Glock a nosenie náboja v komore

Používateľov profilový obrázok
Gunslinger
moderátor
Registered for: 17 years 11 months

Príspevok od používateľa Gunslinger »

miki: :lol: Mno:

a) Ja osobne by som si hollywoodske filmy za vzor radsej nebral...
b) Pocul si sam: "Delta or no Delta... your safety should be on at all times!" (v real-life by podla UJMJ mal ten frajer na krku court-martial...)
c) Po priklady ani netreba ist daleko - vid http://www.webforum.sk/viewtopic.php?t=7481 (dnes v Martine na Shell-ke...)

Nechcem vrtat, ale ten policajt si tiez urcite az dodnes myslel ze nosit permanentne-IN je bezpecne, a ze on nahodak nikdy mat nebude... :roll:

yarco: Nerozumiem co na tom je nejasneho? Pozri, aj ak zoberiem tangovu teoriu ze dvaja podobni strelci (jeden nosi IN, druhy OUT) manipuluju so zbranou rovnako casto (co podla mna nezodpoveda realite - uz som vysvetloval preco - ale budiz), tak ak sa aj povedzme raz za rok pomylia (=ten co nosi OUT ma jeden den v roku omylom IN, a ten co nosi IN ma jeden den v roku omylom OUT), tak ten co nosi OUT zvysnych 364 dni v roku ma komoru prazdnu, suhlasis? A ten co nosi IN ma tych 364 dni v roku v komore naboj, suhlasis? A ak dojde kedykolvek pocas roka pri akejkolvek manipulacii so zbranou k 'zabudnutemu' prstu na spusti, alebo zapuzdrovaniu do puzdra aj s koselou, a pod., tak ten co nosi OUT by musel mat zrovna ten jeden smolny den v roku aby zbran spravila BANG. Na druhej strane tomu co nosi IN by ta zbran spravila BANG kedykolvek pocas 364 dni v roku... Uz sa dufam rozumieme? :idea:

Gunslinger
inspiring_panini

Príspevok od používateľa inspiring_panini »

Gunslinger napísal: Nechcem vrtat, ale ten policajt si tiez urcite az dodnes myslel ze nosit permanentne-IN je bezpecne, a ze on nahodak nikdy mat nebude... :roll:
Guns: Do zvyšnej diskusie sa nechcem zapájať, ale toto ma zaujíma - ako vieš že to nebol zrovna typ "Nenosím v komore, čiže nemám v komore, čiže cvaknem naprázdno."? Máš nejaké zákulisné info? Lebo tá moja verzia mi príde skutočne rovnako pravdepodobná.
Gunslinger
moderátor

Zoid: Detaily nepoznam, ale vo viacerych spravach - napr. tu (zacina 17:47):
http://krimi.joj.sk/krimi-archiv/2012-02-23-krimi.html
uvadzaju ze hliadky iduce na zasah nevedeli ze sa jedna o cvicenie...
(ak by si chodil na ostre zasahy, nosil by si OUT? Alebo by si na pumpe cvakal len tak naprazdno? A ak by mal OUT, ako by mu mohla vyjst rana? :wink:

Inak, napr. tu mas len nedavno dva nahodaky po sebe:
http://www.pluska.sk/slovensko/regiony/ ... hodne.html

A ked si vsimnes kto tu zbran mal v ruke, asi ta neprekvapi ze opat to v mediach oznacuju ako 'zbran vystrelila'... Niekto by uz konecne mal tie zle zbrane co strielaju same pozbierat a zavriet niekde do trezoru... :roll: :wink:

Gunslinger
inspiring_shannon

Príspevok od používateľa inspiring_shannon »

Spravidla nosia policajti zbran v stave IN so spustenym kohutom(CZ82)...Cize tuto udalost pripisujem na vrub neodbornej manipulacii so zbranou, asi pchal prsty pri taseni, drzani zbrane, tam kde nemal, resp. pokial nevedeli, ze sa jedna o cvicenie tak aj stres a horkokrvnost je svina. Vdaka Bohu isla gula do zeme a nie do nejakeho jeho kolegu ci civila.
niko
častý prispievateľ
Registered for: 15 years 11 months

