Použitie zbrane proti neozbrojenému páchateľovi

Používateľov profilový obrázok
Jack
moderátor
Dátum registrácie: 18 years 5 months

Príspevok od používateľa Jack »

Janesk, tak ja neviem, je mi jedno, aký na teba robím pocit, ale s*re ma, keď niekto úmyselne či neúmyselne dezinterpretuje moje slová. A presne to si opakovane spravil ty, takže netuším, o čo ti ide. Asi ťa to baví.
:P
K tvojej modelovej situácii: základ je nenechať za žiadnych okolností hajzla, aby sa ti dostal na chrbát. Ak sa ti dostane, treba ísť čo najskôr face-to-face, potom buď teleskop, alebo kaser (presne pre podobné situácie ich treba nosiť!). V krajnom prípade tasiť. Môj problém: nie som drobec (193/111) a keby som v prípade núdze ten kvér použil, tak by sa ma určite snažil nejaký vyšetrovateľ alebo prokurátor dod*bať, že veď som korba, tak som mal parchanta vybaviť ručne-stručne a keby k tomu ešte vyhrabal, že som istý čas robil (aj súťažne) bojové umenia... no amen-tma!
:?
Michal1, vo vlaku máš aspoň vyššie sedadlá. Tie v MHD majú síce v sebe železný plát (Karosa), ale sú hrozne nízke. V ďalších je to podobné, s tým, že železný plát nahradili plastom (Ikarus + električky) alebo drevom (Tam-bus), ktoré zastavia maximálne tak ping-pongovú loptičku. Vo vlaku je to do výšky cca 1,5 m sedadlo - stena - sedadlo - sedadlo - sedadlo - stena, čiže niekde v susednom kupé by sa to mohlo zastaviť. Nad tou výškou je to pravda už len laminátová stena - stena - stena - stena - stena... ako vravíš, chudáci, čo sedia päť kupákov od teba. Veľkopriestorový oddiel podobne. Proste v MHD a vo vlaku ti je kvér asi na prd.
:lol:
djuri
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 18 years 11 months

Príspevok od používateľa djuri »

pepo_pepo ono myslim ze ked uz lezis na zemi a kopu do teba mas ine starosti ako tasit..nehovoriac uz ani o miereni..plus je tam riziko ze ti tu zbran vykopnu a dopadne to este horsie
Panzer
Administrátor
Dátum registrácie: 18 years 10 months

Príspevok od používateľa Panzer »

to Janesk a Jack

Chlapci - Obrázok. Každý máte svoju časť pravdy, ale vyriešte si to radšej cez SS, než cez fórum :wink: . Že ďakujem 8) .

Ad použitie zbrane v prostriedkoch hromadnej prepravy.

Vec viac než ošemetná. Vzhľadom na to, že najrozšírenejším kalibrom je 9 mm Luger je zrejmé, že akékoľvek použitie zbrane tohto kalibru v uvedených dopravných prostriedkoch prináša so sebou riziko poranenia či usmrtenia nezainteresovaných osôb. Takže hoci budeš konať v NO a hoci aj usmrtíš páchateľa, vo vzťahu k poraneným či usmrteným cestujúcim treba očakávať trestné stíhanie pre ublíženie na zdraví, resp. usmrtenie z nedbanlivosti. Už som to tu rozoberal, len si neviem spomenúť, v ktorej téme :oops: . Podstata spočíva v tom, že si si mal byť vedomý, že môže projektil prestreliť páchateľa a zasiahnuť aj iné osoby. Preto môžeš byť volaný na zodpovednosť za nedbanlivostný trestný čin.

Moja rada. Okrem ostrej zbrane ja osobne nosím aj malý sprejík naplnený výťažkom z kajanského korenia. Takáto tekutina nastriekaná napr. v MHD do xichtu útočníka má celkom slušný zastavujúci účinok bez ohrozenia nezúčastnených osôb, keďže z fľaštičky nevychádza oblak pary ale len tenký lúč tekutiny. Navyše vo vnútri vagóna, kabínky či iného prepravného prostriedku nehrozí odklonenie paprsku vetrom a pod.

Čo sa týka ostatných modelových situácií.

