Uloženie zbrane

Používateľov profilový obrázok
yarco
moderátor
Registered for: 18 years 7 months

Príspevok od používateľa yarco »

tango:
Rana istoty má imho svoj význam tam, kde viac ľudí manipuluje so zbraňami - strelnica, súťaž. Tam to chápem, nemôže predsa každý každému vopchať prst do komory a šachty :wink:
Pri jednotlivcovi to od istej doby považujem za zbytočný, či skôr nebezpečný návyk.
peterson
expert
Registered for: 16 years 1 month

Príspevok od používateľa peterson »

tango aj gewehr: asi nerozumiete slovenskej vete "vystrelí len nabitá zbraň" - zdôrazňujem slovo NABITÁ

Obidvaja máte titul expert a píšete tu spôsobom, akoby ste spochybňovali bezpečné ovládanie zbrane.
- prax väčšinou ukázala, že mozog zvykol pozabudnúť u nabitých držiteľov, ktorí sa spoliehali na neexistenciu blbých faktorov
Neni tak dávno, čo tu niekto zavesil fotku, kde si chlapík v aute prestrelil stehno vďaka debilnému kožennému púzdru
Naposledy upravil/-a peterson v 25 Aug 2011, 13:28, upravené celkom 1 krát.
peterson
expert

tvoje praktické skúsenosti ti nikto nevyvracia, len sa nemôžeš tváriť, že všetci okrem teba sú "spadla z oblakov"
-aj medzi profesionálmi sú tí, ktorí nosia "in" a manipulujú so zbranami ako napr.ty, ale je ich kopec, ktorí "in" nenosia a dokonca vrámci vybíjania robia aj ranu istoty. Tak už to konečne pochop, že LEN to tvoje videnie nemusí byť to jediné nasprávnejšie
gewehr
expert
Registered for: 21 years 3 months

Príspevok od používateľa gewehr »

...
Naposledy upravil/-a gewehr v 28 Aug 2011, 21:40, upravené celkom 1 krát.
peterson
expert

zastávam názor, že pri manipulácií so zbraňou používam aj mozog a teda som dostatočne príčetný i zodpovedný- čo a ako so zbraňou robím. Vaše obavy by mohli smerovať k ľuďom, čo manipulujú priam roboticky.
Ak pri obtiahnutí záveru, vidím prázdnu komoru bez zásobníku- nevidím dôvod, prečo by som nevypustil kladivo dopredu.

Nechápem, čo to niektorých vytáča, že súčasťou bezpečného vybíjania zbraní je aj rana istoty- či vypúštanie kladiva.

Ak by boli vaše námietky, čo len trochu opodstanené- v OZ by bolo more incidentov,vzhľadom na vysoký počet nešikovných jedincov
gewehr
expert
Registered for: 21 years 3 months

Príspevok od používateľa gewehr »

...
Naposledy upravil/-a gewehr v 28 Aug 2011, 21:39, upravené celkom 1 krát.
peterson
expert

gewehr: zjavne slabšie rozlišuješ, čo je to biť sa za niečo a polemizovať. Tak si lepšie prečítaj Tangove príspevky :wink:

Tušil som, že niekto to opäť bude ťažko znášať, že pri téme o uložení zbrane spomeniem iný, rovnako bezpečný spôsob manipulácie so zbraňou.

Tango: budeš sa diviť, ale učím sa i ja. Akurát som znášanlivejší ku konkurencií. Tvoja ješitnosť ti také niečo nedovoluje, viem. A preto nemá zmysel , aby som pokračoval v polemike o sliepke a vajíčku.

Moderátor môže kludne zmazať moje príspevky, ktoré odbočujú z témy o uložení zbrane.
peterson
expert

:roll:
inspiring_panini

Príspevok od používateľa inspiring_panini »

Je to vkusná OT debata, ktorú by sa zišlo presunúť ako osobitnú téma alebo spojiť s už existujúcou.