Príspevok od používateľa niko »

Tak ja este prilejem tiez trochu oleja do ohna. Dvaja slovenski vojaci sa zranili v Afganistane. Jeden si strelil do nohy pri taseni a druhy si odstrelil dva prsty, ked fotografoval. Takto to konci, ked niekto nema strelecke navyky s nabojom IN.

http://krimi.noviny.sk/cierna-kronika/2 ... ojaci.html
yarco
moderátor
Registered for: 18 years 7 months

Príspevok od používateľa yarco »

Gunslinger napísal:Nerozumiem co na tom je nejasneho?
Uz sa dufam rozumieme?
Asi nerozumieme.
Ja netvrdím, že nosenie OUT nie je bezpečnejšie než IN. Ja len hovorím, že nemám na základe čoho tvrdiť, že nosenie OUT je bezpečnejšie.

To, čo si písal, sú len predpoklady, viac či menej logické (skôr viac). Mňa by zaujímalo, ako to je v praxi. Kým toto neviem, nemôžem robiť jednoznačné závery.
Je to komplexná vec, ktorú nemožno vyriešiť ako domácu úlohu z pravdepodobnosti. Ako by som napr. mal zohľadniť fakt (resp. moju skúsenosť), že nositelia OUT (ako skupina) sú o niečo viac benevolentnejší k bezpečnostným zásadám. Bulharskou konštantou?

Uvediem analógiu s psychotestami - jedni tvrdia, že ich zavedenie zvýši 'bezpečnosť', iní zase, že vôbec alebo len zanedbateľne. Môžem si o tom myslieť, čo chcem, ale pravda je taká, že tí prví (ktorí ich presadzujú) nepodložili svoje tvrdenia nijakou reálnou skúsenosťou.
Gunslinger
moderátor

yarco: Pozri, odmysli si teda vsetky tie teoreticke 'co ak by raz...', proste nosis IN - mas v komore, nosis OUT - v komore nemas, suhlas?

K tym psychotestom by to bola dlha odpoved (a asi by sa ti nepacila - ako sa vravi - nepytaj sa otazky na ktore nechces pocut odpoved :wink: takze pouzijem jednoduchsi priklad - ak mas jedneho vodica co sa autom vozi kazdy den, a druheho co autom nejazdi nikdy, kto myslis bude mat havariu na aute skor ci castejsie? Ten co nim jazdi kazdy den, alebo ten co v aute nesedi nikdy???

Zabudni teraz na rozoberanie ci cistenie - 'co ak autom nikdy nejazdi, ale spadne na neho lebo zle upevni zdvihak ked ho bude opravovat?', alebo 'co ak autom nikdy nejazdi, ale sadne si do neho ked ho bude umyvat a vtedy mu cez branku plota preleti kamion bez brzd a zroluje ho?', atd. :roll: Statistiku na take nieco nenajdes, ale uz zakladna logika snad vravi ze ten co v aute nikdy nesedi sa nema ako dostat do autohavarie...

A ak by povedzme spravil vynimku a raz za zivot si k niekomu do auta sadne, aka je pravdepodobnost ze zrovna pocas tej jednej jedinej jazdy sa do autohavarie dostane???

Ze aj natrenovani profici si raz za cas zabudnu prst na spusti je proste realita - vid len tych par prikladov vyssie... A aj tie su len vrcholcom ladovca - su to priklady ked sa im ten nahodak stal na verejnosti - na pumpe, v obchodnom centre, alebo na strelnici so spustou dalsich vojakov naokolo, kde sa to uz nedalo ani zatajit ani ututlat (a ako pripustil aj ten hovorca - taketo nehody sa pri takychto cviceniach stavaju...).