Žiaľ, neexistuje univerzálna rada ako postupovať. Jediné, čo stojí za to zopakovať, keďže to tu už odoznelo. Ak tasíš ostrú zbraň (myslím strelnú) musíš byť odhodlaný ju použiť. Jedna vec sú silné reči na internetovom fóre a iná vytiahnutie zbrane a streľba na útočníka(ov). Chce to buď poriadny strach alebo riadne nasra..denie. Následne žiadne výpovede ale žiadosť o odklad výsluchu a zvolenie si obhajcu a porada s ním! Ak nemáte peniaze na právnika požiadajte policajta, ktorý vás vypočúva, aby vám bol súdom ustanovený obhajca za štátne peniaze. To však predpokladá, že viete preukázať, že nemáte prostriedky na zaplatenie obhajcu (napr. nezamestnaní, študenti a pod.). Všetko čo vypoviete totiž môže byť neskôr použité proti vám. Na to myslite!
inspiring_haslett

Príspevok od používateľa inspiring_haslett »

Panzer: JJ úplny súhlas hlavne ak sa vypitujú na rôzne otázky a zisťujú detaily čo kedy a ako bolo. Vysvetliť, že si v šoku a požiadať o právnika. A nezabudnúť na prvú pomoc aspoň ju privolať..... :wink:

Inak čo sa týka strelby na kolená. V zákone sa píše, že treba šetriť život a zdravie osoby. Je to na hlavu, načo šetriť život a zdravie niekoho kto nešetrí moje zdravie, alebo ma chce zabiť. Možno v takejto situácii ke´d je niekto bez zbrane, dá sa o tom uvažovať, ale ak má zbraň jednoznačne na najväčšiu zásahovú plochu a tou je hrudník.....myslím, že ak by ma kopal do hlavy tak asi by sa strieľať nedalo. A ak tak mi to je jedno kde ho trafím ak by som mal šťastie tak aj do gebule. Človek v strese reaguje úplne inak. Dá sa aj to trénovať. Vraj v stresovej situácii dobrý strelec trafí len 40% zásahov. Takže je to iné ako na strelnici.
Naposledy upravil/-a inspiring_haslett v 23 Apr 2008, 23:48, upravené celkom 1 krát.
Panzer
Administrátor

to fugaga

V ktorom zákone sa píše, že treba "šetriť život a zdravie osoby"? To nie je pravda. Ak niekto zaútočí na záujem chránený zákonom (teda na tvoje zdravie a život) máš právo zvoliť takú obranu, ktorá útočníka eliminuje (§ 25 Tr. zákona).
inspiring_haslett

Príspevok od používateľa inspiring_haslett »

Zákon 171/93 Z.z. par.61. Jasné ospravedlňujem sa to sem nepatrí...
Panzer
Administrátor

No veď práve. My nie sme policati, a preto sa na nás nevzťahujú ustanovenia zákona o policajnom zbore.
inspiring_lewin

Príspevok od používateľa inspiring_lewin »

Jack: čo som chcel to som povedal. Týmto diskusiu na túto tému z mojej strany uzatváram.
S tvojím názorom na mnou uvedenú situáciu sa stotožňujem. Chrbtom k útočníkovi je už totálne riziko. Keď už dôjde k slovnému napádaniu treba byť pripravený aby sa útočník nedostal do kritickej blízkosti v ktorej už je neskoro vyberať či použiť zbraň alebo obranný prostriedok.

Panzer : ospravedlňujem sa za zbytočne zamorenie fóra vecami ktoré sa netýkajú témy. Už som to uzavrel.
Snáď ešte otázka.... Keby že niekedy dôjde k útoku a ja by som musel použiť varovný výstrel ktorý by presvedčil útočníka aby od útoku upustil, aké dôsledky by som mohol čakať za takéto použitie zbrane? ( predpokladajme, že by nedošlo k zraneniu žiadne osoby ani poškodeniu cudzieho majetku)
Šlo by zrejme o dokazovanie či bolo nutné použiť zbraň.
Panzer
Administrátor