Dodal by som jednu drobnosť, keďže mnohí to považujú za to isté. Rana istoty sa dáva len z dôvodu "bezpečnosti" na overenie, či som skutočne vybil zbraň. Treba rozlišovať medzi tým a vypustením napnutých bicích mechanizmov (napríklad z dôvodu, že nechceme aby sa pružina toľko unavovala) u zbraní, kde toto nie je možné vykonať inak (Glock, HS, XDM...) alebo kde je potrebné stlačiť spúšť kvôli rozborke (Glock, HS...) alebo dokonca sušením. Áno pri všetkých troch mnou spomínaných príkladoch treba najprv zbraň predtým vybiť a dodržať mierenie do bezpečného priestoru, ale je tam iný dôvod, prečo to človek robí, preto to nie je to isté.
yarco
moderátor
Registered for: 18 years 7 months

Príspevok od používateľa yarco »

Ešte jeden OT sem vložím, keď sa k tomu dostanem, presuniem ja alebo niekto z kolegov celú debatu na vhodnejšie miesto.
peterson napísal:že pri téme o uložení zbrane spomeniem iný, rovnako bezpečný spôsob manipulácie so zbraňou
Hlavný dôvod, prečo sa zapájam do debát ohľadne 'rany istoty', je moje presvedčenie, že to je menej bezpečný spôsob. Nie menej bezpečný z pohľadu jedného konkrétneho vybitia, ale z pohľadu dlhodobého návyku.

Čerpám z osobnej skúsenosti - keď som ešte ranu istoty svedomito klikával, postupom času som mal čím ďalej tým väčší problém brániť sa zautomatizovaniu toho kroku. Pri vybíjaní doma, na strelnici, na súťaži. Bol to dosť nepríjemný pocit, keď som si z času na čas uvedomil, že som kvôli stresu/únave/nepozornosti/atď cvakol bez plného uvedomenia si. Aj napriek tomu, že som predtým spravil riadnu kontrolu.

Pravdupovediac som pocítil značnú úľavu, keď som od 'rany istoty' upustil. Každé kliknutie doma pri trezore alebo na strelnici si teraz plne uvedomujem aj bez toho, aby som sa musel nútiť k sústredeniu, naprázdno totiž cvakám len veľmi zriedka. Teraz som totiž v situácii, keď rádovo 95-98% stlačení spúšte môjho Glocka spraví "bum" a som si toho sakra vedomý.

Zoid:
Nerozmieňal by som to zbytočne. Pointu ja vidím v tom, či mačkám spúšť len vtedy, keď ozaj musím, alebo to robím aj "zbytočne". Bez ohľadu na druh činnosti.

- Rozobrať Glocka, splniť povel rozhodcu alebo cvaknúť pri sušení neviem inak, len stlačením spúšte. Ok, stlačím.

- Ale bezpečne vybiť zbraň viem aj bez toho, aby som na spúšť siahol. Tak to skrátka nespravím. That's all.
inspiring_panini

yarco: práve pre to čo si napísal to rozmieňam. Pretože, ja cvaknem naprázdno naozaj len keď musím a hodne sa na to sústredím, včítane toho kam mierim, nemám to zautomatizované. Osobne ranu istoty ako klasiku po vybití zbrane nedávam a ani som nikdy nedával. Podľa mňa pri tom hrozí viac nebezpečia ako bezpečia, ale vy čo tu o tom diskutujete vlastníte zbrane dlhšie, preto sa nechcem púšťať do konfrontácie s nikým, ale mám ešte jeden dôvod, niektoré moje zbrane majú zásobníkové poistky, plus mám jeden revolver, kde by som tých rán istoty musel dať 7 a navyše dať ranu istoty na tej CZ45... no vydržala by možno dve-tri kým by sa zlomil úderník. Ja radšej na každej rovnaký prístup :)
inspiring_hoover

Príspevok od používateľa inspiring_hoover »

polucias
častý prispievateľ
Registered for: 18 years

Príspevok od používateľa polucias »

tak to si dobrý!!!

pekná debata inak ludia, kvalitný podripovači ala Chuck TANGnoris nesklamal,

to poznáš že strelci sa delia na tých čo náhoďák mali a tých čo ho mať budú?

