavni možno trošku dlhšie poháňaná, ale aj dlhšie brzdená... výsledok asi tak plusmínus trolejbus :idea: :D
inspiring_liskov

tie bxn náboje boli z jednej bedne
cubitko
častý prispievateľ

Miro: tvoja uvaha je proti fyzike. Aj ked prach stihne vyhoriet, urcite 58-ma nema dostatocne dlhu hlaven na to, aby sa celkove trenie vyrovnalo tlakovej sile za strelou v hlavni.

Musi to byt tak, ze sa na tom vyrazne podielaju odfukovacie "dierky". Ten pokles tlaku vdaka odfuku je asi dost vyrazny a tlak na strelu za plynovym kanalikom sa potom +- rovna treniu. Prehodnotim prehodenie celeho tuningu na kompakt a uvidim ako sa bude skratena chovat pri rychlych 2-ranach.

PS: vdaka Roman, velmi zmysluplny test.
Rasto
expert
Dátum registrácie: 16 years 10 months

Príspevok od používateľa Rasto »

cubitko prezenieme to cez chrono svojpomocne aby sme potvrdili pripadne vyvratili vysledky, pricom nemam k dispozicii kratku verziu to necham na teba.
Tiez mi to hlava neberie, lebo je to nemozne vid testovana M4 platforma a trosku exaktnejsie meranie (Sry Roman ) 8)
http://sadefensejournal.com/wp/?p=1093
agger
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 16 years 2 months

Príspevok od používateľa agger »

Tie bxn mohli byt dokonca čiastočne z jedného pásika.
vanto
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 15 years 7 months

Príspevok od používateľa vanto »

Ta M4 ma tiez piestik? pokial viem tak nie, to je trosku ina situacia nie?
inspiring_pare

Príspevok od používateľa inspiring_pare »

Do vetra tipujem, ze za odfukovacim kanalikom je uz povrch strely roztaveny, a trenie dost znizene mazanim roztavenou mosadzou. Takze ak sa nehybalo s ulozenim kanala, ustovka bude dost podobna. Otazny je moment v rotacii a turbulencia v usti. Ale to uz budu na 100m asi zanedbatelne faktory.u
inspiring_liskov

ale to platí iba u 58 bez piestika... 8)
cubitko
častý prispievateľ

Rasto kompakta zaobstaram ty dones chrono a najdi tak 10 rovnako tazkych nabojov. V piatok po prematchi to zmerame a zavesime.
inspiring_pare

Príspevok od používateľa inspiring_pare »

roman napísal:ale to platí iba u 58 bez piestika... 8)
Niekto musi byt aj teoretik, no nie? :lol:
mykymiki
prispievateľ
Dátum registrácie: 15 years 9 months

Príspevok od používateľa mykymiki »

Zaujimave cisla aj ked naprvy pohlad nelogicke.
Fakt je však, ze vnutorna balistika je tak komplikovana a vstupuje tam tak vela faktorov, ze to co zistil roman nie je nemozne. Pre priklad uvediem, ked sme merali faktor nabojov z jednej novej hlavne cz 75 Shadow a jednej vystrielanej...pri jednom type nabojov mala vysie rychlosti nova hlaven a pri uplne inom type nabojov paradoxne vyssie rychlosti hadzala stara vystrielana hlaven.

Teoreticky by mal byt narast rychlosti pri zmene dlzky hlavne niekde medzi 10-40fps/jeden palec dlzky hlavne, teda cca 3-13m/s. Ale jedno je teoria (uz tu vidno ze je to hodne velky rozdiel medzi min a max) a jedno je prax. Kedze sa jednalo o dve uplne ine zbrane tak je mozne cokolvek. Nevieme kolko mala ktora zbran vystrielane, v akom je stave, ci boli vycistene od tombaku a podobne. Uz len taka vec ako velkost komory moze mat velky vplyv na priebeh vystrelu a tym padom aj ustovu rychlost (staci ze jedna komora je robena novym vystruznikom a jedna vystruznikom tesne pred koncom zivotnosti). Velky rozdiel v naraste rychlosti na dlzku hlavne ma aj pouzity prach, sposob vyroby hlavne (pretlacana, kovana, skrabana) a tiez uprava vnutorneho povrchu (lapovanie, chromovanie, nitridovanie...). Taktiez uz len taka vec ako sila uderu na zapalku moze ovplyvnit priebeh horenia a tym padom aj vyslednu rychlost strely....

Inak vazenim nabojov nic nezistite. Rozdiely v homotnosti nabojnice a strely su porovnatelne a nic vam to nepovie (lahsia trela a tazsia nabojnica a opacne sa budu javit ako rovnake naboje a to sme nevazili prach...)

Zaujimave by bolo porovnat viacero kompaktov a viacero povodnych zbrania vtedy by to boli smerodatne data...Takze aj ak vykonate rovnake porovnanie zas len s inými dvoma zbranami to nebude uplne smerodatne...
Napísať odpoveď

Návrat na "Samopal vz. 58 "