Cloveku co nosi IN staci sa pomylit jediny krat - jediny krat zabudne prst na spusti a uz ma nahodak. Clovek co nosi OUT by ale na to musel spravit dve chyby a dokonca obe v tesnej naslednosti (najskor by musel nejakym omylom dostat naboj do komory, a hned potom by musel este aj zabudnut prst na spusti...). Aka je pravdepodobnost ze vyhras Lotto? A aka je pravdepodobnost ze vyhras Lotto DVAKRAT... a este k tomu HNED PO SEBE... ?!? Uz sa teda konecne rozumieme? :wink:

A po stotisicikrat :lol: - ja neobhajujem nosenie OUT, ani nezatracujem nosenie IN, len sa snazim poukazat na to ze nosenie OUT je bezpecnejsie.

Gunslinger
oci
prispievateľ
Registered for: 15 years 10 months

Príspevok od používateľa oci »

Mal som 3 nehody na aute a nikdy to nebolo ked som sa ponahlal...... a to obcas jezdim divoko. Vzdy to bolo ked som isiel pohodovo a mal som cas.

Tak isto je to aj so zbranou. Nosis OUT si benevolentnejsi a nebezpecny. Nosis IN davas si bacha a si bezpecny. Nosenie OUT je nebezpecne!!!

:P
Gunslinger
moderátor

oci: Vysvetli prosim ako vystreli zbran co nema naboj v komore? :P

Ak by aj ludia co nosia OUT boli gramblaci co zabudaju prst na spusti castejsie nez ludia co nosia IN, aky Glock striela bez naboja v komore???

Alebo to je nejaka nova (5ta?) generacia Glocku? :shock: Potom dufam ze nou nebude prezbrojena slovenska policia, lebo potom tych nahodakov na pumpach asi pribudne :roll:

Gunslinger
oci
prispievateľ
Registered for: 15 years 10 months

Príspevok od používateľa oci »

ja tu dam par argumentov a ty zas napises sloh na 5 stran prečo to tak nieje..... kto to ma citat????

Presne ako vravis..... glock bez naboja v komore nevystrelí....

v tom moze byt problem :P
cubitko
častý prispievateľ
Registered for: 15 years 6 months

Príspevok od používateľa cubitko »

Gun:sak vies ako sa to hovori... "kazdy nahodak vysiel zo 100% nenabitej zbrane" :wink:
Tiez striedam IN a OUT podla toho ci je zbran v IWB puzdre, alebo vo vacku. V poslednom case premyslam, ze vackove nosenie uplne vypustim, nech sa nahodou niekedy nepomylim. (aj ked zbran vzdy aspon 2 krat kontrolujem)

PS: ja defakto suhlasim s tym, ze nosenie OUT je statisticky bezpecnejsie, ale radsej budem nosit IN - naozaj som ostrazitejsi pri manipulacii ked viem ze je naboj v komore + niesom male decko aby som kvoli niecomu porusil svoju rutinu kontroly vybitia zbrane (zasobnik prec, zaver dvakrat dozadu, zachytit zaver a nasledne malicek do komory)
volmet
prispievateľ
Registered for: 15 years 8 months

Príspevok od používateľa volmet »

nechcem prilievat olej do tejto roz-ohnenej debaty ale...
Sauer vyssie pise ze policajti nosia spravidla IN a spusteny kohut. moje informacie su presne opacne (casto zbran odovzdavaju/preberaju, atd..). ak teda prisli na zakrok a az po vystupeni z aut si "obtiahli" tak mali mozno IN a napnuty kohut - SA spust. v takom pripade si viem spolu so stresom velmi lahko predstavit nahodny vystrel (viem, profikom by sa to stat nemalo ale aj policajt je len clovek). osobne som videl ako si pred (inou) akciou clen PMJ natahoval G 17 a po skonceni ju pri aute vybil.
tak mi to vychadza celkom logicky, teda ak je moj predpoklad o kondicii zbrane spravny a mali CZ 82 prip. CZ 75.

p.s. z toho mi potom vychadza ze je mozno bezpecnejsie IN a spusteny ako OUT a "kratkodobo" IN s natiahnutym kohutom - samozrejme aj pri poistke ako ma CZ 82 by to tak nosil asi len velky hazarder.
inspiring_panini