a vieš aký je medzi týmito skupinami rozdiel? že tý čo ho už mali, už ho nikdy mať nebudú :shock:

( očakávam ódy na moju neskusenosť a nekompetentnosť atd...)

k téme:

presne ten zlozvyk zo športovej streľby začal vadiť aj mne ako aj viacero vecí ktoré sa čisto športovej streľby týkajú a preto som s tým skončil, cítil som, že tá vetička vybi, ukáž prázdnu, rana istoty, to išlo tak strašne automaticky že niektorý strelci to mali skôr cvaknuté jak povedal rozhodca slovo "vybi"
a to je fakt strašný zlozvyk.
osobne to riešim tak že pokiaľ som na strelnici a drilujem nejaké svoje veci tak po dostrielaní dávam nabitú zbraň do púzdra a vybijam ju až ked idem drilovať niečo dalšie, takže na konci nikdy zbraň pudovo nevybíjam, ranu istoty ale dávam. a z jednoduchého dôvodu, aby som okamžite pri pohlade na svoju zbraň vedel v akom je stave, ak bude G natiahnutý spúšť bude vpredu a ja môžem len hádať či je alebo nie je náboj v komore. T rano ked vstaneš máš G natiahnutý? ako vieš že len 1x, alebo 2x a už je tam aj náboj, alebo nemáš glocka? lebo ak áno tak tvoje vysvetlenie že len vtedy vieš že sa snou manipulovalo je smiešne!, ak je NEnatiahnutá a rano je, tak si to uvedomíš hned nie?

a zbraň pod vankúšom....? to si robíš asi srandu, ešte aj popíšeš kade cestuje ked spíš tak to ma pobavilo, naozaj si tak naivný, že si myslíš, že by ti to mohlo byť niečo platné, vidím výhodu ba v tom, že niekto vo vedlajšej miestnosti niečo odpáli ty sa zobudíš a si okamžite READY, v opačnom spíš jak mimino a zbraň je neviem kde. aby si raz v polospánku niečo neviviedol, to je debata o vybíjaní už uplne smiešna v porovnaní s týmto. asi ale vieš prečo to tak robíš,,, počítam ale že my amatéri to nepochopíme, a ani nechceme
tycho28
častý prispievateľ
Registered for: 16 years 11 months

Príspevok od používateľa tycho28 »

polucias napísal:takže na konci nikdy zbraň pudovo nevybíjam, ranu istoty ale dávam
neviem ci som to dobre pochopil...Ty nevybijes a das ranu istoty? :D
inac na glocku je ,,indikator'' naboja v komore..
a co je odveci na tom, mat kver pod vankusom? ked nespis doma a nemas kam ulozit? ja osobne ho davam az pod matrac ak sa da, ale aj pod vankusom uz parkrat prespal...
co sa tyka rany istoty, podla mna trochu prezitok, ale ak to niekomu vyhovuje a citi sa bezpecnejsie tak preco nie... ja sa ale rozhodne bezpecne necitim, ked v robote zhruba o 1525h cvakne naprazdno 5ks cz82, kt. drzia v rukach ludia co ani nevedia preco vlastne ,,cvakaju'' a co maju pred ,,cvaknutim'' urobit, nerozmyslaju a robia to tak lebo ich to naucili...
inspiring_panini

polucias napísal: to poznáš že strelci sa delia na tých čo náhoďák mali a tých čo ho mať budú?

a vieš aký je medzi týmito skupinami rozdiel? že tý čo ho už mali, už ho nikdy mať nebudú :shock:
BKSL písal, že už mal tri :lol:

Inak opäť by som rád zaviedol nejakú terminológiu, to čo tu spomínate totiž nie je náhodný výstrel. Náhodný výstrel môže nastať u konštrukcii typu NAMBU, nie u moderných zbraní s blokáciou úderníku a ďalšími automatickými poistkami. To čo sa tu preberá je nechcený výstrel, to že niekto nechcel aby zbraň vystrelila, ale šmatlal po spúšti keď nemal... :)
Zamknuté

Návrat na "Zákon o zbraniach"