Rovnako tak mení situáciu, ak policajti prenasledujú auto, na ktorom unikajú páchatelia z miesta činu, napr. bankovej lúpeže. Tam sa možno dôvodne domnievať, že spolujazdec rovná sa spolupáchateľ.
MrBlue, veď už nechaj tak. Kto chcel pochopiť, pochopil a kto nie, nie. Trochu sa divím, že je také ťažké pochopiť, že v právnom štáte, ak raz štátny orgán (resp. jeho príslušník) použije proti osobe/osobám extrémne násilie, mal by byť schopný to dokonale zdôvodniť. Čo sa, žiaľ, v týchto končinách nie vždy deje.
Rovnako tak mi príde divné, že by policajné zdroje okamžite neuviedli, že smrť páchateľky nie je dôsledkom policajnej streľby, ale že nemusela byť nažive už v momente, keď sa incident s policajtmi začal. Ale kto potrebuje takúto barličku a chce jej veriť, nech sa páči - nech jej verí. Ja budem aj naďalej veriť tomu, že naši (a zrejme i českí) policajti by mali na zastavenie unikajúceho vozdila používať zbraň len v tých najextrémnejších prípadoch. Čo sa, žiaľ, v týchto končinách nie vždy deje.
A pardón, ale verzia, že policajt strieľal do zeme, keď naňho páchateľ "najíždeľ" vozidlom, mi nepríde príliš presvedčivá. Hoci, netvrdím, že sa to nemohlo stať, príde mi to krajne nepravdepodobné. Na druhej strane, na upokojenie verejnosti často stačia aj trápnejšie a podstatne hlúpejšie báchorky.