janesk napísal:...ak by som musel použiť varovný výstrel ktorý by presvedčil útočníka aby od útoku upustil, aké dôsledky by som mohol čakať za takéto použitie zbrane?
Logicky žiadne. Prakticky by záležalo od konkrétneho policajta odboru správnej služby, oddelenia zbraní a streliva. Teda tento by mohol vyhodnotiť použitie zbrane ako priestupok (aj keď veľmi neviem ktorý) a pokutovať ťa konkrétnou sankciou. Ty by si mal možnosť podať odvolanie na KR PZ a ak by ti ani tam nevyhoveli tak treba podať opravný prostriedok na súd. A tam by si sa mal, verím, svojho práva domôcť. Len ťa to bude stáť nervy a čas. Myslím celé to konanie, nielen súdne :D.

Hoci ja by som asi tiež použil najskôr varovný výstrel, zákon takýto inštitút vo vzťahu k držiteľovi zbrane nepozná. Pozná len varovný výstrel policajta. Prakticky je varovný výstrel na ho.no. Zbytočne strácaš čas výstrelom do vzduchu, ktorý by mohol byť umiestnený do pachoša. Pretože však väčšina z nás sme v hĺbke duše humanisti (možno na našu škodu) volíme najskôr takúto formu presvedčovania páchateľa, že má ťahať kade ľahšie ako priamo výstrel na neho.
Jack
moderátor
Dátum registrácie: 18 years 5 months

Príspevok od používateľa Jack »

Janesk, veď jo. Aj tak to nemá zmysel, ďalej sa naťahovať. Naveky dobrí.
:wink:
Panzer, aj ja nosím tekutú strelu OC, lenže sa obávam, či všetky tie kecy o jej účinnosti na ožralov a feťákov, nie sú len marketingovým ťahom. Skrátka to vystriekam na šmejda, ešte viac ho rozzúrim a čo ďalej? Niežeby som neveril svojej pravačke, ale čím bližšie k telu mám vypatlaného šmejda, tým väčšie je riziko, že prídem k vážnej ujme na zdraví. A taký kretén sfetovaný ťažko pochopí aj hrozbu zbraňou. Pokiaľ ide o právnu stránku veci, v tej mám (aj vďaka tvojim predošlým pojednaniam) jasno - budem niesť zodpovednosť za svoje konanie. Ak niečo pohnojím (zranenie nevinného), príde trest. Práve preto ma zaujíma tá taktická stránka veci. Vlastne by som ju obmedzil len na teoretickú otázku - má niekto odvahu vytiahnuť kvér v prostriedku hromadnej prepravy osôb?
Michal1
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 18 years 9 months
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Michal1 »

to Panzer:
Podstata spočíva v tom, že si si mal byť vedomý, že môže projektil prestreliť páchateľa a zasiahnuť aj iné osoby. Preto môžeš byť volaný na zodpovednosť za nedbanlivostný trestný čin.
Nejak tomu nerozumiem!
Mam v Autobuse "ozbrojeneho" nasilnika, ktory napada ludi a vyhraza sa ze ich podreze, zastreli, je agresivny … . Ozbrojeny neni ale tvrdi to.
To mam ako pockat kym svoje hrozby uskutocni a potom ma mozno sud uzna nevinnym, ked pri takejto strelbe niekoho nezucasneneho zaranim ci nechtiac usmrtim?

Mam si radsej vystupit z autobusu a nechet to tak, ved mozno on v kapse ani nic nema :?:
kapula
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 19 years
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa kapula »

Kamos mi rozpraval, co sa stalo v autobuse MHD v bratislave smerom na internaty. Boli tam dvaja cigani, ale slusne obleceni, ovesani retiazkami a tak. A ludia si vsimli ze jeden z nich tam niekoho okradol, tak zacali mu dohovarat nech to vrati. V tomto momente do toho vstupil druhy komplic a zacal svojho kamosa branit slovami typu "pozrite sa nanho, myslite ze je taky chudobny ze musi kradnut? on ma prachov dost". ludia sa tam este chvilu hadali, potom jeden z tych dvoch vytiahol noz. No a vtedy kamos aj s frajerkou vystupil a volal policiu (zastavku alebo 2 pred konecnou). Policajti zevraj prisli dost rychlo.