Príspevok od používateľa inspiring_panini »

Volmet: nevyznám sa, čo je zlé na kombinácii CZ 82 a natiahnutý kohút + zaistená poistka?
inspiring_shannon

Príspevok od používateľa inspiring_shannon »

volmet, pisem ako by podla instrukcii/odporucani/veci povedanych na vycviku nosit mali. Vzhladom na fakt, ze isli riesit lupezne prepadnutie, nepredpokladam, ze obtahovali az pri vstupe na pumpu, ale pred a akciu realizovali uz so zbranami pripravenymi. A za nespravnu manipulaciu so zbranou moze len samotny drzitel, jeho povaha a navyky pri manipulacii so zbranou ako takou, nie fakt, ci clovek nosi OUT alebo IN. Mensia pozornost a osvojenie si nevhodnych navykov preto, ze nosim OUT je individualne zlyhanie majitela zbrane a nie plosny fakt a automaticky dosledok takehoto nosenia. U mna pri noseni OUT sposobuje vacsiu psychicku pohodu aj fakt, ze v pripadoch ked by sa mi k zbrani dostal nejakou nahodou laik (chvilkova nepozornost, polozena zbran pri prezliekani sa, neznalost, zart-ze sa nejaky znamy ma pokusi akoze odzbrojit (realna skusenost, kamos laik si vsimol u kolegu, ze ma zbran a nenapadlo ho nic lepsie ako sa zozadu prikradnut a snazit sa mu ju vybrat z puzdra, akoze nalakat), je mensia sanca, ze sa pri neodbornej manipulacii niekto zrani, lebo pistol s OUT nevystreli.
Vela zavisi aj v akom prostredi a medzi akymi ludmi sa clovek vacsinu svojho casu pohybuje, aj to moze mat vplyv na nosenie IN alebo OUT.
osobne som videl ako si pred (inou) akciou clen PMJ natahoval G 17 a po skonceni ju pri aute vybil.

podla mna spravny postup, cudoval by si sa, kolko prislusnikov aj z inych (specialnych)jednotiek a na inom leveli ako PMJ dava IN az tesne predtym ako idu vykonavat zasah a pri presune(napr. v aute), resp. po skonceni akcie maju OUT (velmi zalezi aj na povahe akcie, tito ludia si to vedia odhadnut a podla toho sa aj spravaju)
Vseobecne, treba rozlisovat nosenie zbrani u beznych policajtov z hliadky, policajtov zo specialnych jednotiek typu PPU, ZS UBOK ci JSZCS a nosenie zbrani u drzitelov skupiny ZP typu A. Vsetci z menovanych nosia zbran, ale jej pouzitie, resp. predpoklad pouzitia bude u kazdej skupiny rozdielny. (ci uz situacne, ci pravdepodobnostne)
Koniec koncov, aka dilema, nech kazdy nosi ako chce, podla vlastnych schopnosti a najma tak, aby sa citil pohodlne. Kazdy sme specificky, pohybujeme sa v roznych prostrediach, vykonavame rozne typy prac a aj roznym sposobom nosime zbrane. A podla toho treba prisposobit aj nosenie IN a OUT a svoj pomer bezpecnost(ani nie tak majitelovu, ale okolia, v pripade, ze by sa nejakou svinskou nahodou k zbrani dostal nepovolany clovek, co ako spravny laik okamzite siahne do lucika zbrane uz pri uchope) vs. pohotovost nosenej zbrane.
volmet
prispievateľ
Registered for: 15 years 8 months

Príspevok od používateľa volmet »

zoid: poistka ide na moj vkus lahko odistit. skusal som to a u niektorych puzdier sa to moze stat samovolne - pri noseni napriklad. taky sposob nosenia podla mna vyzaduje aspon aj dlanovu poistku ako 1911. mozno este poistka uderniku/zapalniku by pomohla (co tiez 82 bohuzial nema)
Napísať odpoveď

Návrat na "Glock"