Policajt vystrelil po kradnutom aute - zomrela spolujazdkyna

správy o útoku alebo obrane so zbraňou
Používateľov profilový obrázok
Jack
moderátor
Registered for: 18 years 5 months

Príspevok od používateľa Jack »

Weird, nie. To, že sa vezieš s pachateľom TČ v jednom aute ešte neznamená, že si spolupáchateľ. Ak páchateľ TČ riadi auto tak, že sa snaží zraniť policajta, opäť spolujazdec nerovná sa spolupáchateľ. Pravda, ak ho nepovzbudzuje a nevykrikuje napr.: "Zraz ho! Zabi ho!" To, samozrejme, mení situáciu.
:!:
Rovnako tak mení situáciu, ak policajti prenasledujú auto, na ktorom unikajú páchatelia z miesta činu, napr. bankovej lúpeže. Tam sa možno dôvodne domnievať, že spolujazdec rovná sa spolupáchateľ.
:wink:
MrBlue, veď už nechaj tak. Kto chcel pochopiť, pochopil a kto nie, nie. Trochu sa divím, že je také ťažké pochopiť, že v právnom štáte, ak raz štátny orgán (resp. jeho príslušník) použije proti osobe/osobám extrémne násilie, mal by byť schopný to dokonale zdôvodniť. Čo sa, žiaľ, v týchto končinách nie vždy deje.
:twisted:
Rovnako tak mi príde divné, že by policajné zdroje okamžite neuviedli, že smrť páchateľky nie je dôsledkom policajnej streľby, ale že nemusela byť nažive už v momente, keď sa incident s policajtmi začal. Ale kto potrebuje takúto barličku a chce jej veriť, nech sa páči - nech jej verí. Ja budem aj naďalej veriť tomu, že naši (a zrejme i českí) policajti by mali na zastavenie unikajúceho vozdila používať zbraň len v tých najextrémnejších prípadoch. Čo sa, žiaľ, v týchto končinách nie vždy deje.
:roll:
A pardón, ale verzia, že policajt strieľal do zeme, keď naňho páchateľ "najíždeľ" vozidlom, mi nepríde príliš presvedčivá. Hoci, netvrdím, že sa to nemohlo stať, príde mi to krajne nepravdepodobné. Na druhej strane, na upokojenie verejnosti často stačia aj trápnejšie a podstatne hlúpejšie báchorky.
Ravenn
častý prispievateľ
Registered for: 16 years

Príspevok od používateľa Ravenn »

MRBLUE a ostatni, ved ja sa s vami nehadam ani trochu o vine ci nevine policajta, mozno fakt pochybil.
Mne len vadi, ze sa spomina a rozbera LEN vina policajta. Nie je policia u nas idealna,jasne,ale pachatelom trestneho cinu a teda aj zpustacom celeho sledu udalosti nebol policajt, ale ten sofer. To si uvedomte.
Zakladom je jeden nespochybnitelny fakt:

Ak by sofer zastavil, nezacal utekat a bez odporu by sa podvolil, nikto by tam nezomrel.

Ci fakt je pre nas vacsi vinnik policaj ako zlocinec? To uz je ale potom zvlaztne uvazovanie...
peterson
expert
Registered for: 16 years 1 month

Príspevok od používateľa peterson »

MRBlue: ja sa tu nebudem s tebou doťahovať na veciach, ktoré som v tomto prípade neštudoval v spise. Písal som ti moju osobnú skúsenosť s orgánom, ktorý si ty spochybňoval. A buď si istý, že v Čechách tomu neni ináč.
Ja sa prikláňam k postoju, že pri minime faktov z prípadu-treba zachovať istú zdržanlivosť pri posudzovaní miery pochybenia či porušenia zákonov zo strany policajta, ktorý strielal. Nazdávam sa, že i on prehodnotil svoju strelbu a zaiste s usmrtením spolujazdkyne nepočítal.
Viem ale, že balistika striel na idúce vozidlo- (teda rôznorodá kovová prekážka s rôznymi druhmi materiálu) môže znamenať i takýto následok. Videl som posudky i foto, kde bol vstrel na vodičovej strane a gula blúdila celým interiérom.
Určite nejdem ospravedlňovať konanie policajta, nakoľko nepoznám okolnosti strelby- nato sú OČTK a predovšetkým súd.
Trochu sa zabúda tiež na skutočnosť, že ak niekto vyvolá protiprávny stav, udržiava ho a iniciuje reakciu represívnej zložky štátu- nesie podstatnú časť zodpovednosti za sled udalostí. Zakročujúci policajti sú jedným NIE jediným subjektom v tejto špirále.
Vyťahuješ tu ustanovenie z použitia zbrane. V danej situácií musia OČTK komplexne skúmať celý súbor zákonných podmienok a postupne vylučovať. Berie sa taktiež ohľad na písomné hlásenie a samotné odôvodnenie strelby.
Ja odhadujem, že zrejme bude konštatovaná nedbanlivosť zo strany policajta a možno bude odstíhaný za nedbanlivostné ublíženie s následkom smrti alebo nedbanlivostné usmrtenie. V takom prípade nemusí dôjsť ani k jeho prepusteniu. Je to to isté, ako by zrazil osobu autom.
MRBLUE
častý prispievateľ
Registered for: 16 years 3 months

Príspevok od používateľa MRBLUE »