No ako to dopadlo neviem, bolo to dost davno...

Myslim ze to riesil dost dobre, ochranil seba a priatelku pred pripadnym utokom a zavolal kompetentnych aby to riesili. Keby sa to stalo mne, asi by som spravil to iste, nepotrebujem problemy. Ine by to bolo, keby ten noz bol vytiahnuty na mna. To by som asi dorazne, aby to poculo dost svedkov, ziadal aby ten noz schoval, ze si nevybral moc vhodne miesto na taketo cinnosti. kym by sa nesnazil nieco s nim naozaj spravit asi by som netasil. A mozno by mi prdli nervy, prepol by som sa do rezimu SAOS a dal donho 2x alfa. Pravne by to malo byt v poriadku, hrozil bezprostredny utok, svedkov naokolo dostatok, nemoznost uteku od vzniknutej situacie. Len aby to v takej situacii neodniesol niekto z okolostojacich.
peto543
prispievateľ
Dátum registrácie: 18 years 11 months

Príspevok od používateľa peto543 »

Michal1 and all : pokym by sa nafetovany cigan v autobuse nezacal ohanat nozom alebo inou zbranou a priamo ohrozovat alebo napadat mna alebo cestujucich , strelnu zbran by som tam rozhodne nevytahoval... mam pocit ze nase sudnictvo stale stoji na strane utocnika a dokym nemas asi noz na krku (pripadne uz v krku :lol: ) , tak mam dojem ze ti asi nutna obrana vo vacsine pripadov neprejde....

tiez nie som ziadna musia vaha (190/105) aktivne civicim uz vyse 6 rokov, venoval som sa aj muay thai ale myslim ze skupinke 3 ludi by som sa asi neubranil. vzdy nosim pri sebe noz (pistol nosim pokial to okolnosti dovoluju), a proti neozbrojenym utocnikom by som zrejme radsej volil tuto moznost, oproti strelnej zbrani...

ina vec je ze na skupinu dementov narazim najpravdepodobnejsie prave vtedy, ked pri sebe ostru zbran nemam (priklad: piatok vecer, vraciam sa domov z mesta, ostru zbran nemam , nakolko som si vypil 2-3 piva...)
inspiring_lewin

Príspevok od používateľa inspiring_lewin »

Panzer. Takže s veľkou pravdepodobnosťou opletačky . No myslel som si. Aj to je jeden z dôvodov prečo zbraň tak často nenosím a zvažujem o nejakom inom obrannom prostriedku, lebo ak príde k niečomu a nieje to primeraná obrana tak zbraň je by som povedal v tej chvíli len obmedzenie. Napr. dôjde k nejakej hádke a je možne že dôjde k bitke pri ktorej je veľká pravdepodobnosť že útočníka môžem ľahko premôcť. Ak by som mal v tedy pri sebe zbraň tak neviem či by to bolo rozumne sa s niekym naťahovať a riskovať , že zbraň mi vypadne alebo mi ju vytrhne.
Máš pravdu slušný človek je väčšinou aj humanista v tom je práve ten podstatný rozdiel medzi lumpom a slušným občanom. Som realista a neviem neviem či by som bol schopný na niekoho vystreliť a potom žiť stým, že som niekoho odpravil s tohto sveta nech už to bol človek akýkoľvek. To by fakt musela byť situácia v ktorej by bolo jasné, že nepomôže ani kaser či plynovka prípadne iný obranný prostriedok a ide evidentne o život. Podstatné je ale mať vtedy zbraň pri sebe a stihnúť sa správne a rýchlo rozhodnúť. Či už by som vystrelil alebo nie, sa asi dozviem len ak to zažijem v reály lebo ako si písal „Jedna vec sú silné reči na internetovom fóre a iná vytiahnutie zbrane a streľba na útočníka(ov)“
Inak dík za odpoveď.
inspiring_newton

Príspevok od používateľa inspiring_newton »

janesk napísal:Som realista a neviem neviem či by som bol schopný na niekoho vystreliť ...
niekde som cital : pesimista sa uci po rusky,optimista sa uci po anglicky...realista sa uci strielat...
Napísať odpoveď

Návrat na "Nutná obrana - krajná núdza"