Ravenn
Sak o vine vodica nikto nepochybuje. Ale toto vlakno pojednava o pouziti zbrane policajtom a vysledku tejto udalosti. A tu mi vysledok hovori jednoznacne. Policajt sa zbytocne vystavil ohrozeniu a pouzitie zbrane bolo neucinne (teda z mojho pohladu zbytocne),lebo policajtovi sa nic nestalo,vozidlo zastavene nebolo a pachatel utiekol. Podla mna zbabrany zakrok.
peterson
Pises sice pekne,ale neodpovedal si mne,respektive Ravennovi na otazku. Ako by mal teda prebiehat zakrok?
A co sa tyka prace kontrolnych organov policie,tak ti maju tiez svojich nadriadenych,konciac ministrom vnutra. A skratka niekedy koli bliziacim sa volbam ci inym okolnostiam moze byt odporucene... Mozes a nemusis suhlasit,ale v ramci masirovania verejnej mienky su robia kadejake veci.
Viem aj ja o pripade ked policajtov obvinili koli uplatku,ktory pravdepodobne nevzali,ale tu je verejnosti jedno ako to bolo. Ale mrtvola v aute,to uz je ine kafe. Aj na Slovensku bolo niekolko takych pripadov (vid. predchadzajuce prispevky a nic sa nestalo).
peterson
expert

ok, takže môj pohlad ako by mohlo prebiehať prenasledovanie.
Mohli ho snáď dlhšie prenasledovať a pokial by už boli dalšie hliadky pripravené, mohla byť niekde prehradená cesta- napr.nákl.autom, či služ.vozidlami. Dlhším prenasledovaním je aj riziko možného ohrozenia iných ludí či majetku. Pokial by som videl v aute dalšieho človeka- asi by som neriskoval strelbu z dôvodov, čo som písal vyššie. Ale ak by som stál pred autom- proti vodičovi by som určite použil zbraň.
V takýchto situáciách môžu byť riešenia zlé a menej zlé.
Táto naháňačka kludne mohla skončiť zrazením chodcov zo strany unikajúceho vozidla. Aj preto má Polícia za úlohu, čo najskor ukončiť prenasledovanie. Za takúto cenu určite nie. Ja som už nejaké autá prenasledoval, ale doposial sa mi nestala situácia, že by som po takomto aute vystrelil. Okolnosti to nedovolili. Radšej preženem auto o 20km viac ako by som a modlil, že kam leteli moje strely. Skôr by som asi volil blokovanie autom a prípadnú dopr.nehodu
brada7
občasný prispievateľ
Registered for: 16 years 6 months

Príspevok od používateľa brada7 »

Peterson mal si už DN na SCV, ak ho poškodíš a páchateľ ti aj tak unikne tak máš zavinenú DN :roll: a ty vieš čo to obnáša, taktiež vieš čo obnáša streľba po prenasledovanom vozidle. Takže tvrdenia vyššie diskutujúcich o tom, že si niekto chce len tak zastrieľať po unikajúcom vozidle su podľa mňa pritiahnuté za vlasy. Vyblokovať unikajúce vozidlo služobným vozidlom u nás nieje možné tak ako to vidno v amerických naháňačkách, z dôvodu, že na to nemáme oprávnenie v zákone o PZ a tak ak by si do vozidla narazil máš znovu zavinenú DN nehľadiac na to, že si urobil niečo čo ti zákon nedovoľuje. Paradoksne na streľbu po splnení všetkych podmienok oprávnenie máš :roll:
peterson
expert

brada: no, pokiaľ viem-páchateľ bude ťahať za kratší koniec- ak sa bude skúmať kto, čo mohol , smel a mal. Ešte existuje aj konanie v NO. Pokiaľ viem, policajtov sa konanie v NO týka tiež-resp. nemajú to zakázané. Teda by som sa pozrel, že by ma niekto poťahoval zato, že som neohrozil strelbou nezúčastnenú osobu. Čo si pamätám, tak nejaké ťukesy počas naháňačiek išli na triko bezohladnej jazdy unikajúceho vodiča :wink:

P.S: ešte NIKDY som nemal DN- ani so sl.vozidlom
brada7
občasný prispievateľ
Registered for: 16 years 6 months

Príspevok od používateľa brada7 »

šťastný to vodič resp. policajt :D
Akira
prispievateľ
Registered for: 17 years 5 months

Príspevok od používateľa Akira »

peterson: ohladom toho prenasledovania,ako je to s pouzitim zastavovacieho pasu?bol uz taky pripad,ked sa to pouzilo,alebo je to skor zriedkave?
peterson
expert

zast.pásy sú pekne uložené v skladoch(info od vyšších funkcionárov). Neviem, kto v súčasnosti nimi disponuje. Dúfam, že aspon niektorá hliadka na dialničnom oddelení.
Jack
moderátor

Akira, použité boli. Matne si vybavujem jeden prípad. Ale kto nimi disponuje, to neviem. Spolieham sa však na klebetu, ktorú vyššie napísal Peterson.
2weird2die
častý prispievateľ
Registered for: 15 years 9 months

Príspevok od používateľa 2weird2die »

Jack, marí sa mi, nebolo to keď lapali Červenku,? Či vtedy to bolo len pri cestných kontrolách? (druhé menované bude asi pravdepodobnejšie...)
Toto som našiel u Čechov k nepoužívaniu zastavovacích pásov.
http://aplikace.mvcr.cz/archiv2008/rs_a ... 50614.html
Jack
moderátor

Jo, pri kontrolách to občas vytiahnu. :D Mne sa však marí, že tak kedysi dostali auto s nejakým maníkom, čo urobil tuším čerpačku. Ale, či išlo o náhodu alebo pripravenú akciu, si fakt nepamätám. Vlastne si nepamätám ani okolnosti prípadu a dokonca by som sa nedivil, keby som si to mýlil s nejakým dávnejším prípadom v ČR... Skrátka, táto moja info má asi takú výpovednú hodnotu ako správy na Rádiu Jerevan. :lol:
Napísať odpoveď

Návrat na "Udalosti"